Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sprowadzone auto i rejestracja w późniejszym terminie

Featured Replies

Napisano

witajcie

planuje jeszcze w tym roku wypad w poszukiwaniu saxo vts, auto chcę wstawić do garażu i dłubać przy nim, nie będzie jeździło przynajmniej do kwietnia. I teraz pytanie czy mogę całą procedurę związaną z rejestracją przeprowadzić dopiero na wiosnę? Dodam, że umowa kupna z datą na przyszły rok raczej odpada, żaden Niemiec czy inny ziomek raczej na to nie pójdzie.

Napisano

> witajcie

> planuje jeszcze w tym roku wypad w poszukiwaniu saxo vts, auto chcę wstawić do garażu i dłubać przy

> nim, nie będzie jeździło przynajmniej do kwietnia. I teraz pytanie czy mogę całą procedurę

> związaną z rejestracją przeprowadzić dopiero na wiosnę? Dodam, że umowa kupna z datą na

> przyszły rok raczej odpada, żaden Niemiec czy inny ziomek raczej na to nie pójdzie.

żaden problem

teraz opłać akcyzę , masz na to 14 dni od dnia przekroczenia przez samochód granicy ( nabycie wewnątrzwspólnotowe )

Napisano
  • Autor

> żaden problem

> teraz opłać akcyzę , masz na to 30 dni od dnia przekroczenia przez samochód granicy ( nabycie

> wewnątrzwspólnotowe )

no to rewelacja oc i resztę załatwię wtedy kiedy będę wiedział, że auto jest gotowe do wyjazdu z garażu. cool.gif

Napisano

> no to rewelacja oc i resztę załatwię wtedy kiedy będę wiedział, że auto jest gotowe do wyjazdu z

> garażu.

wyedytowałem , masz to 14 dni , przecież rejestracja i tak jest niemożliwa gdy auto nie ma badania technicznego a nikt nie zabroni Ci kupić auta niesprawnego w 100 %

Napisano
  • Autor

> wyedytowałem , masz to 14 dni , przecież rejestracja i tak jest niemożliwa gdy auto nie ma badania

> technicznego a nikt nie zabroni Ci kupić auta niesprawnego w 100 %

auto i tak jak już to przyjedzie na lawecie a będę chciał od razu trochę pomodzić a płacić oc za to, że auto stoi i nie jeździ to bez sensu grinser006.gif

Napisano

> auto i tak jak już to przyjedzie na lawecie a będę chciał od razu trochę pomodzić a płacić oc za

> to, że auto stoi i nie jeździ to bez sensu

Koniecznie oplac akccyze!

Napisano

> Koniecznie oplac akccyze!

I to, ze zaplaci ktos akcyze, nie ma potem wplywu np na obowizaek ubezpieczenia auta? Mozna sobie trzymac w garazu auto z oplacona akcyza, ale niezarejestrowane oraz nieubezpieczone?

Napisano

> I to, ze zaplaci ktos akcyze, nie ma potem wplywu np na obowizaek ubezpieczenia auta? Mozna sobie

> trzymac w garazu auto z oplacona akcyza, ale niezarejestrowane oraz nieubezpieczone?

Moze , jak niezarejestrujesz to pani Ci pomacha palcem a jak nie zaplacisz akcyzy to tak Ci dowala ,ze pojdzie w piety ok.gif

Napisano

> witajcie

> planuje jeszcze w tym roku wypad w poszukiwaniu saxo vts, auto chcę wstawić do garażu i dłubać przy

> nim, nie będzie jeździło przynajmniej do kwietnia. I teraz pytanie czy mogę całą procedurę

> związaną z rejestracją przeprowadzić dopiero na wiosnę? Dodam, że umowa kupna z datą na

> przyszły rok raczej odpada, żaden Niemiec czy inny ziomek raczej na to nie pójdzie.

No to jest problem. Bez naginania przepisów tego nie zrobisz. Powiedzmy, że teraz podpisujesz umowę, przywozisz na lawecie, masz 14 dni na akcyzę i 30 dni na rejestrację. Coś tam kombinują i ma być kara za przekroczenie tych 30 dni. WK mają liczyć terminy od daty umowy K/S lub od daty opłacenia akcyzy! Czyli pomysł jak ktoś ci doradzał powyżej o opłaceniu akcyzy - odpada. Do wiosny przyszłego roku przepisy już mogą obowiązywać, ty opłacisz akcyzę teraz, przychodzisz na wiosne do WK i...kara.

Po drugie - nie wiem jak jest w innych miastach - ale u mnie UC do wydania potwierdzenia opłaty akcyzy chce ważne badania techniczne...a tego chyba też nie masz.

Moja rada, rób wszystko na wiosnę z nową umową (nasze kochane Państwo zmusza nas do kombinowania).

Napisano

> No to jest problem. Bez naginania przepisów tego nie zrobisz. Powiedzmy, że teraz podpisujesz

> umowę, przywozisz na lawecie, masz 14 dni na akcyzę i 30 dni na rejestrację. Coś tam kombinują

> i ma być kara za przekroczenie tych 30 dni. WK mają liczyć terminy od daty umowy K/S lub od

> daty opłacenia akcyzy! Czyli pomysł jak ktoś ci doradzał powyżej o opłaceniu akcyzy - odpada.

> Do wiosny przyszłego roku przepisy już mogą obowiązywać, ty opłacisz akcyzę teraz,

> przychodzisz na wiosne do WK i...kara.

> Po drugie - nie wiem jak jest w innych miastach - ale u mnie UC do wydania potwierdzenia opłaty

> akcyzy chce ważne badania techniczne...a tego chyba też nie masz.

> Moja rada, rób wszystko na wiosnę z nową umową (nasze kochane Państwo zmusza nas do kombinowania).

teoretyzujesz ...a tu potrzeba praktyki

Napisano

> No to jest problem. Bez naginania przepisów tego nie zrobisz. Powiedzmy, że teraz podpisujesz

> umowę, przywozisz na lawecie, masz 14 dni na akcyzę i 30 dni na rejestrację. Coś tam kombinują

> i ma być kara za przekroczenie tych 30 dni. WK mają liczyć terminy od daty umowy K/S lub od

> daty opłacenia akcyzy! Czyli pomysł jak ktoś ci doradzał powyżej o opłaceniu akcyzy - odpada.

> Do wiosny przyszłego roku przepisy już mogą obowiązywać, ty opłacisz akcyzę teraz,

> przychodzisz na wiosne do WK i...kara.

> Po drugie - nie wiem jak jest w innych miastach - ale u mnie UC do wydania potwierdzenia opłaty

> akcyzy chce ważne badania techniczne...a tego chyba też nie masz.

> Moja rada, rób wszystko na wiosnę z nową umową (nasze kochane Państwo zmusza nas do kombinowania).

Na razie przepisy są takie, że za późniejszą rejestrację nie ma kary. A nawet jakby była, to pewnie będzie niewielka.

Więc IMO większym przegięciem będzie kombinowanie z umową no.gif

Napisano

> teoretyzujesz ...a tu potrzeba praktyki

Nie ma problemu z taką sytuacją.

Płacisz akcyzę w ciągu 14dni od przekroczenia granicy, nie od daty kupna.

Potem samochód może stać i stać.

Co w sytuacji jeżeli samochód jest uszkodzony i wymaga naprawy, znalezienia części, dobrego warsztatu w którym są kolejki? Nie wyrobisz się i co?

A auta sprowadzone, które stoją w komisach? Tak samo, stoją czasami po pół roku jak nie dłużej.

Możesz nawet legalnie jeździć autem niezarejestrowanym w Polsce, byle było OC.

Napisano

> Nie ma problemu z taką sytuacją.

> Płacisz akcyzę w ciągu 14dni od przekroczenia granicy, nie od daty kupna.

> Potem samochód może stać i stać.

> Co w sytuacji jeżeli samochód jest uszkodzony i wymaga naprawy, znalezienia części, dobrego

> warsztatu w którym są kolejki? Nie wyrobisz się i co?

> A auta sprowadzone, które stoją w komisach? Tak samo, stoją czasami po pół roku jak nie dłużej.

> Możesz nawet legalnie jeździć autem niezarejestrowanym w Polsce, byle było OC.

co do początku to się zgadza i dokładnie to samo napisałem wyżej

co do ostatniego zdania nie masz racji , auto nie zarejestrowane nie ma prawa się poruszać po drodze publicznej , to że masz OC zwalnia tylko od odpowiedzialności przed funduszem gwarancyjnym

Napisano

> teoretyzujesz ...a tu potrzeba praktyki

Ja mowie z praktyki smile.gif

Napisano

> I to, ze zaplaci ktos akcyze, nie ma potem wplywu np na obowizaek ubezpieczenia auta? Mozna sobie

> trzymac w garazu auto z oplacona akcyza, ale niezarejestrowane oraz nieubezpieczone?

Tak robią sprowadzacze.

Auto przywiezione, akcyza opłacona i auto czeka na kupca.

Trafia się kupiec, rejestruje i ubezpiecza.

Napisano

> Ja mowie z praktyki

za nieopłacenie w terminie akcyzy ( a najpierw trzeba się do tego przyznać ... bo związku z datą na umowie nie ma żadnego ) jest mandat

z tego co wiem w okolicy 300...500zł ... więc nic tak strasznego ...

pewnie mają widełki do sryliona złotych ale dają koło 300 przynajmniej w Lublinie bo widziałem

Napisano

> pewnie mają widełki do >sryliona złotych ale dają koło >300 przynajmniej w Lublinie >bo widziałem

Ja nie widziałem tylko dostałem 300zl za tydzień spóźnienia w opłacie 50zl akcyzy!

Napisano

> Na razie przepisy są takie, że za późniejszą rejestrację nie ma kary. A nawet jakby była, to pewnie

> będzie niewielka.

> Więc IMO większym przegięciem będzie kombinowanie z umową

Na razie są takie ale juz pracują nad POprawą przepisów. Jak napisałem, nie wiadomo kiedy wejdą w życie - więc kolega na wiwiosne może rejestrować na nowych przepisach. Do tego ostatnio była mowa o wzroście opłat za rejestrację!

Napisano

> Ja nie widziałem tylko dostałem 300zl za tydzień spóźnienia w opłacie 50zl akcyzy!

a wystarczyło powiedzieć że na dziwkach dłużej zabawiłeś i dopiero pare dni temu zjechałeś autem do PL biglaugh.gif

kolega tak uzasadnił ... myślałem ze się zapowietrzę żeby nie roześmiać się bo stałem obok swiety.gif

Napisano

> a wystarczyło powiedzieć że na dziwkach dłużej zabawiłeś i dopiero pare dni temu zjechałeś autem do

> PL

> kolega tak uzasadnił ...

Nie było żadnej gadki. Mandat dostałem po miesiącu.

Napisano

Z tego co kojarzę termin do akcyzy to 14 dni od daty wwozu a nie zakupu. Czyli jeżeli to dobrze pamiętam, że tak jest, to można samochód przywieźć już teraz, a jak pójdziesz do Urzędu Celnego np. 1 kwietnia 2011, to piszesz, że samochód przekroczył granicę np 20 marca 2011. Co z tego że kupiony np. w grudniu 2010 Rożnica miedzy datą zakupu, a datą wwozu do Polski nie powinna ich interesować, a jakby jednak zapytali, to wtedy na odczepnego mówisz, że kiepska pogoda była i nie chciałeś ryzykować jazdy taki kawał w trudnych warunkach, albo że nie miałeś z kim/kiedy pojechać po odbiór itp.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.