Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

parkowanie auta przed krzyzowka

Featured Replies

Napisano

Ile metrow wynosi minimalna odleglosc zaparkowanego auta do krzyzowki? zakladamy oczywiscie ze nie ma zadnych zakazow postoju smile.gif

Napisano

Art. 49.

1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:

1) na przejeździe kolejowym, na przejeździe tramwajowym, na skrzyżowaniu oraz w odległości mniejszej niż 10 m od przejazdu lub skrzyżowania

2) na przejściu dla pieszych, na przejeździe dla rowerzystów oraz w odległości mniejszej niż 10 m przed tym przejściem lub przejazdem; na drodze dwukierunkowej o dwóch pasach ruchu zakaz ten obowiązuje także za tym przejściem lub przejazdem,

3) w tunelu, na moście lub na wiadukcie,

4) na jezdni wzdłuż linii ciągłej oraz w pobliżu jej punktów krańcowych, jeżeli zmusiłoby to innych kierujących pojazdami wielośladowymi do najeżdżania na tę linię,

5) na jezdni obok linii przerywanej wyznaczającej krawędź jezdni oraz na jezdni i na poboczu obok linii ciągłej wyznaczającej krawędź jezdni,

6) w odległości mniejszej niż 10 m od przedniej strony znaku lub sygnału drogowego, jeżeli zostałyby one zasłonięte przez pojazd,

7) na jezdni przy jej lewej krawędzi, z wyjątkiem zatrzymania lub postoju pojazdu na obszarze zabudowanym na drodze jednokierunkowej lub na jezdni dwukierunkowej o małym ruchu,

8) na pasie między jezdniami,

9) w odległości mniejszej niż 15 m od słupka lub tablicy oznaczającej przystanek, a na przystanku z zatoką - na całej jej długości,

10) w odległości mniejszej niż 15 m od punktów krańcowych wysepki, jeżeli jezdnia z prawej jej strony ma tylko jeden pas ruchu,

11) na drodze (ścieżce) dla rowerów.

Napisano

Od którego miejsca liczy się te 10m ?

Napisano

> Od którego miejsca liczy się te 10m ?

Mniej więcej tak.

284425388-pomiar.JPG

post-91846-14352510589855_thumb.jpg

Napisano

> Mniej więcej tak.

A nie przypadkiem od końca promienia (łuku) na skrzyżowaniu ?

Napisano

> A nie przypadkiem od końca promienia (łuku) na skrzyżowaniu ?

no to przeciez tak narysował - chyba, że ja nie rozumiem o co ci chodzi...

Napisano

> no to przeciez tak narysował - chyba, że ja nie rozumiem o co ci chodzi...

no właśnie o to samo chciałem zapytać, więc zmodyfikowałem lekko obrazek - od niebieskiej czy od czerwonej mierzymy??

284426309-skrzyz.JPG

post-125056-14352510592481_thumb.jpg

Napisano

> no właśnie o to samo chciałem zapytać, więc zmodyfikowałem lekko obrazek - od niebieskiej czy od

> czerwonej mierzymy??

A co to jest ta czerwona linia - chyba nie będziemy latać z kątomierzem i sprawdzać czy już się łuk zakończył czy jeszcze jest. Przepis mówi o 10m od skrzyżowania a nie 10m od łuku kończącego skrzyżowanie...

Napisano

> A co to jest ta czerwona linia - chyba nie będziemy latać z kątomierzem i sprawdzać czy już się łuk

> zakończył czy jeszcze jest. Przepis mówi o 10m od skrzyżowania a nie 10m od łuku kończącego

> skrzyżowanie...

kątomierz mi raczej niepotrzebny, zazwyczaj widać gdzie się krawężnik załamuje. Spotkałem się z określeniem 'obszar geometryczny skrzyżowania' i podejrzewam, że odległość dotyczy właśnie jego granicy. Tylko nie wiem gdzie to jest.

A dlaczego stwierdzasz, że akurat od linii krawężnika drogi poprzecznej?? jest to gdzieś określone jako granica skrzyżowania??

Napisano

> kątomierz mi raczej niepotrzebny, zazwyczaj widać gdzie się krawężnik załamuje. Spotkałem się z

> określeniem 'obszar geometryczny skrzyżowania' i podejrzewam, że odległość dotyczy właśnie

> jego granicy. Tylko nie wiem gdzie to jest.

> A dlaczego stwierdzasz, że akurat od linii krawężnika drogi poprzecznej?? jest to gdzieś określone

> jako granica skrzyżowania??

Teraz sam zwątpiłem...kodeks drogowy nazywa skrzyżowaniem:

"przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze"

Napisano

> "przecięcie (...) dróg

> łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia;

"dróg" więc razem z chodnikami, czyli chyba powinno się mierzyć od czerwonej niewiem.gif

idziemy dalej, czy przejście dla pieszych jest częścią skrzyżowania??

Właściwie to codziennie się zastanawiam jak się to mierzy - prawie nic nie widzę wyjeżdżając do roboty frown.gif

Napisano

> "dróg" więc razem z chodnikami, czyli chyba powinno się mierzyć od czerwonej

> idziemy dalej, czy przejście dla pieszych jest częścią skrzyżowania??

10 metrów przed i za przejściem dla pieszych też obowiązuje zakaz.

Napisano

> 10 metrów przed i za przejściem dla pieszych też obowiązuje zakaz.

czyli jak przed skrzyżowaniem jest przejście, to po problemie, mierzymy od przejścia waytogo.gif

Napisano

> czyli jak przed skrzyżowaniem jest przejście, to po problemie, mierzymy od przejścia

Wtedy tak trophy.gif

Napisano

> Ile metrow wynosi minimalna odleglosc zaparkowanego auta do krzyzowki? zakladamy oczywiscie ze nie

> ma zadnych zakazow postoju

Zdefiniuj "krzyżówka" grinser006.gif

Bo wg definicji "kodeksowej" to jest powierzchnia utworzona przez część wspólna przecięcia dwóch dróg, które składają się np. z chodnika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.