Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Palio 1 vs Palio 2

Featured Replies

Napisano

Witam sznownych klubowiczów smile.gif

Jako, iż właśnie jestem na poszukiwaniach nowego nabytku chciałbym poznać Wasze opinie na temat która generacja Palio jest lepsza - ponieważ chcę przeznaczyć na ten cel ok. 6-8tys. zł.

W związku z czym albo zakupię jedyneczkę ze stosunkowo niewielkim przebiegoem (ok. 130 000) od jakiegoś 1 właściciela albo podobny ale mk2 dokładając powiedzmy te 2 tys (czyli w sumie 8 k)

Silnik mam wybrany dla obydwu wersji - 1.2

Teraz mam pytanie czy w P2 ten silnik jako iż ma 16V to nadal ma bezkolizyjny rozrząd czy też nie?

Dalej, interesuje mnie rocznyk 2000, 2001 - Palio 1 lub 2002-2003 - Palio2, a zatem chciałbym się dowiedzieć czy podobnie korodują - mówiąc krótko czy warto dokładać te 2 klocki bo tak naprawdę to jak zaoszczędziłbym te 2 koła to później mógłbym za te pieniążki wszystkozrobić przy tej 1.

Mało tego szczeże mówiąc 1 dużo bardziej podoba mi się wewnątrz, choć znowu 2 na zewnątrz - bo trzeba przyznać, że zarówno przednie jak i tylne lampy w 1 wyglądają gorzej (domniemam również, że i gorzej świecą bo P2 ma klary).

Dalej szukam autka tylko i wyłącznie w wersji HL bardzo chętnie także z dzieloną kanapą - choć tu jest trudniej.

Autko będzie miało napewno gaz i hak - jak nie to założe.

Co myślicie co polecacie?

Czekam na wszelkie info, dzięki ok.gif

P.S. jeszcze jedno czy ktoś z Was mieszka w Bydgoszczy i posiada autko z tym silnikiem 1.2 dlatego, że ostatnio jechałem palio 1 z motorem 1.2 który ma niby 73KM więc w porównaniu z moim uno 1.0 to powinien być rakieta a tu taaaaaaaaakie zaskoczenie - otóż moje Uno jest dużo bardziej dynamiczne i ma lepsze przyspieszenie - zakładam, że coś w tamtym palio jest nie halo, co jak to jest, bo jak oglądałem dane techniczne i porównywałem z astrą 1 1.6 8V 75KM to palio ma mniej do 100 od astry a astra już dość ładnie ciśnie (przynajmniej w porównaniu z moim Uno) więc mam nadzieję że to palio było jakoś uszkodzone, dlatego pytam czy ktoś jest z Bydzi bo jak można oczywiście to bym podjechał i zobaczył jak jeżdzą inne palia.

Napisano

w sąsiednim wątku mozna sie troche dowiedziec o to co pytasz

napewno lepiej wziąść dwójke, bo po pierwsze młodsze auto, ładniejsze, byc moze lepiej zabezpieczone antykorozyjnie, silnik nowszej generacji i bezkolizyjny nadal, na dodatek dynamiczniejszy niz w jedynce, tak jak piszesz swiatła lepiej swiecące i moze jeszcze kilka innych plusów sie znajdzie

Napisano
  • Autor

> w sąsiednim wątku mozna sie troche dowiedziec o to co pytasz

> napewno lepiej wziąść dwójke, bo po pierwsze młodsze auto, ładniejsze, byc moze lepiej

> zabezpieczone antykorozyjnie, silnik nowszej generacji i bezkolizyjny nadal, na dodatek

> dynamiczniejszy niz w jedynce, tak jak piszesz swiatła lepiej swiecące i moze jeszcze kilka

> innych plusów sie znajdzie

A powiedzcie mi czy może nie lepiej Astrę 1 1.6 8v z roku 2000-2002 za ok. 6 tys. jak myślicie, jak porównujeci???

Napisano

zdaje mi się, że 1,2 16V nie jest bezkolizyjny. to nie FIRE

Napisano

kumpel go ma w albie i w serwisie mu powiedzieli, ze nie musi sie przejmowac, to nie wiem

Napisano

astry z tego co wiem, to gniją lepiej niz fiaty, wiec sie zastanow. zresztą jesli chodzi o silnik, to 16V zawsze bedzie lepsze niz 8V (to oczywiscie moje zdanie)

Napisano

w Albei były pierwotnie 1,2 8V FIRE z EOBDII, a później wkładali 1,2 16V

Napisano

16V na pewnoe nie jest bezkolizyjny.

Ale zdaje się że były też Palio2 z silnikiem 1.2 8V

Napisano

pewnie nic nie było z tym palio którym jeździłeś. Mam w palio i puntoI identyczne silniki i punciak dla mnie to rakieta, ale o dobre 200 kg lżejszy, a uno jest pewnie jeszcze lżejsze. W sumie zona się śmieje ze mnie że paliem jeźdźę jak emeryt, a jak wsiądę w swojego kaszla to jak wariat panic.gif

Napisano

były ok.gif 60 KM chyba

Napisano

> http://otomoto.pl/fiat-palio-1-2-el-van-C16089993.html

> na obudowie silnika napisała fabryka, że fire...

Bo to ten sam blok, tylko góra 16-sto zaworowa waytogo.gif

Swoją droga moje 1,2 8V się jak to mówią "wysrało" i czeka mnie wymiana UPG. Na razie jeżdżę bo nie ma tragedii.

Napisano

> zdaje mi się, że 1,2 16V nie jest bezkolizyjny. to nie FIRE

jak najbardziej fire i jak najbardziej kolizyjny ale połowa centomani ma ten motor w sc/cc przerabiałem go też nie raz i peknięcie paska nie zdarza się praktycznie a i wymiana nie jest droga - sam pasek 40 zł , napinacz ze 100 zł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.