Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Golf 1.4 16V.Slinik zapluty olejem.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Ja z sąsiedniego kącika,ale pytanie dotyczy właśnie tego sprzętu.

Dziś kolega,który ma właśnie takiego Golfa z 2000r, dojeżdżając do pracy zauważył świecącą kontrolkę oleju.Po zatrzymaniu samochodu okazało się,że silnik z prawej strony zapluty jest olejem.

Czytałem kilka artykułów w gazetach oraz posty z naszego forum i dowiedziałem się,że może to być wina zamarzniętwj odmy.Czy jest to jakaś skomplikowana naprawa i czy nie naleciało oleju do obudowy paska rozrządu?

Czy można prosić o jakieś porady i fotkę.Było tu jakieś zdjęcie,ale mi się nie wyświetla.

Dzięki za wszelkie info,gdyż sprawa bardzo pilna.

Napisano

Na 99% zamarzła odma i wywaliło olej.

Olej może wywalić różnymi miejscami, ale najczęściej będzie to bagnet.

Najmniejsze straty to dolewka oleju i czyszczenie odmy.

W najgorszym wypadku zatarcie.

Napisano

> Witam.

Należy przede wszystkim odmrozić auto... a w odmie jeśli zamarzła woda to pewnie kolega kilka km max dziennie robił i woda sie nazbieała... nie odparowała... nalezy nagrzać silnik do Optimum na kilkadzesiąt minut o ile sie już nie zatarł...

Napisano

Należy najpierw zerknąć w archiwum. Poprzedniej zimy ktoś tu opisywał podobny przypadek.

Napisano

Samo odmrożenie sprawi, że problem zniknie, ale na krótko.

Tam oprócz wody (w zasadzie tzw. "majonezu") gromadzi się swego rodzaju nagar z oleju i bez wyczyszczenia tego kolejne zamarznięcie zdarzy się być może już przy kolejnym mrozie.

Napisano
  • Autor

> Należy przede wszystkim odmrozić auto... a w odmie jeśli zamarzła woda to pewnie kolega kilka km

Auto już odmrożone

> max dziennie robił i woda sie nazbieała... nie odparowała... nalezy nagrzać silnik do Optimum

> na kilkadzesiąt minut o ile sie już nie zatarł...

To fakt.Robi 4 km do pracy i 4 km z pracy.Autka nie ma za bardzo jak rozgrzać,bo wyrzucił olej i pali się kontrolka oleju.

Miejmy nadzieję,że silnika nie zatarł.Dojechał do pracy,postawił autko w garażu i przed wyłączeniem silnika,zapaliła się kontrolka.Auto stoi więc w garażu.Poprosił mnie o pomoc wiedząc,że poruszam się w AK.

Jeśli silnik "żyje", czy taka naprawa wiąże się z dużymi nakładami pracy oraz kosztami?Mile widziane jakieś fotki.

Napisano

> Witam.

> Ja z sąsiedniego kącika,ale pytanie dotyczy właśnie tego sprzętu.

> Dziś kolega,który ma właśnie takiego Golfa z 2000r, dojeżdżając do pracy zauważył świecącą

> kontrolkę oleju.Po zatrzymaniu samochodu okazało się,że silnik z prawej strony zapluty jest

> olejem.

> Czytałem kilka artykułów w gazetach oraz posty z naszego forum i dowiedziałem się,że może to być

> wina zamarzniętwj odmy.Czy jest to jakaś skomplikowana naprawa i czy nie naleciało oleju do

> obudowy paska rozrządu?

> Czy można prosić o jakieś porady i fotkę.Było tu jakieś zdjęcie,ale mi się nie wyświetla.

> Dzięki za wszelkie info,gdyż sprawa bardzo pilna.

wyciągnąć odme , wyczyscić ,wymyć , wysuszyc i jezdzic dalej waytogo.gif samo ogrzanie samochodu w garazu nic nie pomoże

Napisano

> Jeśli silnik "żyje", czy taka naprawa wiąże się z dużymi nakładami pracy oraz kosztami?

Jeżeli silnik się nie zatarł to koszty będą zerowe, jeżeli sam to zrobi lub znikome, jeżeli to komuś zleci. Można jeszcze dołożyć grzałkę , ale IMHO gra nie warta świeczki (koszt w ASO ok 300 zł) lepiej przed zimą to wyczyścić.

> Mile

> widziane jakieś fotki.

Są w archeo, ale co tu focić. Szukaj gumowego węża w okolicach bagnetu idącego od obudowy filtra powietrza do skrzyni korbowej za silnikiem. Wąż ten wchodzi przy silniku w taki czarny prostopadłościan. Ściagnąć wszystko, wyczyścić złożyć. Osobiście nigdy nie odkręcałem samej "skrzyneczki" tylko czyściłem jak daleko sięgnąłem + dokładnie czyściłem cały wąż i przez 6 lat to wystarczało.

BTW w tym roku tego nie robiłem, ale wiecej jeżdżę i narazie nie ma problemu.

IMHO jeżeli kolega przyjechał ze świecącą się kontrolką do pracy to raczej już go nie odpalicie frown.gif No chyba, że zostało jeszcze trochę oliwy).

Ja bym teraz zalał silnik olejem, spróbował odpalić i jeżeli będzie wsio ok.gif to wyczyścił odmę i się nie martwił przez następny rok. Jeżeli zabił silnik to IMHO remontować go się nie opłaca

Napisano
  • Autor

Dzięki za wskazówki. ok.gifNarazie koleżka daje pięta-palec.Jak się trochę ocieli,to się za to zabierzemy.Myślę,że silnik da się uratować,bo kontrolka zapaliła się prawie przed samym wjazdem do garażu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.