Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup suzuki jimmy 99rok 1.3 benzyna 4x4

Featured Replies

Napisano

witajcie

na dniach będę oglądał takie auto, rocznik 99 klimatyzacja, elektryczne szyby silnik benzynowy 1.3. Nie znam się na samochodach terenowych. Proszę więc o porady jak zabrać się do oglądania takiego auta, od czego zacząć, jak sprawdzić napędy? Jak gazuje się ten silnik? Przebiegi będą znaczne więc gaz będzie koniecznością. Czy rama koroduje, bo taką opinię słyszałem, że potrafi tak skorodować,że zawieszenie się nie ma czego trzymać. Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Napisano

> witajcie

> na dniach będę oglądał takie auto, rocznik 99 klimatyzacja, elektryczne szyby silnik benzynowy 1.3.

> Nie znam się na samochodach terenowych. Proszę więc o porady jak zabrać się do oglądania

> takiego auta, od czego zacząć, jak sprawdzić napędy? Jak gazuje się ten silnik? Przebiegi będą

> znaczne więc gaz będzie koniecznością. Czy rama koroduje, bo taką opinię słyszałem, że potrafi

> tak skorodować,że zawieszenie się nie ma czego trzymać. Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

A jeździłeś kiedykolwiek tym autem ? hmm.gif

Bo jeśli masz robić znaczne przebiegi, to zapewne po asfalcie, a do tego Jimny się baaaaardzo mocno średnio nadaje...

Napisano
  • Autor

> A jeździłeś kiedykolwiek tym autem ?

nie

> Bo jeśli masz robić znaczne przebiegi, to zapewne po asfalcie, a do tego Jimny się baaaaardzo mocno

> średnio nadaje...

auto będzie używane w zimę a w lato żona będzie nim jeździła po wioskach. Obecna osobówka nie wytrzymują trudu eksploatacji i się rozłazi karoseria.

Napisano

> nie

> auto będzie używane w zimę a w lato żona będzie nim jeździła po wioskach. Obecna osobówka nie

> wytrzymują trudu eksploatacji i się rozłazi karoseria.

Aha, pamiętam że już kiedyś o tym pisałeś.

Ja tez kiedys chcialem kupić Jimnyego i dzięki Bogu udało mi się go wypożycyć na weekend od dealera.

Po przejechaniu ok. 300 km mogę stwierdzić, że to auto byc może świetnie się nadaje w teren, ale jeżdżenie nim po asfalcie mija się z celem.

Jeżeli masz taką możliwość to wypożycz Jimnyego od dealera, ew. może w jakiejś wypożyczalni go znajdziesz i po prostu niech żona pojeździ nim i zobaczy czy da radę wytrzymać jego zachowanie na drodze.

Z tego co pisałeś, to raczej jakaś wysoka osobówka 4x4 powinna wystarczyć (Forester ?)

Napisano
  • Autor

> Z tego co pisałeś, to raczej jakaś wysoka osobówka 4x4 powinna wystarczyć (Forester ?)

to musi być tanie w naprawie auto, forester jako brzmi drogo no i nie może być droższe w zakupie niż 15tyś +nie licząc opłat i montażu gazu. Chcę coś z ramą, bo w obecnym aucie karoseria się rozchodzi. Żona nie przejmuje się dziurami jak musi szybko dojechać do garby, doły nie mają dla niej znaczenia. Auto bez ramy tego nie wytrzymuje, juz 4 szyba poleciała, kielichy się schodzą do siebie i pękają.

Napisano

Mam od lutego, ten rocznik i benzynę ... nie wierzę w gaz a zresztą z uwagi na wymiary "bagażnika" gaz odpada. Klima to dobry wybór, ja nie mam i żałuję, bo z uwagi na ukształtowanie przedniej szyby trzeba się zapinać pasami, żeby cię latem przy jeździe na otwartych oknach nie wyciągnęło. alien.gif

Co do właściwości jezdnych ... w dziurawym Krakowie bajka, manewrowość, łatwość parkowania, zwrotność.ok.gif Plus waytogo.gif za łatwość włączania się do ruchu ... panie i panowie w osobówkach tracą rezon widząc koło z grubym bieżnikiem za oknem. drive.gif

Za miastem te 70-90 się jedzie po czarnym. Problem się zaczyna, jak masz koleiny na asfalcie, bo auto krótkie, trzeba walczyć żeby się utrzymać na pasie ruchu. Niemniej do Gdańska dojechałem, całe Wybrzeże zjeździłem i wróciłem ... zawieszenie dobre, fotele wygodne.

Zimą ... zimą nie ma przeszkód, zapinasz 4x4 i jedziesz ... przy czym znowu z uwagi na mały rozstaw osi i tylnonapędowość trzeba uważać, żeby drifta nie strzelić jak się nagle lodowa łysina trafi a ty masz tylko tył zapięty. czacha.gif

Co do ogledzin:

1. wybierz się z kimś znającym markę.

2. silnik ma być zdrowy, palić, pracować równo i nie kopcić kolorami

3. skrzynia i zmiana napędów ma działać bez oporów ale i bez luzów.

4. z tych "gruszek" pod spodem i z półosi/zwrotnic nie może się lać, ale też w gruszkach ma być olej.

5. auto jest trochę głośniejsze "w obyciu" od osobówki, ale bez przesady.

6. rdza u 11 latka będzie. U mnie są ogniska w okolicy wlewu paliwa i we wnętrzu, pod tylnym siedzeniem.

7. wybierz się z kimś znającym markę wink.gif

Napisano

A daj kolego zdjęcie z ciekawości ów bolidu - bo jak to to z avatara to całkiem ciekawie wygląda choć nic nie widać wink.gif

Jak z częściami do tego ? taniej / drożej niż do samuraja ?

Dumałem swojego czasu nad jakimś takim małym czymś hmm.gif

I wraca to to do mnie ciągle hehe.gif

Takie małe coś co sam dam rade przewrócić i potem dźwignąć

Napisano

No niestety, od tego z awatara dzieli mnie jakieś 3,5-4K czyli koszt zawieszenia.

Mój jest znacznie grzeczniejszy, jak przystało na rodzinny samochód.;)

31d61b863e.jpg

Co do kosztów, to jak dotąd nie miałem zbyt wielu okazji się przekonać ... z tego co czytam to ceny na podobnym jak w przypadku Sammiego poziomie, oczywiście zakupy robimy w Inter Cars a nie w ASO. wink.gif

Napisano

> to musi być tanie w naprawie auto, forester jako brzmi drogo no i nie może być droższe w zakupie

> niż 15tyś +nie licząc opłat i montażu gazu.

kupisz za to coś sensownego hmm.gif (w cenie do 17kzł jest 7szt ! na allegro)

bo tyle to trzeba dać za dobrą (zdrową) vitarę parę lat starszą grinser006.gif

co do sprawdzenia, w sumie to co std plus napędy

http://suzuki.a-ng.eu/?t=1&a=22 niby dotyczy vitary, ale powinno się sprawdzić przy kupnie jamnika

na Twoim miejscu szukał bym vitary za ok 12kzł, a te trzy zostawił na "pakiet startowy"

hmm.gif

sam chciałem jamnika, ale to auto IMO w niczym nie przewyższa vitary, a jest sporo droższe w zakupie

wybór też znacznie mniejszy, nie mówiąc o dostępie do części

jimni z 99 nawet wnętrze ma zbliżone do vitki po 96

silnik vitary zgazujesz IIgen (ten 8v), 16 robił bym raczej na sekwencji hmm.gif

w jimny chyba tylko sekwencja hmm.gif

edit: żona nie potrzebuje bagażnika ?

bo po montażu butli miejsca nie zostanie wiele hmm.gif

Napisano
  • Autor

> edit: żona nie potrzebuje bagażnika ?

> bo po montażu butli miejsca nie zostanie wiele

potrzebuje, ale auto nie może być zbyt wielkie gabarytowo, żeby mogła opanować jego prowadzenie.

Napisano

> potrzebuje, ale auto nie może być zbyt wielkie gabarytowo, żeby mogła opanować jego prowadzenie.

IMO np vitara long będzie się lepiej prowadziła jak krótka, czy jimny

pomyśl więc nad vitarą long ok.gif

jimny nie ma bagażnika, a jak jeszcze włożysz tam butle, to już w ogóle będzie fatalny dostęp, nawet po złożeniu siedzeń

butla.jpg

próg załadunku gdzieś na wysokości 120-130cm hmm.gif

do longa wsadzisz butle w poprzek i zostaje połowa bagażnika wolna hmm.gif

chyba że zbiornik pod podwoziem zamiast noPB, ale to już zabawa i raczej żaden gazownik się tego nie podejmie

Napisano
  • Autor

> IMO np vitara long będzie się lepiej prowadziła jak krótka, czy jimny

boje się o korozję, mam fobie na tym punkcie. Widziałem sporo skorodowanych vitar a jimmiego jeszcze nie (inna sprawa, że mało tych modeli oglądałem)

Napisano

> boje się o korozję, mam fobie na tym punkcie. Widziałem sporo skorodowanych vitar a jimmiego

> jeszcze nie (inna sprawa, że mało tych modeli oglądałem)

bo jamniki oglądasz pewnie połowę młodsze hmm.gif

tak jak pisałem, 15kzł to trochę mało na jamnika icon_rolleyes.gif

a korozja, pewnie że będzie, ale to nie jest jakiś problem, zwłaszcza w aucie na ramie

i zwłaszcza jeśli to ma być auto do pracy w terenie, a 2-3tyś zrobisz blacharkę i masz spokój na kilka lat

Napisano
  • Autor

odpuściłem jimmiego za maly jednak, teraz chodzi mi po głowie frontiera z silnikiem 2.0 benzyna, honda crv lub kia sportage.

Który z tych pojazdów będzie najtańszy w eksploatacji? Samochód potrzebuje na już, szukam tylko wśród aut sprowadzonych.

Jeśli macie inne propozycje (prócz vitary gdyż te co widziałem skorodowane strasznie) to proszę o sugestie. Ważne aby silnik był max 2.0 ze względu na ubezpieczenie, spalanie itp itd im prostszy tym lepszy smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.