Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Croma 1,9 150KM - czy odpalac wczeniej rano przed wyjazdem ?

Featured Replies

Napisano

Np wiem ze musze odpalic i jechac 4 km autem. Czy odpalac je wczesniej aby sie zagrzalo ?

Napisano

> Np wiem ze musze odpalic i jechac 4 km autem. Czy odpalac je wczesniej aby sie zagrzalo ?

Jak jest zimno to robię to tylko po to aby dzieciaki miały ciepło. Normalnie jak ich nie ma to wsiadam, odpalam i jadę. Tylko pierwsze kilometry na tzw"emeryta" i jak złapie temp. to już można cisnąć.

Napisano

> Np wiem ze musze odpalic i jechac 4 km autem. Czy odpalac je wczesniej aby sie zagrzalo ?

Przy obecnych temperaturach na zewnątrz to nawet godzina pracy na jałowych byłoby mało żeby się dobrze zagrzał wink.gif

Ale jak z 5 min silnik pochodzi po odpaleniu na luzie , to mu na pewno nie zaszkodzi waytogo.gif

Napisano

A jak działa wam skrzynia biegów przy obecnej temperaturze?

U mnie przez pierwszy kilometr jest ciężka walka z lewarkiem.

Długo nagrzewają się wasze cromy przy takiej temperaturze zewnętrznej?

Ja w swojej podejrzewam padnięty termostat bo wskazówka rusza się dopiero po około 3-4 kilometrach, a nagrzewa się dłuuuuuugo albo wcale.

Napisano

> A jak działa wam skrzynia biegów przy obecnej temperaturze?

> U mnie przez pierwszy kilometr jest ciężka walka z lewarkiem.

> Długo nagrzewają się wasze cromy przy takiej temperaturze zewnętrznej?

> Ja w swojej podejrzewam padnięty termostat bo wskazówka rusza się dopiero po około 3-4 kilometrach,

> a nagrzewa się dłuuuuuugo albo wcale.

Z tym nagrzewaniem rzeczywiście jest niezbyt dobrze. Miałem Stilo JTD 115 i tam trwało to szybciej. A zupełna porażka jest przy podgrzewaniu - pomimo włączenia przycisku, dmuchawa dostaje obrotów dopiero po 2 - 3 przejechanych kilometrach. Lusterka i tylna szyba działają. Więc problem jest umiejscowiony w tym, że powietrze do kabiny jest kierowane dopiero po wstępnym podgrzaniu silnika - stąd użyteczność podgrzewania jest co najmniej wątpliwa. Chociaż dobrze że w ogóle jest...

Napisano

> A jak działa wam skrzynia biegów przy obecnej temperaturze?

OK...

> Długo nagrzewają się wasze cromy przy takiej temperaturze zewnętrznej?

Straszne męki... u mnie w Stilo Była nagrzewnica elektryczna a tu nie ma sick.gif więc zimno.... praktycznie dopiero po 30 km mam strzałkę na pionie hehe.gif

Napisano

> OK...

> Straszne męki... u mnie w Stilo Była nagrzewnica elektryczna a tu nie ma więc zimno....

> praktycznie dopiero po 30 km mam strzałkę na pionie

Czyli ten typ tak ma, a ja dzisiaj kupiłem nowy termostat.

Napisano

> Czyli ten typ tak ma, a ja dzisiaj kupiłem nowy termostat.

Wymień .... może sie poprawi a wtedy pójdę w twoje ślady zlosnik.gif a jak sie nie poprawi to chłodnice zakryję coby mi silnik nie marzł zlosnik.gif tak jak to ma nowy Ford Mondeo .... i jak miała stara syrena ojca zlosnik.gif Jakiej firmy kupiłeś ?

A tak na marginesie zamarzł mi płyn w spryskiwaczu więc go w garaży zlewałem i wymieniałem na innt z napisem -22C ... tamten tęż miał -22C sick.gif a zamarzł przy -10 C sick.gif

Ale.... czy i u was lewy spryskiwacz przedniej szyby wali prosto w ramie wycieraczki gdy ta jest na dole szyby confused.gif

Napisano
  • Autor

U mnie skrzynia bez problemu no ale ja mam automat smile.gif

Co do temperatury to przy takich temp diesla nie dogrzejesz. U mnie jest tak okolo 1/3 odleglosci od 0. Niestety ten typ tak ma/

BTW - zrobmy autokacik Cromy II. Do kogo sie zwrocic ?

Napisano

> Ale.... czy i u was lewy spryskiwacz przedniej szyby wali prosto w ramie wycieraczki gdy ta jest na

> dole szyby

Spryskiwacze to jakaś porażka. Jak nie jeden, to drugi wali prosto w wycieraczkę. A by wystarczyło, że wycieraczki by chodziły dopiero po jakiś 2 - 3 sekundach od pociągnięcia dźwigni. Podejrzewam, że nawet examiner by sobie z tym nie poradził.

Napisano

Kupiłem termostat firmy WAHLER za 147zł. Wymieniam razem z paroma gratami w środę.

Spryskiwacze można łatwo wyregulować. Z lewej strony dyszy spryskiwacza jest wpust na płaski śrubokręt do regulacji w pionie.

Napisano

> Ale.... czy i u was lewy spryskiwacz przedniej szyby wali prosto w ramie wycieraczki gdy ta jest na

> dole szyby

Tak , to jest typowa wada konstrukcyjna we wszystkich Cromach.

Udało mi się jednak jako tako to wyregulować i tylko część płynu ucieka na dach wink.gif

Jeśli chodzi o ogrzewanie to raczej nie narzekam, 2-3 km po mieście i robi się ciepło, po jeszcze paru km wskazówka dochodzi prawie do połowy skali.

Napisano

> Tak , to jest typowa wada konstrukcyjna we wszystkich Cromach.

> Udało mi się jednak jako tako to wyregulować i tylko część płynu ucieka na dach

wink.gif no właśnie.... za bardzo nie ustawie do góry bo dach będę opryskiwać hehe.gif

> Jeśli chodzi o ogrzewanie to raczej nie narzekam, 2-3 km po mieście i robi się ciepło, po jeszcze

> paru km wskazówka dochodzi prawie do połowy skali.

yikes.gif Ja tak nie mam .... może jednak termostat hmm.gif albo może w Cromie było jakieś ogrzewanie elektryczne w opcji hmm.gif

Masz może te blaszki pod zaworem EGR z 4 otworami wstawione ?

Napisano

> Masz może te blaszki pod zaworem EGR z 4 otworami wstawione ?

Nie wiem, jeszcze tam nie zaglądałem hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.