Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaki akumulator do szesnastki??

Featured Replies

Napisano

Ponieważ mój jeszcze niby dycha, ale bez szału, to postanowiłem, że go zmienię.

Bardzo dobre opinie w moim otoczeniu ma varta. I takiej się przyglądam.

Jednak jakie parametry tego aku do szesnastki?

Szukam także rozrusznika i prawdopodobnie będę celował w 0.9kw.

jakieś podpowiedzi?

Napisano

Ja mam centre bodajże CB440,

Prąd rozuchowy 44 i pojemność 440 są zupełnie wystarczające, bo jest on też podobno dedykowany do punto.

Bardzo ważne przy sporadycznym użytkowaniu auta: jako, że mało jeżdże to zawsze sciągam kleme masy, coby niezasiarczyć akusia, co raz już mi się zdażyło.

Napisano
  • Autor

a może taki?

Zmieści się tylko a wymiar? Pojemność większa i prąd rozruchowy ciut większy smile.gif

Napisano

rozrusznik wg mnie 0.9 kw to minimum, ja mam 1 kw

Napisano

ja mogę polecić Ci szczerze aku firmy Autocraft ( zajrzyj na allegro) , gdyby co to mam do sprzedania aku ze stycznia z gwarancją 2 letnią , 50 AH , prąd rozruchowy 480 A bodajże ok.gif

Napisano

> Ponieważ mój jeszcze niby dycha, ale bez szału, to postanowiłem, że go zmienię.

> Bardzo dobre opinie w moim otoczeniu ma varta. I takiej się przyglądam.

> Jednak jakie parametry tego aku do szesnastki?

> Szukam także rozrusznika i prawdopodobnie będę celował w 0.9kw.

> jakieś podpowiedzi?

Rozrusznik też mam 0,9KW i jakieś 2 tygodnie temu zakupiłem właśnie vartę 52 Ah na razie kręci ładnie, ale co ma nie kręcic skoro nówka. Nie wiem tylko czy ten mój konkretny wejdzie na podstawkę, bo ja mam aku w bagażniku.

Napisano

> ja mogę polecić Ci szczerze aku firmy Autocraft ( zajrzyj na allegro) , gdyby co to mam do

> sprzedania aku ze stycznia z gwarancją 2 letnią , 50 AH , prąd rozruchowy 480 A bodajże

nie miałeś problemów z niedoładowaniem tego akusia

Napisano

> nie miałeś problemów z niedoładowaniem tego akusia

Nie dlaczego ? Jeździ w JTD dlatego chcę go sprzedać lub zamienić bo kupiłem za mały do diesla ok.gif

Napisano

> Ja mam centre bodajże CB440,

> Prąd rozuchowy 44 i pojemność 440 s

Na odwrót pojemność 44Ah, rozruch 440A

Napisano

> Rozrusznik też mam 0,9KW i jakieś 2 tygodnie temu zakupiłem właśnie vartę 52 Ah na razie kręci

> ładnie, ale co ma nie kręcic skoro nówka. Nie wiem tylko czy ten mój konkretny wejdzie na

> podstawkę, bo ja mam aku w bagażniku.

A po co taki duży?

Napisano

> Ponieważ mój jeszcze niby dycha, ale bez szału, to postanowiłem, że go zmienię.

> Bardzo dobre opinie w moim otoczeniu ma varta. I takiej się przyglądam.

> Jednak jakie parametry tego aku do szesnastki?

> Szukam także rozrusznika i prawdopodobnie będę celował w 0.9kw.

> jakieś podpowiedzi?

Ja polecam Centre, jedna wytrzymała 6lat, potem kupiłem kolejną, oczywiście PLUS ewentuel Futura, tylko że ona nie mieści się pod maskę p&p

Napisano
  • Autor

> Ja polecam Centre, jedna wytrzymała 6lat, potem kupiłem kolejną, oczywiście PLUS ewentuel Futura,

> tylko że ona nie mieści się pod maskę p&p

Centa wg moich doświadczeń jest sick.gif

może miałem pecha...

Napisano

> Centa wg moich doświadczeń jest

> może miałem pecha...

A może źle ją użytkowałeś zlosnik.gif

BTW nic nie przebije motorcraft'a ori fordowskie 12lat skurczysyn działał sprawnie

Napisano
  • Autor

> A może źle ją użytkowałeś

może...

Napisano

Dołączam się do tematu. Nie dawno zrobiłem swapa z 704 na 1.2 16v i mam aku:

EXIDE 12V 40Ah 200A

540560.5

I jeste jeszcze taka lepka:

Dis Fiat:

46756135

Jaki mocniejszy aku mogę wsadzić żeby nie popalić instalki itd. W obecnej chwili na noc muszę brać aku do domu, a dziś po pracy 8h wogóle nie zakręcił, musiałem się wspomóc kolegami z kablami.

Napisano

> Dołączam się do tematu. Nie dawno zrobiłem swapa z 704 na 1.2 16v i mam aku:

> EXIDE 12V 40Ah 200A

> 540560.5

> I jeste jeszcze taka lepka:

> Dis Fiat:

> 46756135

> Jaki mocniejszy aku mogę wsadzić żeby nie popalić instalki itd. W obecnej chwili na noc muszę brać

> aku do domu, a dziś po pracy 8h wogóle nie zakręcił, musiałem się wspomóc kolegami z kablami.

Fabryka wkłada takie słabe aku sick.gif

Jak pisałem wcześniej centra CB440

Napisano

> A po co taki duży?

Bo akurat taki był w dobrych pieniądzach, bo ktoś go zadatkował i nie odebrał, a że mnie nie obchodzi zbytnio jego rozmiar, to wziąłem.

Napisano

> A słyszał ktoś z was o akumulatorach jenox ?

Słyszał, w jednej lagunce I u mua w rodzinie, jeździ jż chyba z 10 lat, centralnie ok.gif

A do 16V idzie upchnąć 50Ah bez problema, a czasem się w dobrej cenie kupi, do tego rozrusznik 1.1-1.2 kw i zapitala waytogo.gif

Napisano

> Fabryka wkłada takie słabe aku

> Jak pisałem wcześniej centra CB440

Ile mniej więcej kosztuje taki CB440? Chodzi mi też o to abym nie popalił instalacji w CC. To jaki mogę włożyć?? 45Ah czy nawet 50Ah??

Napisano

> Ile mniej więcej kosztuje taki CB440? Chodzi mi też o to abym nie popalił instalacji w CC. To jaki

> mogę włożyć?? 45Ah czy nawet 50Ah??

Możesz i 200Ah

Napisano

> Ile mniej więcej kosztuje taki CB440? Chodzi mi też o to abym nie popalił instalacji w CC. To jaki

Na allegro około 200 zł, w sklepach wczoraj widziałem po 210 oraz po 250.

Ja kupiłem boscha za 190

Napisano

> a może taki?

> Zmieści się tylko a wymiar? Pojemność większa i prąd rozruchowy ciut większy

To jest btandardowy wymiar do seja ok.gif, model chyba CB440

Napisano

podpinajac sie do tematu mam problem z opalaniem mojej 16v dzis nie odpalil, aku 320a 40ah centry ,swiezo kupiony, ladowanie 14v poboru pradu na zgaszonym brak w zasadzie.Za maly aku czy alternator pada?czy gdzie szukac

Napisano

> podpinajac sie do tematu mam problem z opalaniem mojej 16v dzis nie odpalil, aku 320a 40ah centry

> ,swiezo kupiony, ladowanie 14v poboru pradu na zgaszonym brak w zasadzie.Za maly aku czy

> alternator pada?czy gdzie szukac

rozrusznik z czego masz ? Bo w moim nowym 1.4 8v rozrusznik 0,9kv z MPI bardzo ciezko krecil, na nowym akku byly spore problemy z odpaleniem we wrzesniu. Zalozylem 1,0kv z 1.4 i problem zniknal jak reka odjal smile.gif

Napisano

z 1.1 0.8 kw mam hmmm ten tez bardzo ciezko kreci...

Napisano

> z 1.1 0.8 kw mam hmmm ten tez bardzo ciezko kreci...

Może być wina rozrusznika, chociaż ja miałem 0,8 kw to odpalał, potem prawdopodobnie padł i wsadziłem 1 kw.

Zamontowałem także dodatkową mase.

Aku mogłeś kupić mocniejszy

Napisano

ale to tylko sie dzieje jak postoji noc na mrozie(podejrzewam ze olej przy ujemnych robi sie gestszy i rozrusznik nie wyrabia bo wieksze opory ) bo jak stoi w cieple lub jak jest cieply to kreci jak glupi, niema takiego problemu.z czego szukac 1kw?blok mam punto 2, wiec punto/stilo 1.2 1.4?

Napisano

> podpinajac sie do tematu mam problem z opalaniem mojej 16v dzis nie odpalil, aku 320a 40ah centry

> ,swiezo kupiony, ladowanie 14v poboru pradu na zgaszonym brak w zasadzie.Za maly aku czy

> alternator pada?czy gdzie szukac

Nie zapałił tzn ?? Kręcił rozrusznik normalnie i nie zapałił czy słabo kręcił albo wogóle ?

Sprawdzałeś ładowanie na włączonych światłach, dmuchawie i radiu ?

Napisano

kreci slabo i z 2 obrotem juz w zasadzie staje. ladowanie 14v jest i tak jak mowie dzieiej sei to tylko jak porzadnie zmarznie bo jak stoi w garazu to pali na dotyk jak na dworze to kicha.

Napisano

> kreci slabo i z 2 obrotem juz w zasadzie staje. ladowanie 14v jest i tak jak mowie dzieiej sei to

> tylko jak porzadnie zmarznie bo jak stoi w garazu to pali na dotyk jak na dworze to kicha.

ciężko stwierdzić, na mrozie akumulatorowi spada wydajność i może dlatego nie odpala

Napisano

> Do 1.2 16 V

> Akumulator 44Ah / 440A

W Wawie moge zalatwic Centre Plus w dobrej cenie

Sorki za podbijanie postow facepalm.gif/ mialabyc edycja wyszlo inaczej

Napisano

podladowalem 30min i ledow ledwo odpalil, pochodzil 5min na wolnych zgasilem i pali na dotyk. obstawiam rozrusznik.bo zawsze 1 odpalenie na ziemnie bardzo cieeeezko mu wychodzi wystatrczy 2min zeby pochodzil i pali na dotyk.

Napisano

178pln ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.