Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wszystkie bolaczki Civic'a gen. VII z silnikiem 1.4

Featured Replies

Napisano

Witam.

Rodzice zainteresowani są hundą 1.4 90Km z roku 2005

Przebieg ~100kkm.

Czy ktoś potrafi przybliżyć ogólna charakterystykę modelu, jego silnika (czy "ciągnie już z dołu, czy trzeba kręcić do czerwonego żeby jechała). Jakieś bolączki, czy silnik lubi olej przy normalnym użytkowaniu itp.

Następne pytanie czy ta jednostka napędowa znosi LPG, jeśli tak jaka instalacja (oczywiście sekwencja, tylko jakiej firmy).

Pytanie odnośnie spalania, spojrzałem na autocetrum.pl, dokładnie na raport spalania, dość duże rozbieżności są:

miasto od ~7 do nawet 13, trasa od ~6 do 10.

Jak w rzeczywistości to wygląda.

Ostatnie pytanie. Na co zwrócić uwagę przy zakupie, czy przegląd w ASO hondy będzie wystarczająco wiarygodny, aby być pewnym że to nie przystanek

PS. Prosił bym o jakąś krótką wypowiedz od użytkowników modelu z tym silnikiem. czy uważają że dobrze wybrali.

Z góry dzięki za wszelką pomoc

Napisano

Osobiście nie mam 1.4, ale często mam możliwość jazdy tym padłem. Odradzam ten motor jeśli chodzi o dynamikę, a raczej jej brak... dużo lepiej poszukać 1.6, różnica kolosalna, a w spalaniu żadna... Poza tym auto bardzo dobre, w przekładni kierowniczej czasem tłucze się słynna "sprężynka", koszt 30 zł więc żaden wink.gif Samochód raczej bardzo wytrzymały i wdzięczny.

Napisano

> Czy ktoś potrafi przybliżyć ogólna charakterystykę modelu, jego silnika (czy "ciągnie już z dołu,

> czy trzeba kręcić do czerwonego żeby jechała). Jakieś bolączki, czy silnik lubi olej przy

> normalnym użytkowaniu itp.

W ogole nie myslec o tym silniku. Tylko 1.6 - dynamika o niebo lepsza, spalanie w zasadzie takie samo. 1.4 to dychawiczna pomylka, ktora moze dawala jakotako rade przy lzejszym Civicu 6gen.

> Ostatnie pytanie. Na co zwrócić uwagę przy zakupie, czy przegląd w ASO hondy będzie wystarczająco

> wiarygodny, aby być pewnym że to nie przystanek

Nie sadze, ze bedzie to 100% pewnosci ale na pewno jakis poglad da. Dosc sporo 1.6 sprzedano w salonach PL wiec ja bym szukal wlasnie takiej a nie zadnego sprowadzanego.

Napisano
  • Autor

no dobrze, w takim razie o 1.4 zapominamy.

czym się kierować, co sprawdzać przy 1.6? na co zwrócić szczególną uwagę jeśli idzie o silnik.

Tak samo jak w przypadku 1.4, co z LPG, sądząc po mocy maksymalnej, nie ma tam V-TEC'a, wiec myślę ze łatwo to zagazować. Mylę się?

Napisano

> no dobrze, w takim razie o 1.4 zapominamy.

> czym się kierować, co sprawdzać przy 1.6? na co zwrócić szczególną uwagę jeśli idzie o silnik.

Wlasciwie na nic. To dobra, sprawdzona d-seria. Jesli serwisowana to silnik bedzie ostatnia rzecza jaki sprawi klopoty.

> Tak samo jak w przypadku 1.4, co z LPG, sądząc po mocy maksymalnej, nie ma tam V-TEC'a, wiec myślę

> ze łatwo to zagazować. Mylę się?

Jest VTEC. Ale sa i zagazowane. O LPG przyznam szczerze nie wiem nic wiec sie nie wypowiem ale porzadna instalacja na bank ogarnie temat.

Napisano

Jeżeli chodzi o silnik 1.4 to oczywiście wszystko zależy od oczekiwań kierowcy. Mojej żonie, która jeździ właśnie takim Civikiem te 12 s do setki całkowicie wystarcza. zlosnik.gif

Silnik przy normalnej eksploatacji praktycznie nie bierze oleju i jak to Honda lubi wysokie obroty.

Jeśli to ma być 5D to warto sprawdzić czy nie ma rdzy pod tylną chromowaną listwą bagażnika. Listwy były montowane bez uszczelki i uszkadzały często lakier w tym miejscu. Honda na gwarancji wkładała tam grubszą uszczelkę i było ok, jeśli ktoś znał problem i się do nich z nim zgłosił. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Wlasciwie na nic. To dobra, sprawdzona d-seria. Jesli serwisowana to silnik bedzie ostatnia rzecza

> jaki sprawi klopoty.

> Jest VTEC. Ale sa i zagazowane. O LPG przyznam szczerze nie wiem nic wiec sie nie wypowiem ale

> porzadna instalacja na bank ogarnie temat.

ok.gif dzięki za informacje

Napisano
  • Autor

> Jeżeli chodzi o silnik 1.4 to oczywiście wszystko zależy od oczekiwań kierowcy. Mojej żonie, która

> jeździ właśnie takim Civikiem te 12 s do setki całkowicie wystarcza.

moja mama teraz śmiga vectra b 1.8, ze świateł jest pierwsza zawsze zlosnik.gif, pewnie ona wsiądzie do nowego auta, ojciec dostanie stare hehe.gif

nigdy nie miałem okazji jeździć hondą, ale myślę ze z racji różnicy pojemności i to ze lubia wysokie obroty może troszkę odstawać od obecnego padła. Mama raczej nie przekracza 4 tys rpm

> Silnik przy normalnej eksploatacji praktycznie nie bierze oleju i jak to Honda lubi wysokie obroty.

> Jeśli to ma być 5D to warto sprawdzić czy nie ma rdzy pod tylną chromowaną listwą bagażnika. Listwy

> były montowane bez uszczelki i uszkadzały często lakier w tym miejscu. Honda na gwarancji

> wkładała tam grubszą uszczelkę i było ok, jeśli ktoś znał problem i się do nich z nim zgłosił.

ok.gif zanotowane, dzieki

Napisano

Mama raczej nie przekracza 4 tys rpm

> zanotowane, dzieki

Żeby ten samochód jakkolwiek się "zbierał", trzeba przekraczać 4k rpm.

W trybie mieszanym spala mi ok 8,5l/100. W mieście potrafi dojść do 10 (z a/c), w trasie mogę zejść do ok 7.

Nie jest to w demon prędkości i nie jeździłem tym samochodem z silnikiem 1.6, ale można spokojnie się nim potoczyć. Na trasie też można spokojnie wyprzedzać (na 3 biegu) zlosnik.gif

Przy prędkościach autostradowych już puchnie i robi się głośno.

Z usterek: wcześniej wspomniana sprężynka w przekładni (koszt niewielki), gumy stabilizatora + łączniki stabilizatora (1x przy 60kkm, teraz mam około 100 i żadnych luzów w zawieszeniu), wymiana amorków z przodu bo jeden wylał i to by było na tyle ok.gif

Napisano

Miałem dwie 7gen z tym silnikiem, oraz jedną 6gen.

Moim zdaniem bardzo dobry silnik i jak na 1,4 to naprawdę dynamiczny. Fakt, że aby fajnie jechał, trzeba go kręcić.

Auto w trybie jazdy but.gif 0-1 spalało mi 8 litrów po mieście i tyle samo na trasie (głównie przeloty autostradą z V~160-180km/h). Zimą lekko ponad 8, przy nieco spokojniejszej jeździe.

Napisz ew. do kolegi LMB, miał zarówno 1,4 jak i później 1,6 - twierdził, że szokującej różnicy nie ma. Ja ten silnik polecam, prosty i bezawaryjny.

Z wad tego auta - wspomniana już stukająca przekładnia kierownicy.

Auto jest głośne, niezależnie od wersji silnika, ale jest to dźwięk dość fajny, typowo wysokoobrotowego silnika.

Trochę słabo działa ogrzewanie.

Napisano

Jeżeli uważasz, że za 30 złotych sprężynka załatwia sprawę stukania przekładni to powodzenia. Ta przekładnia jest wadliwie zaprojektowana i wiele pisano o tym na forum Civic Klub. Pomaga wymiana ślizgu, smarowanie, wymiana sprężynki a i tak za kilka miesięcy problem powraca. Układ kierowniczy jest dość specyficzny - bo jest elektryczny i nie zawsze daje wyczucie gdzie pojedziemy smile.gif.

Co do silnika 1.4, a taki używam - jedzie, ale ostro musi dostać po garach. Do 3500 w ogóle nie jedzie - normalnie Matiz szybciej się zbiera ze świateł.

Pozostałe problemy to łączniki stabilizatora, które ciągle padają na naszych drogach, regulacja powietrza ciepłe-zimnie i nawiewów (chyba, ze kupisz z cilmatronic) - w zwykłym linki się zacierają, gną, są z tym problemy. Klima jest słabo wydajna, szybki potrafią parować, mimo nowych filtrów węglowych. Ogrzewanie też bez rewelacji co do szybkości działania. Zawieszenie i przekładnia twarde - stukają. Krawężniki lepiej omijać - można łatwo zaczepić, prześwit to chyba z 11 cm - niewiele. Jeszcze fotel potrafi się bujać i żaróweczki kokpitu przepalać - a są nieziemsko drogie - niektóre nawet 35 za sztukę w ASO.

Jeździ się tym fajnie, ale nie komfortowo i nie cicho. To nie jest limuzyna, to nie jest kanapa - przy niskim profilu opony wyczujesz pasy na jezdni jak je najedziesz.

Spalanie - trasa PL-Chorwacja jakieś 7,5. Miasto Warszawa 8,5 do 9,5 zimą. Na zbiorniku około 50 litrów przejadę raz 600 km, a innym razem 450 km - zależy jak jadę i jak jest zimno. Przejechałem nim 80 tyś, coś tam już o nim wiem...

Auto nigdy nie stanęło w trasie, ale często coś się zużywa i trzeba to wymienić, a części w ASO drogie lub bardzo drogie.

Jeżeli to ma być auto dla kogoś starszego niż 30 lat, to może być lekko rozczarowany poziomem hałasu w tym aucie. Jeżeli kupować to tylko 1,6 benzyna i tylko automatyczna klima. Diesel jest od Opla, więc wg uznania.

Lubię to auto, ale to taka miłość przez przywiązanie. Wiem, że nie jest zawodne, ale wiem, że utrzymanie tej niezawodności kosztuje.

Napisano
  • Autor

oki dziekuje wszystkim.

Pokazałem jeszcze rodzicom filmiki z youtube, z przyspieszeniami 1.4, 1,6 oraz Megane 2 1.4 i 1.6 (bo taka opcja też jest) oraz vectry b 1.8 (obecne padło).

Wspólnie doszli do wniosku ze 1.6 to absolutne minimum w tych budach. Więc poszukiwania trwają dalej.

Jeszcze raz dziękuje za pomoc

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.