Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator / test ładowania.

Featured Replies

Napisano

Witajcie.Dziś zauważyłem,że mimo nie dużego mrozu -10*C moje punto po ośmiu godz stania przed pracą woooooolniej kręci.

Sprawdziłem i tak:

12,65 V nie odpalony

14,4 odpalony bieg jałowy/wolne obroty

13,51 światła , dmuchawa na II biegu

13,20 światła , dmuchawa , halogeny z przodu

12,98 światła , dmuchawa , halogeny ogrzewanie tyl szyby

Wszystko na biegu jałowym.

Może ktoś by mógł skomentować owe parametry.

Akumulator 4 ro letni Banner 44 Ah 360 A.

Napisano

bez obciążenia parametry masz wzorowe, ale na obciążeniu tracisz za dużo, generalnie nie powinno spadać poniżej 14V-13,8V z pełnym.

Napisano

Parametry są ok. Wymień akumulator.

Napisano

> Witajcie.Dziś zauważyłem,ż.... <

Jeżeli są to pomiary zrobione na biegu jałowym to wszystko jest OK!. W każdej sytuacji akumulator był ładowany. Dla pełnego testu powinien kolega sprawdzić napięcia przy ok. 2000 obr. - będą wyższe.

Każde napięcie wyższe niż spoczynkowe (tu 12,65 v) w czasie pracy alternatora mówi o tym, że płynie prąd do akumulatora (a nie odwrotnie), wartość tego prądu można zmierzyć miernikiem cęgowym.

W moim Punciaku przeprowadziłem taki sam test z użyciem woltomierza i amperomierza cęgowego. Wyniku pomiaru napięć na biegu jałowym były podobne, natomiast prąd ładowania wahał się w granicach od 1 do 3 A w zależności od stanu naładowania akumulatora.

Przy 2000 obr. napięcie stabilizowało się w granicach 14,0 do 14,5 V w zależności od ilości załączonych odbiorników.

Napisano
  • Autor

Ok.A co ma wpływ na to ,że pod obciążeniem tyle się traci na ładowaniu akumulatora?

Wina po stronie altka czy inne błahe przyczyny np masa na silniku itp?

Co ewentualnie można poprawić we własnym zakresie?

Dodam,że altek nigdy nie ruszany.Może czas by było się nim zająć ?

Napisano

> Ok.A co ma wpływ na to ,że pod obciążeniem tyle się traci na ładowaniu akumulatora?

> Wina po stronie altka czy inne błahe przyczyny np masa na silniku itp?

> Co ewentualnie można poprawić we własnym zakresie?

Niech Kolega zapozna się z charakterystyką wydajności prądowej alternatora w stosunku do obrotów. W skrócie: im mniejsza prędkość obrotowa tym mniejsza jest wydajność prądowa alternatora. Charakterystyka wszystko wyjaśni ok.gif

284462451-alternator.JPG

post-115567-14352510718818_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Niech Kolega zapozna się z charakterystyką wydajności prądowej alternatora w stosunku do obrotów. W

> skrócie: im mniejsza prędkość obrotowa tym mniejsza jest wydajność prądowa alternatora.

> Charakterystyka wszystko wyjaśni

Ty mi mów po chłopsku zlosnik.gif

Mam rozumieć,że nasz altek to takie dynamo grinser006.gif i z chwilą wolnych obrotów na biegu jałowym nasze ładowanie jest nie do końca 100 %?

Napisano

> Ty mi mów po chłopsku ... <

Tak jak widać na wykresie powyżej: im mniejsza prędkość obrotowa tym alternator daje mniej prądu.

Jeżeli teraz załączymy oświetlenie, dmuchawę, ogrzewanie szyby itd, to relatywnie mniej prądu popłynie do akumulatora ponieważ będą go "zużywały" załączone odbiorniki.

EDIT:

Mój obecny Punciak zanim trafił do mnie to miał rejestrację NIL grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Tak jak widać na wykresie powyżej: im mniejsza prędkość obrotowa tym alternator daje mniej prądu.

> Jeżeli teraz załączymy oświetlenie, dmuchawę, ogrzewanie szyby itd, to relatywnie mniej prądu

> popłynie do akumulatora ponieważ będą go "zużywały" załączone odbiorniki.

No tak właśnie się domyślałem.Jutro pomierzę miernikiem na większych obrotach , tak z ciekawości.

> EDIT:

> Mój obecny Punciak zanim trafił do mnie to miał rejestrację NIL

grinser006.gif

Napisano

> Co ewentualnie można poprawić we własnym zakresie? ...<

Poprawić można - wystarczy akumulator zabierać ze sobą do domu lub miejsca pracy zlosnik.gif, jezeli bedzie miał temperaturę 20 stopni to bedzie kręcił normalnie.

Napisano
  • Autor

> Poprawić można - wystarczy akumulator zabierać ze sobą do domu lub miejsca pracy , jezeli bedzie

> miał temperaturę 20 stopni to bedzie kręcił normalnie.

Aaaaaaaa żebym tak poprawił coś raz na zimę co by grało ...

Już się widzę jak latam z akumulatorem do szatni w pracy grinser006.gif

EDIT:

Dziś sprawdziłem ładowanie na podwyższonych obrotach i tak jak wcześniej na wolnych było 13,51 na jałowych tak na podwyższonych jest tak samo.Włączona dmuchawa i światła.

Tak ma być ? niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.