Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra 1,6 benzyna - problem z zapalaniem

Featured Replies

Napisano

witam, ja gościnnie z sąsiednich kącików.

Mamy problem z teścia astrą. Nie zapala. Była w serwisie, stwierdzono że padła cewka. Wymieniono. Ponad 1000 zł.

Na drugi dzień auto nie zapaliło. Przyjechał pan z serwisu, posprawdzał a następnie poprosił o suszarkę. Coś wysuszył i auto zapaliło. Niestety teść nie dowiedział się co?

I teraz zagwozdka? O co może chodzić?

Pytam, bo na parkingu pod sklepem ciężko podłączyć suszarkę, a boję się że serwis znowu zedrze skórę z teścia?

Może się ktoś z tym spotkał>

Pomóżcie po sąsiedzku

Napisano

Nie napisałeś jaki to silnik (było kilka 1.6 dość różniących się od siebie), ale skoro podajesz cenę "cewki" 1000zł to pewnie był DIS, bo zwykła cewka za 1000zł to chyba pozłacana wink.gif

A skoro DIS, to jedyne co mógł suszyć to albo przewody WN albo właśnie DIS (choć nie wiem co można suszyć w nowym, niepękniętym DISie wink.gif ). Kiedy były wymieniane przewody WN i jakiej są firmy?

EDIT:

Ale DIS za 1000zł? icon_eek.gif Może wymienili listwę zapłonową... A wtedy nie masz przewodów WN. Kurcze, jaka to Astra?

Pozdroofka

EDIT:

Ot i zgrali my się z ejhabem... zlosnik.gif

Napisano

> Ale DIS za 1000zł?

tak tak

właśnie sprawdziłem w dealerlokatorze:

DIS dla np. c16nz to koszt (uwaga) 953 złote z groszami... screwy.gif

biglaugh.gif

Napisano

> DIS dla np. c16nz to koszt (uwaga) 953 złote z groszami...

DIS w C16NZ? Ja z tego co mi wiadomo takowego nie posiadam grinser006.gif

Napisano

> DIS dla np. c16nz

A gdzie oni zobaczyli DISa w C16NZ? icon_eek.gif

> to koszt (uwaga) 953 złote z groszami...

Dobrze, że uprzedziłeś (uwaga) grinser006.gifzlosnik.gif Rozbój w biały dzień...

Pozdroofka

Napisano

Czy ja dzisiaj zawsze muszę być minutę później...? grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> DIS w C16NZ?

a no tak... wink.gif

jak to mówią "historia związku radzieckiego zna nie takie przypadki"... grinser006.gif

było o tym kilka razy na tym forum nawet wink.gif

ja wrzuciłem hasełko "cewka zapłonowa" w EPC i wybrałem numerek dla jednego z najstarszych 1,6 z listy...

o prosz:

284468715-zrzut100_2010-12-06%2C_20_43_46.jpg

> Ja z tego co mi wiadomo takowego nie posiadam

prawdopodonie dobrze Ci wiadomo zlosnik.gif

sam miałem dwa nz-ty i DISa nie było waytogo.gif

post-100298-14352510784407_thumb.jpg

Napisano

Błąd w EPC. Nie pierwszy zresztą. Nie uwierzę póki nie zobaczę C16NZ z DISem.

Pozdroofka

Napisano

> Błąd w EPC. Nie pierwszy zresztą.

być może wink.gif

z resztą jak pisałem wcześniej sam miałem dwie astry z c16nz i DISa nie było

to jednak pamiętam że była rozmowa na ten temat na forum... zlosnik.gif

ale

> Nie uwierzę póki nie zobaczę C16NZ z DISem.

nie wiem jaki silnik miał kol. (bodajże) Andersen bo pisał tylko "nz" ale jakąś fotkę wkleił klik i twardo upierał się że da radę

wsadzić DISa zamiast kopółki... hmm.gif

Napisano

> nie wiem jaki silnik miał kol. (bodajże) Andersen bo pisał tylko "nz" ale jakąś fotkę wkleił klik

> i twardo upierał się że da radę

> wsadzić DISa zamiast kopółki...

Pewnie ze sie da...poza DIS-em, jeszcze czujnik obrotow walu korbowego i kolo pasowe, czujnik spalania stukowego, wiazka sterowania silnikiem, elektroniczny EGR, inny ECU i mamy C16NZ z DIS-em, czyli X16SZ...tylko po co confused.gif

Pozdrawiam

Napisano

> nie wiem jaki silnik miał kol. (bodajże) Andersen bo pisał tylko "nz" ale jakąś fotkę wkleił klik

> i twardo upierał się że da radę wsadzić DISa zamiast kopółki...

Oooo... Ten kolega różne rzeczy wypisywał i jako Andersen i po tym jak zmienił nick również... Nie pamiętam na jaki zmienił, azja wie na pewno smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> poza DIS-em, jeszcze...

Do tego jeszcze pół głowicy czyli obudowę wałka rozrządu. Chyba żeby zaspawać otwór po aparacie i DISa na butapren... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Oooo... Ten kolega różne rzeczy wypisywał...

no dobra dobra, niech Wam będzie... wink.gif

pamiętałem tylko że była taka gadka na forum a kiedy jeszcze w EPC

zobaczyłem DISa dla c16nz to tak napisałem 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

jak by nie było to ten sam nieszczęsny DIS występował w "sz" "szr" "se"

i jeszcze kilku innych silnikach i kosztuje dokładnie:

284471424-dis.jpg

beksa.gif

post-100298-14352510790389_thumb.jpg

Napisano

> no dobra dobra, niech Wam będzie...

Będzie, nie będzie... grinser006.gif

No ale pomyśl... Koncepcję zapłonu mieszanki w cylindrze - iskra skacze kiedy odpowiedni tłok jest tuż przed górnym PZ - rozumiesz, bo każdy rozumie wink.gif Jeśli teraz się skupisz, to za chwilę sam będziesz się śmiał z niusa, że DIS pasuje do C16NZ bez przeróbek wink.gif

Skąd wiadomo kiedy iskra ma skoczyć? W C16NZ wszystko jest proste, bo mechaniczne : tłok (załóżmy, że pierwszy) jest tuż przed górnym PZ przy odpowiednim połozeniu wału. Wał jest spięty za pomocą dolnego koła, paska i górnego koła z wałkiem rozrządu. Na końcu wałka jest palec, który dzięki odpowiedniemu ustawieniu aparatu, "szczela" iskrą we właściwy styk kopułki. Do styku jest podłączony kabel WN (i jeśli nie pomyliłeś kolejności kabli grinser006.gif ) prąd śmiga do świecy, która wisi nad tłokiem nr 1. Bum.

Wał się obraca a z nim palec z powodów identycznych jak przed chwilą i szczela w następny styk kopułki i przewodem do świecy nad tłok nr 3. Itd: 4 i 2.

Prawda, że proste? Pomijam rolę modułu zapłonowego, bo to tylko "wzmacniacz"" i nie ma wpływu na logikę koncepcji. Wszystko dzieje się automatycznie a jedyne na co możemy mieć wpływ to kąt wyprzedzenia jak sobie aparatem pokręcimy.

A teraz DIS smile.gif DIS nie jest sprzężony z wałem za pomocą paska rozrządu. Skąd bidny ma wiedzieć, w jakim położeniu są tłoki i kiedy pacnąć iskrą? Ano potrzebuje informacji o położeniu wału, więc trza dać czujnik. Skąd wie, że przypadkiem kąt nie jest zbyt duży? Potrzebuje czujnika spalania stukowego. Tylko, że czujniki to nie wszystko, DIS to tępe zwierzę, musi być coś co zrozumie sygnały z czujników i pokieruje DISem. Czyli trzeba zmienić ECU. I poprowadzić przewody od niego do DISa i do czujników. Do tego DIS trzeba jakoś przymocować a i po wyjęciu niepotrzebnego aparatu zapłonowego, coś trzeba zrobić z dziurą w obudowie wałka rozrządu.

Jeśli nie są to przeróbki, to sorry... grinser006.gif

To ja tyle wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Jeśli nie są to przeróbki, to sorry...

lelku, nie musisz mnie za nic przepraszać...

nigdzie nie napisałem że się da "bez przeróbek" albo że "fabryka wsadzała"...

napisałem jedynie że "pamiętam taką rozmowę na forum" i że "znalazłem w EPC" wink.gif

mam zasadę że nie bardzo mnie interesuje coś co działa...

jestem przez to duuużo zdrowszy zlosnik.gif

BTW: bardzo dobry wykład, myślę że będzie cytowany... waytogo.gif

wink.gif

Napisano

> nigdzie nie napisałem że się da "bez przeróbek" albo że "fabryka wsadzała"...

Toż nie mówię, że Ty tak pisałeś smile.gif W linku, który podałeś człowiek tak twierdził smile.gif A pisałem "do Ciebie", bo Twój ostatni post był w stylu "nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem..." grinser006.gif i chciałem abyś po chwili skupienia sam stwierdził, że to bzdury są.

Pozdroofka

Napisano

> i

> chciałem abyś po chwili skupienia sam stwierdził, że to bzdury są.

dzięki Tobie zapamiętam do końca życia wink.gif

belfer z krwi i kości... grinser006.gif

> Pozdroofka

piwo.gif

Napisano

> dzięki Tobie zapamiętam do końca życia

W nocy Cię obudzą i będziesz recytował... grinser006.gif

> belfer z krwi i kości...

zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

Epopeja zapłonowa we 12 zdaniach wierszem (białym) wink.gif

Przy okazji, wydaje mi się że w instrukcji napisali że C16NZ pali więcej niż X16SZR. Czym to może być spowodowane? (tzn spalanie a nie wydrukowanie instrukcji grinser006.gif)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.