Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak mocy i marchewa

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich,

(JTD 110 cf3)

wiem że najlepszą odpowiedzią na moje pytanie jest "podłącz do kompa", ale wyjechałem właśnie na parę dni za granicę i generalnie nie jest to łatwe. A stało się to po drodze.

Otóż w dwóch przypadkach zapala mi się marchewa. Oto i one:

- przy wyprzedzaniu i wduszeniu na IV do 3500 obrotów

- przy spokojnej jeździe powyżej 120 km/h.

Do tego momentu przyspiesza jak zawsze. Po zapaleniu marchewy - jakby stracił moc. Nie wchodzi powyżej 3000 obrotów. Do 120 km/h dochodzi przez trzy wioski.

Marchewa znika po postoju i przejechaniu się na spokojnie. I znowu wszystko działa idealnie. Przy jeździe na poziomie 100-120 nie zapala się. Do 100 km/h można też ostro przyspieszać i nic. Więc zakładam, że mechanicznie jest wszystko sprawne i komputer z automatu obniża moc. Ale przez co?

Wiem, z komputerem byłby to banał, ale jestem 1000 km od domu i może jestem w stanie cokolwiek sprawdzić/zrobić. Zatem proszę o sugestie.

Pozdrawiam

Kuba

Napisano

Niestety, obawiam się, że wróżenie z fusów nic Ci nie da.

Opisane objawy mogą wskazywać równie dobrze na pad czujnika położenia wału, CO czy wtryskiwacza.

Profilaktycznie zalej najlepszą ropą, jaką masz tam dostępną, ew z dodatkiem STP dla klekotów ( do czyszczenia układu paliwowego i wtrysków) Tak, wiem, są dwie szkoły - jedni zalecają, drudzy odradzają wróżąc przyśpieszoną agonię silnika. Ja uzywałem go zawsze ( przy Pb i ON) i nigdy mi jeszcze nie zaszkodził ok.gif

Dojedź bez "wyduszania" i skontroluj

Napisano

Może przepływka pada albo coś ze sterowaniem turbiną. Ale to faktycznie jak wróżenie z kart smile.gif Do czasu podłączenia kompa pozostaje tobie jazda z prędkaścią do 120:)

Napisano
  • Autor

> Przepływkę odepnij i zobacz czy jest różnica...

To już spróbowałem od razu na trasie. Bez różnicy...

Tak mi przyszło do głowy, czy w jakiś sposób może być to kwestia np filtra paliwa, albo pompy - jak dostanie za mało paliwa to wtedy się załącza jakiś własnie tryb w którym nie da się mocno przydusić gazu. A po jakimś czasie jak wskazania są poprawne to się wyłącza.

Kuba

Napisano
  • Autor

> Wyczyść czujnik ciśnienia doładowania.

Z tego co pamiętam jest gdzieś na górze. Znajdę go łatwo?

Kuba

Napisano

> Z tego co pamiętam jest gdzieś na górze. Znajdę go łatwo?

Jest na kolektorze dolotowym prawie na wprost centralki od podgrzewania świec .

Są też gdzieś fotki w starszych postach .

Będziesz miał farta jeśli to będzie ta przyczyna , bo równie dobrze może być co najmniej kilka innych ...

Napisano
  • Autor

> Jest na kolektorze dolotowym prawie na wprost centralki od podgrzewania świec .

> Są też gdzieś fotki w starszych postach .

> Będziesz miał farta jeśli to będzie ta przyczyna , bo równie dobrze może być co najmniej kilka

Wyczyściłem czujnik doładowania, zaślepiłem EGR i zbiera się wiele lepiej, ale po przyduszeniu trochę na autostradzie znowu to samo - mulenie i praktycznie brak możliwości wejścia powyżej 3000 obrotów. Odpiąłem jeszcze przepływkę i sprawdzę potem jak teraz działa. Znalazłem w okolicy serwis fiata i jutro za 25 euro podłączą mi do kompa.

Kuba

Napisano

...sprawdź jeszcze czy mata wygłuszająca na klapie nie zatyka ci wlotu powietrza. Dzieje się to przeważnie, gdy sprężara wchodzi na obroty. Obiawem jest wtedy spadek mocy, obroty do 3200 i marchewa. Po małym postoju wszystko wraca do normy a komp tego nie wykryje. Mechaniory natomiast wymienią ci przepływkę, wyczyszczą EGR i skasują a ty po kilkudziesięciu kilosach dalej będziesz w kropce i bez pieniędzy.

Napisano
  • Autor

> ...sprawdź jeszcze czy mata wygłuszająca na klapie nie zatyka ci wlotu powietrza. Dzieje się to

> przeważnie, gdy sprężara wchodzi na obroty. Obiawem jest wtedy spadek mocy, obroty do 3200 i

Brał bym to pod uwagę. ale przyspieszenie do 100km/h ma na początku idealne. Na początku spokojnie mogę jechać do 130 ostro przyspieszając i ciągnie ładnie i płynnie. Dopiero po dłuższej chwili włącza się jakby tryb serwisowy i zaczyna mulić. W środę mnie czeka powrót do ojczyzny, więc jak nic nie załatwię to się będę męczył 120 kmh smile.gif

Czytałem jeszcze na forum o overboost - czy to może mieć wpływ?

Kuba

Napisano

> Czytałem jeszcze na forum o overboost - czy to może mieć wpływ?

Pewnie że może , podobnie jak zacinające się kierownice turbo .

Daj znać co odczytał komp po podpięciu, to wtedy nie będziemy tak gdybać smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Pewnie że może , podobnie jak zacinające się kierownice turbo .

> Daj znać co odczytał komp po podpięciu, to wtedy nie będziemy

No więc wynik jest taki - overboost. Poczytałem o nim trochę, jak się go czyści, ale zaglądając pod maskę nie bardzo wiem gdzie go szukać. Proszę o pomoc.

Dodatkowo pytanie - czy mając zaślepiony egr rozjadą się parametry powietrza pobieranego z wymaganym?

Kuba

Napisano
  • Autor

Przy okazji mam już swój kabel do ecu, więc jakby ktoś z Poznania coś potrzebował to do dogadania się smile.gif

Kuba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.