Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Demontaż tylnej lampy -jak?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Zapaliła mi się kontrolka przepalonej żarówki i pojawił się komunikat by sprawdzić światła stop. Kupiłem więc żarówkę i jest problem. Odkręciłem te dwie śrubki i próbuję wysunąć lampę tak jak to jest narysowane w instrukcji ale za Chiny ludowe nie chce wyjść. Czy może ktoś doradzić jak to zrobić bo auto całe chodzi i boję się , że zgniotę ten klosz a nie puści.....?

Pozdrawiam

Napisano

Poszukaj na forum, sam kiedyś zakładałem identyczny temat smile.gif

Ogólnie rzecz biorąc, lampę trzeba ścisnąć i ciągnąć do tyłu dokładnie po osi wzdłużnej samochodu. Nie jest to sztuka łatwa, bo można sobie rozbić głowę o sąsiadujące budynki/pojazdy, i w dodatku uszkodzić lampę. Ja też mam do wymiany jeden stop, ale czekam na okazję zaparkowania na jakims ogrzewanym parkingu, bo w obecnej temperaturze boje się żeby nie połamać zatrzasków ok.gif

Napisano
  • Autor

> Poszukaj na forum, sam kiedyś zakładałem identyczny temat

> Ogólnie rzecz biorąc, lampę trzeba ścisnąć i ciągnąć do tyłu dokładnie po osi wzdłużnej samochodu.

> Nie jest to sztuka łatwa, bo można sobie rozbić głowę o sąsiadujące budynki/pojazdy, i w

> dodatku uszkodzić lampę. Ja też mam do wymiany jeden stop, ale czekam na okazję zaparkowania

> na jakims ogrzewanym parkingu, bo w obecnej temperaturze boje się żeby nie połamać zatrzasków

OK, wymieniłem ale ułamał się taki zatrzask, który jest na dole klosza (od wewnątrz). Te opisywane w innym wątku bolce są ok ale trzasnął ten uchwyt. Ale po montażu lampa trzyma się pewnie.

Ale tak swoją droga to chore by tak rozwiązać demontaż lampy....

Na zdjęciu ten zatrzask w powiększeniu.

284487001-zatrzask.jpg

post-4904-14352510818348_thumb.jpg

Napisano

nie martw się Lutek. Ja ułamałem ten sam zatrzask i też lampa trzyma się dobrze zlosnik.gif Tylko że ja postanowiłem przećwiczyć demontaż i wymianę jeszcze jak było ciepło. Mimo, że nie przepaliła się żadna żarówka, kupiłem komplet na tył, łącznie z kierunkowskazami i na spokojnie wymieniłem w obu lampach. Nauczyłem się, chociaż i tak w jednej złamałem zatrzask.

Napisano
  • Autor

Ja robiłem na ciepło bo w garażu podziemnym ale i tak się złamało to gówienko... ale widocznie tam musi być... Gdybym oddał do ASO to bym przynajmniej nie wiedział...

Napisano

trzeba było spota zrobić, stallo dobrze zdejmuje te lampy zlosnik.gif

Napisano

> trzeba było spota zrobić, stallo dobrze zdejmuje te lampy

Parę razy już zdejmowałem, więc jakieś malutkie doświadczonko mam cool.gif

Napisano

Na serwisie kumpel zdemontował lampę z zaczepów w 3 sekundy, jakbym nie widział to bym nie uwierzył. Po prostu trzeba znać knify.

Napisano
  • Autor

> Na serwisie kumpel zdemontował lampę z zaczepów w 3 sekundy, jakbym nie widział to bym nie

> uwierzył. Po prostu trzeba znać knify.

Może nie było już tego wihajstra ? smile.gif

Napisano

> Może nie było już tego wihajstra ?

Był , lampa kompletna.

Napisano

Aby nie zakładać nowego wątku to zapytam tutaj. Jutro będę miał wymieniany halogen i czy do jego wymiany konieczny jest demontaż całego zderzaka czy też można zrobić to w inny sposób? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

Napisano

podniosa auto na windzie i wymienia halogen, jednak w zaleznosci jaki silnik jest pod maska od strony kierowcy moze byc ciasno gdy na aucie siedzi silnik doladowany

Napisano

Silnik 1.9 120KM. Halogen do wymiany z prawej strony. Wolałbym aby ta wymiana przebiegła bez demontażu zderzaka, bo wiadomo przy tych mrozach może coś popękać.

Napisano

> Silnik 1.9 120KM. Halogen do wymiany z prawej strony. Wolałbym aby ta wymiana przebiegła bez

> demontażu zderzaka, bo wiadomo przy tych mrozach może coś popękać.

bez najmniejszego problemu da sie go wymienic, nawet jest to mozliwe bez podnoszenia auta na winde, z prawej strony jest bardzo duzo miejsca na ta operacje - wymienic mozna go nawet zwyczajnie od gory otwierajac maske

Napisano

> Ale tak swoją droga to chore by tak rozwiązać demontaż lampy....

no ale to właśnie o to chodzi żeby przeciętny european driver nie próbował wymieniać żarówki sam (bo ta lampa nie chce się zdjąć), tylko pojechał do ASO i 50 oiro zostawił na pokrycie kosztów R&D nowego modelu no i na włoskie związki zawodowe :-)

Napisano

> bez najmniejszego problemu da sie go wymienic, nawet jest to mozliwe bez podnoszenia auta na winde,

> z prawej strony jest bardzo duzo miejsca na ta operacje - wymienic mozna go nawet zwyczajnie

> od gory otwierajac maske

Opti niestety twoje słowa się nie sprawdziły odnośnie wymiany tego halogena. Zwalali cały zderzak, mówiąc że rury od intercoolera przeszkadzają. Cała operacja zajęła im jedyne trzy godziny, dodatkowo jeszcze musiałem podjechać ponownie na spasowanie nadkola, bo odstawało (następne pół godzinki). A najbardziej wkurzyło mnie pasowanie tego nadkola, wiadomo piasek, błoto pośniegowe. Tylko słyszałem jak tam chrupie. Mam nadzieję że nie uszkodziły te zabiegi warstwy lakieru i ocynku.

Napisano

> Opti niestety twoje słowa się nie sprawdziły odnośnie wymiany tego halogena. Zwalali cały zderzak,

> mówiąc że rury od intercoolera przeszkadzają.

no nie wiem, gdy wykorzystywalem mocowania prawego halogena jako miejsce na ktorym zawisla centralka helli to udalo mi sie odkrecic mocowania halogena jakos bez wiekszych problemow.. no i zeby 3h przeprowadzac operacje wymiany halogena to szacun dla seriwsu no.gif

Napisano
  • Autor

> i zeby 3h przeprowadzac operacje wymiany halogena to szacun dla seriwsu

Klient płaci frown.gif

Napisano

> Klient płaci

jesli na gw to fap, ale fap im nie uwzgledni takiego czasu pracy na wymiane halogena

Napisano

Wymiana była w ramach gwarancji. To że wymieniali 3 godziny to jeszcze przeżyję, ale najbardziej martwi mnie to czy przy montażu tych nadkoli, jak ten piasek chrupał, to czy tam mogło coś się uszkodzić, w sensie lakier i ocynk?

P.s. I tak powiedziałem kierownikowi co o tym sądzę. Do FAP nie chcę nic pisać, ponieważ robił mi to młody pracownik. Ja też kiedyś zaczynałem pracę i wiem jak to jest za młodu, to co robię teraz w 0,5 godziny to kiedyś robiłem 1,5. Co nie zmienia faktu że w takim przypadku powinien nadzorować, ewentualnie pomagać jakiś doświadczony pracownik.

Napisano

> Wymiana była w ramach gwarancji. To że wymieniali 3 godziny to jeszcze przeżyję, ale najbardziej

> martwi mnie to czy przy montażu tych nadkoli, jak ten piasek chrupał, to czy tam mogło coś się

> uszkodzić, w sensie lakier i ocynk?

> P.s. I tak powiedziałem kierownikowi co o tym sądzę. Do FAP nie chcę nic pisać, ponieważ robił mi

> to młody pracownik. Ja też kiedyś zaczynałem pracę i wiem jak to jest za młodu, to co robię

> teraz w 0,5 godziny to kiedyś robiłem 1,5. Co nie zmienia faktu że w takim przypadku powinien

> nadzorować, ewentualnie pomagać jakiś doświadczony pracownik.

ja rozumiem, że gość młody ale ja bym wyraził co o tym myślę. Uczy się albo pod okiem doświadczonego albo na ich firmowych autach. Dlaczego mają się uczyć na Twoim samochodzie za który Ty zapłaciłeś? Takie jest moje zdanie smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.