Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwna sytuacja - co myslicie

Featured Replies

Napisano

Witam,

Panowie mam do Was pytanie dzisiaj po raz pierwszy od momentu zakupu autka Stilon zrobiło "focha" otoż :

Przy mrozach -10 auto paliło od razu i po zapaleniu nie gasło a dzisiaj przy -1 auto odpaliło normalnie - spuściłem sprzęgło i zgasło ...

Następnie odpaliłem może z 3 razy ale nie chciało odpalić (kreciło kreciło ale jakby czegoś brakowało i nie odpalało )

3 raz był dość długi może z 5-10 sekund jak kręciłem i poczułem jakiś dym w aucie ... icon_eek.gif więc auto zgasiłem i otworzyłem maske aby sprawdzić co sie mogło stać a pod maską zero "smrodu "

Wróciłem do auta spróbowałem raz jeszcze i autko odpaliło ( wcześniej pojawiły sie komunikaty z ESP ABS i LOOSE CONNECTION i data i godzina sie wyzerowała )

Moje pytanie jest takie co sie mogło stać:

- akumulator padł ???

- świece do wymiany ???

Wstyd sie przyznać ale auto zostawiłem na połowie rezerwy czyżby to był powód takiej akcji ... blush.gif

Po 3 godzinach od zatankowania autka do pełna - autko odpaliło normalnie , zero błędów itp

Co mam o tym myśleć ??? crazy.gif

Pytam bo w sobote czeka mnie trasa 1100 km i nie wiem czy moge liczyć na swoją BESTIE angryfire.gifbiglaugh.gif

Napisano

aku slaby. Slaby przeplyw pradu na klemach. 2 elementarne tematy w stilo. Jak masz malo pradu to dostaniesz dyskoteka po oczach .

Napisano
  • Autor

> aku slaby. Slaby przeplyw pradu na klemach. 2 elementarne tematy w stilo. Jak masz malo pradu to

> dostaniesz dyskoteka po oczach .

Co do aku to mam wątpliwości bo bywały wieksze mrozy ok -10 i auto paliło od kopa a przy -1 nie dał rady ??? mad.gif

Coś mi sie zdaje że pora sie nauczyć ze auto nie zostawia sie na rezerwie w zime... sciana.gif

Napisano

Właśnie dlatego, że paliło przy minus 10- nie zapaliło przy minus 1 20.GIF

Jak był słaby już i nie miał okazji się doładować to najzwyczajniej brakło mu "prundu" rotfl.gif

Obstawiam, że dodatkowo wskazówki poszły najpierw w dół.

Sprawdzić i przeczyścić klemy na pewno nie zaszkodzi.

Pierwsze przykazanie stilo kierownika- dbaj o pojemność aku, nawet jakbyś miał Ampery w wiadrach mu nosić

Pierwsze przykazanie zimowego kierownika - dbaj o jak największy stan paliwa w zbiorniku.

Im go więcej tym mniej się skrapla, a i w przypadkowym kilkugodzinnym korku zimno kierownikowi nie będzie.

Napisano

Akumulatory na ogół padają wtedy jak jest ciepło a nie zimno smile.gif Mojemu ojcu 2 akumulatory padły w okresie wakacyjnym

Napisano

wymień/wyczyść/zaślep EGR.

u mnie tak właśnie zaczęły się problemy z tym,

Auto zawsze zapalało na ryz po czym po ok 3-5 sek gasło. udawało się go zapalić dopiero za 10-15 razem (jak już akumulator nie zdechł), Po czymś takim nie chciało jeździć, dodanie gazu nie skutkowało niczym, błędów nie było. wymieniłem po drodze filtr paliwa, dolewałem cudów do paliwa, dolewałem innego paliwa - bo taka była diagnoza najpierw, że to wina paliwa, ładowałem akumulator. itd. i nic. Podepnij auto do kompa, i sprawdź błędy w w 1.9JTD błąd od egr'a nie wywala checka.

U mnie po zaślepieniu EGR'a skończyły się problemy.

Napisano

Ja doświadczonym Stilowcem nie jestem, ale wygląda mi to na dwie rzeczy (obie zdążyłem już przerobić):

1. Słaby akumulator (stąd błędy)

2. Zasyfiony EGR (dlatego nie ciężko odpalić auto).

Kiedyś miałem taką sytuację, że najpierw w krótkiej trasie auto zaczęło mi się dusić, przy mniejszych obrotach prawie w ogóle nie reagował na gaz. Jakoś dokulałem się do garażu, tak auta już prawie nie mogłem odpalić, jak już opalił to robił taką zasłonę dymną, że jak mi zniknął to go znaleźć nie mogłem wink.gif

Jak się okazało przyczyną był zasyfiony EGR, zawór zaciął się w jednym położeniu i naprawdę miałem problem żeby go rozruszać. EGR nie zaślepiałem, wyczyściłem tylko dokładnie i zmontowałem na nowo.

Napisano

Aku i EGR w pierwszej kolejności. a nie może przy okazji przepływka jakichś cudów na kiju wyrabiać?

Napisano

> Aku i EGR w pierwszej kolejności. a nie może przy okazji przepływka jakichś cudów na kiju wyrabiać?

u mnie były 2 błędy EGR i przepływka. Serwis powiedział, że przepływkę sprawdzili i jest OK, zaślepili EGR'a i spokój.

Napisano
  • Autor

> Pierwsze przykazanie zimowego kierownika - dbaj o jak największy stan paliwa w zbiorniku...

Witam,

Panowie zdaje mi sie że mój Stiluś sie na mnie wczoraj obraził za to że miał za mało tanku - przed chwilą odpalił bez problemu za 1 razem ...

Psss

Teraz już będę pamietał ze nie ma co zostawiać auta na rezerwie w zimie bo może strzelić "focha " uzbroj_zlo.gif

Psss 2

Jak problem sie powtórzy to sie będę martwił a obecnie traktuje to jako "foch" 270635636-JUMP2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.