Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie wtryskiwacze do gazu?

Featured Replies

Napisano

W moim lanosie mam sekwencyjny wtrysk gazu. Komputer nazywa się STAG 200-4 i do tego mam listwę wtryskową VALTEK 3om

valt+4cyl+3ohm.jpg

Wszystko działałoby idealnie gdyby nie bardzo niska żywotność listwy wtryskowej. Średnio muszę ją naprawiać lub wymieniać na nową co rok czyli około 60 000kkm.

Może ktoś ma doświadczenia z takimi rzeczami i mógłby podpowiedzieć jaką kupić bardziej trwałą listwę którą bez większych problemów można byłoby zastąpić tego VALTEKa? niewiem.gif

Napisano

Czerwony Valtek spisuje się dobrze w Lanosie przez 60 kkm? hmm.gif

Jeśli uzyskujesz taki wynik na czerwonym Waldku, to ja osobiście zostałbym dalej przy nim. Możesz ewentualnie przejść na Valteka nowego typu, tyle że jest on ze 2,5 raza droższy, a 150 kkm na nim raczej nie przejedziesz.

Przy Stagu 200 za wiele chyba nie wymyślisz, bo on nie obsługuje wtryskiwaczy niskoomowych. Nie wiem, czy te 3 Ohm, to nie jest właśnie granica.

Napisano

> Wszystko działałoby idealnie gdyby nie bardzo niska żywotność listwy wtryskowej

Nuki_tsw słusznie napisał, że 60 kkm dla valteków to rewelacyjna żywotność.

U mnie żółte wymagały regeneracji co ok. 10 kkm.

Napisano
  • Autor

> Czerwony Valtek spisuje się dobrze w Lanosie przez 60 kkm?

> Jeśli uzyskujesz taki wynik na czerwonym Waldku, to ja osobiście zostałbym dalej przy nim.

Chciałbym, żeby wtryskiwacze do gazu wytrzymywały tak długo jak te od benzyny które działają bezawaryjnie przez 270 kkm wtym przez ponad 100 kkm jako jedyne.

> Możesz

> ewentualnie przejść na Valteka nowego typu, tyle że jest on ze 2,5 raza droższy,

Nie da się tego zastąpić jakimś MATRIXem? Słyszałem, że te wtryskiwacze są całkiem niezłe.

Napisano
  • Autor

> Nuki_tsw słusznie napisał, że 60 kkm dla valteków to rewelacyjna żywotność.

> U mnie żółte wymagały regeneracji co ok. 10 kkm.

U mnie oznaczałoby to wymianę co dwa miesiące oslabiony.gif

Napisano

jak ja pytałem na co wymienić valteki, to podpowiadano mi, że najprościej jest na REGI

ja ostatecznie kupiłem hana h2000, ale nie wiem, czy Twój sterownik je obsłuży.

Napisano

Czerwone zawsze będą chodzić dłużej, bo mają cewkę o trzykrotnie większej rezystancji (mniejsze uderzenia). Dla mnie ciekawostką jest, że Lanos (wtrysk półsekwencyjny) w ogóle chce na nich jeździć, w dodatku idealnie, jak dodał Kolega. hmm.gif

Chyba, że chodzi o nowsze auto z Euro 3?

>Chciałbym, żeby wtryskiwacze do gazu wytrzymywały tak długo jak te od benzyny które działają bezawaryjnie przez 270 kkm wtym przez ponad 100 kkm jako jedyne.

Jeśli chodzi o trwałość wtryskiwaczy LPG, to nawet te najlepsze, póki co, nie mają szans dorównać przeciętnym benzynowym. Mają po prostu dużo trudniejsze warunki pracy. Na 270 kkm w tym przypadku nie ma co raczej liczyć.

Podobno, w krajach, gdzie nie ma problemów z czystością LPG, przebiegi rzędu 200 kkm nie są problemem, ale u nas nie jest to raczej realne.

>Nie da się tego zastąpić jakimś MATRIXem? Słyszałem, że te wtryskiwacze są całkiem niezłe.

Są niezłe. Ja mam pojedyncze HS211 i sprawują się (odpukać) dobrze. Ty możesz zastosować listwę HD344. Do Lanosa jest w sam raz, ale czy zrobisz na nich powiedzmy 120 kkm, to nie wiem. Za cenę tej listwy Matrixa i koniecznej przelotki do wtyczek masz 3,5 listwy Valteka...

Napisano

Żadna rewelacja, mam żółte Valteki od 55kkm ze sterownikiem stag300 i śmiga bez usterek wink.gif

Napisano

> Żadna rewelacja, mam żółte Valteki od 55kkm ze sterownikiem stag300 i śmiga bez usterek

Ja zrobiłem na niebieskich Railach 45 kkm i myślałem, że to dużo smile.gif Teraz już zrobione od regeneracji 40 kkm i abo regeneracja, abo wymiana - raczej zmienię na Matrixa HD344.

Napisano
  • Autor

> Czerwone zawsze będą chodzić dłużej, bo mają cewkę o trzykrotnie większej rezystancji (mniejsze

> uderzenia). Dla mnie ciekawostką jest, że Lanos (wtrysk półsekwencyjny) w ogóle chce na nich

> jeździć

O co chodzi z tą pół sekwencją? Czym to się różni od pełnej sekwencji? Czemu lanos miałby na tych wtryskach nie jeździć?

Co do idealności to idealnie to jest tylko moim zdaniem. Lanos nie strzela, nie wybuchł w nim ani razu filtr powietrza, pali całkiem podobnie jak na benzynie, jeździ też podobnie jak na benzynie więc chyba źle nie jest niewiem.gif

> Chyba, że chodzi o nowsze auto z Euro 3?

Auto jest stare. Mam je od 2000r.

> Jeśli chodzi o trwałość wtryskiwaczy LPG, to nawet te najlepsze, póki co, nie mają szans dorównać

> przeciętnym benzynowym.

Szkoda. frown.gif A już miałem nadzieję, że da się z tym coś zrobić frown.gif

> Ty możesz zastosować listwę

> HD344. Do Lanosa jest w sam raz, ale czy zrobisz na nich powiedzmy 120 kkm, to nie wiem.

Przy następnym padnięci valteka wypróbuję matrixa. Zobaczymy co to jest warte smile.gif

Czy do modernizacji jest potrzebne tylko to:

1. listwa matrix

2. Przejściówka

Po zmontowaniu wystarczy tylko podpiąć się z komputerem i włączyć auto strojenie?

Jaki kabelek trzeba kupić do STAG 200-4 aby móc połączyć go z kompem?

Napisano

> Chciałbym, żeby wtryskiwacze do gazu wytrzymywały tak długo jak te od benzyny które działają

> bezawaryjnie przez 270 kkm wtym przez ponad 100 kkm jako jedyne.

> Nie da się tego zastąpić jakimś MATRIXem? Słyszałem, że te wtryskiwacze są całkiem niezłe.

Nie wiem czy takie wtryskiwacze istnieją. Ja mam przejechane na Keihinach z zestawu Prinsa 110.000km, nic im nie dolega, ale do 270.000 km daleko.

Napisano

> O co chodzi z tą pół sekwencją? Czym to się różni od pełnej sekwencji? Czemu lanos miałby na tych

> wtryskach nie jeździć?

Przy półsekwencji masz w przybliżeniu o połowę krótsze czasy wtrysku niż na sekwencji i jest ich dwa razy więcej. Czerwony Valtek nie jest w takich zawodach zwykle za dobry.

> Co do idealności to idealnie to jest tylko moim zdaniem. Lanos nie strzela, nie wybuchł w nim ani

> razu filtr powietrza, pali całkiem podobnie jak na benzynie, jeździ też podobnie jak na

> benzynie więc chyba źle nie jest

Jeśli Ty jesteś zadowolony, to waytogo.gif Przecież głównie o to chodzi.

Różnie ludzie mają ustawiony tzw. próg bólu. smile.gif

> Auto jest stare. Mam je od 2000r.

To na pewno ma półsekwencję.

> Szkoda. A już miałem nadzieję, że da się z tym coś zrobić

Vs. Valtek poprawić na pewno się da, ale koszjest dość spory.

> Przy następnym padnięci valteka wypróbuję matrixa. Zobaczymy co to jest warte

> Czy do modernizacji jest potrzebne tylko to:

> 1. listwa matrix

> 2. Przejściówka

Generalnie tak.

> Po zmontowaniu wystarczy tylko podpiąć się z komputerem i włączyć auto strojenie?

Strojenie oczywiście obowiązkowo. Do tego Matrix ma inne dysze i nie jest powiedziane, że trzeba będzie je rozwiercić na ten sam wymiar, co miały Vallteki. Wg. mnie warto zacząć od nieco mniejszego.

> Jaki kabelek trzeba kupić do STAG 200-4 aby móc połączyć go z kompem?

Na allegro jakąś wersję z USB na pewno znajdziesz.

Napisano
  • Autor

> Przy półsekwencji masz w przybliżeniu o połowę krótsze czasy wtrysku niż na sekwencji i jest ich

> dwa razy więcej. Czerwony Valtek nie jest w takich zawodach zwykle za dobry.

Czyli chodzi o szybkość działania. Z tego co wiem szybciej działają wtryskiwacze o mniejszej rezystancji. Czy do STAG 200-4 można podłączyć jakieś o mniejszej rezystancji niż 3 ohm?

Napisano

> Czyli chodzi o szybkość działania. Z tego co wiem szybciej działają wtryskiwacze o mniejszej

> rezystancji.

Tak jest, ale to odbywa się też kosztem pewnej utraty trwałości. Matrix HD344 ma chyba 3 Ohm, a w Lanosie sprawdza się na pewno, więc nie byłby to zły wybór.

>Czy do STAG 200-4 można podłączyć jakieś o mniejszej rezystancji niż 3 ohm?

Na pewno nie obsługuje wtryskiwaczy 1 Ohm. Możesz spytać na infolini technicznej AC, jak jest granica.

Napisano
  • Autor

> Tak jest, ale to odbywa się też kosztem pewnej utraty trwałości. Matrix HD344 ma chyba 3 Ohm, a w

> Lanosie sprawdza się na pewno, więc nie byłby to zły wybór.

> Na pewno nie obsługuje wtryskiwaczy 1 Ohm. Możesz spytać na infolini technicznej AC, jak jest

> granica.

A jak z innymi STAGami? Czy nowsze sterowniki mają takie same wyprowadzenia i wystarczy tylko przepiąć wtyczki aby zmienić starszego STAGa na nowszego?

Napisano

> A jak z innymi STAGami? Czy nowsze sterowniki mają takie same wyprowadzenia i wystarczy tylko

> przepiąć wtyczki aby zmienić starszego STAGa na nowszego?

Niestety nie. Nowsze są w obudowach innego typu, aluminiowych.

Napisano
  • Autor

> Niestety nie. Nowsze są w obudowach innego typu, aluminiowych.

Czyli wtyki do podłączania kabli też inne?

Napisano

> Chciałbym, żeby wtryskiwacze do gazu wytrzymywały tak długo jak te od benzyny które działają

> bezawaryjnie przez 270 kkm wtym przez ponad 100 kkm jako jedyne.

To zapłać porządne pieniądze za wtryskiwacze ok.gif

Napisano
  • Autor

> To zapłać porządne pieniądze za wtryskiwacze

Właśnie to chciałem zrobić ale pomimo najszczerszych chęci koledzy wytłumaczyli mi, że na cuda nie ma co liczyć. Osobiście nie przeszkadzałoby mi nawet gdyby listwa kosztowałaby i ze 2000pln ale niech wytrzymałaby tyle samo co wtryskiwacze benzynowe. Niestety z tego co zrozumiałem z wypowiedzi kolegów takie coś nie jest możliwe.

Napisano

> Właśnie to chciałem zrobić ale pomimo najszczerszych chęci koledzy wytłumaczyli mi, że na cuda nie

> ma co liczyć. Osobiście nie przeszkadzałoby mi nawet gdyby listwa kosztowałaby i ze 2000pln

> ale niech wytrzymałaby tyle samo co wtryskiwacze benzynowe. Niestety z tego co zrozumiałem z

> wypowiedzi kolegów takie coś nie jest możliwe.

Prościej jest się pieprzyć z jakimś drutem czy rozwiązać ten problem po 150 tysiącach?

Mi kiedyś sprzedawca mówił w mediamarkecie, że zmieniarkę to muszę kupić w aso, bo ta jego nie będzie działać. Na pytanie dlaczego nie (a był to zwykły grundig 1 din z panelem pasującym do kokpitu), odparł: Bo ja tak mówię! Myślisz, że miał rację, bo tak mówił?

Napisano
  • Autor

> Prościej jest się pieprzyć z jakimś drutem czy rozwiązać ten problem po 150 tysiącach?

Nie zrozumiałeś mnie. Co mam kupić aby w mojej instalacji gazowej wytrzymało to 150 tys km a chętnie to kupię. Poproszę o poradę.

Napisano

> Nie zrozumiałeś mnie. Co mam kupić aby w mojej instalacji gazowej wytrzymało to 150 tys km a

> chętnie to kupię. Poproszę o poradę.

Keihin ok.gif

Napisano

> Właśnie to chciałem zrobić ale pomimo najszczerszych chęci koledzy wytłumaczyli mi, że na cuda nie

> ma co liczyć.

Może się mylę, ale wyczuwam lekką nutkę pretensji smile.gif

Po pierwsze: Zacząłeś od stwierdzenia, że na czerwonych Valtekach jest przez 60 kkm git.

2. Chciałbyś mieć wtryskiwacze, które wytrzymają maksymalnie długo.

3. Masz Staga 200.

Jeśli w ten sposób zaczynasz, to ja dopasowywuję swoją odpowiedź do tak, a nie inaczej postawionego problemu. smile.gif

P.S.Keihin jest jak najbardziej fajny i trwały, tylko że łącznie z wymianą kontrolera (Stag 200 ich nie obsłuży), cała zabawa zamknie się kwotą nie mniejszą niż 2000 zł. Do tego nikt nie da sobie ręki uciąć, ze zrobisz na nich te powiedzmy 150 kkm. Mam nadzieję, że masz tego świadomość?

Napisano
  • Autor

> P.S.Keihin jest jak najbardziej fajny i trwały, tylko że łącznie z wymianą kontrolera (Stag 200 ich

> nie obsłuży), cała zabawa zamknie się kwotą nie mniejszą niż 2000 zł. Do tego nikt nie da

> sobie ręki uciąć, ze zrobisz na nich te powiedzmy 150 kkm. Mam nadzieję, że masz tego

> świadomość?

Czyli potwierdziłeś to co napisałem w poście na który odpowiadasz. frown.gif

Quote:

Niestety z tego co zrozumiałem z wypowiedzi kolegów takie coś nie jest możliwe.

Napisano

> Czyli potwierdziłeś to co napisałem w poście na który odpowiadasz.

Poniekąd tak. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że na jesieni wyrzuciłem z auta fabryczną sekwencję Necam Koltec GSI. Włąśnie ze względu na wtryskiwacze. Wysypały się w sumie po jakichś 60 kkm Koszt czterech - około 1700 zł, gwarancja na rok, do tego pod warunkiem zrobienia co 15 kkm przeglądu za w sumie około 300 zł.

Problem był taki, że do tej instalacji można zastosować tylko te wtryskiwacze.

Z tego wzgledu jest teraz Stag 300 plus i pojedyncze Matrixy HS211. Reduktor został holenderski. Auto z tym zestawem jeździ tak, jak jeździło na tej fabrycznej drogiej instalacji. Do tego w razie problemów, staga mogę serwisować sobie samemu, nie słyszałem, żeby ktoś poza serwisem miał interfejs do tamtego "holendra". smile.gif Wyszło mnie to dobre kilka stówek taniej, niż wymiana samych wtryskiwaczy w holenderskiej instalacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.