Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SC 1,1 MPI klekocze na mrozie.

Featured Replies

Napisano

Przebieg 60 tys. Czym zimniej, tym bardziej klekocze. Przy -10 chodzi jak diesel. Słychać to tylko w czasie jazdy pod obciążeniem, szczególnie przy przyspieszaniu. Na luzie jest normalnie. Było już tak poprzedniej zimy. Zrobiło sie ciepło i ustąpiło. Silnik zalany syntetykiem wymienianym regularnie. Co to może być? Mam się już zacząć bać?

Napisano

> Przebieg 60 tys. Czym zimniej, tym bardziej klekocze. Przy -10 chodzi jak diesel. Słychać to tylko

> w czasie jazdy pod obciążeniem, szczególnie przy przyspieszaniu. Na luzie jest normalnie. Było

> już tak poprzedniej zimy. Zrobiło sie ciepło i ustąpiło. Silnik zalany syntetykiem wymienianym

> regularnie. Co to może być? Mam się już zacząć bać?

Ten typ tak ma, nie walcz z tym , nowe jeszcze na placu tak klekotały zanim zostały sprzednae do klienta , ponoć luzy wałka rozrzadu za duze i klepie na bardzo zimym silniku

Napisano

> Przebieg 60 tys. Czym zimniej, tym bardziej klekocze. Przy -10 chodzi jak diesel. Słychać to tylko

> w czasie jazdy pod obciążeniem, szczególnie przy przyspieszaniu. Na luzie jest normalnie. Było

> już tak poprzedniej zimy. Zrobiło sie ciepło i ustąpiło. Silnik zalany syntetykiem wymienianym

> regularnie. Co to może być? Mam się już zacząć bać?

Dolej więcej oleju.

Ja tak zawsze robie, na bagnecie pokazuje mi zawsze maksimum.

Jest troche ciszej ale i tak troche na zimnym słychać klekotanie.

Oczywiście jak się rozgrzeje to jest cicho

Napisano
  • Autor

Problem w tym, że na ciepłym też klekocze, chociaż trochę mniej. Nie wiem o co chodzi. Tak się zastanawiam, czy to nie coś z wydechem. hmm.gif

Napisano

> Problem w tym, że na ciepłym też klekocze, chociaż trochę mniej. Nie wiem o co chodzi. Tak się

> zastanawiam, czy to nie coś z wydechem.

kolega Monty mial tloki wymieniane bo byly przytarte przy jniskim rpzebiegu. Na poprawe humoru Ci powiem, ze na zimnym moj nowy silnik 1.4 8v tez klekocze

Napisano

> normalka

Mój 1.1 spi ma przebieg 210 tyś i jak się rozgrzeje jest cichy ale na zimnym klekocze a jak jeszcze depcze to jeszcze głośniej.

Olej leje 10 w 40 mobil, nie jest to jakiś super olej ale leje go bo czekam kiedy padnie mi silnik i swap.

Spróbuj tego oleju, leje go do mojego drugiego auta calibry 2.5

http://moto.allegro.pl/liqui-moly-mos2-leichtlauf-10w40-5l-najtaniej-i1359333257.html

Jak dla mnie jest to super olej. Nie szlami silnika i ciszej chodzi.

Napisano
  • Autor

Czyli co? Luzik? Nie ma się narazie czym przejmować? Jutro przejadę się takim samym tylko 3 lata młodszym i z przebiegiem 20 tys. i porównam.

Napisano
  • Autor

No niestety porównanie wypadło niekorzystnie. W nowszym SC nic nie klekocze.

Napisano

Mój MPI ma 55tys.km przebiegu i w zimie klekocze od nowości.

Napisano

1,1 w Pandzie 2004 również klekocze, czy latem, czy zimą crazy.gif

Napisano

Ja powiem tylko tyle, że z powodu takiego klekotania miałem wymieniany silnik na gwarancji.

SC z października 2005 r.

Napisano

a moim zdaniem to albo sprawa złego oleju - starego przepalonego itp lub zawory, robią się tzw "szklanki"

Napisano
  • Autor

Olej mobil 5w40. Takim zalewał poprzedni właściciel, więc i ja taki leję. Dzisiaj zrobiło się cieplej i klekotanie ustało. Żeby było śmieszniej to SC z 2005 roku, które sprawdzałem jest zalane dokładnie tym samym olejem i nie klekocze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.