Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

padlo immo astra f 95

Featured Replies

Napisano

prawdopodobnie padl immobilaiser. Objawy takie: odpala i za 2 sek gasnie i później już nie da rady odpalić tylko kręci i nie zaskakuje.

Napewno odcina zapłon.

Jak to można obejść? Może ktoś ma schemat jak to jest podłączone

Napisano

> prawdopodobnie padl immobilaiser. Objawy takie: odpala i za 2 sek gasnie i później już nie da rady

> odpalić tylko kręci i nie zaskakuje.

Jeszcze nie spotkałem się z immo, które pozwalałoby na uruchomienie auta, nawet na dwie sekundy. Czy Check Engine miga jak próbujesz odpalić auto?

Napisano

> prawdopodobnie padl immobilaiser.

Za wskazaniem na "nie" wink.gif

> odpala i za 2 sek gasnie i później już nie da rady odpalić tylko kręci i nie zaskakuje.

> Napewno odcina zapłon.

Lepiej sprawdź, czy daje paliwo. Ja obstawiam, że pada pompa albo woda zamarza w paliwie.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

check engine nie miga

paliwo podaje

to że padło immo wywnioskował mechenik. (Zaprowadzilabym tam auto ale nie mam jak)

Napisano

> check engine nie miga

wiec to nie immo

Napisano

> check engine nie miga

Jeżeli uszkodzony jest immobilizer to miga lampka CE.

> paliwo podaje

Jak sprawdziłaś? Skąd wiesz, że odcina zapłon? Pisz od razu wszystkie okoliczności, szybciej będzie coś wywnioskować bez dopytywania się.

> to że padło immo wywnioskował mechenik.

Może zapytaj innego mechanika. Najlepiej takiego, który chociaż raz widział Astrę... wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Skąd wiesz, że odcina zapłon?

niewiem. paliwo podaje - to co innego może być

Napisano

> niewiem.

W pierwszym poście napisałaś: "Na pewno odcina zapłon." A teraz, że nie wiesz... To odcina czy nie?

> paliwo podaje

Będę uparcie pytał: jak było sprawdzane, że podaje?

Żeby silnik odpalił potrzebne jest:

1. iskra

2. paliwo

3. obie te rzeczy zapodanie w odpowiednim momencie - czyli prawidłowe ustawienie rozrządu, zapłonu (ewentualnie prawidłowe działanie czujnika położenia wału) i w przypadku rozdzielacza właściwa kolejność przewodów WN.

Skoro mówisz, że odpala na chwilę, to znaczy że punkt 3 jest OK.

Pozostaje sprawdzić punkt 1: kiedy nie chce odpalić, zdjąć fajkę, wsadzić do niej sprawną świecę, położyć na bloku silnika i zakręcić rozrusznikiem. Ma być iskra na świecy.

Oraz punkt 2: odkręcić przykrywę przepustnicy, kręcić rozrusznikiem i patrzyć czy wtryskiwacz rozpyla paliwo.

Na 99% albo kończy się pompa paliwa albo woda w paliwie zamarza, albo przekaźnik pompy wariuje. Ze wskazaniem na pompę. Odpali, przez wspomniane przez Ciebie 2 sekundy wypali to co ma w przewodach i gaśnie.

Ten 1% to awaria DISa, ale to wyjdzie przy teście ze świecą.

I na 100% nie jest to wina immobilizera, bo pierwsze słyszę aby immobilizer pozwolił odpalić silnik na 2 sekundy. To już prędzej jakiś dokładany alarm, który odcina paliwo szwankuje i raz załączy pompę a raz nie.

Pozdroofka

Napisano

> prawdopodobnie padl immobilaiser. Objawy takie: odpala i za 2 sek gasnie i później już nie da rady

> odpalić tylko kręci i nie zaskakuje.

> Napewno odcina zapłon.

> Jak to można obejść? Może ktoś ma schemat jak to jest podłączone

U mnie były podobne objawy, za djabła nie chciał zaskoczyc. Przez przypadek, ze złosci,w czasie rozruchu trzymałem cały czas noge na "pełnym gazie", i jak zaskoczył, to musiałem utrzymywac pełne obrotki przez pewien czas, az go przedmuchało. Bo gdy zwalniałem pedał gazu, gasł. Odpalic mogłem tylko na całkiem otwartej przepustnicy, bo inaczej za nic nie zaskoczył... Po około min pełnych obrotów, powoli mogłem zdjąć noge z gazy. i potem juz było ...OK. Jak sie okazało, przyczyną był zawieszajacy sie EGR. Takie przypadki zdarzyły mi się kilka razy, i mogłem tylko tym sposobem uruchomic silnik... Teraz jak na razie spoko...

Napisano
  • Autor

> W pierwszym poście napisałaś: "Na pewno odcina zapłon." A teraz, że nie wiesz... To odcina czy

> nie?

> Będę uparcie pytał: jak było sprawdzane, że podaje?

> Żeby silnik odpalił potrzebne jest:

> 1. iskra

> 2. paliwo

> 3. obie te rzeczy zapodanie w odpowiednim momencie - czyli prawidłowe ustawienie rozrządu, zapłonu

> (ewentualnie prawidłowe działanie czujnika położenia wału) i w przypadku rozdzielacza właściwa

> kolejność przewodów WN.

> Skoro mówisz, że odpala na chwilę, to znaczy że punkt 3 jest OK.

> Pozostaje sprawdzić punkt 1: kiedy nie chce odpalić, zdjąć fajkę, wsadzić do niej sprawną świecę,

> położyć na bloku silnika i zakręcić rozrusznikiem. Ma być iskra na świecy.

> Oraz punkt 2: odkręcić przykrywę przepustnicy, kręcić rozrusznikiem i patrzyć czy wtryskiwacz

> rozpyla paliwo.

> Na 99% albo kończy się pompa paliwa albo woda w paliwie zamarza, albo przekaźnik pompy wariuje. Ze

> wskazaniem na pompę. Odpali, przez wspomniane przez Ciebie 2 sekundy wypali to co ma w

> przewodach i gaśnie.

> Ten 1% to awaria DISa, ale to wyjdzie przy teście ze świecą.

> I na 100% nie jest to wina immobilizera, bo pierwsze słyszę aby immobilizer pozwolił odpalić silnik

> na 2 sekundy. To już prędzej jakiś dokładany alarm, który odcina paliwo szwankuje i raz

> załączy pompę a raz nie.

> Pozdroofka

a więc

;

- paliwo podaje

- iskra jest

wszystko sprawdzone

a nada nie odpalal

Napisano

Przede wszystkim nie zakładaj nowego wątku o tym samym. I proszę Cię, nie cytuj całego posta, tym bardziej, że nie odnosisz się do niego w swoim. Wyedytuj, dziękuję.

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.