Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ostry mroz i zepsul sie olej

Featured Replies

Napisano

Witam, dzis po dwoch dniach stania na mroziku poszedlem pogadac z moja asterka. Troche ze mna pogadala no i tak sobie postanowilem zrobic przegladzik plynow. Wsio ok ale nie z olejem. Wyciagam bagnecik i sie przerazilem. Jak widac na zdjeciu bagnet byl z bialym nalotem i dodatkowo mial na sobie kamienie!!! Co to za kamienie? W miejscu na bagnet tez widac jakis nalot bialy i wyglada jak bym wsypal tam piasek. Za kazdym razem jak wkladalem wyczyszczony bagnet to wyjmowalem go w kamieniach i z majonezem. Chyba musze wymienic olej ale skad ten "piasek"? Olej wymienialem w czerwcu mobil 1 mineral. Ostatnio mialem wymieniana pompe wody wraz z rolka i napinaczem rozrzadu. Plynu mi nie ubywa stan oleju w normie.

fotka 1 bagnet

fotka 2

Napisano

niewiele widać na tych fotkach,ale z opisu wynika że zrobił ci się tzw. MAJONEZ z oleju(skutek niedogrzanego silnika).jeśli chodzi o te kamyki to czy czasem nie jest to zamarznięta woda ?

a czy pod korkiem to samo?

oczywiście to tylko moje przypuszczenia, może wypowie się ktoś bardziej kompetentny

pozdrawiam

Napisano

Majonez to normalka w zimie przy krótkich dystansach lub niedogrzanym silniku. Zrób dalszą wycieczkę aby sie silnik porządnie dogrzał i powinno ustąpić ok.gif

Napisano

> Majonez to normalka w zimie przy krótkich dystansach lub >niedogrzanym silniku. Zrób dalszą

> wycieczkę aby sie silnik porządnie dogrzał i powinno ustąpić

Majonez pojawił się na wysokim stanie bagnetu, oby płyn nie dostawał się do oleum, podstawa wygrzać silnik na odcinku co najmniej 50 km po ostygnięciu sprawdzić stan oleju.

PZDR VEN

Napisano

> Majonez pojawił się na wysokim stanie bagnetu, oby płyn nie dostawał się do oleum, podstawa wygrzać

> silnik na odcinku co najmniej 50 km po ostygnięciu sprawdzić stan oleju.

ja to wiem odpowiadaj zainteresowanemu wink.gifok.gif

Napisano

jakbyś popatrzył dokładnie tobyś zobaczył, że te kamienie to lód.

Standard jak masz walnięty termostat, albo jak robisz króciutkie trasy po mieście.

Napisano

> Majonez to normalka w zimie przy krótkich dystansach lub niedogrzanym silniku.

To ja mam nienormalny silnik. Przebieg dzienny to 12 km i to nie ciurkiem. Czasami dochodzi do 20 km i majonezu nie mam. Silnik zalany Valvoline Max Life 10W40. Poprzedni Opel Omega A (silnik C20NE)przebieg dzienny identyczny, olej Mobil S 10W40 i też majonezu nie było. Ciekawostka no nie?

Napisano
  • Autor

> jakbyś popatrzył dokładnie tobyś zobaczył, że te kamienie to lód.

wygladalo jak kamien ale z logicznego pkt widzenia powinienes miec racje, musze sobie wziasc taki kamien do domu i zobacze

> albo jak robisz króciutkie trasy po mieście.

no dokadnie krutkie trasy sie klaniaja. Jutro go przetyram troche.

Napisano

Majonez możesz mieć tylko mało i go nie widać wink.gif Ale jest normalne przy małych przebiegach i niskich temperaturach ok.gif

Napisano

> To ja mam nienormalny silnik.

Silnik jak najbardziej normalny.Zwroc uwage, ze uzywasz oleju polsyntetycznego, a autor watku mineralnego. Twoj ma temperature krzepniecia (utraty plynnosci) ok -53, a mineralny -27 stad jego wieksza podatnosc na wytworzenie sie majonezu, oczywiscie poza tym ze to ogolnie oleje innej klasy. Ja tez robie krotkie dystanse i majonezu nie mam, a olej to castrol magnatec 10w40 wiec tej klasy co u Ciebie. Pierwszej zimy wlalem minerala do astry i pod korkiem byl szlam a nie majonez teraz problemu nie ma mimo ze nic przy ukladzie chlodzenia nie robilem a zima porownywalna.

Pozdrawiam

Napisano

>ze uzywasz oleju polsyntetycznego, a autor watku

> mineralnego.

Czyżby? Napisał

Quote:

Olej wymienialem w czerwcu mobil 1 mineral.

Przecież Mobil 1 to jest syntetyk. Tylko nie rozumiem dlaczego dodał "mineralny" hmm.gif

Napisano

> Tylko nie rozumiem dlaczego dodał "mineralny"

Albo dlaczego dodał "1" wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Tys prowda cool.gif

Napisano

> Olej wymienialem w czerwcu mobil 1 mineral.

To w końcu masz olej mineralny czy Mobil 1??? Jeżeli zalewasz mineralnym, a masz silnik 16V i nie bierze kosmicznych ilości oleju to polecam zmianę na co najmniej semi, a najlepiej syntetyczny olej z Lotosa lub Orlenu.

Napisano

> Silnik jak najbardziej normalny.Zwroc uwage, ze uzywasz oleju polsyntetycznego, a autor watku

> mineralnego. Twoj ma temperature krzepniecia (utraty plynnosci) ok -53, a mineralny -27 stad

> jego wieksza podatnosc na wytworzenie sie majonezu, oczywiscie poza tym ze to ogolnie oleje

> innej klasy.

Pokaż mi jakikolwiek olej silnikowy, który ma temp. krzepnięcia poniżej -50 proszę.

Jeśli możesz to wyjaśnij mi też logikę w jaki sposób szybsza utrata płynności oleju ma wpływać na większą ilość majonezu. Tylko tak w miarę szczegółowo krok po kroku, a nie jednym zdaniem.

Napisano

ok bije sie w piers kara.gif troche zaszalalem z ta temperatura niemniej jednak polecam strone

http://www.commaoil.pl/olej_warto_wiedziec/

jest tam fragment porownujacy rozruch silnika w niskiej temperaturze do grania w kosza w plaszczu i w kaloszach mniejwiecej chodzi o to (bynajmniej ja to tak widze ekspertem nie jestem ), ze niedosc ze ciezko to i sinik sie poci od srodka. Im olej gestszy tym wolniej plynie w ukladzie smarowania silnik sie nagrzewa szybciej niz olej i na skutek roznicy temperatur wytwarza sie para (woda), a majonez to emulsja powstala w skutek wymieszania oleju z woda lub plynem chlodniczym. Dogrzanie silnika sprzyja odparowaniu wody z majonezu, ktora jako para jest wydalana ze skrzyni korbowej odmami i odpowietrznikami wszelkiego rodzaju. Podkreslam ze jest to tylko moj punkt widzenia nie jestem chemikiem i dokladnie nie jestem w stanie co i jak sie dzieje przy powstawaniu majonezu jesli sie myle niech ktos mnie poprawi.

Pozdrawiam

Napisano

> To w końcu masz olej mineralny czy Mobil 1??? Jeżeli zalewasz mineralnym, a masz silnik 16V i nie

> bierze kosmicznych ilości oleju to polecam zmianę na co najmniej semi, a najlepiej syntetyczny

> olej z Lotosa lub Orlenu.

Tu bym się spierał. Zmiana z mineralnego na syntetyk, w starszym silniku może spowodować rozszczelnienie silnika.

Co do majonezu, to miałem go jak jeździłem na pełnym syntetyku Castrol Magnatec 5W-40. Po zmianie na Valvoline MaxLife 10W40 nie widziałem majonezu od jakiś 40kkm, pomimo dość dużej ilości jazd z krótkimi dystansami.

Napisano

> czyli co dokładnie ?

Ogólnie nie zaleca się zmiany oleju na syntetyk w starszych silnikach, które już jakiś czas pracowały z mineralnym. Syntetyczny olej może wypłukać silnik z osadów i spowodować wycieki, albo spalanie większej ilości oleju. Nie jest to reguła i zależy w jakim stanie jest silnik. Jeżeli się mylę, albo nie napisałem wszystkiego, to niech mnie poprawią bardziej doświadczeni.

Napisano

wiem dokładnie co miałeś na myśli jednak nie rozumiem dlaczego ktos to nazwał rozszczelnienie silnika, czy faktycznie on się rozszczelnia tracąc np. ciśnienie... wink.gif

Napisano

> wiem dokładnie co miałeś na myśli jednak nie rozumiem dlaczego ktos to nazwał rozszczelnienie

> silnika, czy faktycznie on się rozszczelnia tracąc np. ciśnienie...

Możliwa jest sytuacja, że ciśnienie też straci, ale to tylko moje przypuszczenia, bo nie sprawdziłem tego praktycznie. Wydaje mi się, że osad (lub jakiś nagar) może w niektórych przypadkach uszczelniać nawet pierścienie olejowe. Syntetyczny olej jest rzadszy i posiada lepsze właściwości mające utrzymywać czystość silnika.

Spotkałem się też z opiniami, że gdy silnik ma już swoje lata (przebieg) i pije olej, to zaleca się zmianę na pół-syntetyk lub mineralny. Może (ale nie musi) spowodować to mniejsze zużycie oleju w takim silniku. Poza tym mineralny z reguły jest tańszy.

Jakiś czas temu zmieniłem w swoim silniku olej z syntetyka na pół-syntetyk i zużycie spadło o około 20%. Teraz zrobiłem już remont silnika i nie pije prawie wcale, ale nie będę ryzykował powrotem do syntetyka jeżeli działa i ma się dobrze.

Napisano

> Ogólnie nie zaleca się zmiany oleju na syntetyk w starszych silnikach, >które już jakiś czas pracowały z mineralnym.

Ja w swoim silniku jeździłem na 15W40 Mobil przez 220 000km, tamtego roku przeszedłem na 10W40 GM półsyntetyk, a w tym roku mam zalane 10W30 również półsyntetyk Lotosa ubytków oleju żadnego, moim olejem docelowym jest pełen syntetyk.

PZDR VEN

Napisano

> Ja w swoim silniku jeździłem na 15W40 Mobil przez 220 000km, tamtego roku przeszedłem na 10W40 GM

> półsyntetyk, a w tym roku mam zalane 10W30 również półsyntetyk Lotosa ubytków oleju żadnego,

> moim olejem docelowym jest pełen syntetyk.

> PZDR VEN

To nie musi być reguła.

W jakim celu chcesz zmienić olej na syntetyk?

Ja po wymianie z syntetyka na pół-syntetyk nie zaobserwowałem żadnych problemów, gorszej kultury pracy silnika, czy jakiś problemów z odpalaniem w bardzo niskich temperaturach (aku mam bardzo stary). No i w portfelu zostaje mi 100PLN jak wymieniam olej.

Napisano

> To nie musi być reguła.

Dokładnie jak się dba to się ma zeby.GIF

> W jakim celu chcesz zmienić olej na syntetyk?

Dla jednak lepszej kultury pracy, po zmianie na półsyntetyk silniczek o wiele ładniej pracuje, po drugie aby pokazać innym ludziom, że jednak można i silnik z tego powodu się nie rozleci.

PZDR VEN

Napisano

> Dokładnie jak się dba to się ma

> Dla jednak lepszej kultury pracy, po zmianie na półsyntetyk silniczek o wiele ładniej pracuje, po

> drugie aby pokazać innym ludziom, że jednak można i silnik z tego powodu się nie rozleci.

Rozlecieć to się nie rozleci, ale im starszy silnik tym większe ryzyko, że taka operacja mu zaszkodzi. Szczególnie jeżeli nie znamy historii silnika.

Jak już pisałem, po zmianie na pół-syntetyk nie zauważyłem pogorszenia kultury pracy silnika. Poza tym nie leję takiego najgorszego pół-syntetyka.

Może inaczej to wygląda przy oleju mineralnym.

Jest jeszcze sprawa kosztów. Mój samochód ma ponad 10 lat i nie będę mu lał Magnateca za dwie stówy (bo taki miał lany przez poprzedniego właściciela). Tym bardziej, że nie widzę różnicy. Gdybym miał nowy samochód i silnik wartości kilkudziesięciu tyś. złotych, to wtedy na pewno syntetyk.

Teraz wolę tą kasę przeznaczyć na coś co ma wpływ na bezpieczeństwo (lepsze opony, lepsze klocki hamulcowe, itp). Silnikowi już teraz za bardzo życia nie przedłużę olejem syntetycznym.

Napisano

> Tu bym się spierał. Zmiana z mineralnego na syntetyk, w starszym silniku może spowodować

> rozszczelnienie silnika.

Urban legend.

> Co do majonezu, to miałem go jak jeździłem na pełnym syntetyku Castrol Magnatec 5W-40. Po zmianie

> na Valvoline MaxLife 10W40 nie widziałem majonezu od jakiś 40kkm, pomimo dość dużej ilości

> jazd z krótkimi dystansami.

Też nie widzę związku między lepkością oleju, a 'majonezem'. Można nawet powiedzieć, że przy rzadszym oleju z racji większych przedmuchów, które zawierają parę wodną ze spalania paliwa, ilość majonezu będzie również większa.

BTW Castrol Magnatec 5W-40 nie jest olejem w pełni syntetycznym tylko syntetycznym, a to jest czasami spora różnica.

Napisano

> Dla jednak lepszej kultury pracy, po zmianie na półsyntetyk silniczek o wiele ładniej pracuje, po

> drugie aby pokazać innym ludziom, że jednak można i silnik z tego powodu się nie rozleci.

> PZDR VEN

witaj brachu- dokładnie rok temu też przeszedłem z minerala na półsyntetyk przy przebiegu 250 kkm (auto wg mojej wiedzy na mineralu jezdziło jakies 70-80 kkm) dla tych samych powodów i nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków choć silnik ma już swoje przejechane i zuzywał troche minerala i połsyntetyka zużywa tyle samo a był nawet okres, że zużywał mniej połsyntetyka icon_eek.gif

Napisano

> Castrol Magnatec 5W-40 nie jest olejem w pełni syntetycznym tylko syntetycznym, a to jest

> czasami spora różnica.

możesz mi tą różnice wytłumaczyć bo za bardzo nie wiem o czym mówisz? hmm.gif

Napisano

> możesz mi tą różnice wytłumaczyć bo za bardzo nie wiem o czym mówisz?

Olej Castrol Mgnatec 5W40 jest zwykłym olejem syntetycznym, a olej Castrol Castrol EDGE Sport 0W-40 jest już olejem w pełni syntetycznym. Nawet producent na swoich stronach używa nomenklatury synthetic/syntetyczny i fully synthetic/w pełni syntetyczny. Oleje te różnią się bazą olejową, którą dla olejów syntetycznych jest ropa naftowa, a dla pełnych syntetyków inne substancje.

Napisano

> Olej Castrol Mgnatec 5W40 jest zwykłym olejem syntetycznym, a olej Castrol Castrol EDGE Sport 0W-40

> jest już olejem w pełni syntetycznym.

waytogo.gif

Napisano

> Olej Castrol Mgnatec 5W40 jest zwykłym olejem syntetycznym, a olej Castrol Castrol EDGE Sport 0W-40

> jest już olejem w pełni syntetycznym.

uściślając magnatec jest robiony w technologii syntetycznej , ma do tego dość niską TBN . Edge to syntetyk

Nawet producent na swoich stronach używa nomenklatury

> synthetic/syntetyczny i fully synthetic/w pełni syntetyczny.

i tu można się bardzo naciąć bo większość producentów olejów robionych w technologii syntetycznej (III grupa baz olejowych), na opakowaniu umieszcza napisy typu fully synthetic czy 100% synthetic . Trzeba zajrzeć do karty produktu i zobaczyc jaką ma bazę olejową

Oleje te różnią się bazą olejową,

> którą dla olejów syntetycznych jest ropa naftowa, a dla pełnych syntetyków inne substancje.

syntetyk robiony jest na bazie olejowej IV lub V grupy . I nie są to produkty ropopochodne . Pozostałe , w tym tzw. technologia synetyczna już tak

Napisano

> witaj brachu-

zeby.GIF Witaj

No dokładnie myślę, że przejście z mineralnego na półsyntetyk nie jest takie straszne dla silnika, moim zdaniem stosowanie oleju mineralnego to do silników zużytych i ekonomiczniejsze niż stosowanie oleju półsyntetyk.

PZDR VEN

Napisano

Mineralny i półsyntetyk to oleje z bazą mineralną.

Półsyntetyk ma dodatki syntetyczne, czyli powstałe w wyniku nie rafinacji ropy naftowej a reakcji chemicznych.

Olej mineralny i półsyntetyczny są ze względu na swą bazę de facto olejami mineralnymi i niepolecanymi do silników stosowanych obecnie.

Tylko oleje syntetyczne - czy pełne (brak produktów rafinacji ropy naftowej) czy niepełne w 100 % - powinny być obecnie stosowane.

Jeśli samochód ze względu na swój przebieg po zastosowaniu oleju syntetycznego - zaczyna brać olej, spada kompresja itd - to silnik nadaje się do remontu a nie zalewania olejem mineralnym.

Napisano

> Tylko oleje syntetyczne - czy pełne (brak produktów rafinacji ropy naftowej) czy niepełne w 100 % -

> powinny być obecnie stosowane.

kto tak mówi?

jakoś w żadnej instrukcji obsługi od moich ani moich znajomych aut nie przeczytałem, że jest zakaz stosowania minerałów/ półsyntetyków.

Powiem więcej- chociaż dokładnie szukałem nie znalazłem tam nawet rozgraniczenia na oleje mineralne/ semi / syntetyczne.

Jedyne, o czym pisze producent w zaleceniach, to wymóg spełnienia określonych norm dla aplikowanego oleju. Nie ma słowa o rodzaju bazy olejowej.

I jeśli ja znajdę sobie minerał, który spełnia wszystkie wymagania jakościowe producenta silnika, to mam go nie lać tylko dlatego, że jest minerałem? no bez jaj.

Napisano

> Olej mineralny i półsyntetyczny są ze względu na swą bazę de facto olejami mineralnymi i

> niepolecanymi do silników stosowanych obecnie.

facepalm.gif

Dlaczego nie sa polecane?

Oleje polsyntetyczne sa zalecane do wielu nowych silnikow samochodow osobowych. Wystarczy spojrzec w odpowiednie katalogi...

> Tylko oleje syntetyczne - czy pełne (brak produktów rafinacji ropy naftowej) czy niepełne w 100 % -

> powinny być obecnie stosowane.

facepalm.gif

Z jakich powodow?

> Jeśli samochód ze względu na swój przebieg po zastosowaniu oleju syntetycznego - zaczyna brać olej,

> spada kompresja itd - to silnik nadaje się do remontu a nie zalewania olejem mineralnym.

facepalm.giffacepalm.gif

Czy mozesz podeprzec powyzsza swoja wypowiedz o jakies konkretne przyklady (podac literature, linki-tylko prosze, nie bzdury z Auto Swiata...) ?

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.