Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sąsiady co powiecie o 1,4 HDI...

Featured Replies

Napisano

...zamontowanym w pugu 206. Moja żona się do takiego przymierza - używki około 10 tysi - warto, czy nie? Jesli tak to czy w tej cenie cos sie znajdzie sensownego, czy szukac drozszych? Jak z trwaloscia tych silnikow i ogolnie autka?

Dzięki 20.GIF

Napisano

> ...zamontowanym w pugu 206.

Jeden z AKowiczów ma w rodzinie auto (C3-jkę) z tym silnikiem, jeździ nim kobieta i w mieście Cytryna spala 7l (w lecie).

Napisano

> Jeden z AKowiczów ma w rodzinie auto (C3-jkę) z tym silnikiem, jeździ nim kobieta i w mieście

> Cytryna spala 7l (w lecie).

Słyszałeś takie opowieści, czy sam tyle spaliłeś yikes.gifscrewy.gif

Mam C2 1,4 HDI i Żonka je ujeżdża na dojazdach do pracy, dziennie 40km 50/50 trasa/miasto srednie spalanie wg. kompa to 4,3l/100km i badając ilość wlewanego ON to się potwierdza.

Napisano

miałem 206SW z tym silnikiem i latało co całkiem sympatycznie. Auto było nowe z salonu, przelatałem tym 140tys km bez problemów. standardowe przeglądy i paliwko.

bardzo dobrze sprawdzał się ten silniczek z tym autem. przy mojej ciężkiej nodze i włączonej klimie w mieście nie przekroczył mi nigdy 6l/100km

zawsze jeżdziłem sam, w weekendy z żoną, od czasu do czasu jakiś wypad na urlop, ale kilka razy miałem okazję jechać zapakowanym autem z kompletem pasażerów i wtedy silniczek dostawał czkawki. nie chciał jechać. z górki było już ok zeby.GIF ale podjechać pod nią... 3 bieg, gaz w podłodze i miałem ochotę wygonić wszystkich z auta żeby popchali zeby.GIF

ale ogólnie silniczek godny polecenia. z tego co czytałem wersje 16V (chyba miały 90KM) już nie są takie wytrzymałe jak zwykła poczciwa 8V (68KM)

Napisano

Rodzice mieli ten silniczek w 307. Jak na 75km autko naprawdę było bardzo zrywne. Spalanie 4,5l/100km.

Nigdy żadnej usterki przez 3 lata (kupili jako trzylatka), zero problemów z odpalaniem, nierówną pracą etc. Naprawdę rewelka!

Napisano

> ...zamontowanym w pugu 206. Moja żona się do takiego przymierza - używki około 10 tysi - warto, czy

> nie? Jesli tak to czy w tej cenie cos sie znajdzie sensownego, czy szukac drozszych? Jak z

> trwaloscia tych silnikow i ogolnie autka?

> Dzięki

kupiłem żonie takiego puga. Auto jeździ fajnie, ma nalatane już 150 kkm. Zbiera się całkiem, całkiem, byłem bardzo pozytywnie zaskoczony. No i spalanie rewelacja - na pewno nie więcej niż 5 litrów.

Natomiast cena moim zdaniem niska, pewnie dostaniesz padło w tej cenie.

Napisano

> z tego co czytałem wersje 16V (chyba miały 90KM) już nie są

> takie wytrzymałe jak zwykła poczciwa 8V (68KM)

To jakies głupoty czytałeś... 1,4 HDI było tylko w jednej mocy.

1,4 w benzynie wychodziły w wersji 8V i 16V - odpowiednio 75 i 90 koni.

Napisano

> To jakies głupoty czytałeś... 1,4 HDI było tylko w jednej mocy.

> 1,4 w benzynie wychodziły w wersji 8V i 16V - odpowiednio 75 i 90 koni.

Nie głupoty. W 206 nie wiem jak było ale już w C3 były dwie wersje tego diesla: 8 i 16V.

Napisano

> ...zamontowanym w pugu 206. Moja żona się do takiego przymierza - używki około 10 tysi - warto, czy

> nie? Jesli tak to czy w tej cenie cos sie znajdzie sensownego, czy szukac drozszych? Jak z

> trwaloscia tych silnikow i ogolnie autka?

Jest niezły. Przejechałem tym autkiem z takim silnikiem 180 tys. bez problemów. I ten egzemplarz do dzisiaj jeździ w centrali w W-wie bezawaryjnie. Jedynie co mogę zarzucić tej 206-tce to niskie zawieszenie i padające żarówki.

Napisano

Ja tam miałem 1.4 HDI diesla.

Napisano

> Nie głupoty. W 206 nie wiem jak było ale już w C3 były dwie wersje tego diesla: 8 i 16V.

A co ma piernik do wiatraka? Pytanie jest o 1,4 HDI montowane w 206, a Ty piszesz że w C3 to jest tak, a nie inaczej...

Napisano

Podkreśl kolego może jeszcze raz, że chodzi o opinie o 206 1.4 HDI. Część dyskutantów zaczęła się gubić i mieszać modele autek.

Napisano

nie masz racji, była wersja 1.4 HDI 16V, dostępne min w niemczech w P206 ale było krótko montowane. Oznaczenie silnika DV4TED4

Napisano

> nie masz racji, była wersja 1.4 HDI 16V, dostępne min w niemczech w P206 ale było krótko montowane.

> Oznaczenie silnika DV4TED4

Oznaczenie silnika sie zgadza tylko, ze zadna z fabrycznych dokumentacji technicznych/serwisowych do P206 o takim silniku nie wspomina nawet slowem...

Napisano

> nie masz racji, była wersja 1.4 HDI 16V, dostępne min w niemczech w P206 ale było krótko montowane.

> Oznaczenie silnika DV4TED4

oznaczenie silnika dotyczy silników PSA, a nie wszystkie sa montowane we wszystkich modelach. Szczerze, nigdy się nie spotkalem z takim silnikiem w 206, ani na zywo, ani w necie, ani w zadnej dokumentacji...

Napisano

> oznaczenie silnika dotyczy silników PSA, a nie wszystkie sa montowane we wszystkich modelach.

> Szczerze, nigdy się nie spotkalem z takim silnikiem w 206, ani na zywo, ani w necie, ani w

> zadnej dokumentacji...

ja się spotkałem kilka razy w otomoto i wydaje mi się że w którymś auto świecie był też ten silnik opisany. dlatego wcześniej napisałem "że czytałem" o nim. i kojarzę że było napisane iż montowany był krótko w p206 bo za chwile był zastąpiony 1.6hdi 90km. w którymś z tych artykułów co czytałem było napisane aby ogólnie wystrzegać się wersji 1.4hdi 16V jak awaryjna jednostka. nie będę się upierał ani sprzeczał. po to jest forum dyskusyjne aby podyskutować 20.GIF

mogę się też mylić. swojego czasu szukałem p206 i/lub C2/C3 dla żony. mogło mi się to już pomieszać. więc 20.GIF

Napisano

> ja się spotkałem kilka razy w otomoto i wydaje mi się że w którymś auto świecie był też ten silnik

> opisany. dlatego wcześniej napisałem "że czytałem" o nim. i kojarzę że było napisane iż

> montowany był krótko w p206 bo za chwile był zastąpiony 1.6hdi 90km. w którymś z tych

> artykułów co czytałem było napisane aby ogólnie wystrzegać się wersji 1.4hdi 16V jak awaryjna

> jednostka. nie będę się upierał ani sprzeczał. po to jest forum dyskusyjne aby podyskutować

> mogę się też mylić. swojego czasu szukałem p206 i/lub C2/C3 dla żony. mogło mi się to już

> pomieszać. więc

otomoto to nie jest wiarygodne zrodlo smile.gif 1,4hdi po wirusie ma okolo 90 kucy smile.gif

Napisano

to wiem smile.gif z tym że te 206 które tam były z tym silnikiem wyraźnie miały napisane że mają 16V i wszystkie były zciągnięte od niemiaszków. wiadomo od 70cio letniego dziadka hansa, z przebiegami ~130tys km zlosnik2.gif

tutaj kilka ofert które teraz znalazłem, fakt że nie ma wyraźnie w nic napisane że to 16V, ale podają moc 90-92KM czyli tyle ile ta wersja silnikowa ma, więc wychodziłoby na to, że taki właśnie silnik mają

http://otomoto.pl/peugeot-206-1-4hdi-okazja-C16275507.html

http://allegro.pl/show_item.php?item=1383455671

http://otomoto.pl/peugeot-206-sw-1-4l-duratorq-hdi-91ps-C16461586.html

Napisano

> tutaj kilka ofert które teraz znalazłem, fakt że nie ma wyraźnie w nic napisane że to 16V, ale

> podają moc 90-92KM czyli tyle ile ta wersja silnikowa ma, więc wychodziłoby na to, że taki

> właśnie silnik mają

> http://otomoto.pl/peugeot-206-1-4hdi-okazja-C16275507.html

W tym ogloszeniu juz sam rzut oka na oslone silnika mowi, ze to sciema... to 1.4HDi 8V 68 KM... pozostale oferty zapewna sa tak samo wiarygodne...

Napisano

> Słyszałeś takie opowieści, czy sam tyle spaliłeś

Przypadek bratowej jednego AKowicza. waytogo.gif

Napisano

> W tym ogloszeniu juz sam rzut oka na oslone silnika mowi, ze to sciema... to 1.4HDi 8V 68 KM...

> pozostale oferty zapewna sa tak samo wiarygodne...

nie byłbym taki pewny

olać to 20.GIF

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Jeden z AKowiczów ma w rodzinie auto (C3-jkę) z tym silnikiem, jeździ nim kobieta i w mieście

> Cytryna spala 7l (w lecie).

Ja miałem Puga 1,4 Hdi

Powiem tak miasto u mnie 4,5-5 L/100 km

max co mi spalił to 8 na trasie od wrocka do katowic

ale jechałem 160-180 km/h

Normalnie do 130 km/h powinien spalić w granicach 4,5 L

Co do bezawaryjności to w sumie kiepsko ale osprzęt.

- wymieniłem koło pasowe na wale

- rozrusznik (remont)

- alternator (remont)

Mam teraz mizerną przyjemność "prowadzić"

autko z 1,3 JTD i pali najmniej 5,3 ale max wyszło mi 6,5

Zaskakuje mnie w porównaniu z 1,4 Hdi straszna turbodziura

do prawie 2000 r/min - pug startował już niewiele ponad tysiąc obrotków... i był wyraźnie bardziej elastyczny...

Pug zakończył karierę (u mnie - sprzedany) przy przebiegu

180 kilka tysięcy i nie brał grama oleju...

Unikać wg. mnie należy okazji typu 8 letnie auto i 110 tyś...

Jak sprzedawałem to wszystko było ok autko fajne ale tyle przebiegu... mówiłem że za dodatkową opłatą mogę u elektryka

zmniejszyć - ale się na mnie patrzyli dziwnie (co nie dałbym rady?) biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.