Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana rozrządu - spadek mocy

Featured Replies

Napisano

Witam.

Wymieniałem rozrząd z znajomym mechanikiem. Rozrząd ustawiony na 100% OK. Sprawdzałem ponownie. Obydwie blokady wchodzą w wycięcia na wałkach. Wszystkie cztery cylindry w linii prostej.

Auto nie ma mocy, na hamowni ledwo 75 "koni".

Przebieg momentu płaski, od 1800/obr do 6000/obr 111Nm.

Brak odcięcia na biegu, na luzie jest.

Spalanie +1,5l/100 podskoczyło na letnich. Obecnie około + 2,5-3l w stosunku do pory letniej, ale zakładam śnieg, zimno, zimówki.

Na komputerze od czasu do czasu błąd sondy lambda. Tz. błąd wartości zawsze przy 2200obr/min, lub błąd podgrzewania.

Nigdy "marchewa" się nie zapaliła.

Przy wymianie oczywiście komp odłączany od aku.

Obecnie na kompie pusto, żadnych błędów.

Jakieś pomysły frown.gif

ps. zauważyłem, że dość mocno zaczął kopcić na biało, ale płynu od wymiany, tj. 5kkm ubyło może z 100ml.

Płyn też był wymieniany przy wymianie rozrządu (pompy), więc może po prostu się "uleżał".

Olej nie znika.

Napisano

Może po prostu sonda poszła. Ja też miałem padniętą sondę a na kompie czysto. Zaryzykowałem i kupiłem używaną na 40 zł i to było to.

Napisano

Sprawdź oscylację sondy jakimś programem diagnostycznym lub miernikiem analogowym.

Napisano

Sprawdź czy koło zębąte rozrządu na wale korbowym nie ma ściętego klina.

Napisano
  • Autor

Sonda oscyluje, i niby wszystko wygląda OK. Poza "sporadycznymi" błędami. Podmienię i zobaczę.

Napisano
  • Autor

Mam dostęp do KTS7xx i tam sonda ładnie oscyluje, wolno, bo wolno, ale oscyluje. Wartości pomiędzy 0,1-0,7V.

Napisano
  • Autor

koło nie było odkręcane ani ściągane. Musiało by ściąć klin w momencie pierwszego rozruchu. Jakie inne objawy by były przy ściętym klinie ?

Jest jakaś metoda aby sprawdzić Twój pomysł bez zdejmowania wszystkich obudów, osłon itd ?

Napisano
  • Autor

PS2: Czasy wtrysku uległy zmianie. Zamiast 2ms, obecnie jest 2,8-2,9ms niewiem.gif

Napisano

> PS2: Czasy wtrysku uległy zmianie. Zamiast 2ms, obecnie jest 2,8-2,9ms

nie ustawiac rozrzadu na przyrzadach. Kupic pasek ze znakami i ustawic wszystko na dolnym i gornym kolku

Napisano
  • Autor

Pasek ze znakami ?

Możesz coś więcej napisać ?

Koło rozrządu jest na stożek, więc bez blokad nie wiem jak by to miało być.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam.

Sonda wymieniona na "nową". Wyjęta z silnika o przebiegu poniżej 1000km. Przejechane na nowej sondzie około 100km. Błędów już brak.

Dokupiłem zaginiony "dyfuzor" dolotu.

Auto pali jeszcze więcej facepalm.gif

Biały dymek z wydechu, to woda. Kropek "wypluł" w sobotę prawie 100ml wody podczas testów nowej sondy na hali. Czyściutkiej, klarownej wody. Zastanawiam się jak tyle wody mogło się dostać do wydechu.

Ma ktoś jakiś pomysł, co może być nie tak ?

Napisano

jest bardzo wilgotno ostanimi dniami, jezeli sa krotkie przebiegi to tak musi byc. jezeli nie masz oryginalnego tlumika koncowego badz BOSAL'a (one maja dziurki w dolnych czesciach - CITY kiedys foto pokazywal) to duze prawdopodobienstwo jest takiej ilosci wody w ukladzie wydechowym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.