Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Centralka świec żarowych

Featured Replies

Napisano

Od pewnego czasu (zima) po zniknięciu komunikatu o niskiej temperaturze zapala się ikonka i komunikat o uszkodzonej świecy. Dzieje się tak nie zawsze. Jak silnik jest nagrzany po kolejnym odpaleniu komunikat nie pojawia się. Pewnie wilgoć ma na to wpływ. Prosił bym znawców tematu, aby podpowiedzieli gdzie jej szukać, czy da się jakoś tą centralkę przeczyścić? bow.gif Pozdrawiam zainteresowanych.

Napisano

> Od pewnego czasu (zima) po zniknięciu komunikatu o niskiej temperaturze zapala się ikonka i

> komunikat o uszkodzonej świecy. Dzieje się tak nie zawsze. Jak silnik jest nagrzany po

> kolejnym odpaleniu komunikat nie pojawia się. Pewnie wilgoć ma na to wpływ. Prosił bym

> znawców tematu, aby podpowiedzieli gdzie jej szukać, czy da się jakoś tą centralkę

> przeczyścić? Pozdrawiam zainteresowanych.

Wtyczki na sterowniku potraktuj jakimś preparatem do styków, sprawdź również bezpiecznik 50 czy 60A taki czerwony w skrzynce koło aku. Są tam dwa takie, jeden od świec a jeden od wiatraków na chłodnicy.

Napisano

Z mojego doświadczenia. Czyszczenie pomogło na 2 miesiące. Niby sucho w środku, niby dobrze, ale jednak niedobrze. Wymieniłem i kłopot zniknął. Tylko koszt przekaźnika, płaciłem bodajże 80PLN. Błąd musiałem kasować u znajomego, bo niestety sam się nie skasuje.

Napisano
  • Autor

Pozwólcie że jeszcze zapytam: gdzie ta centralka jest? Cz za silnikiem, czarne małe pudełko na wysokości kolektora? Bezpieczniki są chyba dobre, bo nie pokazuje awarii cały czas. Czy powodem okresowej awarii jest wilgoć, czy centralka się kończy? Auto z 2002r 125tys.

Napisano

> Pozwólcie że jeszcze zapytam: gdzie ta centralka jest? Cz za silnikiem, czarne małe pudełko na

> wysokości kolektora? Bezpieczniki są chyba dobre, bo nie pokazuje awarii cały czas. Czy

> powodem okresowej awarii jest wilgoć, czy centralka się kończy? Auto z 2002r 125tys.

Centralka to czarne pudełko na ścianie grodziowej z dwoma kostkami, na wysokości kolektora jak piszesz. Ja błąd też miałem okazjonalnie a jak się okazało to był winny spalony bezpiecznik.

Napisano
  • Autor

> Centralka to czarne pudełko na ścianie grodziowej z dwoma kostkami, na wysokości kolektora jak

> piszesz. Ja błąd też miałem okazjonalnie a jak się okazało to był winny spalony bezpiecznik.

Dzięki. Jutro spróbuję pogrzebać. 20.GIF

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Dzięki. Jutro spróbuję pogrzebać.

Wcześniej za radą kolegów sprawdzałem bezpieczniki, pryskałem kontaktem i nic nie pomagało.

Dzisiaj pogrzebałem i udało się. Zanieczyszczone były styki cewki centralki. Sprawa jest dość prosta. Wewnątrz obudowy poza płytką elektroniczną jest cewka, która po włączeniu kluczyka ściąga zworę, a ta załącza świeczki. Jako że auto ma 120 tys przebiegu na stykach były spore wżery, ślady nadpalenia i nie za każdym razem styk kontaktował. Po oczyszczeniu styków jest OK. Kasować błędu nie trzeba. Po kilku uruchomieniach komunikat, trójkąt i symbol spirali zniknęły (mam nadzieję) bezpowrotnie. Jedynym problemem było otwarcie puszki sterownika. Piszę o tym dlatego, że koledzy proponowali wymianę za 80 zł, ale za tę kasę pewnie można tylko kupić używkę. Używka może być taka sama jak moja, tzn. też z nadpalonymi stykami i może nie długo chodzić.

Jeśli kogoś temat zainteresuje, podpowiem bardziej szczegółowo. Pozdrówka.

Napisano

> Jeśli kogoś temat zainteresuje, podpowiem bardziej szczegółowo. Pozdrówka.

Jak to dziadostwo rozbebeszyć, a jeszcze lepiej gdzie ta centralka jest w M-Jet.

Napisano

> Jak to dziadostwo rozbebeszyć, a jeszcze lepiej gdzie ta centralka jest w M-Jet.

Tam gdzie i w JTD czyli na scianie grodziowej mniejwięcej na wprost egr.

Napisano

I mnie czeka taka operacja z tą centralką, bo spokoju nie daje przy starcie. Może kolega ma jakieś fotki z przebiegu regeneracji tej centralki??

Napisano
  • Autor

> Jak to dziadostwo rozbebeszyć, a jeszcze lepiej gdzie ta centralka jest w M-Jet.

Zdjęcia nie mam, ale może wyjaśni coś ten szkic. Oczywiście musisz najpierw mieć pewność, że świece są sprawne. W moim przypadku jak pisałem komunikat i ikona ostrzegawcza zapalały się nie zawsze, a szczególnie częściej z rana.

284617042-skanuj0002mc.jpg

Cały wkład jest zatrzaśnięty głęboko w obudowie. Zatrzaski nie są rozmieszczone symetrycznie. Między obudowę, a płytę trzeba wsunąć cienkie blaszki, najlepiej szczelinomierze. Miejsce trzeba wyczuć. Jeśli trafisz w zatrzaski zejdzie lekko. Pokazany styk delikatnie przeczyścić. Uwaga na płytkę z elektroniką. 30- przewód pod napięciem, rozłącz akumulator.

PS. Moja centralka jak widać jest trochę inna niż pokazana na zdjęciu kol. Liska. W mojej tak jak na szkicu cewka jest prostopadła do podstawy, na fotce równolegle. Znaczenia to pewnie nie ma i myślę że części są zamienne.

post-130177-14352511267069_thumb.jpg

Napisano

> PS. Moja centralka jak widać jest trochę inna niż pokazana na zdjęciu kol. Liska.

Te centralki robią włosi i niemcy ... to znaczy Bosch i .... nie pamientam... Magneti Marelli .... więc moga sie różnić

Napisano

Dzięki chłopaki, idę łapać za narzędzia bo śnieg idzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.