Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

instalacja gazowa?

Featured Replies

Napisano

jakie były by koszta i jaką instalacje gazową proponowali byście do fiata uno 1.3 turbo i.e. (silnik R4 MPI 8v z turbosprężarką 'wyczynową' chłodzoną wodą i olejem)

jedno wymaganie - pasowało by żeby się zmieściło pod maską

dscf1935f.jpg

zastanawia mnie czy jest sens montażu takiej instalacji w tym samochodzie, czy nie będzie to działało negatywnie na turbinę i czy będzie opłacalne jeżeli chodzi o ekonomię - aktualnie auto pali od 7.4l (na trasie) do 12 (przy butowaniu)

Napisano

Porządna minimum 3,5tys... IMHO gra niewarta swieczki no.gif

Napisano

Hej hej hellou grinser006.gif

Powolutku, pomalutku, zacznijmy od początku.

Opłacalność zależy jak zwykle od przebiegów.

Policzyć sobie musisz ile robisz km, ile chcesz tym autem jeszcze śmigać itp... i decyzja zapadnie sama.

Co do instalki to tylko i wyłącznie KME Diego G3 na porządnym osprzęcie waytogo.gif

Sprawdzone, przetestowane.

Co do kosztów to wal od razu do Auto-Dakar'u i tam się dowiesz co po kolei i razem ile kosztuje.

Co do spalania - mój na 1 bar jara od 9 do 17. Mniej nie umiem, bo nigdy nie jadę aż tak emerycko ale myślę że można by było jeszcze sporo zejść patrząc po parametrach pracy instalki przy delikatnej jeździe.

Więcej już też nie za bardzo się da bo to 17 to było masakryczne katowanie po mieście + przeloty 200km/h poza nim...

W trasie przy dooooooooość żwawej jeździe (miejscami do 200 a przeciętnie 130) spalił mi ostatnio 11

Negatywny wpływ na turbinę... proszę... przestań...

Masz EGT? Nie masz - to załóż. Dbaj o temperaturę, o skład mieszanki i nic nie będzie się działo negatywnego a gaz masz połowę tańszy od benzyny...

Dodatkowy atut akurat bardzo ważny przy takim aucie jak uno turbo - tuning jest prosty i tani.

Nie wydajesz kasy na remapy, świnki, SA, wtryski, pompy, regulatory itp... wszystko robisz w Diego ze swojego laptopa (no może poza zapłonem ale ten masz już zrobiony bo to fabryczne turbo).

Podnosisz boost i stroisz sobie sam. Tylko Diego tak potrafi.

To tyle na wstępie, jakby coś to pytaj grinser006.gif

Napisano
  • Autor

a jaki jest prais takiego KME Diego 3 ?

na tej stronie mają wyjątkowo nieczytelny cennik

Napisano

> 200km/h poza nim...

> W trasie przy dooooooooość żwawej jeździe (miejscami do 200 a przeciętnie 130)

Ty się Stary kiedyś tą "puszką" zabijesz, a szkoda by strasznie było boś równy chłop... wink.gif

Napisano

> a jaki jest prais takiego KME Diego 3 ?

> na tej stronie mają wyjątkowo nieczytelny cennik

Bo trzeba się dowiadywać indywidualnie, poza tym możesz sobie sprawdzić ceny np. na allegro - tylko nie bierz do turbo tych tanich wtrysków...

Ja mam Rail Horizon IG3.

Napisano

> a jaki jest prais takiego KME Diego 3 ?

> na tej stronie mają wyjątkowo nieczytelny cennik

Rurę dolotową se najpierw wymień bo woła o litość zeby.GIF

Napisano

> Rurę dolotową se najpierw wymień bo woła o litość

A ten tylko chodzi po forach i zgreduje cfaniaczek.gif

Napisano

> A ten tylko chodzi po forach i zgreduje

Nie zgreduję tylko stwierdzam fakt że rura dolotowa jest do wymiany grinser006.gif

Napisano

> Nie zgreduję tylko stwierdzam fakt że rura dolotowa jest do wymiany

To i tak łagodnie go potraktowałeś hehe.gif

Nie wsadzisz mu dzidy w żebra, że gazuje turbo? grinser006.gif

Napisano

> To i tak łagodnie go potraktowałeś

> Nie wsadzisz mu dzidy w żebra, że gazuje turbo?

Oczywiście że nie, tym bardziej że to turbo nie jest moje wink.gif

Napisano

> Oczywiście że nie, tym bardziej że to turbo nie jest moje

Moje też nie jest Twoje cfaniaczek.gif

Quote:

Ale pod maską drut okrutny widziałem i do tego profi strojenie elpegiem

Napisano

> Moje też nie jest Twoje

> Quote:

> Ale pod maską drut okrutny widziałem i do tego profi strojenie elpegiem

No co, kultury technicznej pod maską by Ci się trochę przydało, nie sądzisz? Ja rozumiem że to ma jechać ale jak do tego by jeszcze wyglądało to było by git.

Napisano

> No co, kultury technicznej pod maską by Ci się trochę przydało, nie sądzisz? Ja rozumiem że to ma

> jechać ale jak do tego by jeszcze wyglądało to było by git.

A, nie o wygląd mi chodzi bo wiem, co mam pod maską ale o to profi strojenie na lpg cfaniaczek.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

A pod maską u mnie się zmienia, to jakby wymóg samoistny, żeby ład z kabelkami zrobić ale i tak nie mam zamiaru tam jakiejś perfekcji urządzać, nie chce mi się hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Rurę dolotową se najpierw wymień bo woła o litość

zdjęcie poglądowe, u mnie jest cała

Napisano

Przede wszystkim tylko i wyłącznie instalacja IV generacji, czyli tzw. sekwencja. Jeśli to ma bdb jeździć na gazie i jak najdłużej nie sprawiać problemów, to musisz zadbać o dwie rzeczy, dobre wtryskiwacze i wydajny reduktor. Elektronika, praktycznie ma mniejsze znaczenie, jedną się łatwiej reguluje, inną trudniej, niektóre tak jak pisze Glaca, czyli np. Diego można dodatkowo stroić podobnie jak piggyback czyli świnię.

Ale wracając do wtryskiwaczy gazowych, UT ma wtrysk który pracuje jako full-group, czyli przy suwie ssania jednego cylindra wszystkie wtryskiwacze benzynowe podają paliwo. Poprzez to czasy wtrysku benzyny są bardzo krótkie na biegu jałowym. Aby na gazie to dobrze chodziło, wtryskiwacze muszę być szybkie, aby wyrobiły się przy krótkim czasie wtrysku gazu.

Co do reduktora, to musi być wydajny, żeby obsłużyć zapotrzebowanie na gaz. Reduktory zazwyczaj dobiera się do mocy silnika (zazwyczaj z zapasem), ale przy turbo, najlepiej wziąć z większym zapasem reduktor.

Należy też zwrócić uwagę żeby nawierty były robione przy zdjętym kolektorze dolotowym, no i możliwie blisko wtryskiwaczy benzynowych i pod kątem takim jak wtryski benzynowe.

Butlę radzę wziąć w koło, 580x200mm 39l troszkę będzie wystawać ponad poziom podłogi, ale zrekompensuje Ci to większy zasięg na zbiorniku.

Mój typ to Stag 300+ lub Diego G3 jako elektronika, wtryskiwacze Matrix lub Hana i do tego reduktor np. Zavoli zeta S lub Magic 3 tłokowy. Koszt dobrej instalacji to pewnie tak jak wyżej napisano 3-3.5kpln Jeśli znajdziesz taniej, to niestety ale komponenty pewnie będą gorsze, co może potem być powodem kłopotów albo zrażenia się do LPG.

Co do opłacalności, to myślę, że chyba nie ma co tego przliczać za bardzo, bo jeśli byśmy na to patrzyli (nie wiem jak Ty, ale ja na pewno), to moje Uno musiałoby już dawno pójść na złom. grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.