Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jeep G Ch czy jednak LR Discovery

Featured Replies

Napisano

Myślę o czymś 4x4 no i wytypowałem Jeepa G Ch ZJ najlepiej 5.9 na psełdoramce albo Land Rovera I/II. Finansowo kokosów nie mam i tak na prawdę Audi A4 Quattro by starczyło by pojeździć spokojnie po mieście + wypady w góry i 2x do roku przewieść jacht na Mazury. Napiszcie jakieś plusy i minusy moich wyborów.

PS: Rozpatruję tylko benzynę (do zagazowania). Jakoś jeżdżenie na ropie nie spodobało mi się (jedyne autko jakim jeździłem na ropie to Golf IV kombi brata).

Napisano

Znalezienie JGC 5.9 w dobrym stanie graniczy z cudem - jeśli już to szukaj 5.2 - większy wybór i zdecydowanie niższa cena. Większośc JGC 5.9 oferowanych na rynku to szroty - z resztą sa opisywane z "Zakupie kontrolowanym" na jeep.org.pl

Napisano

> Myślę o czymś 4x4 no i wytypowałem Jeepa G Ch ZJ najlepiej 5.9 na psełdoramce albo Land Rovera

> I/II. Finansowo kokosów nie mam i tak na prawdę Audi A4 Quattro by starczyło by pojeździć

> spokojnie po mieście + wypady w góry i 2x do roku przewieść jacht na Mazury. Napiszcie jakieś

> plusy i minusy moich wyborów.

> PS: Rozpatruję tylko benzynę (do zagazowania). Jakoś jeżdżenie na ropie nie spodobało mi się

> (jedyne autko jakim jeździłem na ropie to Golf IV kombi brata).

5.9 nie kupisz w sensownym stanie i realnych pieniądzach w tym kraju

LR, zakładam, że chodzi o Discovery dla mnie osobiście jest za wysoki, bałbym się zaliczyć rowa przy zbyt szybkim zakręcie ...

napisz jaki masz budżet i czego się po tym aucie spodziewasz, bo może rzeczywiście A4 będzie lepsze waytogo.gif

Napisano

co do jeepa 5.9

-mało egzemplarzy do wyboru

+super osiągi (koło 7 do 100), stały 4x4

Napisano
  • Autor

> 5.9 nie kupisz w sensownym stanie i realnych pieniądzach w tym kraju

...

Finansowo tak do 20k. Zakup na wiosnę/początek lata jak przeleci zimowy sezon na 4x4. Co do 5.9 jak się rozglądam to strasznie mało ich widzę i tak jak piszecie stan zazwyczaj mają agonalny.

Napisano

> ...

> Finansowo tak do 20k. Zakup na wiosnę/początek lata jak przeleci zimowy sezon na 4x4. Co do 5.9 jak

> się rozglądam to strasznie mało ich widzę i tak jak piszecie stan zazwyczaj mają agonalny.

Ja bym brał Jeepa, nie wiem jak w LR, ale to Jeepa zero problemu z dostępnością części a ceny też przyzwoite. Ja mam WJ i jak sprawdzam ceny podstawowych części eksploatacyjnych to do ZJ są nawet niższe.

Tak właśnie jak piszą koledzy, szukaj 5.2 chyba że nie zależy ci na osiągach to może szukaj 4.0, stara nie wysilona sprawdzona konstrukcja, ten silnik naprawdę dużo znosi i ciężko go zajechać.

Wiadomo że nie są to te same osiągi co w V8 (i przede wszystkim nie ten dzwięk frown.gif ) ale tragedii nie ma, ja mam taki w WJ i daje rade.

Napisano

> Wiadomo że nie są to te same osiągi co w V8 (i przede wszystkim nie ten dzwięk ) ale tragedii nie

> ma, ja mam taki w WJ i daje rade.

ja podjąłem decyzję o zakupie V8 po usłyszeniu tego gangu

Napisano

> ja podjąłem decyzję o zakupie V8 po usłyszeniu tego gangu

To prawda że bulgocze pięknie brawo.gif, jak się nasłucham twojego to wydaje mi się jak bym miał pod maską 700 z cinquecento beksa.gif (nie obrażając posiadaczy cinquecento).

Napisano

> ja podjąłem decyzję o zakupie V8 po usłyszeniu tego gangu

No zupełnie jak ja - teraz wiem że to zdrowe podejście hehe.gif

Napisano
  • Autor

> ...

> Finansowo tak do 20k. Zakup na wiosnę/początek lata jak przeleci zimowy sezon na 4x4. Co do 5.9 jak

> się rozglądam to strasznie mało ich widzę i tak jak piszecie stan zazwyczaj mają agonalny.

No i wykrakałem dziś VW skasował mojego FIATa zakup będzie przyspieszony.

Napisano

> ...

Do 20 kzł ciężko będzie trafić LR DII w dobrym stanie, dorzuć do tego 5-8 kzł. landklinika.pl - wszystko o Landach, zajrzyj, popytaj...

Napisano
  • Autor

Tak jakoś tak patrzyłem i patrzyłem i spodobał się i mnie i żonce:

Range_rover tylko powiedźcie mi o co tym myślicie xD

Jak sprawdzić ten system EAS no i jak wygląda sprawa awaryjności RR do GCh i LR Discovery???

Napisano

> Tak jakoś tak patrzyłem i patrzyłem i spodobał się i mnie i żonce:

> Range_rover tylko powiedźcie mi o co tym myślicie xD

> Jak sprawdzić ten system EAS no i jak wygląda sprawa awaryjności RR do GCh i LR Discovery???

ten model zdecydowanie sobie odpuść - wielki, ciężki i chyba w sumie mało popularny jednak

nie wiem jak z częściami, może tu się bardziej ktoś biegły w LR wypowie

rozejrzyj się raczej za dobrą sztuką Discovery

co do awaryjności Jeepa to ja powiem tak:

odkąd kupiłem Jeepa najdroższy wydatek to był komplet opon

przepaliły się dwie żaróweczki w podświetleniach (podgrzewania siedzeń i komputerka przy lusterku wstecznym)

i jeszcze jedna rzecz tzn. nadtopiły się oprawki w tylnych lampach od świateł stop/mijania - co naprawiłem w sumie za darmo używając glutownicy biglaugh.gif

Napisano

> Tak jakoś tak patrzyłem i patrzyłem i spodobał się i mnie i żonce:

> Range_rover tylko powiedźcie mi o co tym myślicie xD

> Jak sprawdzić ten system EAS no i jak wygląda sprawa awaryjności RR do GCh i LR Discovery???

Się mówi, że razem z LR czy RR kupujesz jakąś tam legendę wink.gif z LR na pewno... R38 ma przewagę nad Disco I, że jest na poduchach gazowych (drogie to to specjalnie nie jest, patrzyłem w angolewie); bo już Ci pisałem, że do 20 kzł to na Disco II za mało. Na pewno na szosie będzie wygodniejszy od D I. Ceny części? Nie wiem jak to wygląda przy benzynie, ale mocno pospadały, nawet w Polsce wink.gif

Dobrego Landa możesz szukać w Land Serwisie albo u Karola - czasami klienci "mu zostawiają" na sprzedaż, ale wtedy auto jest znane.

Napisano

jak koniecznie chcesz LR-a to wbij się na www.landklinika.pl i tam zadaj nurtujące Cię pytania

Napisano

> jak koniecznie chcesz LR-a to wbij się na www.landklinika.pl i tam zadaj nurtujące Cię pytania

Już mu to podpowiadałem wink.gif

ps. a ogólnie to ja z tym silnikiem V8 wcale nie straszę, że bloki padają... Bo nie znam nikogo, komu by padł smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.