Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Żarówki oświetlenia konsoli i wskaźników Astra F

Featured Replies

Napisano

Zobacz TU

Napisano
  • Autor

> Zobacz TU

Dzięki;)

Kilka lat temu wymieniałem w swojej astrze bez demontażu tych wszystkich plastików, auto sprzedałem i nie bardzo już pamiętam jak to było. Teraz po 5 latach znowu chce kupić astre i mam już jedną na oku i pierwsze co rzuciło mi się w oczy to brak jakiegokolwiek podświetlenia tongue.gif

Napisano

Przy wymianie zarowek podswietlenia w konsoli srodkowej warto zwrocic uwage, ze w modelach przed liftem mozna je wymienic bez demontazu konsoli (przez otwor po wyjeciu radia i polkieszeni-jest nawet niezly dostep, zarowki osadzone w osobnych cokolach po prawej i lewej stronie. W modelach poliftowych konieczny jest demontaz konsoli-zarowki osadzone sa w zespolonym dla prawej i lewej strony cokole.

Przy demontazu zegarow (nalezy odkrecic oslone kolumny, pod nia sa dwa wkrety mocujace maskownice zegarow, oraz dwa wkrety w gornej czesci maskownicy) duzym ulatwieniem podczas wyjmowania calego zestawu zegarow jest odkrecenie linki predkosciomierza od skrzyni biegow-caly zestaw wychodzi na wygodna odleglosc do odpiecia linki od strony zegarow, zamiast klopotliwego gmerania reka w ograniczonej przestrzeni.

W podswietleniu zegarow wystepuja dwie duze zarowki (oczywiscie oprocz chyba 4 mniejszych w cokolach, o mocy 1,5 W), rozmiar ten sam co zarowki swiatel przednich postojowych 5W, z tym ze do licznika stosowane sa zarowki 3W (zastosowanie mocniejszych spowoduje z czasem nadtopienie plastiku w okolicach takiej zarowki).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Przy wymianie zarowek podswietlenia w konsoli srodkowej warto zwrocic uwage, ze w modelach przed

> liftem mozna je wymienic bez demontazu konsoli (przez otwor po wyjeciu radia i

> polkieszeni-jest nawet niezly dostep, zarowki osadzone w osobnych cokolach po prawej i lewej

> stronie. W modelach poliftowych konieczny jest demontaz konsoli-zarowki osadzone sa w

> zespolonym dla prawej i lewej strony cokole.

Rozumiem, że 96r to jest model już po lifcie? (jest inny grill w porównaniu do astry z 92r) więc bez rozbierania wszytkiego się nie obejdzie??

Napisano

> W modelach poliftowych konieczny jest demontaz konsoli-zarowki osadzone sa w

> zespolonym dla prawej i lewej strony cokole.

siostra niedawno kupiła astrę 93 r. i w niej podswietlenie pokreteł nawiewu jest już zespolone bo chciałem wymienić jak u siebie poprzez otwór radia i nie dało się niestety crazy.gif

> W podswietleniu zegarow wystepuja dwie duze zarowki (oczywiscie oprocz chyba 4 mniejszych w

> cokolach, o mocy 1,5 W),

te duże chyba są w podświetleniu kontrolek a nie zagarów hmm.gifwink.gif

Napisano

> Rozumiem, że 96r to jest model już po lifcie? (jest inny grill w porównaniu do astry z 92r) więc

> bez rozbierania wszytkiego się nie obejdzie??

tak to już polift

niestety aby konsolę srodowa wymienić(podswietlenie) musisz ją zdemontować, w zegarach możesz zrobić to tak jak pisze tosh

jednak ja proponuję jak masz dużą łapę wyciagnać całkiem zegary bo cieżki ci będzie wykręcić żaróweczki

Napisano

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=278872281&page=0&fpart=4&vc=1

Ja zrobiłem TAK, jak wyżej, bez odkręcania choć jednej ŚRUBKI... I już 3 i1/2 roku świeci bez problemu... Ja "kleiłem" sam ledy, a można nawet kupić gotowe taśmy z ledami....

http://forum.autokacik.pl/files/278923152-Pod%B6wietleniekonsoli.jpg

Napisano

> siostra niedawno kupiła astrę 93 r. i w niej podswietlenie pokreteł nawiewu jest już zespolone bo

> chciałem wymienić jak u siebie poprzez otwór radia i nie dało się niestety

Wedlug moich obserwacji, pojedyncze cokoly zarowek wystepowaly na pewno w panelu sterowania z 3 -biegowym wlacznikiem wentylatora kabinowego-taki mialem zamontowany wczesniej i wymienialem zarowki przez wneke radia. Idac dalej, zauwazylem jednak pewna ciekawostke. Obecnie mam panel sterowania z 4 biegowym wlacznikiem wentylatora dla wersji z klimatyzacja i nadal mam pojedyncze cokoly, umozliwiajace wymiane zarowek przez wneke radia (co zreszta niedawno czynilem). Ciekawostka jest to, ze rowniez niedawno wymienialem podswietlenie konsoli srodkowej w AF z 97 roku, panel z 4 biegowym wlacznikiem w wersji z klimatyzacja, gdzie cokol byl juz zespolony i musialem konsole srodkowa demontowac. Znowu w AF z 95 roku (po lifcie), z panelem z 4 biegowym wlacznikiem, bez klimatyzacji, rowniez cokol zarowek podswietlenia jest zintergrowany.

> te duże chyba są w podświetleniu kontrolek a nie zagarów

Pomylilem sie, jest tylko jedna...Popelnilem juz pewien tekst w w tym watku.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Jestem na etpie wymiany żarówek i potrzebuj pomocy... nawiewy juz świecą, ale mam problem z przyciskiem obiegu wew. i klimy shocked.gif jak tam wymienić te żarówki??? jak zdemontować całkiem te wyłączniki???

Napisano

> ale mam problem z przyciskiem obiegu wew. i klimy jak tam wymienić te żarówki???

Na 100% jest tutaj: KLIK . Pamiętam, że był bogaty opis i foty. Nastaw się na sporo rozbierania i lutowanie, z tego co pamiętam.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Na 100% jest tutaj: KLIK . Pamiętam, że był bogaty opis i foty. Nastaw się na sporo rozbierania i

> lutowanie, z tego co pamiętam.

> Pozdroofka

Niestety...szukałem ale nie ma...

Napisano

Kurcze... Na 100% było. Mam "przed oczami" fotę żaróweczek "z wąsami", które trzeba przelutować przy wymianie. Roboty jest sporo, bo trzeba konsolę wybebeszyć i dostać się do "modułu" wyłaczników, wywlec go i lutować żaróweczki.

A może ten manual był na starej stronie WoA i nie został przeniesiony na nową...? Do starej nie ma od dłuższego czasu dostępu.

Pozdroofka

Napisano

> A może ten manual był na starej stronie WoA

Był na starej stronie bo sam z niego korzystałem. Na nowej nie ma frown.gif

Napisano

> Był na starej stronie bo sam z niego korzystałem. Na nowej nie ma

i chyba kilka manuali tam niestety zostało jeszcze frown.gif

Napisano

> i chyba kilka manuali tam niestety zostało jeszcze

A co to za problem. Kol. Przemo603 wymieni u siebie, zrobi manual pierwyj sort i gra gitara wink.gif.

Napisano
  • Autor

> A co to za problem. Kol. Przemo603 wymieni u siebie, zrobi manual pierwyj sort i gra gitara .

Z całym szacunkiem panowie ale kol. Przemo603 niestety niema cierpliwości (i chyba zdolności manualnych grinser006.gif) do tego wyłącznika, kompletnie nie wiem jak go wyciągnąć z tej konsoli frown.gif więc poskładalem wszystko. naważiejsze że nawiwy świecą, zawsze to inaczej w aucie smile.gif

Napisano

Ale ja mam cierpliwosc... cool.gif

Ponizej po kolei, jak co ma wygladac.

Zacznę od krótkiego wstępu. W oświetleniu przycisków i konsoli nawiewów w AF stosowane sa dwa typy żarówek:

- typ pierwszy (moje nazewnictwo-ma ona swoją nazwę, ale to akurat nie jest istotne...): żarówka 1,2 W (można również zastosować nieco mocniejsze 1,5 W) wsuwana:

284542027-zarowka2.jpg

Żarówka ta ma zastosowanie jedynie w podświetleniu konsoli sterowania cieplym/zimnym powietrzem, wentylatorem i nawiewami-łącznie 3-4 sztuki (dokladniej opiszę poniżej);

-typ drugi żarówki: żarówka 1,2 W z dlugimi wąsami (co ważne, można ją lutować do odpowiednich styków-wąsy żarówki wsuwanej nie dają się przylutować i do zastosowań innych niż przeznaczone niestety się nie nadają).

284542027-zarowka1.jpg

Żarówka tego typu występuje licznie w podświetleniu przycisków:

- 1 szt. w podświetleniu włącznika świateł postojowych i głównych,

- 2 szt. w każdym jednym włączniku: halogenów i podgrzewania foteli (jedna żarówka podświetla włacznik, druga sygnalizuje działanie odpowiedniego dla włacznika systemu),

- 1 szt. w pokrętle regulacji wysokości świateł,

- 1 szt. we właczniku świateł awaryjnych,

- 1 szt. w podświetleniu włacznika kontroli trakcji ETC,

- 2 szt. łącznie w podświetleniu włacznikow obiegu wewnętrznego i klimatyzacji (tylko dla panelu sterowania nawiewem stosowanym z klimatyzacją).

Zacznijmy zatem od łatwiejszych rzeczy, czyli wymiany podświetlenia panelu sterowania nawiewem. Zasadniczo mamy dwa wykonania (pomijajac panel dla 3 biegowego wentylatora, roznica wyłacznie w nadruku ilości biegów wentylatora):

- panel zwykly, bez klimatyzacji (górny),

- panel dla klimatyzacji (dolny).

284542027-paneleprzod.jpg

Ponizej ciekawsza ich strona, od spodu. Widac wyraźne różnice w budowie (choc cała obsada panelu jest wspolna dla obu wykonań).

284542027-paneletyl.jpg

Na górnym panelu widać wyraźnie zespoloną obsadę zarówek podświetlenia (panel bez klimatyzacji), na dolnym zarówki osadzone są w indywidualnych oprawkach. Dla obu wykonań stosujemy zarówki pierwszego typu. Różnica w wymianie jest dosyc istotna, o czym juz pisalem wcześniej. W przypadku panelu dolnego wymianę żarówek można zrealizować poprzez otwór radia (w przypadku panelu górnego konieczny jest demontaż konsoli środkowej).

Z ciekawostek: oba rozwiązania osadzenia żarówek można stosować wymiennie pomiędzy panelami obu typów bez żadnych przeróbek.

Wymiana żarówek podświetlenia konsoli została już dobrze opisana i udokumentowana fotograficznie w manualach, więc nie będe się na niej skupiał. Pozwole zamieścić jedynie zdjęcie całej zespolonej obsady żarówek, już wyjętej z panelu:

284542027-listwazarowek.jpg

Środkowa żarówka odpowiada za podświetlenie włacznika ogrzewania tylnej szyby, będącego jednocześnie pokrętłem sterowania wentylatorem kabinowym.

Całkowity demontaż panelu (poprzez odpięcie cięgien sterowania klapami nawiewu i kostek elektrycznych) wymagany jest podczas wymiany żarówek podświetlenia przycisków sterowania obiegiem wewnętrznym powietrza.

Po wyjęciu całego panelu postępujemy odpowiednio do wykonania:

-dla panelu bez klimatyzacji: nie jest konieczne wyjmowanie włącznika obiegu wewnętrznego-odwracamy panel i delikanie wyszarpujemy obsadę zarówki z włącznika (ciągniemy za przewody-nic się nie urwie). Po wyjęciu obsady mamy taki widok:

284542027-panelzwyklyoprawkazarowki.jpg

Wymieniamy żarówkę w obsadzie (typ pierszy) i obsadę osadzamy na swoim moejscu przy pomocy niewielkiego śrubokręta (popychamy obsadę, aby dobrze weszła w gniazdo). Przyłaczamy przewody do odpowiednich konektorów oświetlenia panelu (dobrze widoczne na zdjęciu porównawczym obu paneli);

- dla panelu z klimatyzacją: konieczne jest wyjecie zespołu przycisków sterowania obiegiem wenętrznym powietrza i klimatyzacją. Widok z tyłu zespołu przycisków:

284542027-panelklimaprzyciskityl.jpg

Odpinamy przewody od zespołu przycisków. Następnie podważamy cienkim srubokrętem plastik w okolicy zaczepów zespołu przycisków:

284542027-panelklimaprzyciskizaczepy.jpg

Po zwolnieniu zaczepów wysówamy cały zespół na zewnątrz panelu. Cały zespół już wyjęty:

284542027-panelklimazestawprzyciskow.jpg

Widać doskonale trzy zatrzaski na obudowie zestawu. Tyle samo jest po drugiej stronie. Zwalniamy je (troche cierpliwości) i otwieramy zestaw włączników:

284542027-panelklimaprzyciskirozebrane1.jpg

Już widać, gdzie są żarówki (typ drugi). W moim przypadku jednej brakowało (panel z "drugiej ręki"...). Lutujemy żarówki odpowiednio do blaszek i składamy zestaw w całość w kolejności odwrotnej. Pamiętajmy o sprężynach ! (krótsza pod przycisk od klimatyzacji, dłuższa pod przycisk obiegu wewnętrznego).

Ciekawiej wygląda wymiana żarówek w przełącznikach np. halogenów. Włączniki podgrzewania foteli mają tą samą budowę:

284542027-wlacznikhalogenow.jpg

Zdejmujemy przycisk (dwa niewielkie zatrzaski po bokach przycisku):

284542027-wlacznikhalogenow1.jpg

Uwaga: w rogach przycisku osadzone są dwie małe sprężynki (widoczne na zdjęciu-latwo je zgubic). Widoczne są dwie zarówki (typ drugi)-jedna ma biały "kondonik".

Rozbieramy przełącznik od srony konektorów. Podważamy cztery małe zatrzaski (potrzebny cienki srubokret) i delikatnie manewrujac rozkładamy:

284542027-wlacznikhalogenow2.jpg

Cały włącznik rozebrany, widoczne wspomniane wyżej sprężynki. Bardzo dobrzew widoczne punkty lutowania żarówek.

Składanie w odwrotnej kolejności (pamiętajmy o sprężynkach).

W pokrętle regulatora wysokości świateł mamy jedną żarówkę drugiego typu. Pokrętło w całości:

284542027-regulacjaswiatel.jpg

Rozkładamy pokrętło poprzez podważenie czterech niewielkich zatrzasków (widoczne dwa):

284542027-regulacjaswiatelzatrzaski.jpg

Ujawnia się wnętrze pokrętła. W moim przypadku była to dioda, która "zdechła", na zdjęciu już odlutowana.

284542027-regulacjaswiatelosadzeniezarowki.jpg

Prawdziwym wyzwaniem jest wymiana żarówki w podświetleniu włącznika świateł awaryjnych. Ze względu na słabe makro w aparacie nie udokumentowalem szczegółów tegoż urządzenia, niemniej zapewniam, ze wymiana żarówki jest problematyczna.

Wymiana żarówki podświetlenia przełącznika świateł postojowych i głównych została także opisana w odpowiednim manualu, wiec na tym chciałbym zakończyc przydlugi wywód.

Cierplwości w wymianach waytogo.gif

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.