Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

akumulator

Featured Replies

Napisano

Czy coś jest z nim nie tak ?

podłączyłem ostatnio nowy aku do auta .odpaliłem a tu ku mojemu ździwieniu z cel zaczął wychlapywać kwas (klapka od cel oczywiscie była zamknięta).od razu zgasiłem silnik i go odłączyłem.Czy ten aku jest zły czy po prostu misi coś tam wychlapać i będzie ok.

Przy ładowaniu prostownikiem nie było takiego zjawiska.ładował normalnie.

Pzdr.

Napisano

> Czy coś jest z nim nie tak ?

> podłączyłem ostatnio nowy aku do auta .odpaliłem a tu ku mojemu ździwieniu z cel zaczął wychlapywać

> kwas (klapka od cel oczywiscie była zamknięta).od razu zgasiłem silnik i go odłączyłem.Czy ten

> aku jest zły czy po prostu misi coś tam wychlapać i będzie ok.

> Przy ładowaniu prostownikiem nie było takiego zjawiska.ładował normalnie.

> Pzdr.

Zmierz napięcie ładowania.

Napisano

> Czy coś jest z nim nie tak ?

> podłączyłem ostatnio nowy aku do auta .odpaliłem a tu ku mojemu ździwieniu z cel zaczął wychlapywać

> kwas (klapka od cel oczywiscie była zamknięta).od razu zgasiłem silnik i go odłączyłem.Czy ten

> aku jest zły czy po prostu misi coś tam wychlapać i będzie ok.

> Przy ładowaniu prostownikiem nie było takiego zjawiska.ładował normalnie.

> Pzdr.

Taki efekt daje zepsuty regulator napięcia przy alternatorze - napięcie sporo ponad 20V, zamiast nominalnego 14.4V

Przy tak wysokim napięciu bardzo duży prąd z alternatora, rzędu kilkudziesięciu, nawet stu amperów idzie w akumulator -

po kilku minutach zaczyna się gotować elektrolit.

Ciśnienie potrafi rozerwać akumulator.

Napisano
  • Autor

> może masz za duże ładowanie i się gotuje

Dzieje sie tak tylko z tym aku.podładowałem stary bo sie rozładował przez tą zime i jest ok.ładowanie mierzyłem miernikiem z marketu ,to skacze w granicach 14,3 - 14,8 bez obciążenia.

Po podłączeniu nowego elektrolit zaczyna od razu chlapać.Nie ma czasu go przeładować w 10 sekund.

Napisano

> Po podłączeniu nowego elektrolit zaczyna od razu chlapać.Nie ma czasu go przeładować w 10 sekund.

Obstawiam zwarcie wewnętrzne akumulatora.Sprawne cele otrzymują wyższe napięcie.

Napisano

> Obstawiam zwarcie wewnętrzne akumulatora.Sprawne cele otrzymują wyższe napięcie.

To też możliwe, tylko z z tak uszkodzonym akumulatorem raczej trudno uruchomić silnik.

Napisano

> Dzieje sie tak tylko z tym aku.podładowałem stary bo sie rozładował przez tą zime i jest

> ok.ładowanie mierzyłem miernikiem z marketu ,to skacze w granicach 14,3 - 14,8 bez obciążenia.

> Po podłączeniu nowego elektrolit zaczyna od razu chlapać.Nie ma czasu go przeładować w 10 sekund.

Uruchamiałeś silnik z tego "kipiącego" akumulatora czy zmieniałeś akumulatory przy już pracującym silniku?

Napisano

> Dzieje sie tak tylko z tym aku.podładowałem stary bo sie rozładował przez tą zime i jest

> ok.ładowanie mierzyłem miernikiem z marketu ,to skacze w granicach 14,3 - 14,8 bez obciążenia.

Jak ładowanie masz ok, chociaż 14,8 lekko ponad normę jest, to oddaj go do reklamacji, niech wymienią na sprawny

Napisano
  • Autor

> Uruchamiałeś silnik z tego "kipiącego" akumulatora czy zmieniałeś akumulatory przy już pracującym

> silniku?

Z kipiącego.Odpalił za 1-wszym razem.Dobrze że maski wczesniej nie zamknołem bo dopiero by było.

Odpaliłem ,wysiadłem ,żeby maske zamknąć i zauważyłem że "KIPI" to od razu wyłączyłem silnik.

Co do reklamacji to bedzie raczej ciężko.Maksymalie ile trzymam paragon to do wyjscia ze sklepu.

pzdr.

Napisano

> Co do reklamacji to bedzie raczej ciężko.Maksymalie ile trzymam paragon to do wyjscia ze sklepu.

> pzdr.

no to już tylko na siebie mozesz być zły.

Napisano

> To też możliwe, tylko z z tak uszkodzonym akumulatorem raczej trudno uruchomić silnik.

Z dieslem byłby problem ale z benzyną może dać radę nawet przy obniżonym napięciu, jeżeli dużego mrozu nie było, a sinik i rozrusznik sprawne...

Nie mniej jednak też skłaniam się ku opcji ze zwarciem w akumulatorze.

Przyszło mi jeszcze do głowy zamarznięcie ale żeby zamarznąć aq musiałby być całkiem rozładowany, a wtedy by nie odpalił na pewno. hmm.gif

Napisano

> To też możliwe, tylko z z tak uszkodzonym akumulatorem raczej trudno uruchomić silnik.

Warszawę odpalałem na czterech sprawnych celach.Dwie były zmostkowane ale był to bardzo dobry akumulator grinser006.gif wykonany w CCCP.

Napisano

> Z kipiącego.Odpalił za 1-wszym razem.Dobrze że maski wczesniej nie zamknołem bo dopiero by było.

> Odpaliłem ,wysiadłem ,żeby maske zamknąć i zauważyłem że "KIPI" to od razu wyłączyłem silnik.

> Co do reklamacji to bedzie raczej ciężko.Maksymalie ile trzymam paragon to do wyjscia ze sklepu.

> pzdr.

człowiek uczy się całe życie ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.