Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] astra nie grzeje

Featured Replies

Napisano

Witam.

Po letnich problemach z domniemanym przegrzewaniem

(skonczyło się na tym ze TTM - czyli wskazania temperatury silnika właściwe) teraz nastąpił problem z niedogrzewaniem

- wskaznik temperatury nie podnosi sie nawet o milimetr

w samochodzie czuć co najwyzej lekkie ciepełko

pospolicie astra nie grzeje

jeździłem ostatnio na krótkich odcinkach i myslałem że po prostu nie miała kiedy sie nagrzac ale

po zrobieniu kilku tras dupa mi w aucie wymarzła!!!!

- latem wymieniono: czujnik temp w chłodnicy, termostat i czujnik temp w silniku, płyn chłodniczy nowy, zalano przepisową ilość

pytanie: dlaczego nie grzeje?

wykonałem test: na postoju rozgrzałem auto do 90st i dmuchało gorące

coś mi sie wydaje że podczas jazdy przy ok -10stC cośtam raczej powinno grzac

tym bardziej że to moja 3 astra plus corsa i w poprzednich nie było problemu

silnik 1,7TD Isuzu

może ktoś z Was wspomoże sugestiami?

Napisano

?

w moim przypadku przy podobnych objawach okazała się "zamulona" nagrzewnica , na postoj jakoś tam grzała ale już w czasie jazdy wiało zimnym ,pacjent corsa'combo' b c16nz po wymianie nagrzewnicy grzeje znakomicie

Napisano

> - latem wymieniono: czujnik temp w chłodnicy, termostat i czujnik temp w silniku, płyn chłodniczy

To niestety nic nie oznacza w przypadku termostatu. A jaki byl zalozony?

Znane sa problemy z nowymi termostatami...niestety.Trzeba trafic na dobra sztuke , mowiac pospolicie smile.gif)Potrafia byc cale partie dzialajace tylko "chwilę". Pozostaje test "macajewa" ale z objawow widac IMHO , ze to termostat.

Napisano

jak dlugo robiles przy obecnych temp test na postoju do temp 90* ?od tego co napisal kol wyzej nalezy zaczac .test macajewa wyjasni wsio . to ze byl latem wymieniany termostat na nowy oznacza tylko ze wymieniono na nowy a nie technicznie spr awny . sciana.gif:

Napisano
  • Autor

> jak dlugo robiles przy obecnych temp test na postoju do temp 90* ?od tego co napisal kol wyzej

> nalezy zaczac .test macajewa wyjasni wsio . to ze byl latem wymieniany termostat na nowy

> oznacza tylko ze wymieniono na nowy a nie technicznie spr awny . :

ok 15min - ale z kreceniem obrotów

co do termostatu, no chyba trzeba bedzie go znów wymienić frown.gif

Napisano

zrob test macajewa . rura przy wejsciu do chlodnicy ma byc zimna az do momentu jak zegar wskaze min 90 * potem ma sie zrobic dosc gwaltownie goraca . jezeli jest inaczej- term. do wywalenia ta rura we wskazanym miejscu nie moze sie rozgrzewac razem z silnikiem . doczytalem ze masz isuzu wiec nie wiem jaki masz wlozony termostat . generalnie diesle grzeja sie wolniej jak pb . jesli test wyjdzie ok to masz albo uszkodzone sterowanie cieple zimne lub malodrozna nagrzewnice (zamulona )

pub2.gif

Napisano

Na pewno termostat. Przerabiałem ten temat trzy tygodnie temu. Pewnie zablokował się w pozycji otwartej (jak u mnie) i na postoju będzie grzało (choć silnik będzie się nieco dłużej nagrzewał), a w trakcie jazdy niestety nie, gdyż wszystko ucieka na bieżąco do chłodnicy, a ta jest chłodzona przez powietrze. wink.gif A wskaźnik temperatury w czasie jazdy ani trochę się nie podnosił.

Test macajewa u mnie wykazał to, iż rura prawie od razu robiła się ciepła.

Napisano

> może ktoś z Was wspomoże sugestiami?

załóż porządny termostat i będzie OK

Napisano
  • Autor

wymieniony termostat i wszystko działa jak należy!!!

Napisano

> wymieniony termostat i wszystko działa jak należy!!!

Może pochwal się jaki założyłeś (może zdradź cenę) ??

Napisano
  • Autor

> Może pochwal się jaki założyłeś (może zdradź cenę) ??

założyłem 19 letni, ten który do lipca był w astrze i sprawował się bez zarzutu ;p

latem wymieniłem go na nówkę przy okazji szukania dziury w całym czyli teoretycznego przegrzewania się

takie klocki - niech żyje oryginalny element!

Napisano

> niech żyje oryginalny element!

Nowe oryginalne to nadają się najwyżej do tego, by je do śmieci wyrzucić - z reguły tandetnie wykonane i przepuszczające od nowości.

Tylko polskie z Mery - bardzo tanie i bardzo dobrze wykonane.

• 1 rok później...
Napisano

> Nowe oryginalne to nadają się najwyżej do tego, by je do śmieci wyrzucić - z reguły tandetnie

> wykonane i przepuszczające od nowości.

> Tylko polskie z Mery - bardzo tanie i bardzo dobrze wykonane.

Polecam wszystkim termostat firmy MERA! I nie jest to kryptoreklama. Jestem jeżdżącym dowodem skuteczności ich produktów. Spalanie zmniejszyło mi się o 1,5 do 2 l /100 km i skończyły zimowe problemy z ogrzewaniem. Szkoda waszych pieniędzy i czasu na eksperymentowanie. Jeżdżę Astrą od 8 lat i doskonale znam wszystkie jej bolączki.

Napisano

> Jeżdżę Astrą od 8 lat i doskonale znam wszystkie jej bolączki.

Ot i mamy prawdziwego super experta hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.