Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] 1.7 DTI nie odpala

Featured Replies

Napisano

Podczas jazdy 90km/h silnik nagle przestał ciągnąć - zgasł.

Rano kolejne próby uruchomienia również bez skutku.

Poczytałem w internecie że w tych autach lubią padać sterowniki pompy wtryskowej.

Wyciągnąłem sterownik i do speca klik diagnoza - uszkodzony. Po naprawie dalej nie odpala. Jutro mam pojechać jeszcze raz na sprawdzenie sterownika.

Spec twierdzi że uszkodzona może być pompa a to uszkadza elektronikę.

Czy pompa może tak nagle paść bez objawów szarpania, ciężkiego odpalania itp. ?

Co można jeszcze ewentualnie sprawdzić by upewnić się czy to pompa.

Podczas kręcenia rozrusznikiem popuściłem przewód wtrysku oczywiście paliwa nie było.

Błędów brak (metoda gaz i hamulec).

Auto mam daleko od miejsca zamieszkania a do tamtejszych mechaników nie mam zaufania.

Napisano

Sterownik nadal padnięty. W Isuzu bardzo, ale to bardzo rzadko pada mechanika pompy.

Pomp Denso nie dotyczy znany z pomp Boscha VP44 problem upalania sterownika przez zacieranie mechaniki.

Napisano
  • Autor

Sterownik jest już na warsztacie u speca ma go testować cały dzień. Ciekawi mnie jednak inna rzecz.

Kręcę rozrusznikiem około 5 sek. Auto nie odpala. Jak odpuszczę kluczy z rozrusznika w pozycję OFF słychać z okolic pompy wtryskowej coś jakby wolno zatrzymujący się wirnik - powoli zmniejsza obroty. Gdy kluczyk przestawię w pozycje ACC (kontrolki są zapalone) wyhamowanie tego wirnika przebiega dużo szybciej. Czy to jest normalne zjawisko ? Wcześniej zawsze odpalał więc nie słyszałem...

Napisano
  • Autor

Dostałem zapewnienie że sterownik jest OK. Powiedział, że pompy w tych silnikach są wytrzymałe i jej uszkodzenia to ostateczność. Podejrzewa że to coś z elektryką zasilającą sterownik. W ostateczności powiedział mi tak

1. Wymiana pompy 350 zł

2. Używana pompa coś koło 1000 zł

Czy te ceny są akceptowalne ?

Napisano

> Dostałem zapewnienie że sterownik jest OK. Powiedział, że pompy w tych silnikach są wytrzymałe i

> jej uszkodzenia to ostateczność. Podejrzewa że to coś z elektryką zasilającą sterownik. W

> ostateczności powiedział mi tak

> 1. Wymiana pompy 350 zł

> 2. Używana pompa coś koło 1000 zł

> Czy te ceny są akceptowalne ?

a nie mozesz podjechac do jakiegos innego szpeca, bo widze, że ten idzie na "latwizne" i odrazu zmianial by całą pompe.

Do pompy paliwo dochodzi przez filtr?

Napisano
  • Autor

> Do pompy paliwo dochodzi przez filtr?

Odłączyłem wężyk od filtra paliwa - ten od zbiornika, pociągnąłem ręczną pompką paliwo bez problemu się pojawiło. Filtr jest pełen paliwa, wygląda normalnie, niedawno zmieniany. Rozumiem że pompa powinna pompować paliwo w stronę przelewu - do zbiornika. Na pompie przy wężu od powrotu jest śruba czy popuszczając ją podczas kręcenia rozrusznikiem powinno pojawić się paliwo ?

Napisano

Czy sprawdzony został układ elektryczny?

1. Bezpiecznik F6 20A.

284545738-f6.JPG

2. Przekaźnik K66 od zaworu przelewowego - najlepiej podmiana na pewny.

284545738-k66.JPG

3. Zmierzyć rezystancję zaworu przelewowego.

284545738-przelewowy.JPG

post-11159-14352511005834_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Bezpiecznik został sprawdzony jest OK.

Przekaźnik - jeszcze nie.

Impuls zamykający przekaźnik z komputera sam. powinien pojawić się po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon ? Podłącze żarówkę tak z 21W w miejscu podłączenia sterownika plus to piny 4 i 7 a 12 i 17 to minus.

Jaka powinna być rezystancja zaworu przelewowego ?

Napisano

> Jaka powinna być rezystancja zaworu przelewowego ?

~1,5 Ohma.

Podając napięcie 12V na styki zaworu powinno być słyszalne jego "kliknięcie".

Napisano
  • Autor

Astra ożyła. Odpaliła od pół obrotu mimo tygodnia postoju. W sumie to nie wiem co pomogło ale

przejrzałem całą drogę zasilania sterownika pompy. Przeczyściłem styki masę itd.

A może spec coś poprawił w samym sterowniku.

Dziękuje. Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.