Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Grande Punto - falowanie, gasnięcie - przepustnica ?

Featured Replies

Napisano

Drugi raz mnie tej zimy dopadło... Za pierwszym razem po zalaniu paliwem do pełna przeszło, dziś jak zalałem Vervą to objawy się nasiliły.

Odpalam, faluje, potem się niby uspokaja na 850.

Dojeżdżam do świateł, sprzęgło, luz, obroty do 300... gaśnie

Tak jakby przepustnica nie podejmowała pracy i nie stabilizowała obrotów i wreszczie: Dodam gazu, jak obroty spadają to przy 1300-1400 wskazówka staje na chwilę i trzęsie się buda, zawiesza się ?

Czy to wskazuje na przepustnicę do czyszczenia ? Czy jakaś lamba, świece, czy inne pieruństwo ?

No tak pewnie na serwis, bo wróżenie z fusów...

Autoadaptacja wykonana, auto chodzi jak zegarek smile.gif Wystarczy GP przejechać około 1 km na dwójce nie ruszając sprzęgła i gazu

pomysł z innego forum i działa

Napisano

> Autoadaptacja wykonana, auto chodzi jak zegarek Wystarczy GP przejechać około 1 km na dwójce nie

> ruszając sprzęgła i gazu

> pomysł z innego forum i działa

też to czytałem i pomaga wszystkim wink.gif

Napisano

> też to czytałem i pomaga wszystkim

A wiecie może jak zrobić autoadaptację w P II HGT

Napisano

> A wiecie może jak zrobić autoadaptację w P II HGT

a czy to co opisał Bahama to autoadaptacja, czy raczej zmuszenie silnika przepustnicy to ruchów w niezwykłej dla niej pozycji w efekcie rozruszanie tego i owego niewiem.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a czy to co opisał Bahama to autoadaptacja, czy raczej zmuszenie silnika przepustnicy to ruchów w

> niezwykłej dla niej pozycji w efekcie rozruszanie tego i owego

Pewnie tak , wielu Grandziakom jednak na falowanie pomaga...

Napisano

> Drugi raz mnie tej zimy dopadło... Za pierwszym razem po zalaniu paliwem do pełna przeszło, dziś

> jak zalałem Vervą to objawy się nasiliły.

> Odpalam, faluje, potem się niby uspokaja na 850.

> Dojeżdżam do świateł, sprzęgło, luz, obroty do 300... gaśnie

> Tak jakby przepustnica nie podejmowała pracy i nie stabilizowała obrotów i wreszczie: Dodam gazu,

> jak obroty spadają to przy 1300-1400 wskazówka staje na chwilę i trzęsie się buda, zawiesza

> się ?

> Czy to wskazuje na przepustnicę do czyszczenia ? Czy jakaś lamba, świece, czy inne pieruństwo ?

> No tak pewnie na serwis, bo wróżenie z fusów...

> Autoadaptacja wykonana, auto chodzi jak zegarek Wystarczy GP przejechać około 1 km na dwójce nie

> ruszając sprzęgła i gazu

> pomysł z innego forum i działa

Mam podobny problem, czyściłem o mechanika przepustnicę, na tydzień pomogło i dalej to samo, wyczyściłem sam (przepustnica, wężyk od odmy, kolektor tyle na ile dostałem) i dobrze było na dłużej, a od wczoraj znów skaczą wolne obroty.

NA czym polega ta jazda na dwójce - poproszę o dokładny opis.

Pozdrawiam

Napisano

> wielu Grandziakom jednak na falowanie pomaga...

I o to chodzi ok.gif inna sprawa, że problemy są z układem MM, u mnie w Boschu w 16V potrafią się np. obroty ustabilizować na 1100obr/min. Nie falują, tylko takie podniesione zostają, zazwyczaj na następnych światłach sytuacja wraca do normy. Zdarzyło mi się to na razie kilka razy na 33tkm hmm.gif

Napisano

> NA czym polega ta jazda na dwójce - poproszę o dokładny opis.

wg tego co napisał Bahama, znajdujesz puste miejsce do testów o długości około 1km. Ruszasz wrzucasz dwójkę i bez naciskania gazu przetaczasz się na dwójce z puszczonym gazem (i włączonym sprzęgłem zlosnik.gif) ten kilometr. Jak donoszą użytkownicy, po tym kilometrze wahania obrotów znikają ok.gif.

Napisano
  • Autor

> wg tego co napisał Bahama, znajdujesz puste miejsce do testów o długości około 1km. Ruszasz

> wrzucasz dwójkę i bez naciskania gazu przetaczasz się na dwójce z puszczonym gazem (i

> włączonym sprzęgłem ) ten kilometr. Jak donoszą użytkownicy, po tym kilometrze wahania obrotów

> znikają .

Dokładnie i na dodatek nie panikować jak auto będzie chciało gasnąć, twardo nie ruszać pedałów i żółwiem do przodu.

Napisano

z puszczonym gazem (i

> włączonym sprzęgłem ) ten kilometr. Jak donoszą użytkownicy, po tym kilometrze wahania obrotów

> znikają .

to sprzęgło ma być wciśnięte czy puszczone bo już się pogubiłem confused.gif

Napisano

> z puszczonym gazem (i

> to sprzęgło ma być wciśnięte czy puszczone bo już się pogubiłem

Nie może być wciśnięte bo by ci stanął grinser006.gif

Napisano

> Nie może być wciśnięte bo by ci stanął

ok dzieki za szybka odpowiedz. Powiedz mi jeszcze czy taka autoadaptacje najlepij zrobic na zimnym silniku?? tak zeby ssanie dzialalo?? czy lepij go zagrzac i poczekac az obroty sie unormuja?? i na ile odłączyc aku? żeby zrobić reset kompa

Napisano
  • Autor

> ok dzieki za szybka odpowiedz. Powiedz mi jeszcze czy taka autoadaptacje najlepij zrobic na zimnym

> silniku?? tak zeby ssanie dzialalo?? czy lepij go zagrzac i poczekac az obroty sie unormuja??

> i na ile odłączyc aku? żeby zrobić reset kompa

Na ciepłym, o odłączaniu akumulatora nie słysząłem, ale nie zaszkodzi przecież.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.