Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy ktokolwiek liczył wydech? teoria vs praktyka

Featured Replies

Napisano

Jako że długie zimowe wieczory nie schodzą tylko przy piwo.gif postanowiłem się podszkolić od strony wydechów.

i jak zacząłem przekopywać googla, to wyczytałem, że na rozmiary rur, ich długości, pojemności wydechów wpływa trylion róznych parametrów.

Pytania typu: czy lepiej fi 45, czy 50 są z góry śmieszne, bo raz, że do każdego silnika wychodzi inna średnica ( w sensie do modów), dwa, ze podstawowe pytanie, czy kol 4-2-1 czy 4-1, na jakim wałku, ile zaworów, ile tłumików, jakie itd itd itp.

no ale teoria teorią, a praktyka życiem.

Stąd moje pytanie, czy ktokolwiek w ogóle liczył, jaki powinien mieć wydech, jeżeli tak, to jakie dane brał pod uwagę? i najważniejsze, jak się to ma do praktyki? hmm.gif

Napisano

> Jako że długie zimowe wieczory nie schodzą tylko przy postanowiłem się podszkolić od strony

> wydechów.

> i jak zacząłem przekopywać googla, to wyczytałem, że na rozmiary rur, ich długości, pojemności

> wydechów wpływa trylion róznych parametrów.

> Pytania typu: czy lepiej fi 45, czy 50 są z góry śmieszne, bo raz, że do każdego silnika wychodzi

> inna średnica ( w sensie do modów), dwa, ze podstawowe pytanie, czy kol 4-2-1 czy 4-1, na

> jakim wałku, ile zaworów, ile tłumików, jakie itd itd itp.

> no ale teoria teorią, a praktyka życiem.

> Stąd moje pytanie, czy ktokolwiek w ogóle liczył, jaki powinien mieć wydech, jeżeli tak, to jakie

> dane brał pod uwagę? i najważniejsze, jak się to ma do praktyki?

koles który mi spawał kolektor powiedział że do fi 50 mam dac oprócz kata jakis przelotowy tłumik bo bedzie za luźny. najwazn iejsze jest to ile i jakich dasz tłumików i czy silnik ma iśc z doły czy z góry

Napisano
  • Autor

> koles który mi spawał kolektor powiedział że do fi 50 mam dac oprócz kata jakis przelotowy tłumik

gdzie tu kat w ogóle?

> bo bedzie za luźny. najwazn iejsze jest to ile i jakich dasz tłumików

no ale właśnie o to chodzi, na oko, to sie choruje, a nie tiunuje... facepalm.gif

> czy silnik ma iśc z

> doły czy z góry

spoko, wiem wiem, a ma iść z góry zeby.GIF

Napisano

> gdzie tu kat w ogóle?

jak to gdzie po sportowemu zamiast ostatniego tłumika dopręża całość i troszkę wycisza i przechodzi BK

Napisano
  • Autor

no ok, zwracam honor, ja na BK jeździć nie będę smile.gif

a do jazdy po drogach?

Każdy na przysłowiowe oko robił wydech?

Napisano

koles ktory mi robil twierdzi ze liczyl a ze robil duuuzo sejow to ma w tym wprawe i szczerze to na efekt nie narzekam fi 50 koncowy tylko dany i 4-2-1

Napisano

> jak to gdzie po sportowemu zamiast ostatniego tłumika dopręża całość i troszkę wycisza i przechodzi

> BK

4-1+fi50 srodkowy + kat na koncu

Nie dalo sie jechac tak glosno, ponadto stracil na wigorze

teraz jest

4-1+fi50 srodkowy + fi50 koncowy przelot+ kat na koncu

i jest troche ciszej i lepiej ciagnie

Napisano
  • Autor

no ale pozostaje dalej sporo niewiadomych:

-średnica wewnętrzna pojedynczych rur kolektora

-dlugosc tych rur kolektora

- długość zwężki

- długośc już tej największej pojedynczej rury

- jej srednica wew

- pojemnosc poszczegolnych tlumików

...pewnie coś jeszcze

i stąd moje pytanie, czy wszystkie wydechy są robione, jak wyjdzie tłumikarzowi?

hmm.gif

najfajniej, to by było mieć z 10 róznych kombinacji wydechów i po kolei na hamowni sprawdzać, no ale wątpie, żeby ktokolwiek coś takiego ogarniał...

ale chociaż trochę ktoś się w temat zagłębiał?

sam mam wydech, jakoś tam sklecony, ale jak się wydaje kupe złota na jakieś wałki, 4p i milion innych koniowzmacniaczy, to może warto i do tego tematu poważnie podejść hmm.gif

Napisano

powiem ci szczerze ze nawet jak już policzysz wszystko ładnie ślicznie to i tak skonfrontuje cie brutalna rzeczywistość bo pod sejm nie ma za dużo miejsca żeby upchnąć tłumiki z takimi komorami jak wyjdą z obliczeń (nie mówiąc o miejscu ich mocowania)

wiec policzyć to jedno a złożyć tak jak policzone to drugie, powiem ci ze kilka setupów przelatałem teraz mam całość węglarskiego największą różnicę miedzy dobrym a złym wydechem to odczułem w jego głośności im były głośniejsze i luźniejsze tym auto gorzej jechało

PS. tłumik który od ciebie kiedyś kupiłem (przelot od VW) średnio chciał się na długość zmieścić gdziekolwiek pod autem (i wylądował w astrze)

a tak swoja droga to śmiem twierdzić ze masz większe szanse na utratę mocy niż na jej zyskanie oddzielną kwestią pozostaje zmiana charakterystyki która ma szanse wyjść na +

Napisano

> teraz mam całość węglarskiego największą różnicę miedzy dobrym a złym wydechem to odczułem w

> jego głośności im były głośniejsze i luźniejsze tym auto gorzej jechało

tez takie odnioslem wrazenie ....

Jak bym mial jeszcze raz robic wydech pod N/A to napewno nie fi50mm

Napisano

no to jak juz piszecie, to co z 1.4 16v, mocowo jak kakalakowy powinien być hmm.gif

Napisano

Ja mogę podzielić się swoimi doświadczeniami.

Jeździłem różnymi 1.2 16v takimi na fi45 + 1 duży przelot jak i fi50 + 1 duży przelot i autko na ciaśniejszym wydechu szybciej zaczynało ciągnąć już od tych 3 tys i na nagrzanym nie było żadnego tyrkolenia. Natomiast autko na luźniejszym wydechu zaczynało ciągnąć od około 4 tys i miało delikatny efekt tyrkolenia.

Napisano
  • Autor

> powiem ci szczerze ze nawet jak już policzysz wszystko ładnie ślicznie to i tak skonfrontuje cie

> brutalna rzeczywistość bo pod sejm nie ma za dużo miejsca żeby upchnąć tłumiki z takimi

> komorami jak wyjdą z obliczeń (nie mówiąc o miejscu ich mocowania)

> wiec policzyć to jedno a złożyć tak jak policzone to drugie, powiem ci ze kilka setupów przelatałem

> teraz mam całość węglarskiego największą różnicę miedzy dobrym a złym wydechem to odczułem w

> jego głośności im były głośniejsze i luźniejsze tym auto gorzej jechało

> PS. tłumik który od ciebie kiedyś kupiłem (przelot od VW) średnio chciał się na długość zmieścić

> gdziekolwiek pod autem (i wylądował w astrze)

> a tak swoja droga to śmiem twierdzić ze masz większe szanse na utratę mocy niż na jej zyskanie

> oddzielną kwestią pozostaje zmiana charakterystyki która ma szanse wyjść na +

no dobra, ideał może nie będzie, ale jakieś optimum można zawsze znaleźć, o co głównie chodzi.

Napisano

> no dobra, ideał może nie będzie, ale jakieś optimum można zawsze znaleźć, o co głównie chodzi.

i tu dobijamy do sedna sprawy o teorii można poczytać a w praktyce zrobisz tak jak się uda, warto tylko przypilnować żeby spawy były bez progów które wprowadza zawirowania a to trzeba przypilnować osobiście bo potem już tego nie skontrolujesz warto tez mieć w układzie albo katalizator albo jakaś zwężkę venturiego która do pręży układ (strumienice łuskowe możesz sobie od razu odpuścić)

Napisano
  • Autor

ale przecież na średnicę rur, ich długość mam pełny wpływ.

o takich rzeczach jak odpowiednie spawy, to nawet nie wspominam, icon_rolleyes.gif

a tak bajdełej tego tłumika... u mnie taki jeździ jako końcowy smile.gif

Napisano

> ale przecież na średnicę rur, ich długość mam pełny wpływ.

> o takich rzeczach jak odpowiednie spawy, to nawet nie wspominam,

> a tak bajdełej tego tłumika... u mnie taki jeździ jako końcowy

powiem ci tak ze u swoich tłumikarzy spędziłem nie jeden dzień (czasami wpadam tam żeby pogadać), średnicy rur dostępnych w sprzedaży to nie masz co 1mm są tez różne średnice na uniwersalnych tłumikach ale tez raczej nie utrafisz z tym co będzie pasowało żeby miało co mm dobra średnicę, łącznik elastyczny tez jakiś uniwersalny dasz i cala sztuka polega na tym żeby sobie schodków nie porobić po drodze

najlepiej było by kupić dogięta rurę przelotowa od początku do końca (na allegro co jakiś czas jest aukcja) i potem to ciąć i wstawiać tłumiki sprawdzać głośność i dynamikę itp. w seju ten zawijas pod zbiornikiem to dosyć newralgiczny punkt na prosto nie pospawasz a doginanie na gorąco to nie do końca to o co ci chodzi

reasumując kup jakiś dedykowany wydech np u węglarskiego a gwarantuje ci ze wyjdzie ci to taniej i lepiej niż kombinowanie tego samemu

jeżeli chodzi o osiągi to walczysz maksymalnie o 5kuni w zakresie obr z którymi rzadko podróżujesz

Napisano
  • Autor

Rozumiem Twoją myśl i jest to pewne rozwiązanie, o którym piszesz.

Póki co wydechu zmieniać nie będę, ale na pewno będzie go trzeba ruszyć do wiosny, chociażby z powodu gięć na gorąco, które jak wiadomo nie są odpowiednim rozwiązaniem.

Do tematu chciałem podejść bardziej od strony teorii, bo po prostu zacząłem się zastanawiać, co by było gdyby.... podejść do tematu jakoś od strony fachowej, a nie tylko od strony takiej, że daj 45mm, bo 50 to IMHO za luźno itd...

A co do węglarskiego to ok, można oddać, ale też nie o to mi w tym całym zapytaniu chodzi.

Coś jak z pytaniem, co by było gdyby.... i pada odpowiedź, weź nie kombinuj, tylko daj komuś niech Ci zrobi... a w końcu chodzi własnie o to, żeby samemu cos podumać zastanowić się itd...

a to hobby i tak się nigdy mi nie opłacało biglaugh.gif

Napisano

> a to hobby i tak się nigdy mi nie opłacało

bo nie od tego sa zajawki żeby się opłacały, rozumiem twoje podejście i jedyne co mogę zaproponować to sensowne zejście od kolektora + plecionka i flansza do której będziesz potem modził rożne setupy

sam za każdym razem jak robię wydech wkładam coś innego raz się uda a raz nie smile.gif

PS. gdzieś kiedyś zasłyszałem ze po obu stronach silnika dziura ma być taka sama wiec jak masz przepustnice 45 to i wydech 45

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.