Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dysze spryskiwacza astra f

Featured Replies

Napisano

Od którego fiata pasują dysze do astry f. Z tego co słyszałem są poczwórne i znacznie lepiej opryskują szybę, z tego też powodu wycieraczki mniej chodzą na suchej szybie. Moze ma ktoś numer katalogowy części, to bym podjechał do saloniku i się rozejrzał.... hehe.gif

Napisano

> Od którego fiata pasują dysze do astry f. Z tego co słyszałem są poczwórne

a tu masz lepszy patent niz poczwórne

klik

Napisano
  • Autor

> a tu masz lepszy patent niz poczwórne

Widziałem już te dysze mgłowe. Nawet obadywałem te z Citroena, ale jakoś zniechęciłem się, bo wydaje mi się, że z odległości maski mgiełka nie zda egzaminu. Widziałem gdzieś sposób ich montażu, czysta prowizorka z użyciem silikonu. Na dodatek trzeba wymienić pompkę, bo ta stara nie da sobie rady icon_rolleyes.gif

A tak poza tym chce zostawić wszystko po staremu... hehe.gif

... przy okazj wymiany dysz, bo te psikają już jakby chciały a nie mogły

Napisano

> A tak poza tym chce zostawić wszystko po staremu...

> ... przy okazj wymiany dysz, bo te psikają już jakby chciały a nie mogły

a może poprostu trzeba je przeczyścic wraz z przewodem od pompki jak i sama pompka...

Napisano

Ja mam od seja, potrójny.

Trzeba było lekko poobcinać plastiki bo w AF w masce jest mały okrągły otworek.

Obcinałem bocznymi i ściąłem resztki nożykiem.

Sprysk taki i na czerwono linie cięcia.

284542740-Sprysk.JPG

post-125056-14352510998386_thumb.jpg

Napisano

Quote:

jakoś zniechęciłem się, bo wydaje mi się, że z odległości maski mgiełka nie zda egzaminu. Widziałem gdzieś sposób ich montażu, czysta prowizorka z użyciem silikonu. Na dodatek trzeba wymienić pompkę, bo ta stara nie da sobie rady

... skąd ten defetyzm banana-wave.gif

... ja mam mgłowe, bez druciarstwa i bez wymiany pompki ... pozdro ... drive.gif

Napisano

> a tu masz lepszy patent niz poczwórne

> klik

Pierwsze co Opel powinien poprawić, jeśli do tej pory tego jeszcze nie zrobił, to wprowadzenie zwłoki z jaką wycieraczki wchodzą w ruch przy spryskiwaniu szyb jeśli wcześniej wycieraczki w ogóle nie były wyłączone.

Tzn. dać spryskiwaczom najpierw szansę dobrze zmoczyć szybę.

A nie jak obecnie, wycieraczki wchodzą w ruch zaraz po uruchomieniu spryskiwania. I tak zasuwają po mokrej szybie. Zaznaczę, że sam robię to przez krótkie naciśnięcia na rączkę wycieraczek. Z odstępem między kolejnymi naciśnięciami mniej lub bardziej dłuższym - w zależności od sytuacji. Rzadko trzymam wajchę przez dłuższy czas podczas gdy wycieraczki chodzą tam i z powrotem.

Napisano
  • Autor

> ... ja mam mgłowe, bez druciarstwa i bez wymiany pompki ... pozdro ...

A w jaki sposób zrobione hehe.gif Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Zamontowane poczwórne od Fiata, cena zaporowa bo 23 zł/szt. Jeszcze trzeba było latać do dwóch salonów, bo w jednym jedna sztuka a druga w drugim. Dobrze, że konkurencja była obok siebie... jakieś 50m. rotfl.gif

Efekt super, ale i płynu więcej się zużywa... biglaugh.gif

Napisano

> Od którego fiata pasują dysze do astry f. Z tego co słyszałem są poczwórne i znacznie lepiej

> opryskują szybę, z tego też powodu wycieraczki mniej chodzą na suchej szybie. Moze ma ktoś ...

panda / punto II - potrójne. lekko trzeba podciąć zaciski - są za szerokie. potem mieszczą się w masce. mają regulowaną wysokość spryskiwania.

sprawdzają się doskonale od ponad roku.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> A orientujesz się czy te spryskiwacze maja możliwość regulacji góra/dół?

Te nie mają. Sam się orientowałem, co do zakupu takich. Efekt nie jest zadowalający. Polecam Ci te poczwórne od Fiata. Są regulowane góra dół zwykłym śrubokrętem płaskim. Może nie są za ładne, ale lepiej spryskują szybę niż oryginalne.

Napisano

Miałem zamiar zakupić to cudo z allegro ale bez regulacji to lipa, tak jak zwykle, jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Chciałem coś podebrać do astry F bo te 2 oryginalne sikacze to faktycznie kicha. Czytałem, że od insigni można pokombinować poszukam jeszcze może coś znajdę.

Napisano
  • Autor

> Czytałem, że od insigni można pokombinować poszukam jeszcze może coś znajdę.

Jest manual w necie jak przerobić na dysze mgłowe z Insigni, trzeba tylko troszke powiercić w podszybiu i pociągnąć przewody nowe. Poszukaj, mi się osobiście nie podoba taka przeróbka, ake każdy ma swoje gusta. Pozdrawiam hehe.gif

Napisano

Znalazłem właśnie kilka pomysłów i manuali z insigni ale nijak to nie wygląda... astra f ma oryginalnie płaskie spryski a te od insigni wystają wygląda to nie najlepiej a nie chciał bym szpecić auta ani wiercić otworów. Myślałem nad założeniem spryskiwaczy na ramię wycieraczek coś mi się obiło, że od merca podchodzą orientujesz się może czy dostane coś takiego w pierwszym lepszym sklepie motoryzacyjnym czy trzeba na salon, bo jak do tej pory nie doszukałem się odpowiedzi?

Napisano

> Myślałem nad założeniem spryskiwaczy na ramię wycieraczek

> coś mi się obiło, że od merca podchodzą

Witam, jak dobrze pamiętam bosch i valeo produkują wycieraczki ze spryskiwaczami do np: VITO-lda, komplecik ok 120PLN.

Napisano

Ja zalozylem potrojne od Fiata Pandy daja rade i jest regulacja gora dol, niestety cena w serwisie zaporowa 23 zl za sztuke.

Pozdrawiam

Napisano

> A orientujesz się czy te spryskiwacze maja możliwość regulacji góra/dół?

jak nie zapomnę to jeszcze w tym tyg przejże Panowie czy coś pasuje od PSA zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.