Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

siłownik otwierania tylnej klapy

Featured Replies

Napisano

zanoszę się z założeniem siłownika otwierającego tylną klapę i chciałem się dowiedzieć czy ktoś już to robił

mam dźwignię obok fotela kierowcy i chciałbym ten układ jakoś zelektryfikować bez uszczebku na działaniu samej dźwigni, niestety nie wiem jak się za to zabrać, bo palcem bardzo ciężko jest ruszyć cypel otwierający zamek, bo linka stawia opór

wszelkie wskazówki i foto mile widziane wink.gif

Napisano

> zanoszę się z założeniem siłownika otwierającego tylną klapę i chciałem się dowiedzieć czy ktoś już

> to robił

> mam dźwignię obok fotela kierowcy i chciałbym ten układ jakoś zelektryfikować bez uszczebku na

> działaniu samej dźwigni, niestety nie wiem jak się za to zabrać, bo palcem bardzo ciężko jest

> ruszyć cypel otwierający zamek, bo linka stawia opór

> wszelkie wskazówki i foto mile widziane

A Zibi przypadkiem nie ma tak w czerwonym? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Zobacz tutaj

to jest centralny zamek, a nie otwieranie klapy

Napisano
  • Autor

tak, na pilota będzie centralny i bagażnik, jednak chciałem poznac jakieś rozwiązania i je np zmodyfikować przed zastosowaniem 270751858-jezyk.gif albo zerżnąć jak się patrzy

siłownik w klapie wg mnie odpada, bo nie ma jak przeprowadzić przewodów, tylko będą wisiały, więc myślę o dołożeniu siłownika w mechanizm dźwigni otwierającej, która musi zostać i działać jak fabryka zrobiła

Napisano

> tak, na pilota będzie centralny i bagażnik, jednak chciałem poznac jakieś rozwiązania i je np

> zmodyfikować przed zastosowaniem albo zerżnąć jak się patrzy

> siłownik w klapie wg mnie odpada, bo nie ma jak przeprowadzić przewodów, tylko będą wisiały, więc

> myślę o dołożeniu siłownika w mechanizm dźwigni otwierającej, która musi zostać i działać jak

> fabryka zrobiła

Ja mam podobnie zrobione w Punto, siłownik jest podpięty równolegle z linką do otwierania ze środka i znajduje się z tyłu przy zamku. Śmiga tak już rok i jest OK. wink.gif

Napisano

> bo palcem bardzo ciężko jest

> ruszyć cypel otwierający zamek, bo linka stawia opór

Linka? Ja doszedłem do stanu, że za dźwignię w kabinie trzeba było ciągnąć tak mocno, że bałem się iż się urwie linka.

Pomogło przesmarowania samego zamka w klapie WD-40 i teraz małym palcem z kabiny otwieram.

Napisano
  • Autor

zamek zamkiem, tu chodzi o to, że dźwignia jest na stałe do linki zamocowana i ruszając dźwignią ciężko jest popchnać linkę do pancerza

wydaje mi się, że taki siłownik założyć trzeba będzie do dźwigni przy progu

Napisano

prościej byłoby z tyłu zrobić aby siłownik poruszał pancerzem linki w jakimś prowadniku smile.gif wyjdzie na to samo smile.gif

Napisano

> zamek zamkiem, tu chodzi o to, że dźwignia jest na stałe do linki zamocowana i ruszając dźwignią

> ciężko jest popchnać linkę do pancerza

> wydaje mi się, że taki siłownik założyć trzeba będzie do dźwigni przy progu

a załóż go w bagażniku - i podłącz go bezpośrednio do tej dźwigni w zamku .

Napisano
  • Autor

właśnie ciężko jest poruszyć dźwignią, bo linka stawia opór i nie chce się wsuwać do pancerza

fenix, Twój pomysł też rozważam, jednak jeszcze myślę o założeniu siłownika jednak w klapie, żeby sterował bezpośrednio zamkiem i dołożeniu drugiego zestawu styków po prawej stronie nad lampą zeby.GIF i tak podać zasilanie do w/w siłownika idea.gif próbował już ktoś je tam zamontować?

praktycznie co chwilę mam jakiś pomysł i muszę zacząć je spisywać, bo zapominam o większości, niekoniecznie dot. Uno 270751858-jezyk.gif

ślina kit, będzie git! hehe.gif

Napisano

> właśnie ciężko jest poruszyć dźwignią, bo linka stawia opór i nie chce się wsuwać do pancerza

> fenix,

jak użyjesz odpowiedniego siłownika (dedykowanego do bagażnika) to nie będzie z tym kłopotu....

pozdr

Napisano
  • Autor

mam taki zeby.GIF jednak jego skok jest dużo mniejszy od skoku linki i sprawa się komplikuje

patrzyłem na klapę i po prawej stronie trzebaby wycinać dziurę, żeby się styki schowały przy zamknięciu klapy (jak po lewej)

trochę wiercenia i piłowania, a efekt może być całkiem fajny, mógłbym przez dwa pozostałe styki puścić zasilanie 3go stopu i zlikwidować dyndający kabelek

Napisano

> mam taki jednak jego skok jest dużo mniejszy od skoku linki i sprawa się komplikuje

> patrzyłem na klapę i po prawej stronie trzebaby wycinać dziurę, żeby się styki schowały przy

> zamknięciu klapy (jak po lewej)

> trochę wiercenia i piłowania, a efekt może być całkiem fajny, mógłbym przez dwa pozostałe styki

> puścić zasilanie 3go stopu i zlikwidować dyndający kabelek

styk wystarczy Ci jeden - jako drugi możesz wykorzystać masę od ogrzewanej tylnej szyby.

ewentualnie - jeszcze jeden pomysł - wywal linkę i załóż przycisk.

Wtedy na 2 sposoby możesz sterować siłownikiem - pilotem i przyciskiem

pozdr

Napisano
  • Autor

dźwignia musi zostać, a przycisk nie działa 270751858-jezyk.gif zatarła się wkładka i bagażnik jest stale zamknięty

jeśli ją zreanimuję, to będzie dobrze, a tak dźwignią otwieram

co do styku, to masz rację, ale wszystkie po lewej stronie są zajęte, bo silnik wycieraczki i ogrzewanie szyby mają osobne masy

możnaby je dać na jeden styk i wykorzystać jako masa do siłownika? byłoby jeszcze mniej roboty

Napisano

> zamek zamkiem, tu chodzi o to, że dźwignia jest na stałe do linki zamocowana i ruszając dźwignią

> ciężko jest popchnać linkę do pancerza

> wydaje mi się, że taki siłownik założyć trzeba będzie do dźwigni przy progu

A jesteś przekonany, że to linka stawia opór, a nie sam zamek? Bo ja też byłem przekonany, póki ot tak nie nasmarowałem zamka, Okazało się, że linka chodzi leciuteńko.

Napisano
  • Autor

jestem pewien, bo mam otwartą klapę i próbując przesunąć dźwignię otwierającą w dolnej części zamka (w progu bagażnika) linka stawia opór, jeśli w tym czasie pociągnę za pancerz, to idzie lżej

Napisano

> jestem pewien, bo mam otwartą klapę i próbując przesunąć dźwignię otwierającą w dolnej części zamka

> (w progu bagażnika) linka stawia opór, jeśli w tym czasie pociągnę za pancerz, to idzie lżej

To może i linkę warto przesmarować?

Napisano
  • Autor

przy otwartym bagażniku jak pociągnę za dźwignię na progu, to lekko idzie - z tej strony jest ok

Napisano

> przy otwartym bagażniku jak pociągnę za dźwignię na progu, to lekko idzie - z tej strony jest ok

To naprawdę spróbuj przesmarować rygiel zamka, u mnie ogromnie pomogło, a bałem się już, że zerwę linkę, tak trzeba było ciągnąć.

Napisano

> dźwignia musi zostać, a przycisk nie działa zatarła się wkładka i bagażnik jest stale zamknięty

> jeśli ją zreanimuję, to będzie dobrze, a tak dźwignią otwieram

> co do styku, to masz rację, ale wszystkie po lewej stronie są zajęte, bo silnik wycieraczki i

> ogrzewanie szyby mają osobne masy

> możnaby je dać na jeden styk i wykorzystać jako masa do siłownika? byłoby jeszcze mniej roboty

Czekaj czekaj, to czemu u mnie jeden styk w klapie jest wolny? icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

wolny? zerknę jeszcze raz u siebie od strony bagażnika na podpięcie blaszek

Napisano

3 przewody masz do silniczka wycieraczek i dwa do ogrzewania szyby. To nie wiem jakim cudem masz jedno wolne biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

nie zaglądałem jeszcze, bo mi umknęło. ale MaRo ma rację, bo wycieraczka ma 3 - masa, sygnał na przekaźnik i zasilanie przez krańcówkę

może się przełamię i dołożę po prawej stronie dodatkowe styki 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Czekaj czekaj, to czemu u mnie jeden styk w klapie jest wolny?

Ja tam sobie pod ten wolny założyłem oświetlenie bagażnika - sztrum tam jest non stop bez potrzeby przekręcania stacyjki

Napisano

> wolny? zerknę jeszcze raz u siebie od strony bagażnika na podpięcie blaszek

Właśnie ponoć w wersji i.e.S był jeden wolny styk przygotowany już pod oświetlenie bagażnika - u mnie jest (chyba pierwszy z lewej) grinser006.gif

Napisano

nie styk, a kabelek... czyli na zewnątrz są 4 styki do klapy, ale dochodzi 5 kabelków, jeden to stały plus do lampki, która wygląda hm..... Kordek daj foto, bo ja nie mam...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.