Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szyba przednia - zima, sol, noc

Featured Replies

Napisano

Warunki pogodowe jak obecnie, czyli temp -10 st. i chlapanie na moja przednia szybe od jadacych przede mna. Szyba pokrywa sie momentalnie plamkami soli, plamki wysychaja, widocznosc drastycznie maleje. Uzywanie spryskiwacza w takiej temp. mija sie z celem. Jazda po zmroku z tak zasyfiona szyba to koszmar angryfire.gif

Nie widze, zeby inne auta mialy tak az tak zabrudzona szybe, mam wrazenie ze moje uno przyciaga te cholerna sol. Wycieraczka motgum wymieniana pol roku temu. Plyny do spryskiwaczy testuje rozne, obecnie z lidla.

Doradzcie cos koledzy piwo.gif

Napisano

> Warunki pogodowe jak obecnie, czyli temp -10 st. i chlapanie na moja przednia szybe od jadacych

> przede mna. Szyba pokrywa sie momentalnie plamkami soli, plamki wysychaja, widocznosc

> drastycznie maleje. Uzywanie spryskiwacza w takiej temp. mija sie z celem. Jazda po zmroku z

> tak zasyfiona szyba to koszmar

> Nie widze, zeby inne auta mialy tak az tak zabrudzona szybe, mam wrazenie ze moje uno przyciaga te

> cholerna sol. Wycieraczka motgum wymieniana pol roku temu. Plyny do spryskiwaczy testuje

> rozne, obecnie z lidla.

> Doradzcie cos koledzy

szyba musi być ciepła aby móc spryskać nią szybę ok.gif

i problem znika

Napisano

przede wszystkim dobrze umyj szybę i kup dobry płyn do spryskiwaczy

jak wczesniej kolega napisał, szyba musi być ciepła, bo inaczej pokryje się cieniutką warstwą lodu i dupa zbita

zacznij też utrzymywać większy odstęp od poprzedazających aut i nie będziesz ochlapywany wink.gif

nie ma co ukrywać, że jazda przy temperaturach około zerowych i lekkich minusach jest najgorsza, bo woda z solą szybko wysycha na szybie i jest niefajnie z widocznością, większe mrozy są suche

nie jestem w stanie sobie przypomnieć jak było zeszłej zimy, ale obecnie nie mam problemu ze spryskiwaczem i przednią szybą, raczej wcześniej nie narzekałem

załóż dyszę mgłową i będzie lepiej wink.gif

Napisano

> jak wczesniej kolega napisał, szyba musi być ciepła, bo inaczej pokryje się cieniutką warstwą lodu

> i dupa zbita

Z moich doświadczeń wychodzi coś trochę innego: szyba musi być na tyle ciepła, żeby nie parowała od środka, i ani trochę cieplejsza - bo wtedy zbyt szybko wysycha i płyn do spryskiwacza zużywa się prawie w tym samym tempie, co benzyna.

Napisano

nie mówię o temperaturach letnich 270751858-jezyk.gif

odkąd mam dysze mgłową, płyn nie znika tak prędko, a w zimie znowu jest większe prawdopodobieństwo zamarznięcia takich kropelek 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

szybe masz zielonkawa, czy calkiem białą jak u mnie? Plyn jaki?

szybe mam ciepla, a wycieraczka rozmazuje a nie wyczysci.

odstep trzymam nieduzy, bo mam nadzieje, ze 'pocisk' jadacy przede mna w koncu przyspieszy wink.gif

dysza dymowa - ten wynalazek sprawdza sie w zimie? Moze bym zalozyl do swojego paralityka, da sie do 899?

Napisano

> nie mówię o temperaturach letnich

A Tobie w lecie parują szyby ? yikes.gif

Napisano

> Wycieraczka motgum wymieniana pol roku temu. Plyny do spryskiwaczy testuje

> rozne, obecnie z lidla.

Z moich niedawnych odkryć mogę doradzić płyn do spryskiwacza z Biedronki (pod warunkiem, że producentem jest Organika, to trzeba sprawdzić na opakowaniu) i... wycieraczki "Alca" (albo jakoś podobnie) z Tesco po 14 złotych za sztukę. Wypieprzyłem ze Stilo płaskie Valeo po 100 zł i włożyłem te z Tesco - są lepsze.

Napisano
  • Autor

> mogę doradzić płyn do spryskiwacza z Biedronki (pod warunkiem, że

> producentem jest Organika

no wlasnie w dostepnych mi biedronkach jest plyn ale od jakiegos rzemiosla i to juz nie to frown.gif

Napisano

> A Tobie w lecie parują szyby ?

chodzi mi o szybę ciepłą, czyli nie zmarzniętą, a nie 30*C wink.gif

co do dyszy, już o tym było wink.gif

pióro tez ma wpływ na stan oczyszczenia szyby i dwa dni temu pojechałem o selgrosa i kupiłem Unipoint za chyba 10zł spineyes.gif i nówka zbiera rewelacyjnie, ale za 2 - 3 tygodnie będzie do wymiany jeśli będę chciał zachować 'jakość' zbierania, ale kilka miesięcy wytrzyma

szyba i jej stan nawet przy najlepszych piórach ma ogromny wpływ

jesli masz szybę czystą i w nocy pod światło widzisz na niej mnóstwo kropek i zarysowań, to w nich będzie się brud zatrzymywał i jedynie nowa szyba pomoże

a płyn też w selgrosie - Jan, zimowy -22*C za 12zł/5L

Napisano

Wogóle w Uno szyba jest tak wyprofilowane że nie napiszę już o zimie a w lato wystrczy zrobić 3km żeby mieć pełno flaków z muszek i komarów.

W autach innych nie zdarzyło mi się jeszcze żeby mieć masę muszek na szybie jak w Uno cała szyba zaklejona.

Też tak macie w lato? yikes.gif

Co do zamarzających płynów na szybie setka denaturatu do zbiornika nie zaszkodzi wink.gifgłównie przy tańszych płynach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.