Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No to mamy problem

Featured Replies

Napisano

Jako ze dzisiaj potrzebwlem do garazu wstawic inny samochod, odpalilem malucha i nim wyjechalem na zewnatrz. Po zrobieniu owego drugiego samochodu (ok. 2 godzin postoju) odpalilem malucha, ale zaraz zgasl jakby zabraklo paliwa (odpalam go co 2 tygodnie, pompa dziala, aku wlozylem swiezy, bo stary byl juz za slaby). Przy powtornym odpaleniu nagle wzziiuuuut i strzal w przepustnice. Kolejan proba, wzzziiuuuuuu, głe, głe, głe, pierdut! Silnik stanal. Bebechy na wierzchu, wiec szybkie ogledziny potwierdzily niemalze moje obawy, Pasek co prawda caly, ale polowy zebow na nim nie ma, znaczy rozrzad zaczal zyc wlasnym zyciem.... Troche cisnienie mi skoczylo, bo znowu robota sie dodatkowa szykuje, ale zastanawiam sie caly czas, czy przypadkiem sie zawory nei potkaly z tlokami. Niby 1.2 8v kolizyjny nie jest, ale licho nie spi - historii silnika co do kilometra nie znam i go nie rozbieralem, wiec zastanawiam sie czy moglo dojsc do kolizji czy nie?

Napisano

zapewnie nie stuknelo, tylko sprawdz co spowodowalo, ze stracil zeby

czy walek rozrzadu sie obraca?

czy wal sie obraca (sprawdz dolne kolko)?

czy ppa wody sie obraca?

PS zalany miales silnik woda czy plynem zimowym?

Napisano

a cos miał w chłodnicy wode czy płyn bo kiepskim chlodziwem to zalatuje

Napisano

> Jako ze dzisiaj potrzebwlem do garazu wstawic inny samochod, odpalilem malucha i nim wyjechalem na

> zewnatrz. Po zrobieniu owego drugiego samochodu (ok. 2 godzin postoju) odpalilem malucha, ale

> zaraz zgasl jakby zabraklo paliwa (odpalam go co 2 tygodnie, pompa dziala, aku wlozylem

> swiezy, bo stary byl juz za slaby). Przy powtornym odpaleniu nagle wzziiuuuut i strzal w

> przepustnice. Kolejan proba, wzzziiuuuuuu, głe, głe, głe, pierdut! Silnik stanal. Bebechy na

> wierzchu, wiec szybkie ogledziny potwierdzily niemalze moje obawy, Pasek co prawda caly, ale

> polowy zebow na nim nie ma, znaczy rozrzad zaczal zyc wlasnym zyciem.... Troche cisnienie mi

> skoczylo, bo znowu robota sie dodatkowa szykuje, ale zastanawiam sie caly czas, czy

> przypadkiem sie zawory nei potkaly z tlokami. Niby 1.2 8v kolizyjny nie jest, ale licho nie

> spi - historii silnika co do kilometra nie znam i go nie rozbieralem, wiec zastanawiam sie czy

> moglo dojsc do kolizji czy nie?

raczej nic sie nie stalo. zlozysz na nowych gratach i odpali od strzala. mi w zaspie pasek 5 zebow przeskoczyl i zgasl. myslalem, ze nic sie nie stalo, wiec probowalem odpalic, ale sie nie dalo. zlozylem to jak sie nalezy i odpalil bez problemu 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> a cos miał w chłodnicy wode czy płyn bo kiepskim chlodziwem to zalatuje

To nei ma wiekszego znaczenia - byla woda, ale przed mrozami ja spuscilem na uruchomionym silniku, wiec pompa raczej wymielila jej resztki. Poza tym przypominam, ze regularnie go odpalalem, a dzisiaj spokojnie wyjechalem nim z garazu i wjechalem z powrotem na czas roboty drugiego samochodu. Dopiero jak go skonczylem i kolejny raz mialem uruchomic to sie uruchomil, pochodzil chwile i zgasl. Kolejny raz zrobil wzzzzium i bach.

Tak wiec teoria stojacej pompy wody zdecydowanei odpada, zacietego walu tym bardziej, skoro rorzusznik go obraca, walkow rowniez, bo w koncu regularnie pracowal wczesniej i 2 godziny wczesniej rowniez.

Napisano

> To nei ma wiekszego znaczenia - byla woda, ale przed mrozami ja spuscilem na uruchomionym silniku,

> wiec pompa raczej wymielila jej resztki. Poza tym przypominam, ze regularnie go odpalalem, a

> dzisiaj spokojnie wyjechalem nim z garazu i wjechalem z powrotem na czas roboty drugiego

> samochodu. Dopiero jak go skonczylem i kolejny raz mialem uruchomic to sie uruchomil,

> pochodzil chwile i zgasl. Kolejny raz zrobil wzzzzium i bach.

> Tak wiec teoria stojacej pompy wody zdecydowanei odpada, zacietego walu tym bardziej, skoro

> rorzusznik go obraca, walkow rowniez, bo w koncu regularnie pracowal wczesniej i 2 godziny

> wczesniej rowniez.

A jak pracował, to nic nie piszczało, dźwięków nie wydawało?

Napisano
  • Autor

> A jak pracował, to nic nie piszczało, dźwięków nie wydawało?

Wzorowo, jak wszystko z silnikami u mnie. To raczej mam opanowane i jestem dosc wrazliwy na najmniejsze nieprawidlowosci. Tu nie bylo nic, do czego mialbym jakiekolwiek najmniejsze zastrzezenia.

Napisano

> Wzorowo, jak wszystko z silnikami u mnie. To raczej mam opanowane i jestem dosc wrazliwy na

> najmniejsze nieprawidlowosci. Tu nie bylo nic, do czego mialbym jakiekolwiek najmniejsze

> zastrzezenia.

Z tego co wyczytałem, to pasek poszedł się 270747800-sex.gif zaraz po odpaleniu hmm.gif

Bez przegazówki, ruszania itp? hmm... tak na wolnych obrotach? Dziwne.

Albo pasek był już posiekany itp albo coś się przytarło niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Z tego co wyczytałem, to pasek poszedł się zaraz po odpaleniu

> Bez przegazówki, ruszania itp? hmm... tak na wolnych obrotach? Dziwne.

Dokladnie tak.

> Albo pasek był już posiekany itp albo coś się przytarło

Teraz to moge jedynie powiedziec jak na pasku wyglada podstawa zeba, bo zebow juz nie ma... Pasek raczej zdrowy byl.

Napisano

> Wzorowo, jak wszystko z silnikami u mnie. To raczej mam opanowane i jestem dosc wrazliwy na

> najmniejsze nieprawidlowosci. Tu nie bylo nic, do czego mialbym jakiekolwiek najmniejsze

> zastrzezenia.

Historia zna jeden przypadek kiedy coś takiego się może stać bez uprzedenia, a mianowicie pompa wody (bądź jedno z kół wał/wałek) ze złym skokiem zęba. Pompa od 1.1 MPI np zamontowana do 1.2. Ale ponieważ ufam, że jesteś profesjonalistą, i że nie zmieniałeś ostatnio nic w silniku (bo przecież byś napisał wink.gif), to pozostaje to, że Ci coś w paskek wskoczyło, kamień, śrubka, cokolwiek. Masz osłonę zamontowaną na rozrządzie? Bo nie chce mi się do Twojej galerii zaglądać...

Napisano

> Dokladnie tak.

> Teraz to moge jedynie powiedziec jak na pasku wyglada podstawa zeba, bo zebow juz nie ma... Pasek

> raczej zdrowy byl.

Nie był nowy po tych wszystkich modach? facepalm.gif Za bardzo napięty/luźny i poddał się zmianom temperatury?

Napisano
  • Autor

> Historia zna jeden przypadek kiedy coś takiego się może stać bez uprzedenia, a mianowicie pompa

> wody (bądź jedno z kół wał/wałek) ze złym skokiem zęba. Pompa od 1.1 MPI np zamontowana do

> 1.2. Ale ponieważ ufam, że jesteś profesjonalistą, i że nie zmieniałeś ostatnio nic w silniku

> (bo przecież byś napisał ), to pozostaje to, że Ci coś w paskek wskoczyło, kamień, śrubka,

> cokolwiek. Masz osłonę zamontowaną na rozrządzie? Bo nie chce mi się do Twojej galerii

> zaglądać...

Nie wierze ze cos wskoczylo, bo wyjezdzalem na jedynce foslownie 20 metrow za brame na jedynce i cofalem rownie spokojnie na wstecznym. Oslony nie ma, bo dziergam wofol silnika wygluszenie, poa tym na glebie nieodsniezony snieg lezal, wiec kostki, ktora jest pod spodem nei bylo widac. A nawet jakby ja bylo widac, to jest czysta, bo odsniezalem ja kilkukrotnei czesniej i jest plaska, bez zanieczyszczen.

Co do pompy czy paska ze zlym skokiem zeba, przypade odpada, bo przeciez jezdzilem na ttym setupie caly zeszly rok i kawalek tego i nic sie nie dzialo.

Napisano
  • Autor

> Nie był nowy po tych wszystkich modach? Za bardzo napięty/luźny i poddał się zmianom temperatury?

Po jakich modach? W silniku nie grzebalem, wiec nie bylo koniecznsoci wymiany paska jedynie po zimie. Naciag wlasciwy teraz rowniez - sprawdzilem oggladajac jego stan.

Napisano

> Po jakich modach?

Po prostu nie wiem w jakim stanie miałeś silnik jak go kupiłeś i co z nim zrobiłeś w czasie/przed pracami nad resztą fury. Wybacz pesymistyczne założenia, ale są tacy, co kupują silnik na aledrogo i bez wymiany czegokolwiek ładują do fury zaraz po przywiezieniu do domu. Po Twoim stwierdzeniu pomyślałem, że mogło coś takiego zajść, sorry wink.gif

Napisano
  • Autor

> Po Twoim stwierdzeniu pomyślałem, że mogło coś takiego zajść, sorry

Przeprosiny przyjete zlosnik2.gif Popraw sie nastepnym razem hehe.gif

Napisano

mi pasek poszedł jak zatarł się wałek rozrządu, wtedy aż ścięło klin na kółku rozrządu... Któryś z tych trzech elementów, które wymienili już chłopaki wyżej czyli wałek, wał, pompa musiał stanąć w miejscu i dlatego zmieliło pasek. Wał raczej odpada bo to on w końcu napędza pasek i jakby stanął to pasek również się zatrzyma nieuszkodzony. A więc zostaje pompa - jeśli się swobodnie obraca to znaczy ze jest git. Jeśli pompa jest git to coś z wałkiem, zdejmij pokrywę zaworów, wyjmij wałek, odkręć kółko rozrządu i obejrzyj wszystko dokładnie...

Napisano
  • Autor

No dziewczynki - zgadujcie co moglo byc przyczyna - wal sie obraca, walek sie obraca, pompa mozna zakrecic reka, rolka cicha obraca sie bez oporow i bez luzow, kolko na wale przykrecone dobrze, klin na swoimmiejscu, kolo walka bez zastrzezen. A mimo to na pasku nie pozostal ani jeden zab - sciete wszystkie rowno z podstawa.

Napisano

> No dziewczynki - zgadujcie co moglo byc przyczyna - wal sie obraca, walek sie obraca, pompa mozna

> zakrecic reka, rolka cicha obraca sie bez oporow i bez luzow, kolko na wale przykrecone

> dobrze, klin na swoimmiejscu, kolo walka bez zastrzezen. A mimo to na pasku nie pozostal ani

> jeden zab - sciete wszystkie rowno z podstawa.

a co to zgaduj z...

boberek robił tame obok i chciał z bliska malucha obejrzec i go wciągło?

Napisano
  • Autor

> a co to zgaduj z...

> boberek robił tame obok i chciał z bliska malucha obejrzec i go wciągło?

Ło matko - no nie spodziewalem sie, ze tak blisko bedziesz - to kuna byla hahaha.gif

A powazniej to szukam przyczyny, a ze mam zagadke to kieruje pytanie tutaj, wiec w sumie zgaduj zgadula, z tym, ze ja tez nie znam odpowiedzi niewiem.gif

Napisano

> Ło matko - no nie spodziewalem sie, ze tak blisko bedziesz - to kuna byla

> A powazniej to szukam przyczyny, a ze mam zagadke to kieruje pytanie tutaj, wiec w sumie zgaduj

> zgadula, z tym, ze ja tez nie znam odpowiedzi

kiedy zalozyłem pasek i sruu paska nie ma, wszystko nowe i działa, pasek miał wade

Napisano

> No dziewczynki - zgadujcie co moglo byc przyczyna - wal sie obraca, walek sie obraca, pompa mozna

> zakrecic reka, rolka cicha obraca sie bez oporow i bez luzow, kolko na wale przykrecone

> dobrze, klin na swoimmiejscu, kolo walka bez zastrzezen. A mimo to na pasku nie pozostal ani

> jeden zab - sciete wszystkie rowno z podstawa.

Jakiej firmy był pasek ?

Napisano
  • Autor

> kiedy zalozyłem pasek i sruu paska nie ma, wszystko nowe i działa, pasek miał wade

No dobra, ale na tym pasku przelatal caly zeszly sezon.

Napisano
  • Autor

> Jakiej firmy był pasek ?

Power Grip, co jest o tyle dziwne, ze staram sie zawsze kupowac Contitecha, tak jak i tym razem.

Napisano

> No dobra, ale na tym pasku przelatal caly zeszly sezon.

no i miał dosc a bo to raz auto z raichu mialo tak samo przy dziadkowym przebiegu 90 tys kilometrów cool.gif

Napisano

> Power Grip, co jest o tyle dziwne, ze staram sie zawsze kupowac Contitecha, tak jak i tym razem.

Pytam, bo słyszałem o podrabianych paskach firmy Gates - może Tobie sie taki chiński wyrób trafił.

Napisano

> Ło matko - no nie spodziewalem sie, ze tak blisko bedziesz - to kuna byla

> A powazniej to szukam przyczyny, a ze mam zagadke to kieruje pytanie tutaj, wiec w sumie zgaduj

> zgadula, z tym, ze ja tez nie znam odpowiedzi

e tam nie znasz

a ta nakretka co ci wpadła do ukłądu chłodzenia ?

na powaznie cos musiało stanac albo rozrzad albo pompa

rozrzadu nie specjalnie ma co zablokowac a jakby prztrał to by stał

natomiast pompa poterafi stanac - lyz promieniowe jak ? no i pompe moze zalblokowac metalowa jakis element krazacy wewnatrz ukłądu chłodzenia

widziałem cus takiego co prawda nie we fiacie ale widziałem

Napisano
  • Autor

> e tam nie znasz

> a ta nakretka co ci wpadła do ukłądu chłodzenia ?

Ze jak? icon_eek.gif

> na powaznie cos musiało stanac albo rozrzad albo pompa

> rozrzadu nie specjalnie ma co zablokowac a jakby prztrał to by stał

> natomiast pompa poterafi stanac - lyz promieniowe jak ? no i pompe moze zalblokowac metalowa jakis

> element krazacy wewnatrz ukłądu chłodzenia

> widziałem cus takiego co prawda nie we fiacie ale widziałem

Bez jaj prosze - uklad obecnie pust - spuszcony na zime

Napisano
  • Autor

> Pytam, bo słyszałem o podrabianych paskach firmy Gates - może Tobie sie taki chiński wyrób trafił.

Wiem o podrobkach, dlatego napisalem, ze biore jedynie Conti.

Napisano

> Wiem o podrobkach, dlatego napisalem, ze biore jedynie Conti.

Tutaj piszą o podrabianych power gripach:

KLIK

Napisano
  • Autor

> no i miał dosc a bo to raz auto z raichu mialo tak samo przy dziadkowym przebiegu 90 tys kilometrów

Zalozylem nowy pasek i tematu jakby nie bylo. Czyli po prostu ze starosci stary pasek sie wysral klnie.gif

Napisano

> Zalozylem nowy pasek i tematu jakby nie bylo. Czyli po prostu ze starosci stary pasek sie wysral

bywa i tak., kompresje pro forma zmierz

Napisano
  • Autor

> bywa i tak., kompresje pro forma zmierz

To na wiosne, bo za imno jest i nie chce mi sie, ale uruchomil sie jak zwykle i dzialal jak zwykle.

Napisano

> To na wiosne, bo za imno jest i nie chce mi sie, ale uruchomil sie jak zwykle i dzialal jak zwykle.

pisze przeciez pro forma przy okazji

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.