Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podwójne OC?

Featured Replies

Napisano

Mam takie pytanie co do OC+AC.

Kupiłem 09.12.10 auto z OC+AC w generali. OC+AC jest ważne od 01.06.10 do 01.06.11. Z tym, że płatne było w 2 ratach. Płatność drugiej raty wypadła 15.12.10. Ja już kupiłem sobie drugie OC+AC i dziś chcę wysłać faxem wymówienie poprzedniego. Mam na to czas do 09.01.11 (30 dni od kupna). Ale zrobię to po terminie płatności drugiej raty poprzedniego ubezpieczenia.

I teraz pytanie. Czy będę musiał tą drugą ratę zapłacić? Jesli tak to czy będe mógł żądać zwrotu kasy za jej niewykorzystaną część? Wykorzystam NIBY tylko okres od 15.12 do dziś (od terminu płatności drugiej raty do dnia wymówienia)

jak to jest?

POZDRAWIAM

Napisano

2 ratę powinien zapłacić sprzedający, Ty masz 30 dni na wypowiedzenie, jak mieścisz się w terminie to nic nie musisz płacić ok.gif

Napisano

> 2 ratę powinien zapłacić sprzedający,

Ale dlaczego sprzedający? W chwili sprzedaży płatności były uregulowane. Jeśli sprzedający następnego dnia (10.12) by powiadomił tow. ubezpieczeniowe o sprzedaży, to nie odpowiada już wówczas za powstałe zaległości w opłatach - tak mówi ustawa.

Jeśli by nie powiadomił, to obaj odpowiadają solidarnie.

Napisano
  • Autor

> Ale dlaczego sprzedający? W chwili sprzedaży płatności były uregulowane. Jeśli sprzedający

> następnego dnia (10.12) by powiadomił tow. ubezpieczeniowe o sprzedaży, to nie odpowiada już

> wówczas za powstałe zaległości w opłatach - tak mówi ustawa.

> Jeśli by nie powiadomił, to obaj odpowiadają solidarnie.

Nie wiem czy powiadomił, auto jest z komisu i stało w nim jakieś 2 tygodnie. Właśnie problem w tym, że sprzedający sprzedał auto przed terminem 2 raty. A ja wymówie po tym terminie.

Napisano

> Mam takie pytanie co do OC+AC.

> Kupiłem 09.12.10 auto z OC+AC w generali. OC+AC jest ważne od 01.06.10 do 01.06.11. Z tym, że

> płatne było w 2 ratach. Płatność drugiej raty wypadła 15.12.10. Ja już kupiłem sobie drugie

> OC+AC i dziś chcę wysłać faxem wymówienie poprzedniego. Mam na to czas do 09.01.11 (30 dni od

> kupna). Ale zrobię to po terminie płatności drugiej raty poprzedniego ubezpieczenia.

> I teraz pytanie. Czy będę musiał tą drugą ratę zapłacić? Jesli tak to czy będe mógł żądać zwrotu

> kasy za jej niewykorzystaną część? Wykorzystam NIBY tylko okres od 15.12 do dziś (od terminu

> płatności drugiej raty do dnia wymówienia)

> jak to jest?

> POZDRAWIAM

dałeś ciała

AC kończy się z chwila zakupu. OC przechodzi na Ciebie z dobrocią inwentarza czyli z nieopłacona drugą ratą. Jak byś wypowiedział przed upływem płatności to sprawa by się zamknęła. Teraz mogą chcieć od Ciebie kasy za drugie półrocze.

Wogóle trzeba było zostawić OC a dokupić tylko AC.

Napisano

> drugą ratą. Jak byś wypowiedział przed upływem płatności to sprawa by się zamknęła. Teraz mogą

Gwoli ścisłości nie ma znaczenia kiedy zostanie wypowiedziane (byle w terminie) - tak czy inaczej rozwiązuje się 30 dni od NABYCIA auta. I jeżeli w tym czasie wymagalna była druga rata - należy ją zapłacić a potem ubezpieczyciel powinien oddać niewykorzystaną część. Być może da się to załatwić na miejscu dopłacając tylko część raty - ale to trzeba udać się do konkretnego ubezpieczyciela.

Napisano
  • Autor

> dałeś ciała

> AC kończy się z chwila zakupu. OC przechodzi na Ciebie z dobrocią inwentarza czyli z nieopłacona

> drugą ratą. Jak byś wypowiedział przed upływem płatności to sprawa by się zamknęła. Teraz mogą

> chcieć od Ciebie kasy za drugie półrocze.

> Wogóle trzeba było zostawić OC a dokupić tylko AC.

Czyli jest tak:

W momencie kupna auta kończy mi się z automatu AC.

OC leci dalej i muszę zapłacić za OC od 15.12.10 do dziś, bo dziś wymówię to ubezpieczenie, tak?

I teraz tak, czy będę musiał zapłacić drugą ratę tamtego ubezpieczenie w kwocie jaką wyliczyli poprzedniemu właścicielowi czy będę rekalkulacja "dla mnie"? Oczywiście będą musiali mi oddać nadpłaconą część? Tzn. ja zapłacę za pół roku i wystąpię o zwrot. I wyjdzie, że zapłacę za okres od 15.12.10 do dziś, dobrze mówię?

Napisano

> Czyli jest tak:

> W momencie kupna auta kończy mi się z automatu AC.

> OC leci dalej i muszę zapłacić za OC od 15.12.10 do dziś, bo dziś wymówię to ubezpieczenie, tak?

> I teraz tak, czy będę musiał zapłacić drugą ratę tamtego ubezpieczenie w kwocie jaką wyliczyli

> poprzedniemu właścicielowi czy będę rekalkulacja "dla mnie"? Oczywiście będą musiali mi oddać

> nadpłaconą część? Tzn. ja zapłacę za pół roku i wystąpię o zwrot. I wyjdzie, że zapłacę za

> okres od 15.12.10 do dziś, dobrze mówię?

Wygląda, że musisz zapłacić za okres od 15.12 do 30 dnia od zakupu. Potem możesz wystąpić o zwrot niewykorzystanej składki.

W przypadku wypowiedzenia OC rozwiązuje się 30 dni od zakupu niezaleznie od momentu wypowiedzenia.

Napisano
  • Autor

> Wygląda, że musisz zapłacić za okres od 15.12 do 30 dnia od zakupu. Potem możesz wystąpić o zwrot

> niewykorzystanej składki.

> W przypadku wypowiedzenia OC rozwiązuje się 30 dni od zakupu niezaleznie od momentu wypowiedzenia.

Rozumiem ok.gif

Tylko czy muszę zapłacić tyle ile miał do zapłacenia poprzedni właściciel (tyle ile mam na kwicie od ubezpieczenia), czy będzie rekalkulacja na mnie?

Napisano

> Rozumiem

> Tylko czy muszę zapłacić tyle ile miał do zapłacenia poprzedni właściciel (tyle ile mam na kwicie

> od ubezpieczenia), czy będzie rekalkulacja na mnie?

Z tego co wyczytałem w ustawie to możesz wnioskować o rekalkulacje i TU nie może odmówić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.