Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

chlodzenie turbiny ...

Featured Replies

Napisano

Jako , ze jeszcze upalam auto Papcia m-jet'a... i nie wyzwalam w nim mocy wink.gif , pytam ile czasu trzeba odczekac przed garazem , zanim zgasze ?

Napisano

> Jako , ze jeszcze upalam auto Papcia m-jet'a... i nie wyzwalam w nim mocy , pytam ile czasu

> trzeba odczekac przed garazem , zanim zgasze ?

wystarczy ze go nie bedziesz butował przez ostatnie kilkaset metrow wink.gif

Napisano
  • Autor

> wystarczy ze go nie bedziesz butował przez ostatnie kilkaset metrow

dzieki , w ogole tego nie butuje ...

no moze dwa razy dzis ... ale w trakcie jazdy ... ar147 i jakis kaszkaj wyleczony grinser006.gif

Napisano

> wystarczy ze go nie bedziesz butował przez ostatnie kilkaset metrow

ok.gif

Najbardziej śmieszy mnie jak ktoś jeździ w stylu "emeryt mode on", a przed wyłaczeniem silnika czeka ze dwie minuty. hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> Najbardziej śmieszy mnie jak ktoś jeździ w stylu "emeryt mode on", a przed wyłaczeniem silnika

> czeka ze dwie minuty.

tego sie balem ... a o turbine niezwyklem dbac ... dlatego pytam palacz.gif

Napisano

> Najbardziej śmieszy mnie jak ktoś jeździ w stylu "emeryt mode on", a przed wyłaczeniem silnika

> czeka ze dwie minuty.

woli dmuchać na zimne niż "wydmuchać" z portfela 3 tysie na nowe turbo ok.gif

Napisano

> woli dmuchać na zimne niż "wydmuchać" z portfela 3 tysie na nowe turbo

Nie jestem przekonany, że takie "dmuchanie" w czymś pomoże. ok.gif

Oczywiście mówię o bardzo skrajnym przypadku, gdzie ktoś wlecze się na bardzo niskich obrotach, parkuje dość długo, a i tak czeka aż turbo się wychłodzi, choć tak na prawdę nie zdążyło się jeszcze zagrzać. hehe.gif

Napisano

> Nie jestem przekonany, że takie "dmuchanie" w czymś pomoże.

ale też raczej nie zaszkodzi. Nie każdy ma ambicje być na bieżąco z cenami nowych turbosprężarek zlosnik.gif

Napisano

> ale też raczej nie zaszkodzi. Nie każdy ma ambicje być na bieżąco z cenami nowych turbosprężarek

Dobrze powiedziane. skromny.gif

Napisano

> czeka ze dwie minuty.

nie mam turbo w aucie i w żadnym nie miałem, co nie zmienia fakty, że po zaparkowaniu auta odczekuje chwilkę aż wszystkie płyny w aucie się przemieszają, gorący płyn z silnika pójdzie na chłodnicę ect.

Gasząc auto odcinasz obieg wszystkiego, gorący blok momentalnie rozgrzewa płyn daleko powyżej temp. w której zwyczajowo włącza się wentylator. Takie zostawienie auta na chwilę, umożliwienie wymieszania płynów nie tylko dba o turbinę, ale też o wszelkie uszczelki w silniku i o generalną jego kondycję.

Także śmianie się z kogoś, kto chwilę czeka przed zgaszeniem auta jest generalnie nieogarnianiem całej fizyki jaka bierze udział w ''życiu'' silnika.

Napisano

> nie mam turbo w aucie i w żadnym nie miałem, co nie zmienia fakty, że po zaparkowaniu auta

> odczekuje chwilkę aż wszystkie płyny w aucie się przemieszają, gorący płyn z silnika pójdzie

> na chłodnicę ect.

ale to chyba tylko po mega ekstremalnym bucie typu - palenie gumy na na postoju.

Bo innego sensownego wytłumaczenia w aucie N/A nie widzę.

Napisano

> ale to chyba tylko po mega ekstremalnym bucie typu - palenie gumy na na postoju.

> Bo innego sensownego wytłumaczenia w aucie N/A nie widzę.

zgaś auto zaraz po jeździe, przekręć kluczyk po kilku min i zobacz gdzie jest wskazówka temp, zmienisz zdanie

Napisano

> zgaś auto zaraz po jeździe, przekręć kluczyk po kilku min i zobacz gdzie jest wskazówka temp,

> zmienisz zdanie

Zdania nie zmienię, bo wiem jak funkcjonuje układ chłodzenia. Ty za to chyba nie ok.gif

W przypadku normalnej, cywilnej jazdy takie hocki klocki jak opisujesz zwyczajnie nie występują.

Jeśli twierdzisz inaczej poproszę o bardziej szczegółowy wywód dla twoich teorii. Bo na chwilę obecną ocierają się one o zwykłe herezje.

Napisano

> Zdania nie zmienię, bo wiem jak funkcjonuje układ chłodzenia. Ty za to chyba nie

> W przypadku normalnej, cywilnej jazdy takie hocki klocki jak opisujesz zwyczajnie nie występują.

> Jeśli twierdzisz inaczej poproszę o bardziej szczegółowy wywód dla twoich teorii. Bo na chwilę

> obecną ocierają się one o zwykłe herezje.

spotkałeś się kiedyś z efektem załączenia elektrowentylatora na chłodnicy po zgaszeniu silnika na przykład po 15 sekundach?

albo po co są informacje - naklejki w okolicach silnika, ze po zgaszeniu silnika elektrowentylator moze się nagle włączyć? wink.gif

woda stoi, olej sciekł bo nie ma cisnienia, a silnik dalej oddaje ciepło

Napisano

> spotkałeś się kiedyś z efektem załączenia elektrowentylatora na chłodnicy po zgaszeniu silnika na

> przykład po 15 sekundach?

i myślisz, że zostawienie auta na wolnych obrotach przez chwilę to zmieni, tak? zlosnik.gif

Napisano

Doslownie chwile. Ja mialem turbo wyslane do ekspertyzy po pol roku jako demowka i nie ma zadnego zuzycia.

W sluzbowkach nikt sie tym nie przejmuje i turbo nie pada.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.