Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

STAG - duże spalanie

Featured Replies

Napisano

Mam problem z duży spalaniem. Auto to nissan almera n15, 1,4 STAG 300, zółte valteki, alaska. Spalanie na trasie to ok 9-10 litrów, a w mieście dokręcam do 17 !! Niestety nie wiem skąd, proszę Was o pomoc. Termostat wykluczam, auto prawidłowo się nagrzewa. Mapy poniżej

beztytuu111q.jpg

Jedyny problem to sonda lambda. Na wolnych obrotach stoi na ubogo (ok 0,1V). Przy zwiększonych obrotach dość ładnie oscyluje, tylko że jest różnica między LPG i noPb. Czy tak ma być ??

beztytuu21a.jpg

Dodam tylko że jeszcze rok temu miałem spalanie do 8 trasa i do 10 miasto (oczywiście LPG) Wiec wiem że się da smile.gif

Napisano

Tez posiadam Nismo almera 1.4, STAG 300, Raile niebieskie i Alaskę. W mieście do 10, w trasie 7-8. 17 litrów to kosmos przy tym silniku. A ile nalatane na instalacji? Może reduktor siada, albo są gdzieś nieszczelności i gaz idzie w powietrze ??

Napisano
  • Autor

> Tez posiadam Nismo almera 1.4, STAG 300, Raile niebieskie i Alaskę. W mieście do 10, w trasie 7-8.

Dokładnie takie spalanie miałem wcześniej i chciałbym do niego powrócić smile.gif Rok temu, czyli jakieś 35 tys km regenerowałem parownik i wymieniałem wtryski. Instalacja wydaje sie być OKI, reduktor trzyma ciśnienie, nic nie szarpie przy przełączaniu - temperaturę mam ustawioną b. nisko 20 stopni.

Napisano

> Dokładnie takie spalanie miałem wcześniej i chciałbym do niego powrócić Rok temu, czyli jakieś 35 tys km regenerowałem parownik i wymieniałem wtryski. Instalacja wydaje sie być OKI, reduktor trzyma ciśnienie, nic nie szarpie przy przełączaniu - temperaturę mam ustawioną b. nisko 20 stopni.

A jakie spalanie na benzynie?

Sprawdź masę lambdy - jak gdzie jest spadek napięcia, to właśnie tak będzie - wolne obroty - ubogo, a potem może oscylować, ale nie zawsze ...

Pozostaje jeszcze wariant, że sonda pada. Jakbyś miał inną na podmianę, to chyba to byłoby najlepsze rozwiązanie ...

Napisano
  • Autor

Spytam o sonde, może być uniwersalna 3 przewodowa np NTK OZA624-E3. Niestety nigdzie nie spotkałem sie z czymś dedykowanym do n15 1.4

Napisano

> Pozostaje jeszcze wariant, że sonda pada.

Tez bym sie ku temu sklaniał.

Ja bym podlaczyl tester albo jakis miernik pod sondę i w drogę.

Napisano
  • Autor

Moge przestrzec innych, sonda lambda z allegro nie jest NTK, tylko podróba FOR NTK :/ Dzisiaj zobaczę na aucie jak się spisuje

Napisano

> Mam problem z duży spalaniem. Auto to nissan almera n15, 1,4 STAG 300, zółte valteki, alaska.

Obstawiłbym lejący wtryskiwacz. Żółty valtek po 35 kkm lać może napewno.

Napisano

> Mapa raczej nie wyglądałaby tak dobrze.

Ta mapa wygląda wręcz idealnie smile.gif Obstawiam dziurę w przewodach lub raczej brudną listwę. Valdemary do czyszenia i regulacji skoku tłoczka.

Napisano

> A jakie spalanie na benzynie?

Właśnie, ile to auto pali obecnie na benzynie?

Napisano
  • Autor

> Właśnie, ile to auto pali obecnie na benzynie?

Tego niestety jeszcze nie sprawdziłem, nie mogę się zmobilizować do zatankowania do pełna. Postaram się w niedługim czasie sprawdzić.

Wtryski gazowe chyba rzeczywiście do czyszczenia, na zimnym strasznie głośno chodzą.

Nowa lambda działa praktycznie tak samo jak stara, na wolnych obrotach chwilę coś pokazuje a potem leci na 0V. Podczas jazdy ładnie oscyluje.

Napisano

> Tego niestety jeszcze nie sprawdziłem, nie mogę się zmobilizować do zatankowania do pełna. Postaram

> się w niedługim czasie sprawdzić.

Wypadałoby, bo tak, to możesz jeszcze sporo rzeczy wymienić i nie znaleźć usterki.

Będziesz wiedział, gdzie jej szukać.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Chyba znalazłem odpowiedz na wysokie spalanie. Problem nie był instalacji LPG, lecz w samym aucie. Uszkodzony okazał się czujnik temperatury płynu chłodzącego. Po wymianie auto zauważalnie osłabło, ale również spadło spalanie. Jak będę miał dokładne pomiary bede sie chwalił

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.