Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zniżki AC i sens zgłaszania niedużej szkody..

Featured Replies

Napisano

Tak zacząłem kombinować, jak to jest ze zniżkami AC i opłacalnością zgłaszania szkody.

Wiele osób mówi - "zgłaszaj, najwyżej stracisz 10% zniżki". Niestety w wielu wypadkach prawda jest inna.

Jeśli ktoś nie ma pełnych zniżek tylko na przykład 40%.

To nie zgłaszając szkody w następnym roku będzie miał 50% zniżek, a w następnych 60% (upraszczając tabelę, bo tak na prawdę to różnie wygląda u różnych ubezpieczycieli, jednak co do zasady można przyjąć tak prościej).

Natomiast zgłaszając szkodę spada w taryfie do 20%, w kolejnym 30%, w kolejnym 40% itd...

Czyli różnica między zgłoszeniem a nie zgłoszeniem wygląda mniej więcej tak (warunek początkowy 40%):

-1 rok - 30% składki (20% lub 50%)

-2 rok - 30% składki (30% lub 60%)

-3 rok - 20% składki (40% lub 60%)

-4 rok - 10% składki (50% lub 60%)

Ewentualnie jesli miał ktoś mniej niż 40% to okres 30% różnicy może być jeszcze dłuższy!

Podsumowując, wychodzi mi na to, że jeśli koszt naprawy szkody będzie niższy/porównywalny ze składką za jeden rok, to tak na prawdę bardziej opłaca się naprawiać z własnej kieszeni oslabiony.gif

Dobrze mi się wydaje?

Napisano

> Podsumowując, wychodzi mi na to, że jeśli koszt naprawy szkody będzie niższy/porównywalny ze

> składką za jeden rok, to tak na prawdę bardziej opłaca się naprawiać z własnej kieszeni

> Dobrze mi się wydaje?

Składka za jeden rok to może być i 300zł, i dobrze ponad tysiąc (jak nie kilka tysięcy).

Natomiast system zniżek i zwyżek oraz konsekwencji w postaci szkody może byc przecież różny u różnych ubezpieczycieli, gdyż każdy może mieć swój regulamin.

Można ogólnie tak dywagować ale jednak istotne jest to, jak to wygląda w konkretnym przypadku.

Napisano
  • Autor

> Składka za jeden rok to może być i 300zł, i dobrze ponad tysiąc (jak nie kilka tysięcy).

> Natomiast system zniżek i zwyżek oraz konsekwencji w postaci szkody może byc przecież różny u

> różnych ubezpieczycieli, gdyż każdy może mieć swój regulamin.

> Można ogólnie tak dywagować ale jednak istotne jest to, jak to wygląda w konkretnym przypadku.

Praktycznie wszyscy ubezpieczyciele stosują w miarę podobny system zniżek/zwyżek. Co roku +10% za szkodę -20%. Oczywiście są pewne małe odchylenia od zasady ale zaznaczyłem że jest tu pewne uproszczenie. Różnice nie będą przkeaczyły około 10% w jednym roku.

Oczywiście, wyskość skłądki może być różna (bo różna jest wartość samochodu), jednak staram uświadomić, że tak na prawdę zgłaszając niewielką szkodę i tak wszystko oddamy z nawiązką (na przykład płacąc składkę 2000PLN zgłaszając szkodę ze 1500PLN w ciągu 2-3 lat dopłacimy)

Napisano

> Tak zacząłem kombinować, jak to jest ze zniżkami AC i opłacalnością zgłaszania szkody.

(...)

> Dobrze mi się wydaje?

Dobrze myślisz. Tytułem dodatku można uzupełnić, że:

- część ubezpieczycieli pozwala (za dodatkową opłatą) kupić możliwość zgłoszenia szkody (większej lub mniejszej) w okresie ubezpieczenia.

- dla klientów, którzy ubezpieczają bezszkodowo kilka lat u jednego ubezpieczyciela także istnieje możliwość zgłoszenia szkody bez utraty zniżki (to wynika z tabeli Bonus/Malus, którą każdy ubezpieczyciel sam ustala i podaje do wiadomości w OWU)

Ubezpieczyciele, tak jak inne firmy, liczą pieniądze (czyli kalkulują ryzyko). I nie ma się czemu dziwić, że nie lubią wydawać za często kasy...

Napisano
  • Autor

> Dobrze myślisz. Tytułem dodatku można uzupełnić, że:

> - część ubezpieczycieli pozwala (za dodatkową opłatą) kupić możliwość zgłoszenia szkody (większej

> lub mniejszej) w okresie ubezpieczenia.

W miarę dobra opcja. W sumie to ciekaw jestem jak to działa.

Czy taka szkoda nie liczy się wogóle w historii (nie występuje gdy przenosisz się do innego ubezpieczyciela), czy tylko gdy zostajesz u tego samego ubezpieczyciela nie jest brana pod uwagę.

> - dla klientów, którzy ubezpieczają bezszkodowo kilka lat u jednego ubezpieczyciela także istnieje

> możliwość zgłoszenia szkody bez utraty zniżki (to wynika z tabeli Bonus/Malus, którą każdy

> ubezpieczyciel sam ustala i podaje do wiadomości w OWU)

To prawda - w Warcie tak na przykład jest. Chociaż tutaj też jest pewien haczyk. Przy zmianie ubezpieczyciela taka szkoda będzie w historii i tam może w znaczący sposób wpłynąć na wysokość składki. Bo należy pamiętać że przeniesieniu ulega nie wysokość zniżki tylko HISTORIA (bez)szkodowości

> Ubezpieczyciele, tak jak inne firmy, liczą pieniądze (czyli kalkulują ryzyko). I nie ma się czemu

> dziwić, że nie lubią wydawać za często kasy...

Ja się nie dziwię (ubezpieczycielom). Bardziej się dziwię poradom (przy porysowanym zderzaku na przykład) - zgłaszaj - po to masz przecież AC.

Napisano

> Tak zacząłem kombinować, jak to jest ze zniżkami AC i opłacalnością zgłaszania szkody.

> Wiele osób mówi - "zgłaszaj, najwyżej stracisz 10% zniżki". Niestety w wielu wypadkach prawda jest

> inna.

> Jeśli ktoś nie ma pełnych zniżek tylko na przykład 40%.

> To nie zgłaszając szkody w następnym roku będzie miał 50% zniżek, a w następnych 60% (upraszczając

> tabelę, bo tak na prawdę to różnie wygląda u różnych ubezpieczycieli, jednak co do zasady

> można przyjąć tak prościej).

> Natomiast zgłaszając szkodę spada w taryfie do 20%, w kolejnym 30%, w kolejnym 40% itd...

> Czyli różnica między zgłoszeniem a nie zgłoszeniem wygląda mniej więcej tak (warunek początkowy

> 40%):

> -1 rok - 30% składki (20% lub 50%)

> -2 rok - 30% składki (30% lub 60%)

> -3 rok - 20% składki (40% lub 60%)

> -4 rok - 10% składki (50% lub 60%)

> Ewentualnie jesli miał ktoś mniej niż 40% to okres 30% różnicy może być jeszcze dłuższy!

> Podsumowując, wychodzi mi na to, że jeśli koszt naprawy szkody będzie niższy/porównywalny ze

> składką za jeden rok, to tak na prawdę bardziej opłaca się naprawiać z własnej kieszeni

> Dobrze mi się wydaje?

dobrze

W zależności od wartości pojazdu oszczędności mogą być jeszcze większe. Trzeba zwyczajnie wziąć kalkulator i policzyć następny rok i jeszcze następny.

Jeszcze jedna sprawa. Czesto TU oferują dodatkowe ubezpieczenia szyb. Warto dopłacić bo koszt niewielki, a ewentualna późniejsza szkoda nie zmniejsza zniżek na całe AC

Napisano

Moje wyliczenia dały mniej więcej podobny wynik. Ale to zależy od warunków naliczania zniżek zawartych w OWU. Miałem kiedyś polisę, wg której jedna szkoda w roku nie powodowała żadnych konsekwencji.

Napisano
  • Autor

> Moje wyliczenia dały mniej więcej podobny wynik. Ale to zależy od warunków naliczania zniżek

> zawartych w OWU. Miałem kiedyś polisę, wg której jedna szkoda w roku nie powodowała żadnych

> konsekwencji.

Zapewne tylko przy pozostaniu w tym samym towarzystwie. W przypadku zmiany, zapewne figuruje w rejestrze (bez)szkodowości i nowy ubezpieczyciel może ją wziąć pod uwagę niestety. Ale może w konkretnym przypadku jest inaczej. niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.