Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.6 MJ zimny na mrozie trochę wibruje i rezonuje na jałowym

Featured Replies

Napisano

zauważyłem w mrozy, ze silnik na zimno po odpaleniu lekko na jałowym mi rezonuje nieprzyjemnym niskim buczeniem i dodatkowo sporadycznie przenosi się po karoserii taki lekko falujący rezonans (ale obrotomierz ani drgnie więc nie wiem czy to obroty falują?). Sprzęgło nie ma tu znaczenia.

Jak się rozgrzeje już całkiem to ten falujący rezonans przechodzi i generalnie jest dużo ciszej co normalne ale na jałowym dalej lekko motor buczy (rezonuje) niskim tonem a jak lekko musnę gaz i obroty się troszkę podniosą to buczący rezonans ustaje i tylko równy ładny klekot słychać. Przy jeżdżeniu praktycznie nie słychać raczej nic złego ale wtedy wszystkie takie rezonanse są zagłuszone.

Innych objawów nie widzę - cięgnie ładnie, spalanie w normie. Co może taki objaw dawać? Może poduszki mogą już coś przenosić na karoserię po 50 tys jak guma twarda na zimno?

Czy w MJ jest wogóle kwestia regulacji obrotów jałowych czy to z elektroniki jest automatycznie i się nie tyka?

Napisano

> zauważyłem w mrozy, ze silnik na zimno po odpaleniu lekko na jałowym mi rezonuje nieprzyjemnym

> niskim buczeniem i dodatkowo sporadycznie przenosi się po karoserii taki lekko falujący

> rezonans (ale obrotomierz ani drgnie więc nie wiem czy to obroty falują?).[...]

Ja w 1.6MJ 105KM już od poprzedniej wiosny mam właśnie bardzo irytujące "falowanie obrotów" na jałowym, ale rezonansu karoserii nie. Poza tym jak w Twoim opisie -niezależnie od sprzęgła, tylko na zimnym silniku, dodanie gazu lub w czasie jazdy objawów brak, obrotomierz nie wykazuje falowania -jedynie "na słuch", z częstotliwością ok 2 "wahnięć" na sekundę. Całą reszta charakterystyki pracy silnika w jak najlepszej normie, żadnych błędów w kompie. Jakby ktoś chciał/potrzebował, mam to nagrane tel. kom. (chyba coś koło 14MB), ale że nie chce mi się rejestrować na YT, żeby jeden filmik dodać tongue.gif , mogę wysłać mailem (ew. prośbę pisać na @ z profilu, nie privem old.gif) palacz.gif

"Moje" ASO powiedziało mi (jakiś czas temu), że już mieli kilka takich zgłoszeń, ale nie mają pojęcia (ani też ASO w Bielsku, z którym rozmawiali w tej sprawie) co może być przyczyną.

W poniedziałek odstawiam Bravo do ASO na przegląd i spróbuję jeszcze raz poruszyć ten temat. Ale jeśli ktoś coś wie/podejrzewa, chętnie posłucham sugestii.

opti, coś słyszałeś w tym temacie? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> wykazuje falowania -jedynie "na słuch", z częstotliwością ok 2 "wahnięć" na sekundę.

no coś w ten deseń - przypomina mi to jakbym jechał starym ikarusen autobusem z głowa przy szybie i jak stawal na przystanku to tez tak falował obrotami zlosnik.gif i to jest na słuch ale tez czuję jakby lekko drżenie w kierownicy w ten sam rytm ale obrotomierz ani drgnie.

Zaobserwowałem to kilka razy na przestrzeni ostatnich 2 tygodni na zimnym po staniu na mrozie - jak wyjadę z garażu (slinik niby też zimny ale temp około +2) to nie mam tego falowania. Jak to mam na mrozach, ruszę potem przejdę kilka kilometrów i to falowanie przechodzi jak się trochę podgrzeje. Tylko przy zdjętej nodze z gazu to mam.

To co mi nie przechodzi to lekko inny dzwięk silnika też tylko na jałowym tak jakby akurat w tym zakresie obrotów co ma jałowy cichutko rezonował (buczał nisko) a jak podniosę obroty o 50 albo 100 to znika.

Słyszałem gdzieś że falowanie obrotów może mieć związek z zabrudzonym oparami oleju i zacinającym się przez to EGR ale nie wiem czemu obrotomierz tego nie wykazuje?

Napisano

> Słyszałem gdzieś że falowanie obrotów może mieć związek z zabrudzonym oparami oleju i zacinającym

> się przez to EGR ale nie wiem czemu obrotomierz tego nie wykazuje?

ma to zwiazek z dpf i nadmierna iloscia oleju w ukladzie, zabrudzenie olejem przepustnicy i ukladu ssana oraz czujnika cisnienia

Napisano

> ma to zwiazek z dpf i nadmierna iloscia oleju w ukladzie, zabrudzenie olejem przepustnicy i ukladu

> ssana oraz czujnika cisnienia

Ja mam podobnie jak Bapo a nie mam DPFa...

Zdecydowanie w mrozy (pod chmurką nocuje Bravo) na jałowym są wibracje. Wystarczy lekko zwiększyc obroty i już jest miło dla ucha i ciała. niewiem.gif Może TTTM?

Napisano

> Ja mam podobnie jak Bapo a nie mam DPFa...

> Zdecydowanie w mrozy (pod chmurką nocuje Bravo) na jałowym są wibracje. Wystarczy lekko zwiększyc

> obroty i już jest miło dla ucha i ciała. Może TTTM?

nie moge potwierdzic czy tttm, nie jezdzilem nigdy 1.6mj

Napisano

> zauważyłem w mrozy, ze silnik na zimno po odpaleniu lekko na jałowym mi rezonuje nieprzyjemnym

> niskim buczeniem i dodatkowo sporadycznie przenosi się po karoserii taki lekko falujący

> rezonans

Odpal samochód i popatrz na plastiki pod maską. Miałem podobny objaw w Oplu, okazało się że rura wlotowa do filtra powietrza dotykała do blachy nadwozia. Było to odczuwalne przy zimnym silniku, po nagrzaniu silnik mniej wibrował i nie rzucało się to w uszy. Poprawiłem mocowanie i jak ręką odjął smile.gif

Napisano

> ma to zwiazek z dpf i nadmierna iloscia oleju w ukladzie,

W moim przypadku (i chyba wszystkich 105KM) nie ma zastosowania zlosnik.gif

> zabrudzenie olejem przepustnicy i ukladu ssana

Już przy tak małym przebiegu? Dziwne, ale razem z EGR jest to być może jakiś trop... Tyle, że ze względu na moje "widzimisię" (skoro "Fiat" też nie wie), nikt nie będzie -"za darmo", bo jeszcze niby na gwarancji- rozbierał mi całego dolotu oraz sprawdzał działania EGR frown.gif [PS moje ASO i tak kilkakrotnie poszło mi na rękę, więc nie mam/nie będę miał do nich pretensji, wręcz przeciwnie -wiem, jak to jest i że z darmowej pracy na wypłaty to nie zarobią palacz.gif]

> oraz czujnika cisnienia

O, następna możliwość hmm.gifbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> ma to zwiazek z dpf i nadmierna iloscia oleju w ukladzie, zabrudzenie olejem przepustnicy i ukladu

> ssana oraz czujnika cisnienia

dzięki Opti,

a może to mieć bezpośrednie przełożenie z tego, że przy ostatniej wymianie oleju w aso (w listopadzie) przelali mi olej o jakieś 2-3 mm ponad max na bagnecie? Jak tak to może warto podjechać i spuścić trochę?

Napisano

> dzięki Opti,

> a może to mieć bezpośrednie przełożenie z tego, że przy ostatniej wymianie oleju w aso (w

> listopadzie) przelali mi olej o jakieś 2-3 mm ponad max na bagnecie? Jak tak to może warto

do tego przy zalewaniu dpf ON mozesz miec jeszcze wyzszy stan oleju, dodatkowo jak bedzie spiety z examem aso sprawdzi Ci czy czasem nie ma aktualizacji flasha na centralke, jesli jest dostaniesz nowsza wersje.. tak ze jak najbardziej jedz

> podjechać i spuścić trochę?

siur

Napisano

> W moim przypadku (i chyba wszystkich 105KM) nie ma zastosowania

temat sie tyczyl 1.6mj i 2.0mj wiec chyba cos w tym jest nie?

Napisano

> temat sie tyczyl 1.6mj i 2.0mj wiec chyba cos w tym jest nie?

A czy ja twierdzę inaczej? Przecież nie napisałem, że ogólnie nie ma to zastosowania, tylko że w moim (i innych posiadaczy 1.6MJ 105KM) nie ma -a o większej ilości egzemplarzy 105KM borykających się z opisywanymi objawami, jak pisałem, uzyskałem informację od ASO ok.gif Więc o ile jest to prawdopodobna przyczyna, to na pewno nie "jedyna" i "uniwersalna" ok.gif

I nie wiem tylko, czy mam się cieszyć (że nie mam DPF zlosnik.gif ), czy płakać (że to jednak nie "błahostka" w postaci zbyt dużej ilości oleju beksa.gif).

Napisano

> Ja mam podobnie jak Bapo a nie mam DPFa...

> Zdecydowanie w mrozy (pod chmurką nocuje Bravo) na jałowym są wibracje. Wystarczy lekko zwiększyc

> obroty i już jest miło dla ucha i ciała. Może TTTM?

Widzę, że bravko cierpi na te same choroby, co Stilo. Przy sporych mrozach drga bardziej niż normalnie podczas dodatnich temperatur. Dla jednego będzie to delikatne smyranie, a dla innego wibracje wink.gif

Napisano
  • Autor

> Widzę, że bravko cierpi na te same choroby, co Stilo. Przy sporych mrozach drga bardziej niż

> normalnie podczas dodatnich temperatur. Dla jednego będzie to delikatne smyranie, a dla innego

> wibracje

no dziś już +6 i znowu cichutko i bez drgawek chodzi niewiem.gif nie wiem czy tttm czy rzeczywiście drażyć. Olej tak czy inaczej upuszczę do nieco poniżej maks.

Napisano
  • Autor

> examem aso sprawdzi Ci czy czasem nie ma aktualizacji flasha na centralke, jesli jest

> dostaniesz nowsza wersje.. tak ze jak najbardziej jedz

No i byłem dziś w ASO i rzeczywiście jest nowy software do centralki (świeżutki podobno) i ma korygować właśnie falowanie obrotów nominalnych, sporadyczne szarpnięcia przy prędkościach obrotowych przed 2000, nierówną prace silnika czasami i czasami spadek mocy - to w skrócie zapamiętałem z dość długiej listy jaką mi przeczytano co to ten nowy soft centralki poprawia.

Olej upuścili do 3/4 na bagnecie i wgarli nowy soft.

Na razie pracuje fajnie i równo ale to za mało dziś aby stwierdzić czy coś się zmieniło bo ostatnio jak było cieplej to też było dobrze na starym sofcie.

Napisano

> No i byłem dziś w ASO i rzeczywiście jest nowy software do centralki (świeżutki podobno) i ma

> korygować właśnie falowanie obrotów nominalnych, sporadyczne szarpnięcia przy prędkościach

> obrotowych przed 2000, nierówną prace silnika czasami i czasami spadek mocy - to w skrócie

> zapamiętałem z dość długiej listy jaką mi przeczytano co to ten nowy soft centralki poprawia.

> Olej upuścili do 3/4 na bagnecie i wgarli nowy soft.

> Na razie pracuje fajnie i równo ale to za mało dziś aby stwierdzić czy coś się zmieniło bo ostatnio

> jak było cieplej to też było dobrze na starym sofcie.

ja w 2.0 zauważyłem że zaczął przyjemniej pracować przy niskich obrotach

Napisano

> Olej upuścili do 3/4 na bagnecie i wgarli nowy soft.

i niech smiga skromny.gifpalacz.gif

Napisano

ciekawe, czy do mojego 1.6 by wgrali to profilaktycznie? to jakaś trudna operacja? zlosnik.gif

Napisano

> ciekawe, czy do mojego 1.6 by wgrali to profilaktycznie? to jakaś trudna operacja?

jedz do aso i zglaszaj problem, ogolnie nowe softy sa dla 1.6 i 2.0

Napisano

> jedz do aso i zglaszaj problem, ogolnie nowe softy sa dla 1.6 i 2.0

Dla 1.6 105KM też? Wiesz może, od jakiego momentu/VIN-u zaczęto fabrycznie wgrywać nowe oprogramowanie (o ile w ogóle)?

Napisano

> Dla 1.6 105KM też? Wiesz może, od jakiego momentu/VIN-u zaczęto fabrycznie wgrywać nowe

> oprogramowanie (o ile w ogóle)?

o ile wiem to 1.6mj i 2.0mj bez oznaczen mocy, wiec raczej all i nie ma zadnych ograniczen na vin odnosnie softu centralki

Napisano

> o ile wiem to 1.6mj i 2.0mj bez oznaczen mocy, wiec raczej all

No to będę musiał podpytać ASO ok.gif

> i nie ma zadnych ograniczen na vin

Bardziej chodziło mi o to, od kiedy, o ile w ogóle, zaczęto ten "nowy" soft stosować/montować w fabrycznie nowych autach, czyli po jakiej dacie wyprodukowane auta już mają ten soft "fabrycznie"/nie muszą jechać do ASO zlosnik.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

> ciekawe, czy do mojego 1.6 by wgrali to profilaktycznie? to jakaś trudna operacja?

wgrane ... różnic nie widzę zlosnik.gif

coś tam pisało o DPFie, degradacji oleju...

Napisano

> wgrane ... różnic nie widzę

Ja w 105KM zauważyłem i to całkiem spore ok.gif Znacznie złagodniała "charakterystyka progresji osiągów względem reakcji na położenie pedału przyśpieszenia" zakrecony.gif Po pierwszej jeździe wrażenie jakby silnik był przymulony, ale za to znacznie lepiej/łatwiej jeździ się teraz w korkach i podczas spokojnej jazdy. Co by nie mówić mam wrażenie, jakby Fiat w Bravo zrobił to samo, o czym już rok temu nabąkiwałem Marcinowi i co Cinek_ zrealizował w moim Stilo. Tak więc jestem zadowolony z wgrania nowego softu. Mam tylko nadzieję, że Fiat nie zabawił się w "Kiję" i nie przyciął osiągów maks. hmm.gif

> coś tam pisało o DPFie, degradacji oleju...

A takich wynalazków to ja w Bravo nie mam tongue.gifzlosnik.gif Za to -przynajmniej póki co- falowanie obrotów zniknęło. Wydaje mi się, że teraz silnik, gdy jest nierozgrzany, dłużej i na nieco wyższych obrotach pracuje aniżeli przedtem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.