Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kilka usterek

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Mam kilka pytań dotyczących punto 2. Może macie jakieś sposoby na naprawę poniższych usterek?

1. Słabo działa ogrzewanie, temperatura silnika prawidłowa. Podejrzewam, że doszło do zapchania nagrzewnicy, czy jest jakiś sposób na udrożnienie jej

2. Bardzo ciężko wchodzi 5 bieg. Co może być tego przyczyna?

3. Ciężko przekręcić kluczyk w stacyjce i w zamku drzwi kierowcy.

Co może być tego przyczyną?

4. Ciężko otwierają się drzwi przednie i tylne. To samo dotyczy klamek drzwi przednich i tylnych. Co może być tego przyczyną?

Samochód punto 2 1.2 8V z instalacja gazową.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Napisano

> 3. Ciężko przekręcić kluczyk w stacyjce i w zamku drzwi kierowcy.

> Co może być tego przyczyną?

Wytarty/zużyty kluczyk.

Napisano

> 3. Ciężko przekręcić kluczyk w stacyjce i w zamku drzwi kierowcy.

Miałem awarie zamka klapy bagażnika, pojechałem z zamkiem do fachowca.

Jak zobaczył kluczyk to się roześmiał. Nie rozumiałem o co chodzi aż zobaczyłem kluczyk "matkę". Kluczyk którego używam zużyty był

o około 50% w stosunku do oryginału. Dorobienie nowego kluczyka z oryginalnego to koszt ok 30zł.

Polecam też przedmuchanie sprężonym powietrzem i nasmarowanie zamków.

Napisano

1. Jest

2. Linki

3. Mróz

4. j.w.

Wszystko jest w przyklejonych tematach na pierwszej stronie tego kącika.

Napisano

Jeżeli chodzi o:

> 1. Słabo działa ogrzewanie, temperatura silnika prawidłowa. Podejrzewam, że doszło do zapchania

> nagrzewnicy, czy jest jakiś sposób na udrożnienie jej

u mnie też słabo grzał i temperatura była prawidłowa za poradą wymieniłem termostat na orginalny i jest ciepełko

---------------------

PUNTO II 1.2 16v HLX

Napisano
  • Autor

> 1. Jest

> 2. Linki

> 3. Mróz

> 4. j.w.

> Wszystko jest w przyklejonych tematach na pierwszej stronie tego kącika.

1. Jaki jest sposób?

3. Problem powstał przed zimą.

4. Problem powstał przed zimą.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam wszystkich.

> 2. Bardzo ciężko wchodzi 5 bieg. Co może być tego przyczyna? <

W pierwszej kolejności należy sprawdzić poziom oleju, ewentualnie wymienić na oryginalny.

> 4. ... To samo dotyczy klamek drzwi przednich i tylnych. ... <

Standardowa przypadłość, przerabiałem to, WD40 do ręki i obficie spryskać mocowanie klamki - rozruszać. Na drugi dzień będą pracować jak nowe ok.gif

Napisano
  • Autor

> W pierwszej kolejności należy sprawdzić poziom oleju, ewentualnie wymienić na oryginalny.

> Standardowa przypadłość, przerabiałem to, WD40 do ręki i obficie spryskać mocowanie klamki -

> rozruszać. Na drugi dzień będą pracować jak nowe

Dziękuję za odpowiedź.

A co może być przyczyną, że drzwi ciężko jest otworzyć?

W jaki sposób można wyczyścić nagrzewnicę?

Napisano

> Dziękuję za odpowiedź.

> A co może być przyczyną, że drzwi ciężko jest otworzyć?

> W jaki sposób można wyczyścić nagrzewnicę?

Skoro przednie i tylne drzwi otwierają się ciężko to można wnioskować, że są po prostu zabrudzone zawiasy oraz mechanizm ogranicznika. Ciężko jest tak na odległość coś więcej powiedzieć. Zacząłbym od porządnego umycia i przesmarowania wszystkich zawiasów oraz ogranicznika. Jeżeli to nie pomoże to należy "rozpiąć" ogranicznik i sprawdzić co jest winne (ogranicznik czy zawiasy).

Co do nagrzewnicy to jest tylko jeden sposób aby to porządnie zrobić - należy ją wymontować i wyczyścić tzn. zalać środkami które rozpuszczają kamień, osad itp. Bez problemu znajdzie Kolega w sieci manual jak to zrobić (spotkałem się z takimi - mówię o mechanizmie czyszczenia).

EDIT:

Dodam, ze w moim już 11-letnim Punciaku drzwi też ciężko chodzą (szczególnie tylne) przy tym niemiłosiernie skrzypią. Winne są ograniczniki, smarowanie pomaga na kilka dni. Ale cóż wymagać od poczciwego Kropka zlosnik.gif.

Napisano
  • Autor

> Skoro przednie i tylne drzwi otwierają się ciężko to można wnioskować, że są po prostu zabrudzone

> zawiasy oraz mechanizm ogranicznika. Ciężko jest tak na odległość coś więcej powiedzieć.

> Zacząłbym od porządnego umycia i przesmarowania wszystkich zawiasów oraz ogranicznika. Jeżeli

> to nie pomoże to należy "rozpiąć" ogranicznik i sprawdzić co jest winne (ogranicznik czy

> zawiasy).

> Co do nagrzewnicy to jest tylko jeden sposób aby to porządnie zrobić - należy ją wymontować i

> wyczyścić tzn. zalać środkami które rozpuszczają kamień, osad itp. Bez problemu znajdzie

> Kolega w sieci manual jak to zrobić (spotkałem się z takimi - mówię o mechanizmie

> czyszczenia).

> EDIT:

> Dodam, ze w moim już 11-letnim Punciaku drzwi też ciężko chodzą (szczególnie tylne) przy tym

> niemiłosiernie skrzypią. Winne są ograniczniki, smarowanie pomaga na kilka dni. Ale cóż

> wymagać od poczciwego Kropka .

Wydaje mi się, że nagrzewnica mogła się zapchać bo była do układu chłodzenia wlany był środek uszczelniający (chłodnica ciekła). Zastanawiam się czy nie spuścić płynu z całego układu i nie zalać go nowym. Może to coś pomoże.

Pozdrawiam

Napisano

> ... nagrzewnica mogła się zapchać bo była do układu chłodzenia wlany był środek uszczelniający ...<

Mój Kropek przed tą zimą też dostał środek do uszczelniania, nagrzewnica pracuje - aż bulgocze zlosnik.gif.

Było to jesienią, o ile pamiętam wsypywałem środek przy zamkniętym ogrzewaniu.

Jeżeli nagrzewnica jest zapchana od środka uszczelniającego to niech Kolega się nie bawi w czyszczenie tylko na szrot po dobrą uzywkę się uda (warto przepuścić prze taką pare litrów wody w celu sprawdzenia)

Pozdrawiam,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.