Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dłuższy czas przękręcony kluczyk i nie zapalanie silnika

Featured Replies

Napisano

Witam kącikowiczów i zwracam się z pytaniem lekko filozoficznym.

Problem to nowe radio Alpine. Niestety okazało się, że to radio w stanie czuwania pobiera jakieś 130 mA czacha.gif i rozładowuje w kilka dni akumulator sciana.gif(poprzednie Sony, tak samo wpięte brało jakieś pomijalne wartości waytogo.gif ).

Niestety Alpine zmusza mnie do dodatkowej roboty i ciągnięcia zasilania po stacyjce, co już napawa mnie obrzydzeniem do tej marki. zolta.gif

To co nie daje mi spokoju sleeping_2.gif to używanie radia na postoju ze zgaszonym silnikiem.

Z racji tego, że mieszkam na wyspie = oczekiwanie na prom co zajmuje nawet 2h bezczynności, rodzi się moje główne pytanie hmm.gif Czy dla auta nie będzie szkodliwe gdy będę tak stał z przekręconym kluczykiem?

Oczywiście będę musiał pamiętać o światłach, ale co z pompą paliwa, tą całą autodiagnostyką i cholera wie czym jeszcze...

Proszę forumowych elektryków i praktyków o dyskusję old.gif

Napisano

nie wiem jaki masz silnik ale wiekszość układów z jakimi się spotkałem gotów jestem stwierdzić nawet ze wszystkiedziałają na zasadzie ze jeżeli ileś tam sekund po właczeniu zapłonu jesli nie uruchomisz silnika ecu przechodzi w stan czuwania pobiera tam jakiś znikomy prąd jednym słowem jest to jak najbardziej bezpieczne i nic się nie stanie. trzeba tylko pamiętac o dodatkowych odbiornikachwentylatory szyby ogrzewane zeby się nie okazało ze po tych 2 h auto ma rozładowane aku.. spotkałem się też z jakąś marką już teraz nie pamiętam gdy po dłuższym czasie gdy zapłon jest właczony było niemozliwe odpalenie trzeba było cofnąc kluczyk i ponownie przekrecić.. jeszcze nie opanowałem swojego stilo i nie wiem jaka jest stacyjka ale w niektórych autach jest kilka pozycji np wkładasz kluczyk działa radio przekręcasz raz działa co innego na końcu jest dopiero zapłon. sprawdz ile masz pozycji w stacyjce bądz poczekaj aż się wypowie ktoś kto zna stilo na wylot..

Napisano

Z te co widzę kolega ma stilo z silnikiem 1.2, taki sam mam w Albei w której miałem ten sam problem, panowie z ASO zgodnie twierdzili że samochód może długi czas (kilka h) spokojnie stać z przekręconym kluczykiem i nic się nie stanie, co prawda pompa paliwa się załączy ale po uzyskaniu odpowiedniego ciśnienia się wyłącza i wszystko jest ok wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> Z te co widzę kolega ma stilo z silnikiem 1.2, taki sam mam w Albei w której miałem ten sam

> problem, panowie z ASO zgodnie twierdzili że samochód może długi czas (kilka h) spokojnie stać

> z przekręconym kluczykiem i nic się nie stanie, co prawda pompa paliwa się załączy ale po

> uzyskaniu odpowiedniego ciśnienia się wyłącza i wszystko jest ok

> Pozdrawiam.

pompa paliwa to juz w ogole ostatnia sprawa jaką bym się martwił ona działa zaraz po przekreceniu kluczyka chwile i do puki nie uruchomisz auta milczy

Napisano
  • Autor

Dziękuję za uspokajające odpowiedzi! ok.gif

A czy jest jakiś prosty i przyjemny sposób na przeciągnięcie przewodu w okolice bezpieczników? Tam będę szukał jakiegoś wygodnego, najmniej druciarskiego sposobu na podpięcie się w zasilanie. Tu mi służą pomocą wątki z montażu tempomatu wink.gif

Napisano

> Dziękuję za uspokajające odpowiedzi!

Czy ja wiem..... Musisz zawsze pamiętać aby wyłączyć światła i je włączyć cool.gif a ja fiata cenie za to, ze zawsze mam włączone hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Czy ja wiem..... Musisz zawsze pamiętać aby wyłączyć światła i je włączyć a ja fiata cenie za to,

> ze zawsze mam włączone

No niestety frown.gif Też ten patent mi się podoba i do tego było jeszcze radio zasilane permanentnie.

Jakbym miał możliwość oddać to radio to bym to zrobił i poszukał czegoś z normalnym poborem prądu.

Napisano

> No niestety Też ten patent mi się podoba i do tego było jeszcze radio zasilane permanentnie.

Ja podłączyłbym takie radyjko tylko pod akumulator + jakiś dodatkowy wyłącznik w razie potrzeby i zostawił w spokoju stacyjkę.

W autku wszystko zostaje po staremu, a radio można używać w każdym przypadku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.