Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy z klimatronikiem - znowu odgrzewam temat

Featured Replies

Napisano

Witam

Przepraszam że znowu zaczynam temat przewałkowany na wszystkie strony ale przewaliłem archiwum i nie znajduje odpowiedzi na mój problem. Oto on. Jak mam ustawione 16 stopni - klimatronik grzeje !!!!! Żeby wrócić do normy muszę przekręcić na MAX grzanie i potem wrócić do 16 - wtedy faktycznie leci chłodne powietrze. Ale po chwili 1 - 2min znowu zaczyna grzać !!! Dobrze natomiast działa pozycja LO - wtedy jest naprawdę zimno !!! Ale to nie to bo powiedzmy chce mieć temp 17 - 18stopni - czyli nie całkiem zimne tylko letnie powietrze - nie da się bo zaraz zaczyna się grzałka !!! Aktywatory działają chyba dobrze bo ustawiają temp dobrze - ale na chwile. Nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłem. Kalibracje klimatronika robiłem - nic nie dało. Dodam że sprawa dotyczy temp ze wszystkich nawiewów.

Napisano

pozostaje ci chyba podjechać na examiner i sprawdzić czy wszystkie czujniki i aktywatory są sprawne niewiem.gif

Napisano

Zgrzaniem jest tak jak z chłodzeniem czyli jak masz włączone AUTO przy chłodzeniu i ustawioną temp.np.22 stopnie jak wsiądziesz do nagrzanego auta klima będzie pracowac bardzo wydajnie aż osiągnie temp.22 stopnie pózniej tylko na podtrzymanie ale gdy wyłączysz AUTO klima i nawiew będzie chodził tak jak nastawiłeś ręcznie natomiast przy grzaniu jest podobnie ale jest jedno ale jeżeli temperatura na zewnątrz jest poniżej 12 stopni przy nastawionych 16 w aucie bedzie grzac dopier po wyżej 12 stopni na zewnątrz ogrzewanie się wyłączy i zacznie pobierac powietrze zewnatrz bezpośrednio byc może umnie jest innaczej bo moje auto jest z 2006 roku po lifcie i może miec już coś pozmieniane od twojego ale sprawdz

Napisano
  • Autor

Tak wogóle to czy jest możliwość wyłączenia AUTO ???? Bo na wyświetlaczu to są do wyboru AUTO lub FULL AUTO a gdzie taki klasyczny normalny MANUAL ????????? W Scenicu jak ręcznie zmienię nawiew czy inne ustawienie to przechodzi w tryb manual i wszelka "inteligencja" się kończy. A ten niestety zawsze stara się być mądrzejszy. Chociażby jak przestawie na LO to uparcie ustawia nadmuchy na twarz. No może to i ma sens i logikę ale ja chce po swojemu i zawsze muszę poprawić po swojemu - wkurza mnie to. Manual powinien być !!!!

Napisano

> Tak wogóle to czy jest możliwość wyłączenia AUTO ????

Tak, jak zrobisz różne temperatury dla obu stron to zgaśnie auto.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Tak wogóle to czy jest możliwość wyłączenia AUTO ????

w zasadzie kiedy masz AUTO to masz manualną klimę, różnica jest tylko w tym, że masz utrzymywaną automatycznie zadana temperaturę. Całe sterowanie jest manualne, czyli sam wybierasz prędkość i kierunek nawiewu (oczywiście mowa o stanie kiedy temp silnika osiąga min 50* czyli wskazówka rusza w górę)

FULL AUTO to pełny automat, który rządzi wszystkim, prędkościami, obiegiem i kierunkami.

Napisano

Czesc

Podepne sie pod temat.

Chodzi o FullAuto.

Czy to normalne, ze przy FULL i pogodzie jaka mamy teraz, nawiew leci tylko na nogi..?? Automatycznie ustawia mi sie na nogi i koniec. Nawet po dluzszym nagrzaniu autka jest caly czas na nogi. Szyba wtedy potrafi zaczac lekko parowac.... Myslalem ze jak auto to i tez jakas mala inteligencja... a tu dupa :/

Jak jest z tym u Was?

Aha i jeszcze jedno.

Nawiew na szybe dziala, na nogi dziala, na twarz dziala. Jak zrobie kombinacje nogi-twarz jest ok, jak zrobie kombinacje twarz-szyba to ta twarz tak tylko tylko dziala, tak samo jest jak nogi-twarz-szyba tez tylko ledwo ledwo. Slychac jak sie przestawia kierunek bo i dzwiek powietrza jest inny, ale z kratek na twarz ledwo leci.

Napisano

> Czy to normalne, ze przy FULL i pogodzie jaka mamy teraz, nawiew leci tylko na nogi..??

> Automatycznie ustawia mi sie na nogi i koniec. Nawet po dluzszym nagrzaniu autka jest caly

> czas na nogi. Szyba wtedy potrafi zaczac lekko parowac.... Myslalem ze jak auto to i tez jakas

> mala inteligencja... a tu dupa :/

do czasu nagrzania się samochodu (wskazówka temp płynu zaczyna iść w górę) - 2 kreski prędkości nawiew góra. potem jak temp wewnątrz auta jest niższa niż zadana - nawiew na nogi i wichura.

Nawiew na nogi idzie zawsze jak jest zał. ogrzewanie czyli temp wew i zew jest niższa od zadanej.

Logika działania tego mechanizmu, jest niestety dość daleka od ideału ale nie poprawisz fabryki. Aby nie parowały szyby temu ma służyć klimatyzacja, ale poniżej +3* się nie załącza.

A jak jeszcze do tego wszystkiego masz czujnik AQS to już w ogóle sa jaja zlosnik.gif

Napisano

Hehe...czyli wynika z tego ze moja klima dziala poprawnie wink.gif.

A co z tymi nawiewami? u Was tez tak jest?

Napisano

> Hehe...czyli wynika z tego ze moja klima dziala poprawnie .

> A co z tymi nawiewami? u Was tez tak jest?

nie wiem, to by trzeba było siedzieć i sprawdzać. Na pewno zauważyłem, że jak mam nawiew na szybę tylko to lekko mi leciało ze środkowych nawiewów.

Napisano

> A co z tymi nawiewami? u Was tez tak jest?

U mnie tak samo.

Napisano

Czyli moge spac spokojnie sadzac za tak powinno byc? wink.gif

Napisano

> Czyli moge spac spokojnie sadzac za tak powinno byc?

no tak nie do końca u mnie jak ustawię np. na szybę i twarz to leci w obu kierunkach, na twarz i nogi tak samo, szyba i nogi też dmucha ,każdy nawiew osobno to tylko z tego kierunku dmucha nie mam jakiś lekkich powiewów z innych kratek, proponuję rozebrać aktywatory rozebrać potencjometry przeczyścić ścieżki (wytrzeć z pyłu) wszystko zmontować i zrobić kalibrację powinno pomuc waytogo.gif

Napisano

Ale widzisz... co ciekawe jak wlacze nawiew na sama szybe to slychac jakies szumienie specyficzne, jak dolacze do tego nawiew na twarz to po chwili tez slychac szumienie ale juz inne - wyraznie slychac ze cos tam sie przelacza, ale efekt wiania nie jest powalajacy. Mysle ze zapalki nie zdmuchne przy 50% szybkosci wiatraka.

Napisano

to pierwsze to nie do końca otwarte klapki , jeżeli przesterujesz na twarz to "ciśnienie powietrza" jest rozładowane właśnie przez ten nawiew, przy takiej konfiguracji szyba- twarz pewnie na szybę leci powietrze ledwo wyczuwalne natomiast na twarz wieje normalnie w zależności od ustawienia prędkości alien.gif wentylatora

Napisano
  • Autor

> Tak, jak zrobisz różne temperatury dla obu stron to zgaśnie auto.

> Pozdrawiam BAS

No niestety nieprawda. Wtedy zgaśnie MONO.

Napisano

> Tak, jak zrobisz różne temperatury dla obu stron to zgaśnie auto.

"auto" zgaśnie ci wtedy gdy jest na dworze ciepło, powiedzmy 25*C włączasz sam nawiew ale bez klimatyzacji ustawiasz temp na 16* cyferki mrugną ci chyba ze 3 razy i "auto "gaśnie - sprawdzone osobiście waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Czyli jednym słowem DUPA. Auto grzeje i już. Aktywatory są sprawne bo po daniu na MAX i po powrocie do 16 stopni zaczyna lecieć chłodne ale w ciągu 1 minuty zaczyna lecieć gorące. Zresztą o sprawności aktywatorów chyba świadczy to że w pozycji LO jest zimno cały czas. Problem jest wg ze sterowaniem lub jakimś głupim czujnikiem. Może czujnik temp wewnątrz auta ??? Twierdzi że wewnątrz jest zimno i próbuje grzać żeby dociągnąć do tych 16 stopni ???

Napisano

proponuję rozebrać aktywatory rozebrać potencjometry przeczyścić ścieżki (wytrzeć z pyłu) wszystko zmontować i zrobić kalibrację powinno pomuc (u mnie pomogło, miałem ten sam problem jeden aktywator wymieniłem bo pękła końcówka a drugi rozebrałem i wyczyściłem potencjometr w środku)

Napisano
  • Autor

Tak uczciwie to przyznam się że nie mam bladego pojęcia jak się do nich dostać i nawet ile ich wszystkich jest. Najchętniej zleciłbym ta robotę komuś kto nie będzie błądził tylko zna się na rzeczy. Najlepiej z okolic Rzeszowa.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ja Ci moge powiedzieć od czego są poszczególne silniczki:

284687505-bbbb.jpg

1 - Odpowiada za temperaturę, po stronie pasażera mamy taki sam tylko z lepszym dostepem. Jak coś się dzieje z temperaturą to prawdopodobnie będzie to jeden z tych dwóch silniczków.

2. Odpowiada za sterowanie nawiewem na nogi i twarz (kratki na konsoli)

3. Odpowiada za sterowania nawiewu na szybę, często możesz gdzieś spotkać opis defrost.

4. Tego silniczka prawie nie widać, widać dobrze przedłuzkę (białe) i jedną ze śrub mocujących. Ten służy za obieg zamknięty/otwarty.

U mnie właśnie padło ogrzewanie na nogi/twarz. Wykręciłem wszystkie, okazało się, że nr 2 ma urwaną tulejkę łączącą się z trybem (albo gdzieś dostanę używany/z uszkodzonym silnikiem lub potencjometrem albo mnie czeka 120zł). Dla testu dałem nr 3 w miejsce nr 2 i mam już ogrzewanie na nogi. Palcem przestawiłem nr 3 tak aby cały czas wiało na szybę i mam pół automat smile.gif

ps. Zdjecie pożyczone z fiat.auto.com.pl, mam nadzieję że nikt nie będzie miał pretensji.

post-24676-1435251154823_thumb.jpg

Napisano

284687554-ccc.jpg

Ten czerwony poniżej odpiętej białej wtyczki z silniczka ?

Mam taki kabel, kończy się od dołu w widocznej kostce. Nie mam już od góry. Z przekroju wynikało by, że spore prądy tam biegają. Może webasto ?

post-24676-14352511549142_thumb.jpg

Napisano

> Ten czerwony poniżej odpiętej białej wtyczki z silniczka ?

> Mam taki kabel, kończy się od dołu w widocznej kostce. Nie mam już od góry. Z przekroju wynikało

> by, że spore prądy tam biegają. Może webasto ?

Pewnie słynna, pykająca nagrzewnica dodatkowa cool.gif

Napisano

ten czerwony gruby przewód widoczny na powyższej focie to przewód zasilający idący do przekaźników jast on umieszczony po stronie kierowcy, biegnie do skrzynki bezpieczników, złącze widoczne na zdjęciu przechodzi za nagrzewnicą i wychodzi na stronie pasażera

przewody od dodatkowej grzałki są po stronie pasażera a przekaźniki gdzieś tak na wysokości lampki w schowku spineyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.