Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciężko wchodzące biegi - co może być przyczyną

Featured Replies

Napisano

Pacjentem jest skrzynia manualna, przy wyłączonym silniku lewarkiem można wrzucać wszystkie biegi bez problemu, podczas jazdy ciężko wbić jedynkę oraz dwójkę, zazwyczaj gdy się już przejedzie kilkaset metrów biegi lepiej wchodzą, myślałem nad olejem w skrzyni ale chyba wyklucza go to że problem dotyczy tylko dwóch biegów, ale co może być przyczyną jeśli nie olej skoro po przejechaniu jakiegoś dystansu sytuacja zazwyczaj się poprawia ? niewiem.gif

Napisano

> Pacjentem jest skrzynia manualna, przy wyłączonym silniku lewarkiem można wrzucać wszystkie biegi

> bez problemu, podczas jazdy ciężko wbić jedynkę oraz dwójkę, zazwyczaj gdy się już przejedzie

> kilkaset metrów biegi lepiej wchodzą, myślałem nad olejem w skrzyni ale chyba wyklucza go to

> że problem dotyczy tylko dwóch biegów, ale co może być przyczyną jeśli nie olej skoro po

> przejechaniu jakiegoś dystansu sytuacja zazwyczaj się poprawia ?

Mżliwe, że rozlegulowało się przeniesienie ruchów drążka do skrzyni - potrzebna regulacja lub wymiana linek albo mechanizm (pająka) przy skrzyni.

Napisano

-wyregulować linki

-sprawdzić poduszki pod silnikiem i skrzynią.

-sprawdzić czy jest olej w skrzyni i jeśli tak to w jakim stanie.

Napisano

> Pacjentem jest skrzynia manualna, przy wyłączonym silniku lewarkiem można wrzucać wszystkie biegi

> bez problemu, podczas jazdy ciężko wbić jedynkę oraz dwójkę, zazwyczaj gdy się już przejedzie

> kilkaset metrów biegi lepiej wchodzą, myślałem nad olejem w skrzyni ale chyba wyklucza go to

> że problem dotyczy tylko dwóch biegów, ale co może być przyczyną jeśli nie olej skoro po

> przejechaniu jakiegoś dystansu sytuacja zazwyczaj się poprawia ?

TTTM zlosnik.gif. W 1 ciężko wbić i czasem haczy, 2 również czasem haczy, a z czasem zaczyna zgrzytać. 3,4,5 - jak w masło.

Napisano
  • Autor

> -wyregulować linki

ok.gif

> -sprawdzić poduszki pod silnikiem i skrzynią.

ok.gif

> -sprawdzić czy jest olej w skrzyni i jeśli tak to w jakim stanie.

Sprawdzałem własnie i było aż za dużo nie wiem jak ktoś to tam wlał ale sporo się ulało po odkręceniu korka do sprawdzania stanu

Napisano

> Sprawdzałem własnie i było aż za dużo nie wiem jak ktoś to tam wlał ale sporo się ulało po

> odkręceniu korka do sprawdzania stanu

hmm.gif

a w jakim stanie olej?

nie nurkowałeś ostatnio tym samochodem?

Napisano

> Sprawdzałem własnie i było aż za dużo nie wiem jak ktoś to tam wlał ale sporo się ulało po

> odkręceniu korka do sprawdzania stanu

A o jakim samochodzie mowa???

Napisano

> a w jakim stanie olej?

> nie nurkowałeś ostatnio tym samochodem?

Stawiam na uwalone synchronizatory ew. TTTM, ale nie wiadomo o jaki samochód chodzi.

Jeżeli na postoju biegi wchodzą OK, to linki i poducha są raczej też OK.

Napisano

> Stawiam na uwalone synchronizatory ew. TTTM, ale nie wiadomo o jaki samochód chodzi.

> Jeżeli na postoju biegi wchodzą OK, to linki i poducha są raczej też OK.

no właśnie niekoniecznie. Silnik zaczyna pracować, lata na poduszkach i naciąga trochę linki, efekt to ciężej wchodzące biegi.

Synchronizatory też możliwe, ale wtedy by zgrzytało przy szybszym przepięciu z 1 na 2

Napisano

u nie przy takich objawach był zapowietrzony wysprzęglik, 5min roboty i biegi wchodzą jak w masło

Napisano
  • Autor

> TTTM . W 1 ciężko wbić i czasem haczy, 2 również czasem haczy, a z czasem zaczyna zgrzytać. 3,4,5

> - jak w masło.

Chyba nie, bo mam drugiego identycznego i tam z skrzynią jest wszystko OK

Napisano
  • Autor

> a w jakim stanie olej?

Nie mam pojęcia, ale po zmniejszeniu stanu do normalnego skrzynia zaczęła trochę lepiej chodzić.

> nie nurkowałeś ostatnio tym samochodem?

nie smile.gif

Napisano

Kolego powiem tak ,PĘKNIĘTA SPRĘRZYNA TARCZY DOCISKU. ostatnio przerabiałem ten temat.Pozdrawiam waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Kolego powiem tak ,PĘKNIĘTA SPRĘRZYNA TARCZY DOCISKU. ostatnio przerabiałem ten temat.Pozdrawiam

Rozumiem że do sprawdzenia jedynie poprzez wyciągnięcie sprzęgła ?

Napisano

> Rozumiem że do sprawdzenia jedynie poprzez wyciągnięcie sprzęgła ?

a powiedz na zgaszonym silniku biegi wchodzą ładnie? zgadłem? a na zapalonym to ciężko wrzucić krótkie biegi

Napisano
  • Autor

> a powiedz na zgaszonym silniku biegi wchodzą ładnie? zgadłem? a na zapalonym to ciężko wrzucić

> krótkie biegi

Pytasz na zapalonym podczas postoju czy podczas jazdy, bo to w sumie też jakaś różnica jest.

Napisano

> Pytasz na zapalonym podczas postoju czy podczas jazdy, bo to w sumie też jakaś różnica jest.

na zgaszonym biegi będą dobrze wchodziły a na zapalonym ciężko

Napisano

> golf IV

W polo III jest linka sprzegla z automatycznym napinaczem. Miałem tak i zmieniłem na linke z manualną regulacją (tanszą) - zamiennik - i jak reka odjął.

Druga rzecz to zardzewiały mechanizm zmiany biegów- można go wykrecic ze skrzyni i przeczyscic.

Napisano
  • Autor

> Druga rzecz to zardzewiały mechanizm zmiany biegów- można go wykrecic ze skrzyni i przeczyscic.

Ale w takim wypadku chyba też by ciężko chodziły na zgaszonym silniku ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.