Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] diesel broni się przed odpaleniem:)

Featured Replies

Napisano

Witam!

Problem wygląda tak: astra F z silnikiem 50 kW TD oplowskim.

Przy temperaturach poniżej zera są kłopoty z odpaleniem, przy -10 konieczne nawet bywa psikanie sprejem do dolotu.

Wymienione zostały miesiąc temu świece żarowe i kable (i działąja prawidłowo), akumulator też jest w 100% OK, pompa wtryskowa regenerowana w te wakacje w serwisie bosha. Oczywiście gdy podjechałem do mechanika to rozłożył ręce i powiedział "stary diesel tak ma zimą". Wiadomo - tak najłatwiej powiedzieć, jak sie nie chce kombinować. Niemniej moje późniejsze śledztwo wykazało kłopoty z doprowadzeniem paliwa. Paliwo zdaje się cofać do baku. Założyłem zawór zwrotny na przewodzie, ale chybą błednie bo pomiędzy filtrem paliwa a pompa (a chyba trzeba było chyba przed filtrem). Tak więc paliwo dalej odrobine się cofa. Ale nie tu problem - przed odpalaniem zalewam ropą do pełna filtr (więc jest co palić), a kłopoty z zapaleniem wciąż są. Auto kaszle, poźniej gdy "złapie" to po chwili gaśnie, mimo nawet trzykrotnego grzania świecami. Dopiero po kilku takich męczeniach astra godzi się zapalić.

A więc moje hipotezy:

zasyfiony filtr paliwa

przytkany przewód paliwowy między bakiem a filtrem

lub jeszcze jeden powód - gdy zalewam do pełna filtr ropą , przewód od filtra do pompy się zapowietrza

dobrze kombinuję?

Należy dodać że ciepły silnik odpala dobrze, natomiast zimny (jak już odpali) to początkowo troche nierówno chodzi.

Napisano

> zasyfiony filtr paliwa

> przytkany przewód paliwowy między bakiem a filtrem

To da się łatwo sprawdzić zasilając pompę z baniaczka z pominięciem filtra. W filtrze może zbierać się woda, która przymarza i nie da się odpalić.

Jeśli pompa dobrze zregenerowana (serwis bosch nic nie znaczy, znaczy tylko tyle że mieli dosyć kasy na franszyzę) to tam nie powinien się układ zapowietrzać. Jest jeszcze kwestia przewodów doprowadzających paliwo do wtryskiwaczy i przelewu. Tam może być problem. Zobacz czy nie ma gdzieś śladów wycieku ropy.

Możesz też sprawdzić rozrząd i ciśnienie sprężania na zimnym, bo może się okazać, że stare diesle tak mają ...

Napisano

czy przy próbie odpalenia wydobywa się bialy/ czarny/ niebieski/ żaden dym?

zaobserwuj i potem bedziemy kombinowali dalej.

Jeśli spodziewasz sie nieszczelnosci (a to całkiem możliwe, też miałem u siebie), to znajdź w twojej okolicy człowieka, który zakuwa węże hystauliczne i daj sobie dorobić przewód filtr-pompa. najczęściej on jest gdzieś lekko nieszczelny. Mnie to kosztowało 6 czy 7 dych 2 lata temu w Grudziądzu.

Poza tym wymień sobie te małe wężyki przelewowe między wtryskami- są do dostania w większości sklepów moto (w przeciwieństwie do tego filtr-pompa).

Jak to nie pomoże- bawimy się dalej.

PS

to, ze serwis regenerował pompę nie znaczy, że ją dobrze ustawił i jeśli powyższe operacje nie pomoga będziesz musiał znaleźć w archiwum mojego mini manuala i przyspieszyć sobie lekko kąt wtrysku- wbrew pozorom nietrudna operacja a rezultat może cię bardzo zaskoczyć.

Napisano
  • Autor

póki co wygląda to tak: wymiana filtra paliwa nie pomogła, problem kłopotu z poborem paliwa chyba można wykluczyć bo odpalałem wkładając przewód paliwowy wprost do bańki z ropą. Mimo, że jest ciepło auto trzeba dość długą (ok 30sek!) pomęczyć żeby wogole kaszlnęło, potem ze 3 razy łapie na jakieś 2 sek i gaśnie, w końcu łaskawie już pali. Przypominam sobie że nawet przy 20 stopniach auto trzeba było odpalać na dwa - najpierw pomęczyć około 5 sek, wyłaczyć zapłon i ponownie - wtedy łapał.

No i dym - dużo i biały.

Napisano

jak nie ubywa ci płynu i jesteś pewien, że nie masz problemów z zapowietrzaniem*, to zostaje ci przyspieszyc kąt wtrysku.

* jak sprawdziłeś, że się nie zapowietrza. Odpaliłeś go na tej dodatkowej bańce, potem tak zostawiłeś na noc i na drugi dzień już nie chciał odpalać?

Bo jeżeli po prostu odkręciłeś przewód od filtra, wsadziłeś do bańki i chciałes odpalać, to się nie dziwię że auto stawiało opory.

Napisano
  • Autor

> jak nie ubywa ci płynu i jesteś pewien, że nie masz problemów z zapowietrzaniem*, to zostaje ci

> przyspieszyc kąt wtrysku.

> * jak sprawdziłeś, że się nie zapowietrza. Odpaliłeś go na tej dodatkowej bańce, potem tak

> zostawiłeś na noc i na drugi dzień już nie chciał odpalać?

> Bo jeżeli po prostu odkręciłeś przewód od filtra, wsadziłeś do bańki i chciałes odpalać, to się nie

> dziwię że auto stawiało opory.

dokładnie tak odpalałem, problemy te same.

Płynu nie ubywa, dodam że jak już auto załapie, to, aby nie zgasło, dodaję gazu - i wtedy pomaga.

Podejrzewam że nie mam wystarczających umiejętności do regulacji kąta - gdzie znajdę ten manual (samemu mi się nie udało)?

Napisano

> No i dym - dużo i biały.

za niskie spręzanie biały dym to oznaka za niskiej temperatury spręzania

Napisano

> dokładnie tak odpalałem, problemy te same.

> Płynu nie ubywa, dodam że jak już auto załapie, to, aby nie zgasło, dodaję gazu - i wtedy pomaga.

> Podejrzewam że nie mam wystarczających umiejętności do regulacji kąta - gdzie znajdę ten manual

> (samemu mi się nie udało)?

spróbować mozesz bo miałeś wykręcaną pompę ale zmiana kąta nie zawsze lekarstwo

ja też się nacztyałem i i szkoda czasu narobiłem sie tylko aby dokładnie wrócić na miejsce bo nic to nie pomogło

Napisano

> Podejrzewam że nie mam wystarczających umiejętności do regulacji kąta - gdzie znajdę ten manual

> (samemu mi się nie udało)?

1

2

3

masz czas-czytaj

nie chce ci się czytać? tu masz samo sedno

a

b

Napisano

Walczyłem z podobnym problemem w silniku 1.7D 57KM. W końcu zwiększyłem dawkę na pompie, przyśpieszyłem wtrysk, wymieniłem olej i dałem od przekaźnika grzania do świec kabel śr. 4mm. Teraz pali bez problemu, a wcześniej musiałem grzać świece 3-4 razy i tyle samo kręcić. Teraz grzeję raz, zakręci 2-3sekundy i pracuje. Po tym zabiegu zrobiłem trasę 287km i weszło nie całe 15L więc nawet po zwiększeniu dawki spalanie w normie. Ogólnie stare diesle opla są czasem dość problematyczne przy odpalaniu i wymagają dużej precyzji w ustawieniu rozrządu i początku wtrysku.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

odkopuję temat dla potomnych.

Próbowałem się bawić z ustawieniem wtrysku - ale na oko to nie ma sensu, zwłaszcza ze się na tym nie znam. Na dodatek, jak się dowiedziałem, pompa wcześniej regulowana była przez człowieka który ma dużo większe mniemanie o sobie niż wiedzę o dieslach. Auto idzie do sprzedaży - chciałem by było wszystko dobrze z nim.

Poszukałem i znalazłem kompetentnego człowieka specjalizującego się w dieslach. Zaczął od sprawdzenia sprężania - wyszło 28-30 Bar, więc może nie idealnie jednak wystarczająco. Po wielu zabawach z pompą mechanik poddał się i oddał mi samochód nie chcąc za to pieniędzy bo "wciąż jest źle" Auto miało pusty akumulator więc odpalałem z kabli - silnik ledwo kręcił, nic dziwnego że nie chciał łapać i wyglądało to marnie.

Dziś (- 8 stopni) po wielogodzinnym ładowaniu akumulatora w domu odbyła się premiera - 30 sek grzania świecami slinik łapie od razu - nie na wszystkich cylindrach, więc trzeba chwilę pomagać mu rozrusznikiem jednak chwile później auto pali już samo - bez wsponianej regulacji nawet nie próbowałbym dziś odpalać.

Czyli problem rozwiązany, dziękuję za pomoc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.