Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zgrzyt przy gaszeniu

Featured Replies

Napisano

Witam w okolicach alternatora, paska wielklinowego itd przy gaszeniu silnika dochodzi taki zgrzycik. Nie zawsze ale jest. Ładowanie jest prawidłowe. Co mogło się stać? Wyślizgany pasek może dawać taki efekt, mam zamiar go wymienić w sobotę.

Dotyczy silnika 1.3 cdti z13dtj

Napisano
  • Autor

> Pierwsze co mi przychodzi na myśl to sprzęgło w kole pasowym alternatora, o ile jest tam takie

> występuje.

Jest, jak go sprawdze?

Napisano

> Jest, jak go sprawdze?

Po zdjęciu paska wieloklinowego zakręć kołem pasowym w lewo i w prawo. W kierunku zgodnym z napędem paska wirnik alternatora powinien się obracać razem z kołem pasowym w drugim kierunku powinno sprzęgło przepuszczać. Dokładne sprawdzenie możliwe jest na stanowisku probierczym u elektromechanika.

Napisano
  • Autor

> Po zdjęciu paska wieloklinowego zakręć kołem pasowym w lewo i w prawo. W kierunku zgodnym z napędem

> paska wirnik alternatora powinien się obracać razem z kołem pasowym w drugim kierunku powinno

> sprzęgło przepuszczać. Dokładne sprawdzenie możliwe jest na stanowisku probierczym u

> elektromechanika.

Tzn jak zakrecę kołem w kierunku przeciwnym do ruchu to koło ma się obracać ale wirnik ma pozostać na miejscu tak?

Aha dodam jeszcze że jak popsikam pasek jakimś plakiem czy czymś śliskim to tego zgrzytu nie ma i tak sie zastanwiam czy to nie pasek powoduje.

Kurde to kółko sporo kasy kosztuje.

Napisano

> Tzn jak zakrecę kołem w kierunku przeciwnym do ruchu to koło ma się obracać ale wirnik ma pozostać

> na miejscu tak?

Tak

> Aha dodam jeszcze że jak popsikam pasek jakimś plakiem czy czymś śliskim to tego zgrzytu nie ma i

> tak sie zastanwiam czy to nie pasek powoduje.

> Kurde to kółko sporo kasy kosztuje.

A może pasek za słabo napięty ...sprawdź napinacz paska.

Napisano
  • Autor

> Tak

> A może pasek za słabo napięty ...sprawdź napinacz paska.

No nie wiem chyba że pasek się naciągnął. Obejrze to wszystko w sobotę. Mam nadzieje że to będzie tylko pasek. Napisze jak to obadam.

Napisano

na 1000000% rolka alternatora wymien czym predzej bo zniszczysz calkowicie alternator. wink.gif

Napisano
  • Autor

> na 1000000% rolka alternatora wymien czym predzej bo zniszczysz calkowicie alternator.

Miałeś już podobny problem? Kurde auto ma dopiero 60 tyś. niestety juz po gwarancji i juz takie problemy. Koło jakieś 250 zł (ina), a na allegro 330 nowy alternator.

Napisano

> Miałeś już podobny problem? Kurde auto ma dopiero 60 tyś. niestety juz po gwarancji i juz takie

> problemy. Koło jakieś 250 zł (ina), a na allegro 330 nowy alternator.

250 i tak dobra cena

tak mialem podobny problem w combo C z tym samym silnikiem jednak przgapilem wymiane na poczatku popiskiwal pozniej sie rozsypal to znaczy krecila sie zew czesc rolki trzac o pozostale elementy sprzegielka w skutek czego przegrzewal sie alternator co efektem bylo przepalenie diod prostowniczych regulatora ,a ze jest razem ze szczotkami to wymiana calego szczotkotrzymacza z regulatorem a diody niestety nie sa na mostku tylko zatopione w tlna czesc obudowy alternatora wiec calosc wyniosla mnie okolo 500 pare zlotych - robocizna moja waytogo.gif

Napisano

Poza tym uszkodzone sprzeglo kolka alternatora powoduje wibrowanie napinacza paska, co skutkuje (poza zwiekszonym halasem) zniszczeniem paska i napinacza.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Poza tym uszkodzone sprzeglo kolka alternatora powoduje wibrowanie napinacza paska, co skutkuje

> (poza zwiekszonym halasem) zniszczeniem paska i napinacza.

> Pozdrawiam

Akurat tego nie mam, pasek idzie równo i żadnego szarpania nie zauważyłem.

Napisano

> Akurat tego nie mam, pasek idzie równo i żadnego szarpania nie zauważyłem.

a jejeku koleszko szukasz poomcy wszyscy Ci mowimy ,ze to rolka aty nie szukasz innej przyczyny ..... amoze to ,a moze smo ... wymieniej ta rolke i nie marudz jak uwazasz ,ze to sporo kasy to kup nowy alternator albo zespawaj ta rolka angryfire.gif

Napisano
  • Autor

> a jejeku koleszko szukasz poomcy wszyscy Ci mowimy ,ze to rolka aty nie szukasz innej przyczyny

> ..... amoze to ,a moze smo ... wymieniej ta rolke i nie marudz jak uwazasz ,ze to sporo kasy

> to kup nowy alternator albo zespawaj ta rolka

Spoczko w sobote to obejrze, pasek już mam. O wynikach poinformuje.

Napisano
  • Autor

> Spoczko w sobote to obejrze, pasek już mam. O wynikach poinformuje.

Właśnie wróciłem od mechanika. Po wstępnych oględzinach po scągnieciu paska wychodzi ze to koło z altka jest w porzadku. Nic nie charczy, nie ma luzu i zatrzymuje sie w porzadku. Napinacz (rolka) i inne koła też w porzadku za wyjątkiem pompy wody. Ta ma luz ale nie wielki. Za jakieś pare tysięcy ją wymienie. Mechanik wszystko obsłuchał stetoskopem i wychodzi na to że to cykanie pochodzi prawdopodobnie od wtryskiwaczy. Pytanie tylko czy ma to tak chodzić bo nie jest fachurą w tego typu silnikach.

Pasek zalożony nowy - contitech. Po odpaleniu ustały wszystkie niepokojące odgłosy świstania i zgrzytów po gaszeniu samochodu.

Pozostaje jedynie kwestia tych wtryskiwaczy.

Wszystkim wielkie dzięki za pomoc i poradę na co zwrócić uwagę.

Napisano

No napewno nie jest fachura skoro twierdzi ze pompa wody jest na pasku PK i ma luz screwy.gif

Napisano
  • Autor

> No napewno nie jest fachura skoro twierdzi ze pompa wody jest na pasku PK i ma luz

No ale tak sie składa że ona jest na pasku. Sam widziałem i ruszałem tym kółkiem.

Napisano

> No ale tak sie składa że ona jest na pasku. Sam widziałem i ruszałem tym kółkiem.

Pompa wody[cieczy chlodzacej] jest chyba na pasku rozrzadu...

a czy na pasku PK nie jest alternator[tylko] ?

Napisano
  • Autor

> Pompa wody[cieczy chlodzacej] jest chyba na pasku rozrzadu...

> a czy na pasku PK nie jest alternator[tylko] ?

Nie, paskiem (dokładnie 6PK1318) jest napędzany alternator, pompa wody i sprężarka klimy. Do tego oczywiście wszystko spięte napinaczem. Pamiętajcie o jakim silniku rozmawiamy: 1.3 CDTI Z13DTJ.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.