Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sonda lambda w instalce II gen.

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam pytanko czy w instalacji II gen. podczas pracy silnika na LPG są branę pod uwagę odczyty z sondy? Pytam ponieważ przy zakładaniu instalacji wymieniono mi sonde i zastanawiam sie czy na jakąś specjalną powiedzmy przystosowaną do LPG. Pytam bo chciałbym wymienić ten element.

Napisano

> Witam,

> Mam pytanko czy w instalacji II gen. podczas pracy silnika na LPG są branę pod uwagę odczyty z

> sondy?

Dla sterownika LPG jest to podstawowy sygnał.

Sterownik silnika otrzymuje wtedy tzw. sygnał emulowny.

Pytam ponieważ przy zakładaniu instalacji wymieniono mi sonde i zastanawiam sie czy na

> jakąś specjalną powiedzmy przystosowaną do LPG.

Nie ma czegoś takiego.

>Pytam bo chciałbym wymienić ten element.

Co Cię do tego skłania?

Napisano
  • Autor

> Co Cię do tego skłania?

Podejrzanie duże zużycie Pb, szarpanie na na zimnym silniku na Pb, falownie obrtów na LPG, kilka strzałów (ale to pewnie kwestia składu i regulacji mieszanki) i jest tak że po pwenym czasie pracy obroty ja biegu jałowym zaczynają falować nieco się zwiększają a potem zapala się check ale jeszcze nie sprawdziłem co to za błąd...

Napisano

> Podejrzanie duże zużycie Pb, szarpanie na na zimnym silniku na Pb, falownie obrtów na LPG, kilka

> strzałów (ale to pewnie kwestia składu i regulacji mieszanki) i jest tak że po pwenym czasie

> pracy obroty ja biegu jałowym zaczynają falować nieco się zwiększają a potem zapala się check

> ale jeszcze nie sprawdziłem co to za błąd...

robiłeś reset sterownika benzynowego ?

bo od tego bym zaczął, potem sprawdzenie sądy jakimś miernikiem

a wymiana dopiero na końcu

sama sonda jest normalna, nie ma "do LPG", w astrze założyłem NTK uniwersalną i śmigała prawie 100kkm

Napisano
  • Autor

> robiłeś reset sterownika benzynowego ?

> bo od tego bym zaczął, potem sprawdzenie sądy jakimś miernikiem

> a wymiana dopiero na końcu

> sama sonda jest normalna, nie ma "do LPG", w astrze założyłem NTK uniwersalną i śmigała prawie

> 100kkm

Restart robiłem kilka razy ale bez rezultatów, moja sonda ma z 50k-80k ale podejrzewam że nie jest pierwszej jakości to pewnie jakiś noname założony przez gaziarza

Napisano

> Podejrzanie duże zużycie Pb, szarpanie na na zimnym silniku na Pb, falownie obrtów na LPG, kilka

> strzałów (ale to pewnie kwestia składu i regulacji mieszanki) i jest tak że po pwenym czasie

> pracy obroty ja biegu jałowym zaczynają falować nieco się zwiększają a potem zapala się check

> ale jeszcze nie sprawdziłem co to za błąd...

sprawdz klemy akumulatora, ja półtora roku walczyłem z podobnymi objawami okazało się ze winne były te zaciski klem na kablach, poucinałem i założyłem zwykłe klemy....objawy co jakis czas zapalała sie kontrolka silnika, na lpg zmulał lub falowały obr, często strzelał, a na noPb to nie chciał wchodzić na obroty i muł był o dodatkowo co jakis czas kontrolka abs-u sie paliła......

• 2 tygodnie później...
Napisano

podłącze się do tematu:

1) jak sonda jest wpięta przy drugiej generacji do centralki od lpg ?? równolegle do centralki lpg a potem z jakiegoś wyjścia centralki lpg do ECU?? sonda 4 przewodowa samochód bravo 1.6. Myślałem żeby ominąć komp powrócić do stanu przed instalacją i zobaczyć jak wtedy będzie zachowywać się sonda.

2)Pytam bo mam problem z taką instalacją. sonda pracuje ale wystarczy że wyłączymy zapłon i odpalimy znów auto i wyrzuca błąd sondy.

3) czy jeśli jest błąd sondy i ECU w trybie awaryjnym to silniczek od gazu nie pracuje- stoi w miejscu??

Mechanik kombinuje zgania na gaziarza gaziarz na mechanika zacząłem więc sam wnikać jak to działa. koszty już są wymienione: lambda, wydech, teraz mówi że być może komp a poprawy nie ma...

Napisano

> podłącze się do tematu:

> 1) jak sonda jest wpięta przy drugiej generacji do centralki od lpg ?? równolegle do centralki lpg

> a potem z jakiegoś wyjścia centralki lpg do ECU?? sonda 4 przewodowa samochód bravo 1.6.

> Myślałem żeby ominąć komp powrócić do stanu przed instalacją i zobaczyć jak wtedy będzie

> zachowywać się sonda.

Przy drugiej generacji na benzynie wszystko jest podpięte standardowo, natomiast po przełączeniu na LPG sygnał sondy idzie do sterownika gazu, a do sterownika silnika idzie albo sygnał emulowany sondy lambda, albo np. przewód prowadzący do sondy jest zwierany do masy. We fiatach stosuje się chyba tę drugą metodę.

W każdym bądź razie po przełączeniu na LPG do ECU nie trafia sygnał sondy lambda.

> 2)Pytam bo mam problem z taką instalacją. sonda pracuje ale wystarczy że wyłączymy zapłon i

> odpalimy znów auto i wyrzuca błąd sondy.

Jak uruchamiasz na benzynie, to nie powinno być takiego efektu przy sprawnej sondzie. Albo wysypała się sonda, albo układ w sterowniku LPG odpowiadający za przęłączanie sygnału sondy.

> 3) czy jeśli jest błąd sondy i ECU w trybie awaryjnym to silniczek od gazu nie pracuje- stoi w

> miejscu??

Sterownik gazu "nie wie" o błędzie lambdy w ECU. To po pierwsze. A po drugie, jeśli błąd sondy nie pochodzi od niej samej, to może zdarzyć się, że sterownik LPG otrzymuje z niej sygnał i na LPG krokowiec będzie oscylował.

> Mechanik kombinuje zgania na gaziarza gaziarz na mechanika zacząłem więc sam wnikać jak to działa.

> koszty już są wymienione: lambda, wydech, teraz mówi że być może komp a poprawy nie ma...

Jaki masz konkretnie model instalacji gazowej? Zwykle wypinając kompa LPG i zwierając w jego gnieździe odpowiednie piny jest się w stanie wrócić do układu elektrycznego sprzed montażu LPG.

Napisano

parownik lovatec, sterownik stag2L, symulacja 1V z masy.

z takich spostrzeżeń moich może to coś pomoże w zdiagnozowaniu:

-silniczek krokowy od gazu po wyjęciu nie reaguje np na wciśnięcie pedału przyspieszenia.

-kontroler sondy jest podpięty w taki sposób że wyłączenie zapłonu powoduje jego reset.

nie wiem czy dobrze rozumię w moim przypadku gdy mam symulację z masy sygnał z lambdy jest podawany na sterownik lpg a ten steruje silniczkiem krokowym od gazu, a w tym czasie przewód od ECU do lambdy jest zwierany do masy powodując przejście sterownika w stan awaryjny dobrze rozumuję?? tylko co jeśli zewrzemy do masy mamy błąd lambdy i trzeba go kasować z kompa czy tak??

Napisano

> parownik lovatec, sterownik stag2L, symulacja 1V z masy.

> z takich spostrzeżeń moich może to coś pomoże w zdiagnozowaniu:

> -silniczek krokowy od gazu po wyjęciu nie reaguje np na wciśnięcie pedału przyspieszenia.

A silnik pracował wtedy na gazie? Raczej nie, skoro miałeś wyjętego krokowca. W takim razie dlaczego miałby się ruszyć?

> -kontroler sondy jest podpięty w taki sposób że wyłączenie zapłonu powoduje jego reset.

Chodzi o sterownik LPG?

> i w takim razie jeśli mam symulacje z masy sygnał z lambdy jak rozumię nie jest brany pod uwagę to

> na podstawie czego jest sterowany silniczek krokowy od gazu?? sygnałem z TPS?? i co jest w tym

> czasie wysyłane do ECU, jakaś symulacja??

Sygnał lambdy jest przez sterownik LPG jak najbardziej brany pod uwagę. Symulacja dotyczy tego, co aktualnie idzie do ECU zamiast oryginalnego sygnału sondy lambda.

Patrząc na ten schemat:

http://www.ac.com.pl/public/pubonline/cms/files/Programy-i-instrukcje-obslugi/pl/Archiwum/stag2l.pdf

Dochodzę do wniosku, że jeśli wypiąłbyś kontroler i w jego wtyczce zwarł kabel czarny i zielony, to mógłbyś sprawdzić czy Twoje problemy pochodzą od instalacji LPG, czy są po stronie np. sondy.

Jazda oczywiście na benzynie. smile.gif

> tak na mój rozum to bym obstawiał że uszkodzenie leży po stronie kontrolera lambdy

Napisano

> A silnik pracował wtedy na gazie? Raczej nie, skoro miałeś wyjętego krokowca. W takim razie

> dlaczego miałby się ruszyć?

> Chodzi o sterownik LPG?

odpowiedziałeś na mojego posta zanim go edytowałem, poprawiłem się ewenualnie w miarę możliwości chodzi o korektę wink.gif chodziło mi o sterownik lpg, a sprawdzałem krokowca na lpg.

A teraz najlepsze: byłem u gaziarza który to zakładał pozadawałem trochę nurtujących mnie pytań i jak się okazało nie ma prawa to działać bo ta instalacja miała w jego założeniu tylko wyglądać jak II gen. także i kontroler i silniczek pełnią tam podobno rolę atrapy żebym nie miał problemów z przeglądem a ja byłem przekonany do tej pory że mam II gen angryfire.gif

ale temat jak najbardziej aktualny bo przynajmniej chcialbym się dowiedzieć jak to powinno być zrobione prawidłowo.

Napisano

> odpowiedziałeś na mojego posta zanim go edytowałem, poprawiłem się ewenualnie w miarę możliwości

> chodzi o korektę chodziło mi o sterownik lpg, a sprawdzałem krokowca na lpg.

Miałeś wyjętego krokowca i silnik pracował na LPG? hmm.gif

Jeśli nie pracował, to silnik krokowy nie będzie się ruszał.

> A teraz najlepsze: byłem u gaziarza który to zakładał pozadawałem trochę nurtujących mnie pytań i

> jak się okazało nie ma prawa to działać bo ta instalacja miała w jego założeniu tylko wyglądać

> jak II gen. także i kontroler i silniczek pełnią tam podobno rolę atrapy żebym nie miał

> problemów z przeglądem a ja byłem przekonany do tej pory że mam II gen

To jest taka pseudo IIgeneracja, bo nie konfigurujesz tego z komputera, tylko przełącznikami, ale taka 100% atrapa to to nie jest.

Pytanie tylko, czy krokowiec, jest faktycznie krokowcem, czy może jest założona imitacja, bo w tej sytuacji ruszać się nie ma prawa. smile.gif

> ale temat jak najbardziej aktualny bo przynajmniej chcialbym się dowiedzieć jak to powinno być

> zrobione prawidłowo.

Prawidłowo, to powinien być założony nieco lepszy od podanego kontroler lambdy.

Napisano

> Miałeś wyjętego krokowca i silnik pracował na LPG?

mialem wyjętego krokowca i zaślepiony otwór po nim.

> Prawidłowo, to powinien być założony nieco lepszy od podanego kontroler lambdy.

np jaki? (stag xL będzie dobry??)

i jeszcze wróce jak to jest z symulacją z masy ? w momencie pracy na lpg przewód z ECU do lambdy jest zwierany do masy?? jak to jest realizowane??

muszę jeszcze pogrzebać w instalacji i sprawdzić czy rzeczywiście te elementy nie są nie podłączone.

Napisano

> mialem wyjętego krokowca i zaślepiony otwór po nim.

No to powinien coś się ruszyć przy przegazówce.

> np jaki? (stag xL będzie dobry??)

Myślę, że byłby wystarczający, zwłaszcza, że jest kompatybilny z przełącznikiem Stag 2W i emulatorem Stag 2E, które powinienieś mieć przy obecnej instalacji.

> i jeszcze wróce jak to jest z symulacją z masy ? w momencie pracy na lpg przewód z ECU do lambdy

> jest zwierany do masy?? jak to jest realizowane??

Kontroler ma odpowiedni przekaźnik.

> muszę jeszcze pogrzebać w instalacji i sprawdzić czy rzeczywiście te elementy nie są nie

> podłączone.

Nie zaszkodzi.

Napisano

> Patrząc na ten schemat:

> http://www.ac.com.pl/public/pubonline/cms/files/Programy-i-instrukcje-obslugi/pl/Archiwum/stag2l.pdf

> Dochodzę do wniosku, że jeśli wypiąłbyś kontroler i w jego wtyczce zwarł kabel czarny i zielony, to

> mógłbyś sprawdzić czy Twoje problemy pochodzą od instalacji LPG, czy są po stronie np. sondy.

> Jazda oczywiście na benzynie.

rozumię że nie będę miał problemów z zapaleniem na pb i będę mógł to sprawdzić, czy ewentualnie nie odpinając kontrolera powrócić do stanu oryginalnego z połączeniem sondy tylko pamiętając żeby nie przełączać na lpg bo się mapy mogą rozjechać??

Napisano

> rozumię że nie będę miał problemów z zapaleniem na pb i będę mógł to sprawdzić,

patrząc na podany schemat, wszystko powinno być waytogo.gif

Napisano

czekam na trochę wolnego czasu i będę sprawdzał, zawziąłem się zlosnik.gif

zastanawia mnie jeszcze jedno w jakim celu pchać się w emulację lambdy ustawiając czasy wtrysku itp ryzykując rozjechanie się map. jakim problemem jest ustawienie emulacji z masy, czy chodzi o to żeby ECU nie łapał błędów??

Napisano

> czekam na trochę wolnego czasu i będę sprawdzał, zawziąłem się

> zastanawia mnie jeszcze jedno w jakim celu pchać się w emulację lambdy ustawiając czasy wtrysku itp

> ryzykując rozjechanie się map.

Rozumiem, że teraz piszesz o sekwencji?

Chodzi o to, żeby silnik cały czas prawcował na mieszance takiej, jaka byłaby w danym momencie na benzynie. Przy sekwencji bardziej rozsądnej drogi nie masz, bo działa ona w oparciu o czas wtrysku benzyny. W II gen. ECU dostaje jakąś lipę, żeby się zamknął i nie korygował składu (bo i tak na nic to wtedy nie ma wpływu). Natomiast skład mieszanki wychodzi z ustawień reduktora i działania sterownika LPG na silnik krokowy. Jak już wiesz, dla niego podstawowym sygnałem jest odczyt sondy lambda.

>jakim problemem jest ustawienie emulacji z masy, czy chodzi o

> to żeby ECU nie łapał błędów??

W II generacji tylko o to chodzi.

IV generacja ma zasadę działania, która wyklucza zastosowanie emulatora.

Napisano

> chodziło mi o II gen

Pisałeś o ustawianiu czasów wtrysku. Z resztą nieważne.

Napisano

> Na allegro jest taka NTK

smile.gif na allegro sprzedawali po 15 zł rezystory warte 25 gr dające silnikowi dodatkowe 40HP.

Napisano

> Pisałeś o ustawianiu czasów wtrysku. Z resztą nieważne.

no tak bo jakbym ustawił u siebie falę na moim kontrolerze lambdy to po pewnym czasie bym miał problemy na pb tak gdzieś wyczytałem więc ktoś radził by zastosować lepszy sterownik np stag xl , ustawić odpowiednie czasy mieszanki bogatej i ubigiej co zapobiegać by miało rozjechaniu map, dlatego moje pytanie było po co sobie komplikować a nie zostawić symulację do masy?? nie wiem może za dużo czytam zlosnik.gif

Napisano

We fiatach zamiast bawić się falą, prościej dać masę i jest spokój. W takich np. dełu to niestety odpada.

• 2 tygodnie później...
Napisano

odgrzebuje temat żeby nie zakładać nowego. wiem już że silniczek krokowy w mojej II gen nie pracuje tylko udaje wisząc sobie. czyli mam I gen. i teraz pytanie bo zacząłem sobie sam regulować na podstawie wskazań z sondy chcąc mieć mieszankę raczej bogatą w całym zakresie obrotów. i generalnie mi się udało choć czasami zauważam że po rozgrzaniu silnika mam sytuacje że napięcie na sondzie zaczyna oscylować tak na oko 2 sek bogato, 2 sek ubogo wraz ze wzrostem obrotów szybciej i zastanawia mnie jak to możliwe w I gen czy coś jest nie tak? a sprawdzam taką kontrolką sondy lambda zamontowaną w kabinie. hmm.gif

Napisano

> odgrzebuje temat żeby nie zakładać nowego. wiem już że silniczek krokowy w mojej II gen nie pracuje

> tylko udaje wisząc sobie. czyli mam I gen.

> choć czasami zauważam że po rozgrzaniu silnika mam sytuacje że

> napięcie na sondzie zaczyna oscylować tak na oko 2 sek bogato, 2 sek ubogo wraz ze wzrostem

> obrotów szybciej

hmm.gif wg czego oceniasz że nie pracuje? Odpięty jest kabelek od krokowca?

Napisano

> wg czego oceniasz że nie pracuje? Odpięty jest kabelek od krokowca?

mam stag 2L i nie podpięty kabelek (luźny) do tps a według instrukcji w takiej sytuacji silniczek nie pracuje.

Napisano

> mam stag 2L i nie podpięty kabelek (luźny) do tps a według instrukcji w takiej sytuacji silniczek

> nie pracuje.

Z opisu twego wynika że jednak pracuje. 893goodvibes.gif Bo niby co cyklicznie zmienia mieszankę 893goodvibes.gif

Napisano

> Z opisu twego wynika że jednak pracuje. Bo niby co cyklicznie zmienia mieszankę

z mojego opisu tak by wynikało co jest sprzeczne niby z instrukcją ale nie wiem, raz oscyluje za kawałek tylko bogato...

Napisano

> ... raz oscyluje za kawałek tylko bogato...

Bo kończy się zakres pracy silniczka krokowego ...

A czy przypadkiem stag2L nie ma śruby na silniczku?

Ją też powinieneś podregulować ...

Sygnał z TPS jest potrzebny, żeby komputer lpg wiedział kiedy autko jest na biegu jałowym, a kiedy silnik jest obciążony. Odłączenie TPS nie wyłącza działania silnika krokowego ...

Jak Ci kiepsko działa TPS, to można jeszcze podłączyć ten kabelek pod przełącznik wolnych obrotów i odpowiednio ustawić stag2L ...

Napisano

ma śrubę nią też próbuję regulować. nawet jak nic nie kręcę raz jest bogato , raz oscyluje innym razem ubogo...

Napisano

> ma śrubę nią też próbuję regulować. nawet jak nic nie kręcę raz jest bogato , raz oscyluje innym

> razem ubogo...

i dlatego ten sterownik jest do bani

Napisano

> i dlatego ten sterownik jest do bani

wiem wiem. ale jak bym zastosował np stag xl już programowalny to dał by sobie radę z utrzymaniem właściwej mieszanki czy szkoda zachodu ??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.