Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klatka sc/cc ochrona

Featured Replies

Napisano

kiedyś kumpel opowiadał mi historię jak jego znajomy jechał sobie spokojnie sejem i traktor wyjechał mu pod koła. Ten nie wyhamował i wjechał w ten traktor. W wyniku kolizji silnik seja wjechał do środka i spowodował obrażenia nóg u kierowcy.

Teraz moje pytanie: czy klatka w jakiś sposób chroni przed czymś takim? Każdy może mieć pecha i zaatakować czołowo jakieś drzewo...

Napisano

życzę powodzenia z klatka jak do wypadku dojdzie bez kasku na seryjnym fotelu i pasach

Napisano

> życzę powodzenia z klatka jak do wypadku dojdzie bez kasku na seryjnym fotelu i pasach

A czy kolega pytal o kask czy pytanie bylo inne?

Wiec sie nie wypowiadaj jak masz pisac co popadnie ...

Napisano

> A czy kolega pytal o kask czy pytanie bylo inne?

> Wiec sie nie wypowiadaj jak masz pisac co popadnie ...

to żeś wniósł do rozmowy alien.gif

tak klatka pomorze ubezpieczycielowi nie wypłacić ubezpieczenia bo autko nie ma tego w homologacji drogowej

Napisano

> to żeś wniósł do rozmowy

> tak klatka pomorze ubezpieczycielowi nie wypłacić ubezpieczenia bo autko nie ma tego w homologacji

> drogowej

I znow nie odpowiadasz na pytanie zadane przez kolege ...

Idz lepiej popisz na sc.pl tam wsrod calej bandy ludzi zakladajacej diody i gej looki jestes bogiem i napewno Cie posluchaja ...

Napisano

> to żeś wniósł do rozmowy

> tak klatka pomoRZe ubezpieczycielowi nie wypłacić ubezpieczenia

raczej pomoże 270751858-jezyk.gif

Napisano

> I znow nie odpowiadasz na pytanie zadane przez kolege ...

> Idz lepiej popisz na sc.pl tam wsrod calej bandy ludzi zakladajacej diody i gej looki jestes bogiem

> i napewno Cie posluchaja ...

widzę człowieku ze masz poważny problem, jakiś niedowartościowany się czujesz czy coś?

zamiast mi jechać to byś lepiej koledze uświadomił co się dzieje z człowiekiem przy wypadku kiedy ma klatkę i w coś przyłoży, co z tego ze buda będzie wzmocniona i się nie rozleci jak seryjne auto?

w seju jest w kabinie niewiele miejsca a dodatkowe rury to tylko dodatkowe zagrożenie w takim przypadku

wiec odpowiedz brzmi następująco: jeżeli będziesz miał klatkę fotel kubełkowy 4 punktowe pasy i kask to twoje bezpieczeństwo poprawi się względem seryjnego auta, jak nie będziesz miał kompletu to klatka zrobi ci tylko kuku

Napisano

Ja to wiem i Ty to wiesz ale nie znam NIKOGO powtarzam NIKOGO kto by zayebal w klatke w codziennym uzytkowaniu nawet przy wypadku pod warunkiem ze ma dobry kubel i szelki bo bez tego bym do klatki nie wsiadal.

A po drugie do Ciebie nic nie mam tylko nie wciskam komus moich madrosci na sile tymbardziej ze nie zrobi nikomu krzywdy tylko i wylacznie sobie ...

Napisano

to ja próbuję troszkę wysilić czyjaś wyobraźnie żeby się zastanowił co robi zanim to zrobi

Pytanie do autora wątku: czy auto jest tylko do sportu czy normalnie podróżujesz tym po drogach??

Napisano
  • Autor

kolego Shouphas dziękuję za pomoc. Bardzo lubię odpowiedzi nie na temat. Aczkolwiek kolega Wuniek słusznie zauważył, że nie wspomniałem nic o kubełku i pasach. Wydało mi się to oczywiste ale napiszę dla jasności. Kubeł jest, pasy 4 pkt i kask. Pisząc wątek miałem na myśli auto jadące w kjs.

To jak z tą klatką, zabezpiecza ona jakoś przed wjechaniem silnika do środka? z tego co widziałem zawsze klatki były rozbudowane po bokach samochodu i szły do kielichów.

Napisano

jeśli dobrze trafisz to i klatka nie jest w stanie zatrzymać silnika który chce wejść do kabiny

Napisano

> To jak z tą klatką, zabezpiecza ona jakoś przed wjechaniem silnika do środka? z tego co widziałem

> zawsze klatki były rozbudowane po bokach samochodu i szły do kielichów.

wszystko jest bardzo mocno zależne od tego z jakiego konta przyłożysz i czy klatka będzie miała szanse przenieść gdzieś te obciążenia, przy strzale prosto w znaczek(pod katem prostym) pas przedni podda się dosyć szybko potem dopóki poduszki się nie zerwa cześć energi przejma podłożnice, jak już to się podda to silnik zostanie dopchnięty do ściany grodziowej i wejdzie do środka, bez klatki w tym monecie złamał by się pewnie dach i podłoga i jakoś rozproszyło by to energie, przy klatce zastrzały wzmocnia podłożnice i najprędzej urwą się poduszki potem już tylko maglownica cie chroni i ona się raczej nie podda silnikowi tylko wjedzie razem z nim do środka

tak wiec klatka zapewne by ci pomogła bo spełnić powyższe założenia dosyć ciężko

Napisano

> kolego Shouphas dziękuję za pomoc. Bardzo lubię odpowiedzi nie na temat. Aczkolwiek kolega Wuniek

> słusznie zauważył, że nie wspomniałem nic o kubełku i pasach. Wydało mi się to oczywiste ale

> napiszę dla jasności. Kubeł jest, pasy 4 pkt i kask. Pisząc wątek miałem na myśli auto jadące

> w kjs.

> To jak z tą klatką, zabezpiecza ona jakoś przed wjechaniem silnika do środka? z tego co widziałem

> zawsze klatki były rozbudowane po bokach samochodu i szły do kielichów.

Oczywiście, znajomym wyjechał suv przy ich 100km. Skończyło się, że suv został złamany w pół. Kierowca bez pasów miał dziurę w kolanie bo jakiś element wjechał mu w nogę a pasażer też bez pasów złamał ręke i żuchwę. Gdyby mieli zapięte pasy wyszli by bez uszczerbku na zdrowiu smile.gif Klatka usztywnia całą karoserie nawet ta bez zastrzałów do kielichów. Co prawda lepiej je sobie zrobić kiedy będziesz budować klatkę ale oni nie mieli i cały impet zatrzymał się na pałąkach bocznych a klatka nie była nigdzie zgięta i teraz jeździ u kogoś innego smile.gif Tak jak silnik biglaugh.gif

Nie zapominaj, że mocowanie silnika jest z tak zaprojektowane by silnik podczas wypadków "chował się pod auto" Co prawda nie zawsze to wychodzi ;p

A co do twojego pytania to jeszcze zależy w co przydzwonisz. Ściana betonowa, drzewo mniej przejmuje impet niż np. jakieś inne auto smile.gif Ale widziałem kilka sejów w RPP po spotkaniu z drzewami i jakoś kierowcy wychodzili z tego smile.gif Po coś się te klatki jednak montuje smile.gif

Napisano
  • Autor

czyli jeśli auto przydzwoni centralnie w drzewo to tak naprawdę klatka nic nie pomaga. Zastrzały do kielichów wzmacniają podłużnie - tak wyczytałem wyżej. Jeśli podłużnice są sztywne to puszczają poduszki, które nie są jakimś super wytrzymałym elementem i silnik z maglem przez ścianę grodziową wjeżdża do środka.

Napisano

> Ja to wiem i Ty to wiesz ale nie znam NIKOGO powtarzam NIKOGO kto by zayebal w klatke w codziennym

> uzytkowaniu nawet przy wypadku pod warunkiem ze ma dobry kubel i szelki bo bez tego bym do

> klatki nie wsiadal.

> A po drugie do Ciebie nic nie mam tylko nie wciskam komus moich madrosci na sile tymbardziej ze nie

> zrobi nikomu krzywdy tylko i wylacznie sobie ...

ja znam jednego inteligenta ale zawwsze powtarzal że szkoda czasu na zapinanie pasów i ma fajna szrame na łbie ale żyje

Napisano

> czyli jeśli auto przydzwoni centralnie w drzewo to tak naprawdę klatka nic nie pomaga. Zastrzały do

> kielichów wzmacniają podłużnie - tak wyczytałem wyżej. Jeśli podłużnice są sztywne to

> puszczają poduszki, które nie są jakimś super wytrzymałym elementem i silnik z maglem przez

> ścianę grodziową wjeżdża do środka.

kolego podpowiem ci zawsze cos da, ale problemem możd być płyta pod silnikiem która uniemozliwi wjazd silnika ze skrzynią pod autko

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.