Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Homologacja pasów bezpieczeństwa

Featured Replies

Napisano

Witam.

Rozglądam się za 3 punktowymi pasami szelkowymi.

Przeglądając rożne oferty zastanawia mnie jak to jest z tą homologacją...

Wszelakie oferowane na Allegro posiadają homologację E4 dopuszczającą do ruchu drogowego.

A co gdyby zakupił dla przykładu z pasy UK posiadające homologacje ECE i EEC także będą dopuszczone do ruchu drogowego w Polsce?

Wedle tego co przeczytałem po wejściu do Unii miało to zostać znormalizowane do standardów europejskich.

Napisano

> Witam.

> Rozglądam się za 3 punktowymi pasami szelkowymi.

> Przeglądając rożne oferty zastanawia mnie jak to jest z tą homologacją...

> Wszelakie oferowane na Allegro posiadają homologację E4 dopuszczającą do ruchu drogowego.

> A co gdyby zakupił dla przykładu z pasy UK posiadające homologacje ECE i EEC także będą dopuszczone

> do ruchu drogowego w Polsce?

> Wedle tego co przeczytałem po wejściu do Unii miało to zostać znormalizowane do standardów

> europejskich.

Głośno mysląc zastanawiam się, czy homologacja dopuszczająca wyrób jako część zamienną do samochodu i dopuszczająca ją do ruchu drogowego jest wystarczajaca? Przecież poza tym kryterium jest jeszcze kwestia usankcjonowania modyfikacji konkretnego modelu samochodu, gdyż gdyby nie to, do dowolnego samochodu można by zamontować dowolną certyfikowana część, np. kierownicę jelcza do matiza czy coś w tym stylu. To przykład skrajny i przesadny ale chodzi o pokazanie zasady i toku rozumowania.

Napisano
  • Autor

Właśnie znalazłem:

"Najdroższe na rynku wielopunktowe i najbezpieczniejsze pasy sportowe, to te w układzie "X" z homologacją FIA. Niestety, dla początkujących kierowców, których nie stać na wynajęcie lawety lub płacenie mandatów, nie jest to rozwiązanie korzystne. Polskie prawo wymaga od samochodów poruszających się po drogach publicznych tzw. homologacji drogowej ECE. Niestety pasy w układzie "X" z bardzo restryktywną homologacją FIA nie spełniają norm ECE."

Żródło: Tutaj

Prawda to jest?

Napisano

> Prawda to jest?

Jest pełno dziwnych przepisów wykluczajacych się pomiędzy FIA a PoRD wiec jest to mozliwe. Ja np mialem pasy 5pkt 3'' i miały chomologację drogowa (kupione w Jacky Wrocław). Niektorzy maja takie same pasy i tej chomologacji nie maja wyszytej.

Pasow 3pkt osobiście nie polecam. Raz ze 90% osob je żle montuje dwa czy sa duzo bezpieczniejsze od zwykłych hmm.gif

Napisano

> A czemu ich nie polecasz?

> Montaż montażem...

Wiesz co raz miałem takie w rajdowce (takiej do KJS) i jakoś nie wzbudzały mojego zaufania. Poprostu kwestia moich odczuć. Wolałem dołożyć i kupić lepsze.

Jakie konkretnie chcesz kupić te pasy?

Napisano

> Głośno mysląc zastanawiam się, czy homologacja dopuszczająca wyrób jako część zamienną do samochodu

> i dopuszczająca ją do ruchu drogowego jest wystarczajaca?

Części nie mające wpływu na konstrukcję samochodu nie muszą mieć homolgacji do konkretnego modelu. Foteliki, bagażniki, pokrowce, światła dzienne, kołpaki itp. Mające taki wpływ elementy zawieszenia, fotele i pasy, kierownice, zderzaki! i nawet koła biglaugh.gif muszą i nawet u nas w końcu ktoś kiedy sie za to weźmie grinser006.gifhehe.gif

Napisano

> Części nie mające wpływu na konstrukcję samochodu nie muszą mieć homolgacji do konkretnego modelu.

> Foteliki, bagażniki, pokrowce, światła dzienne, kołpaki itp. Mające taki wpływ elementy

> zawieszenia, fotele i pasy, kierownice, zderzaki! i nawet koła muszą i nawet u nas w końcu

> ktoś kiedy sie za to weźmie

w de styknie tuv i masz kierownice,pasy jakie chcesz i zwykle to ten san szmelc

Napisano

> w de styknie tuv i masz kierownice,pasy jakie chcesz i zwykle to ten san szmelc

Ale wbity do papierów samochodu przez stację diagnostyczną, a właśnie o to chodzi - w razie czego pokazujesz papier i jest legal. U nas ubezpieczyciel widzi jakieś lewe lampy, kierownice albo koła i wali z regresem.

Napisano

> Ale wbity do papierów samochodu przez stację diagnostyczną, a właśnie o to chodzi - w razie czego

> pokazujesz papier i jest legal. U nas ubezpieczyciel widzi jakieś lewe lampy, kierownice albo

> koła i wali z regresem.

spoko ja mam ksiażke samochodu sportowego od pzmotu plus rajdowa homologacje auta i tylko to mnie interesuje

Napisano

> Części nie mające wpływu na konstrukcję samochodu nie muszą mieć homolgacji do konkretnego modelu.

> Foteliki, bagażniki, pokrowce, światła dzienne, kołpaki itp. Mające taki wpływ elementy

> zawieszenia, fotele i pasy, kierownice, zderzaki! i nawet koła muszą i nawet u nas w końcu

> ktoś kiedy sie za to weźmie

Własnie takie elementy miałem na mysli - wplywajace na bezpieczeństwo i integralnie zwiazane z pojazdem.

Na zdrowy inżynierski rozum byłoby bez sensu, aby wystarczała tylko homolagacja na częśc bez certyfikowania całości tj. zmodyfikowanego samochodu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.