Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tnie opony

Featured Replies

Napisano

Po ustawieniu zbieznosci i wywazeniu kol dalej tnie opony na przodzie jedna od zewnatrz druga od wewnatrz. Poza tym sciaga mi auto na lewo.Byly wymieniane amory i wahacze. Mysle ze bedzie to geometria tz katy nachylenia? Jak to sie odbywa w przypadku stilo tz gdzie jest regulacja i ile taka przyjemnosc kosztuje?W ogole to nie wiem czy mam racje mozecie mnie poprawic?

Napisano

> Po ustawieniu zbieznosci i wywazeniu kol dalej tnie opony na przodzie jedna od zewnatrz druga od

> wewnatrz. Poza tym sciaga mi auto na lewo.Byly wymieniane amory i wahacze. Mysle ze bedzie to

> geometria tz katy nachylenia? Jak to sie odbywa w przypadku stilo tz gdzie jest regulacja i

> ile taka przyjemnosc kosztuje?W ogole to nie wiem czy mam racje mozecie mnie poprawic?

a to na zbieżności nie sprawdzili wszystkich kątów? bez sensu. jeśli o regulację chodzi to trzeba fasolki robić na amorach

Napisano

> Po ustawieniu zbieznosci i wywazeniu kol dalej tnie opony na przodzie jedna od zewnatrz druga od

> wewnatrz. Poza tym sciaga mi auto na lewo.Byly wymieniane amory i wahacze. Mysle ze bedzie to

> geometria tz katy nachylenia? Jak to sie odbywa w przypadku stilo tz gdzie jest regulacja i

> ile taka przyjemnosc kosztuje?W ogole to nie wiem czy mam racje mozecie mnie poprawic?

Pochylenie koła nic nie będzie miało do ściągania w prawo i w lewo.

Regulacji nie ma ale można to samemu zrobić i rozwiercić górny otwór mocowania zwrotnicy. Tak jak kolega iNTER_ napisał "fasolki"

Za ścinanie kół odpowiada zbieżność - coś nadal masz skopane ... zmień mechanika.

Za ściąganie - opony, ciśnienie w oponach, zbieżność.

Przekładałeś opony tył na przód itp.? sprawdzałeś w innych kombinacjach?

(doświadczenie z Michelin'ami - luzów zero w zawieszeniu, zbieżność ok, ciśnienie ok a samochód lekko ściągało. Opony poszły na tył a z tyłu na przód i wszystko grało - samochód też był przednionapędowy Saab93)

Napisano
  • Autor

> a to na zbieżności nie sprawdzili wszystkich kątów? bez sensu. jeśli o regulację chodzi to trzeba

> fasolki robić na amorach

Nie wiem moze i sprawdzili ale scina mi kola to widze na 100%

Jest jakis manual odnosnie tych fasolek?

Co do przekladki kol?sprawdzalem tz po zbierznosci zamienili mi kola z przodu na tyl sciaga w lewo nadal dodatkow scielo mi opony na samych rogach.Mam w ogole takie wrazenie ze do delikatnego wychylenia kiery w prawo(podczas jazdy) potrzebuje wiecej sily niz do tego samego wychylenia kiery w lewo. Napisalem delikatne wychylenie bo dalej to juz tak samo niezaleznie czy w prawo czy w lewo.

Kiedys nie przypominam sobie zeby tak sie dzialo zarowno z sciaganiem jak i scinaniem

Napisano

> Nie wiem moze i sprawdzili ale scina mi kola to widze na 100%

> Jest jakis manual odnosnie tych fasolek?

> Co do przekladki kol?sprawdzalem tz po zbierznosci zamienili mi kola z przodu na tyl sciaga w lewo

> nadal dodatkow scielo mi opony na samych rogach.Mam w ogole takie wrazenie ze do delikatnego

> wychylenia kiery w prawo(podczas jazdy) potrzebuje wiecej sily niz do tego samego wychylenia

> kiery w lewo. Napisalem delikatne wychylenie bo dalej to juz tak samo niezaleznie czy w prawo

> czy w lewo.

> Kiedys nie przypominam sobie zeby tak sie dzialo zarowno z sciaganiem jak i scinaniem

Mień mechanika / zakład i zrób jeszcze raz zbieżność waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Mień mechanika / zakład i zrób jeszcze raz zbieżność

Ok tak zrobie

Ale jeszcze pytanko czy w takim razie w stilo nie ma zadnej regulacji oprocz tej oczywiscie na drazkach? Nic sie nie reguluje po zmianie wahaczy i amorow?

No i te fasolki-interesuje mnie temat a nie moge nic znalesc.

Napisano

duze znaczenie ma zrobienie zbieznosci a dobrej geometri gdzie to na kazde koło zakładane jest osobne urządzenie pomiarowe po takim zabiegu dostajesz wydruk ze wszystkimi możliwymi wartościami pochylen itp.... inne metody nawet jeśli zwią się laserowe to tylko dobrze brzmią.

Napisano
  • Autor

Tak tez mialem robione. Dostalem wydruk ale gdzies go posialem.A samochod sciaga

Napisano

> Tak tez mialem robione. Dostalem wydruk ale gdzies go posialem.A samochod sciaga

skoro wszystkie wartosci pomiaru są w normie to problemu szukałbym w zawieszeniu

Napisano
  • Autor

> skoro wszystkie wartosci pomiaru są w normie to problemu szukałbym w zawieszeniu

grinser006.gif a gdzie dokladnie?

Napisano

> a gdzie dokladnie?

szarpak prawde powinien ci powiedziec ...wahacze koncowki drazków ?

Napisano

> szarpak prawde powinien ci powiedziec ...wahacze koncowki drazków ?

Ot właśnie... To na początek do gruntownego sprawdzenia zlosnik.gif

Napisano

> skoro wszystkie wartosci pomiaru są w normie to problemu szukałbym w zawieszeniu

"Byly wymieniane amory i wahacze." cytat z pierwszego posta! Co więcej szukać? drążek stabilizatora?..nie ma wpływu.

I pytanie czy kolega naprawdę wymieniał te elementy i czy czasem nie przyrżną w krawężnik na skręconych kołach?

Napisano

> "Byly wymieniane amory i wahacze." cytat z pierwszego posta! Co więcej szukać? drążek

> stabilizatora?..nie ma wpływu.

> I pytanie czy kolega naprawdę wymieniał te elementy i czy czasem nie przyrżną w krawężnik na

> skręconych kołach?

to ze elementy były wykmienione nie znaczy ze są OK .... smile.gif

Napisano

> to ze elementy były wykmienione nie znaczy ze są OK ....

faint.giffacepalm.gifmoże mi powiesz, że wymienił na używane?

Napisano

> może mi powiesz, że wymienił na używane?

ja kiedys kupiłem nowe NOOOOOWWWWWEEE wahacze do seja i klekły po 2 tys km

Ot wszystko w temacie. nie były to oryginały ale tak byc nie powinno a jednak sie stało.

Napisano
  • Autor

Dla jasnosci wymienilem wszystko na nowe tz wahacze amory i jakis czas temu maglownice tez nowa byla. Nie wymienialem drazkow ale gosc przed zrobieniem zbieznosci sprawdzil na podnosniku luz na kole.Nie bylo przystapil wiec do robienia zbieznosci.

Wczoraj sciagalem kola i zwrocilem uwage na jedna rzecz mianowicie jak kopalem w klucz zapiety na srubie w kole przednim to kolo dosc znaczaco sie odchylalo do przodu. Do tylu chyba tez ale tak jak mowie przy sporej sile. Wiem ze w porownaniu do tylnich kol gdzie tam jest to wszystko sztywne i nie ma prawa sie poruszyc to czy normalne jest to wychylenie kola przy sapieciu sporek sily?Na dolach nic raczej nie stuka choc zastanawiam sie jeszcze nad sprezynami chyba sa juz lekko sfatygowane.

Napisano

Te odchylenia to od uginania się silentblocków w wahaczu. Nie wiem jak dużo się to odchylało tylko. Bo skoro nowy wahacz to raczej nie powinna mieć taka sytuacja.

Napisano

> ja kiedys kupiłem nowe NOOOOOWWWWWEEE wahacze do seja i klekły po 2 tys km

> Ot wszystko w temacie. nie były to oryginały ale tak byc nie powinno a jednak sie stało.

Tani wahacz ok130zł CHINA nowy na zbieżności wyjdzie ok i w praktyce też - to, że sie wybije na pierwszej lepszej dziurze to inna sprawa.

Jeśli zawieszenie wymieniał to wina leży po stronie sprzętu i obsługi zbieżności i/lub stanu felg. Może kolega ma wygięty rant felgi i mechanik założył na wgięcie - wszystko wyjdzie ok - bedzie ustawiany do skrzywionej felgi lub po prostu niechlujnie powiesili sprzęt na kołach i ustawiali.

Napisano
  • Autor

Jesli chodzi o wahacze to byly kupione na allegro ale nie pamietam producenta co do felg?sa w dobrym stanie wiec to ze mogly przeklamac wynik raczej odrzucilbym. Podjade najpierw na szarpaki zobaczymy czy wyjdzie cos bo az ciekaw jestem potem jeszcze raz na zbierznosc.

Napisano

Może i to brutalna podpowiedź i na pewno spotka się z krytyką "znawców tematu" ale cała Twoja para poszła w gwizdek.

Wymień opony !!!!! Podobny chłam miałem w Golfie ... nic nie pomagało dopóki dopóty nie odwiedziłem prawdziwego wulkanizatora sciana.gif

I poszło 1200 zamiast 200 za opony. I teraz wiem że naprawdę "chytry dwa razy traci".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.