Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gdzie kupić olej - Croma 1.8

Featured Replies

Napisano

Witam,

Doradźcie. Zbliża mi się wymiana oleju (Selenia K P.E.) i nie wiem gdzie kupić. ASO czy internet? Nie wiem jeszcze ile w ASO ale w internecie znalazłem za 50zl/2l więc na pewno będzie znacznie taniej bo praktycznie w cenie oleju półsyntetycznego. Problem tylko czy to będzie na pewno ten olej.

Uwagi:

1. Do Sibui (pewnie nie czyta tego kącika). Stać mnie zapłacić w ASO ale jak mogę stówkę zaoszczędzić to nie omieszkam. smile.gif

2. Zdaje sobie sprawę, że sa inne lepsze oleje ale nie o to pytam. smile.gif

Napisano

A ile rocznie przejeżdzasz kilometrów? Bo nie wiadomo czy jest sens oszczędzać. Jak się orientowałem około pół roku temu, to Selenia WR po zniżkach w ASO była około 3 złote droższa od tej sprzedawanej w sklepie motoryzacyjnym (na 2 litrach). Na allegro dolicz przesyłkę. Dużo słyszy się o podrobionych olejach (Castrol, Mobil), mam nadzieję, że Selenii jeszcze to nie dosięgnęło.

Poza tym, czy dla normalnego użytkownika samochodu, może być lepszy olej od tego oferowanego przez producenta?

Napisano

Eeeee lejecie Selenie ?

Mi nawet ASO na 1 przegladzie jej nei wlalo, tylko zlali to co fabryka dala i wlali mobila 5w50 (do Grande 1,4)

Napisano
  • Autor

> A ile rocznie przejeżdzasz kilometrów? Bo nie wiadomo czy jest sens oszczędzać.

Dużo nie jeżdżę. Przez rok przejechałem 20kkm. Wiem, że mnie to nie zrujnuje. Nie wiem ile mi ASO zawoła i jeśli to będzie mniej niż, powiedzmy, 100 zł to nie ma o czy mówić, ale jak więcej to może. hmm.gif

> Dużo

> słyszy się o podrobionych olejach (Castrol, Mobil), mam nadzieję, że Selenii jeszcze to nie

> dosięgnęło.

No kiedyś gdzies czytałem, że selenia jest konfekcjonowana nie w Polsce no i nie opłaca sie za bardzo podrabiać tych ich puszek. Jednak Polak potrafi...

> Poza tym, czy dla normalnego użytkownika samochodu, może być lepszy olej od tego oferowanego przez

> producenta?

Ale ja nie mam zamiaru zmieniać tylko ewentualnie kupić gdzie indziej.

Napisano
  • Autor

> Eeeee lejecie Selenie ?

> Mi nawet ASO na 1 przegladzie jej nei wlalo, tylko zlali to co fabryka dala i wlali mobila 5w50 (do

> Grande 1,4)

Chcę mieć taki sam olej jak mam dotychczas.

Chcesz powiedzieć, że jak fiat proponuje selenię to oryginalnie wlał coś innego?

Napisano

> Chcę mieć taki sam olej jak mam dotychczas.

> Chcesz powiedzieć, że jak fiat proponuje selenię to oryginalnie wlał coś innego?

Dokladnie, zarowno w pandzie jak i w puncie mialem na 1 przegladzie przy 0 przebiegu wylanan selenie i wlany mobil (panda 10w40, grande 5w50)

Napisano

> Mi nawet ASO na 1 przegladzie jej nei wlalo, tylko zlali to co fabryka dala i wlali mobila 5w50 (do

Ja mam Mobila1 5W50 u siebie podobnie jak w poprzednim aucie - Stilo 1,9 JTD....

Fiat zawsze będzie promował Selenię bo ma o ile pamiętam udziały zlosnik.gif

Napisano

> Dokladnie, zarowno w pandzie jak i w puncie mialem na 1 przegladzie przy 0 przebiegu wylanan

> selenie i wlany mobil (panda 10w40, grande 5w50)

bo po prostu ASO w którym wymieniałeś olej ma podpisaną umowę z dostawcą Mobila i dlatego Ci go wlali a nie dlatego, że Selenia jest gorsza/lepsza - chodzi o większą kasę dla ASO i tyle w tym temacie.

Napisano
  • Autor

> Dokladnie, zarowno w pandzie jak i w puncie mialem na 1 przegladzie przy 0 przebiegu wylanan

> selenie i wlany mobil (panda 10w40, grande 5w50)

Chwilunia. Piszesz, że ASO wylało selenię. Czyli oryginalnie ją miało. To, że zrobili to przy przebiegu 0 nie ma znaczenia.

Co oznacza, że ja na seleni przejechałem 20kkm. A ja jakoś nie mam problemu z laniem seleni. Spełnia specyfikację to jest OK. Może inne oleje są lepsze ale co to oznacza? Że mogę na nich zrobić większy przebieg? A po co? I tak wymieniam nie po 35kkm a po 20 bo minął rok.

Napisano

Ok, do Mobila nie mam jakiś uprzedzeń (jak do Castrola, sprawa niby sprzed 15 lat, ale nadal boli smile.gif), uważam, że robią bardzo dobre oleje. Fakt, że ASO nie proponowało zmiany marki oleju i dlatego:

Stilo 1.9 JTD, przebieg 255 000, Selenia WR - zero dolewek oleju między wymianami (co 20 tys.). Oleju ubywa, bo musi, ale nie spadło nigdy poniżej miarki. W Cromie trudno cokolwiek stwierdzić, bo dopiero raz był wymieniany i to ze względu na czas, a nie przebieg. Przed wymianą dwie dolewki, wytłumaczyłem to sobie docieraniem silnika smile.gif Z racji niezawodności w Stilo, nadal będzie lana Selenia WR (bez pure energy:))

Więc Mobil jest bardzo dobry i jest tańszy. A ASO nie naciskało, żeby częściej olej wymieniać, czy tak jak jest w instrukcji? Zawsze mi się wydawało, że silnik Fiat=Selenia. Ciekawe co polecają w Oplu i Saabie. Olej GM?

Napisano

Acha no i ja w puncie zmieniam olej co 15 tkm (5w50). W cromie bedzie to samo

Napisano
  • Autor

> Acha no i ja w puncie zmieniam olej co 15 tkm (5w50). W cromie bedzie to samo

Pozdrowienia od sprzedawców oleju. smile.gif

Ja w swoich samochodach zawsze zmieniałem tak jak kazał producent i na dokładnie taki jaki zalecał (pod względem lepkości). Zazwyczaj shella bo było mi go wygodnie kupić. Ale zawsze jeden samochód zalewałem tym samym olejem.

Efekt taki, że tylko Stilo mi palił niewielkie ilości. Tyle, że po ~18kkm na ostrzejszych zakrętach paliła mi się lampka. W pozostałych przypadkach nie było potrzeby dolewać.

Napisano

> tak jak jest w instrukcji? Zawsze mi się wydawało, że silnik Fiat=Selenia. Ciekawe co polecają

> w Oplu i Saabie. Olej GM?

Zciekawostek o Seleni to to:

Cytat cool.gif :

Firma FL Poland z siedzibą w Krakowie jest polską filią międzynarodowego koncernu znanego dawniej pod nazwą Fiat Lubrificanti a od 2002 roku jako FL SELENIA FLUIDS & LUBRICANTS. Grupa ta zajmuje się opracowywaniem, produkcją oraz dystrybucją samochodowych olejów, smarów i płynów eksploatacyjnych.

A to co kryje się pod SELENIA zlosnik.gif

.....Polega ono na sprowadzaniu z Włoch dodatków tzw. "Formula Italia", która stanowi 40-60 % produktu i jest jego najważniejszą częścią. W Polsce łączy się dodatki z bazą mineralną pochodzącą z rafinerii krajowych. Rozlew produktu finalnego do opakowań wykonuje firma polska. Kontrola i analiza laboratoryjna każdej partii oleju wyprodukowanego w Polsce jest przeprowadzana w laboratoriach siedziby macierzystej FL w Villastellone we Włoszech.

A tu link...

Tak więc Selenia to może byyć Lotos lub Orlen Lub.... zlosnik.gif co kto woli

Napisano

> Pozdrowienia od sprzedawców oleju.

Ja to widzę tak .... twoje auto twoje prawo hehe.gif Ostatnio czytałem o jakieś Pani z mercedesem co przez 25 lat nie wymieniała oleju i auto cały czas było sprawne.... przedtem ktoś z zarządu o ile pamientam Castrola udowadniał, że wymiana oleju to bzdura.... i on nie wymienia od lat... więc może jest to jakiś paradoks hehe.gif

Napisano

Czyli Selenia to zło? wink.gif

To, że opakowanie, baza mineralna pochodzi z Polski to chyba dobrze. Na pewno lepiej niż Castrole z DE do kupienia na pewnym portalu aukcyjnym na literę "A" za okazyjną cenę. Jak widać, czego by się nie kupiło to wszędzie jest jakiś spisek. Może w ogóle nie zmieniać oleju przez cały żywot samochodu? zlosnik.gif Ktoś chętny na przeprowadzenie takiego eksperymentu? hehe.gif Oczywiście bez ikonka_photo2.gif się nie liczy. biglaugh.gif

Napisano

> Zciekawostek o Seleni to to:

> Cytat :

> Firma FL Poland z siedzibą w Krakowie jest polską filią międzynarodowego koncernu znanego dawniej

> pod nazwą Fiat Lubrificanti a od 2002 roku jako FL SELENIA FLUIDS & LUBRICANTS. Grupa ta

> zajmuje się opracowywaniem, produkcją oraz dystrybucją samochodowych olejów, smarów i płynów

> eksploatacyjnych.

> A to co kryje się pod SELENIA

> .....Polega ono na sprowadzaniu z Włoch dodatków tzw. "Formula Italia", która stanowi 40-60 %

> produktu i jest jego najważniejszą częścią. W Polsce łączy się dodatki z bazą mineralną

> pochodzącą z rafinerii krajowych.

A ja myślałem że Selenia to oridzinal Italiano dobre olejo, a to porostu polska mieszanka beksa.gifhehe.gif

ps: Jeżdżę na niej (Selenia 10W40) już 12lat moim już drugim fiacikiem i jest spox. Wymiana co 10-12 kkm bo mam małe przebiegi - tylko miasto.

Napisano
  • Autor

> Ja to widzę tak .... twoje auto twoje prawo

Spoko. To był tylko taki żarcik.

Napisano

> Czyli Selenia to zło?

A skąd mi to wiedzieć.... hehe.gif nie mam laboratorium oleju choć mam wiedzę o olejach jakie bada się w Rafinerii Lotos w laboratorium - a bada się konkurencję wink.gif

Ja zrobiłem 300.000 km na gazie Bravą 1,6 16V i lałem tam tylko Lotos Dynamic 0w40 full syntetyk. Auto świetne a silnik pracował jak nówka ( niestety nowy właściciel go rozbił ) .... buu.gif

Nie wiem dlaczego lotos przerwał produkcje... to znaczy rozlewanie.... lał bym ten olej do dzisiaj....

Napisano

>mam wiedzę o olejach jakie bada się w

> Rafinerii Lotos w laboratorium - a bada się konkurencję

Czyli coś wiesz, ale nie powiesz. zlosnik2.gif

A tak na poważnie: jeżeli określone są jakieś normy i producent (rozlewca) je spełnia - to nie kombinować tylko lać. I tak pewnie płacimy za opakowanie, reklamę, firmę, labolatoria, a sam olej to niewielka część wydawanej przez nas kwoty. Ale taki świat zeby.GIF

Chociaż przegięciem dla mnie jest coś takiego jak w Oplu Insignia (na pewno w innych też jest, w nim to po prostu widziałem) - komputer na podstawie ilości zapalania silnika i przebytych kilometrów oblicza kiedy olej wymieniać. Wszystko fajnie, tylko z reguły wychodzi tak z 7-8 tysięcy. I to dla mnie jest przesada i zakłamanie. Z jednej stronie koncerny tworzą "zielone" eco samochody, a z drugiej nakręcają oil biznes. Tutaj doceniam Cromę. Ale chyba Ci z pierońskim DPF'em też mają komunikaty o konieczności wymiany oleju?

Napisano

Ale chyba Ci z

> pierońskim DPF'em też mają komunikaty o konieczności wymiany oleju?

Mają grinser006.gif u mnie co średnio co 25 tyś km. Zalewam motulem 8100 X-CLEAN bo spełnia normę ACEA C3 - jest dobry dla aut z DPF.

Napisano

> Czyli coś wiesz, ale nie powiesz.

Zdradze wam shhh.gif że w ostatnich miesiącach w laboratorium bardzo dobrze wypadają oleje Castrola.. a najlepiej Texaco hmm.gifniewiem.gif Mobile niestety przeciętnie oslabiony.gif

> - komputer na podstawie ilości zapalania silnika i przebytych

> kilometrów oblicza kiedy olej wymieniać. Wszystko fajnie, tylko z reguły wychodzi tak z 7-8

> tysięcy. I to dla mnie jest przesada i zakłamanie. Z jednej stronie koncerny tworzą "zielone"

Nie dokońca.. proces oceny oleju jest oparty na czyjniku Boscha:

........Wielofunkcyjany czujnik oleju Boscha ustala rzeczywisty, aktualny poziom oleju, jego lepkość, temperaturę i parametry elektryczne...............

Napisano
  • Autor

> Ale chyba Ci z

> Mają u mnie co średnio co 25 tyś km. Zalewam motulem 8100 X-CLEAN bo spełnia normę ACEA C3 - jest

> dobry dla aut z DPF.

Hmm... A po co u mnie wołają ACEA C3 jak ja mam benzynę?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.