Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

uno 1.0 i aku 50aha...

Featured Replies

Napisano

witam

jak w temacie; otóż padł mi akumulator a niedługo będę musiał uruchomić uniacza i mam pytanie: czy 50aha nie będzie za duży, to znaczy czy alternator da radę go doładować, bo wg instrukcji to nie bardzo cool.gif

pozdro

Napisano
  • Autor

> teraz robią 42Ah, powinien wyrobić

czekaj bo nie kumam; ty piszesz że robią 42, oki, tylko że ja chcę włożyć 50aha, bo taki mam niemal nowy i mi leży więc nie chcę kupować kolejnego.

pozdro

Napisano

> czekaj bo nie kumam; ty piszesz że robią 42, oki, tylko że ja chcę włożyć 50aha, bo taki mam niemal

> nowy i mi leży więc nie chcę kupować kolejnego.

> pozdro

mozesz nawet i 100Ah włożyć

i też będzie ok.

pozdr

Napisano

aha

ale jak alternator go nie będzie w stanie naładować, to padnie szybciej niż myślisz

ojciec miał w audi 110Ah i ciągle go ładował prostownikiem, bo padał szybko, aż w końcu dopytał mądre głowy, że ma tam być 90Ah i problem z niedoładowaniem aku zniknął

jak kupowałem do mojego 1.4, to nie pamiętam już jaka była dolna granica, ale górna chyba 60Ah ogólnie dla Uno, bo nie było wyszczególnione wg pojemności

moze 50 będzie dobre i będzie naładowany smile.gif

Napisano
  • Autor

oki, dzięki.

pytam bo mam taki aku i stoi w garażu nieużywany , więc nie chcę kupować następnego niepotrzebnie.

pozdro

Napisano

> aha

> ale jak alternator go nie będzie w stanie naładować, to padnie szybciej niż myślisz

> ojciec miał w audi 110Ah i ciągle go ładował prostownikiem, bo padał szybko, aż w końcu dopytał

> mądre głowy, że ma tam być 90Ah i problem z niedoładowaniem aku zniknął

> jak kupowałem do mojego 1.4, to nie pamiętam już jaka była dolna granica, ale górna chyba 60Ah

> ogólnie dla Uno, bo nie było wyszczególnione wg pojemności

> moze 50 będzie dobre i będzie naładowany

Z akumulatorem jest tak że, ile zużyjesz tyle trzeba doładować.

Jeżeli założysz naładowany i będziesz zużywał więcej niż dasz radę doładować, to każdy prędzej czy później padnie.

Napisano

> witam

> jak w temacie; otóż padł mi akumulator a niedługo będę musiał uruchomić uniacza i mam pytanie: czy

> 50aha nie będzie za duży, to znaczy czy alternator da radę go doładować, bo wg instrukcji to

> nie bardzo

> pozdro

Miałem 60 ah i było OK.

Pamiętaj, żeby bez potrzeby (większego niż standardowe wyposażenie) nie dawać mocno większego akumulatora bo będzie tylko

więcej kosztować a działać tak samo - przy zwykłym użytkowaniu.

Sprawa niedoładowania - to mit.

Napisano

> aha

> ale jak alternator go nie będzie w stanie naładować, to padnie szybciej niż myślisz

> ojciec miał w audi 110Ah i ciągle go ładował prostownikiem, bo padał szybko, aż w końcu dopytał

> mądre głowy, że ma tam być 90Ah i problem z niedoładowaniem aku zniknął

> jak kupowałem do mojego 1.4, to nie pamiętam już jaka była dolna granica, ale górna chyba 60Ah

> ogólnie dla Uno, bo nie było wyszczególnione wg pojemności

> moze 50 będzie dobre i będzie naładowany

raczej coś było z tym 110 nie tak....

w starszych ciężarówkach były akumulatory po 170 - 200Ah przy altkach po 35 - 40 A i jakoś one nie padały....

znajomy w uno miał akusia 88Ah też bez skutków ubocznych...

pozdr

Napisano

to w takim razie coś nie tak było z trzema akumulatorami różnych marek, bo ładowanie było w porządku

odkąd była 90-ka wsadzona problemy z niedoładowaniem zniknęły

Napisano

> to w takim razie coś nie tak było z trzema akumulatorami różnych marek, bo ładowanie było w

> porządku

> odkąd była 90-ka wsadzona problemy z niedoładowaniem zniknęły

trochu to dziwne - ale może taki był urok tego auta wink.gif

Napisano

całkiem możliwe

Audi 100 1.9 diesel, 5 cylindrów, cygaro

wiem, że jeden aku był na gwarancji wymieniony, a potem jeszcze chyba dwa jakieś inne były czy jakoś tak

dlatego stawiam, że alternator nie dał rady go naładować i co niecałe 2 tygodnie auto na prostowniku stało

Napisano

> witam

> jak w temacie; otóż padł mi akumulator a niedługo będę musiał uruchomić uniacza i mam pytanie: czy

> 50aha nie będzie za duży, to znaczy czy alternator da radę go doładować, bo wg instrukcji to

> nie bardzo

> pozdro

Ja mam 44Ah i bez problemu daje radę, więc czemu by nie dał rady z 50Ah?

Wydajność altka nie ma większego znaczenia do ładowania aku, ważne, żeby był zapas ponad to co zużywają odbiorniki w aucie...

Napisano

> całkiem możliwe

> Audi 100 1.9 diesel, 5 cylindrów, cygaro

> wiem, że jeden aku był na gwarancji wymieniony, a potem jeszcze chyba dwa jakieś inne były czy

> jakoś tak

> dlatego stawiam, że alternator nie dał rady go naładować i co niecałe 2 tygodnie auto na

> prostowniku stało

Może był tam ten słynny podgrzewacz na 3 świece żarowe? Który przy któtkich trasach razem z odbiornikami pochłaniał większość energii produkowanej przez altek, przez co nie było czasu na doładowanie tego, co zużywane było na rozruchy silnika?

Napisano

nie było, a auto jeździło normalnie, tak samo na 110Ah i na 90Ah

Napisano
  • Autor

oki;

dzięki chłopaki, w takim razie w unochodzie wyląduje ta 50tka , której nie muszę kupować, a padaka 40stka idzie na złom.

pozdro

Napisano

możesz go włożyć i nie powinno być problemu

Napisano

> oki;

> dzięki chłopaki, w takim razie w unochodzie wyląduje ta 50tka , której nie muszę kupować, a padaka

> 40stka idzie na złom.

> pozdro

przy zakupie patrz też na prąd rezruchowy ok.gif

istotna rzecz ok.gif

Napisano

śmiga u mnie taki już prawie dwa lata, nigdy nie doładowywany... i nie zamierza mu się padać...

tak jak piszą koledzy, możesz włożyć jaki tylko chcesz... bo prąd zużywasz na rozruch, więc musisz go tyle samo naładować, a czy to będzie 40, 50 czy 100 Ah to na rozruch zawsze pobierasz tyle samo. Idąc tym tokiem myślenia zawsze po ruszeniu samochodem jadę jakieś kilka kilometrów bez radia, to jest zawsze kilka amper więcej dla akumlatora.

Napisano

> śmiga u mnie taki już prawie dwa lata, nigdy nie doładowywany... i nie zamierza mu się padać...

> tak jak piszą koledzy, możesz włożyć jaki tylko chcesz... bo prąd zużywasz na rozruch, więc musisz

> go tyle samo naładować, a czy to będzie 40, 50 czy 100 Ah to na rozruch zawsze pobierasz tyle

> samo. Idąc tym tokiem myślenia zawsze po ruszeniu samochodem jadę jakieś kilka kilometrów bez

> radia, to jest zawsze kilka amper więcej dla akumlatora.

ale radio nie pobiera takich wielkich prądów

za to światła tak

Napisano

heh, ja mam teraz 34Ah i w brew pozorom, żeby był przeładowany..to on nie..postoi 2-4 dni i już nie odpali..a ja nawet bez radia jeżdżę buu.gif owinięty, ma cieplutko, na dworze -10 i po 8 godzinach nie odpalił....

Napisano

zdziwiłbyś się smile.gif

przyjmujemy że cicho słucham muzyki, czyli 4x10 W, do tego licz drugie tyle na pracę samego radia plus utraty ciepła, czyli jakieś 100W łącznie

100 W /14V = 7,14 A smile.gif

światła mijania mają 110 W, plus oświetlenie deski oraz tylne światła, tablica itp to jakieś 200 W razem czyli 14,5 A

do tego doliczmy wentylator nagrzewnicy jakieś hm.... 5A

daje nam to +/- 25 A... altek uzyskuje taką sprawność przy obrotach rzędu 2000-2500 rpm, a gdzie na ładowanie akku ?? uwierz, że wtedy wyłączenie radia sporo daje smile.gif

Napisano

> ale radio nie pobiera takich wielkich prądów

> za to światła tak

Czy ja wiem, jak radio jest 4x60W RMS hmm.gif przynajmniej wg. info na nim hmm.gif

Napisano

> Czy ja wiem, jak radio jest 4x60W RMS przynajmniej wg. info na nim

ale wy porównujecie zupełnie inne moce liczone w zupełnie różne sposoby....

zobaczcie jakim bezpiecznik zabezpieczone jest radio (tym w radiu), podzielcie jego wartość przez połowę i pomnóżcie przez 14V.

wtedy wyjdzie Wam jaką moc maksymalną pobiera radio z instalacji elektrycznej pojazdu.

pozdr

Napisano

> ale radio nie pobiera takich wielkich prądów

> za to światła tak

to te parę kilometrów jedź bez świateł (żarcik)

Napisano

> przy zakupie patrz też na prąd rezruchowy

> istotna rzecz

Przecież piszę że ma taki w garażu i że nie będzie musiał kupować facepalm.gif

Napisano

Pytanie poza konkursem: co znaczy "aha" - była taka kapela - akumulatory zaczęli produkować? grinser006.gif

zamykam

pawel78

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.