Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Potrzebna rada w sprawie szkieł Fiata Uno 1.4 '94

Featured Replies

Napisano

Pewnego dnia jak to robi każdy z nas co roku byłem na stacji kontroli pojazdów. Moje Uno 1.4 '94 przeszło go pomyśnie. Było tylko jedno zastrzerzenie prawa lampa z powodu że jest stara ciemniej świeciała od lewej (lewa wymieniony zamiennik ma 4 latka). Miły staruszek na SKP powiedział że luminofor się wypalił czy coś i trzba oddać do regeneracji. Wyszukałem pewien opis w internecie co do regeneracji szkła reflektora (link do opisu patrz tutaj ). I teraz mam pytanie zważając na ten niby luminofor wspomniany przez miłego staruszka na SKP i to że lampa to oryginał Czy jest taka opcja żeby lampa odzyskała swoją świetność postępująć według opisu regeneracji (nie patrząc że jest napisany na podstawie Omegi 2.5 TD) i czy nie bedzie się różniła od lampy a właściwie szkła zamiennika. Dodam tyle jeszcze że na białej żaróweczce zamiennik świeci na jasno biało, oryginał świeci na przysmolony pomarańcz, żółć.

Z góry dziękuję za pomoc doświadczonych i mniej doświadczonych userów smile.gif

Proszę również o obejrzenie zdjęć zamieszczonych w tym opisie przed i po xD

Napisano

> powiedział że luminofor się wypalił czy coś i trzba oddać do regeneracji.

Luminofor to jest w telewizorze i jest pobudzany do świecenia bombardowaniem elektronami...

A w lampie w aucie jest hmm, odbłyśnik wink.gif Jeśli jest już wypalony to albo kupujesz nową lampę albo oddajesz do metalizacji...

Napisano

Sysko pięknie ładnie, ale szkła z lampy omegi wyglądają na akryl, a on żółknie i matowieje dużo bardziej i szybciej niż szkło

Napisano

> zamiennik świeci na jasno biało, oryginał świeci na przysmolony pomarańcz, żółć.

co do opisu "regeneracji" szkła Omegi to masz tam w spisie potrzebnych rzeczy: papier ścierny, papier ścierny, jeszcze więcej papieru ściernego i na finał pasta Tempo. chcesz tym odnowić klosz ze szkła? icon_eek.gif

wracając do koloru twoich lamp:

1-przekaźniki to podstawa - nie masz - załóż - nie pożałujesz;

2-zobacz, w jakim stanie jest kostka na żarówce prawego reflektora - pewnie jest zaśniedziałe połączenie lub przewody w konektorach są "zmęczone życiem": oczyść styki żarówki, wymień kostkę, daj nowe konektory, które najlepiej przylutować. zrób to od razu przy obu lampach i powinno być OK;

3-możesz jeszcze sprawdzić, czy nie masz żarówki na 24V biglaugh.gif skoro tak słabo świeci;

4-jeśli mimo wszystko lustra/całe lampy nadają się do regeneracji - to tak, jak już kolega napisał - do Piekar z nimi waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Dziękuję ludziska smile.gif:) dziś coś pokombinuje xD może to elektryka jednak smile.gif orjętuje się ktoś ile kosztuje regeneracja takowej lampy ?

Napisano

> Dodam tyle jeszcze że na białej żaróweczce

> zamiennik świeci na jasno biało, oryginał świeci na przysmolony pomarańcz, żółć.

Żarówka świeci żółto, gdy ma za małe napięcie. Zacznij od dokładnego sprawdzenia wszystkich styków i przewodów.

Napisano
  • Autor

nie potrafię znaleźć jakiego kolwiek sposobu na instalację przekaźnika. wujek google nie pomaga. pomoże ktoś?

Napisano

> nie potrafię znaleźć jakiego kolwiek sposobu na instalację przekaźnika. wujek google nie pomaga.

> pomoże ktoś?

Z przekaźnikami to tak nie pomogę na szybko ale pewnie ktoś wklei jakiś schemat.

Natomiast proponowałby obejrzeć kostkę od żarówki w reflektorze słabiej swięcącym.

Może tam tkwi problem.

pozdr

Napisano

za moje oba reflektory w Piekarach dałem 140 zł - rozebranie, czyszczenie, napylenie odbłyśników i poskładanie do kupy

za wypucowanie dwu halogenów dałem 50 zł

Napisano
  • Autor

spoko xD dziekujeę za rady smile.gif popatrzyłem i okazało się że kostka prawej żarówki jest poupalana i wogóle w takim stanie że aż szkoda gadać smile.gif wymieniam dziś na nową kostkę xd tylko ciekawi mnie dlaczego byłe poupalana tak jakby ktoś ją zapalniczką przypalił xD Jabardzie przypalona była (widać aż było cały konektorek) "dziurka" od masy xD na rysunku numer 3 xD

kostka.gif

Napisano

> dlaczego byłe poupalana tak jakby ktoś ją zapalniczką przypalił xD Jabardzie przypalona była

> (widać aż było cały konektorek) "dziurka" od masy xD na rysunku numer 3 xD

bo najbardziej grzeje się najsłabszy styk - widocznie akurat ten konektor "miał słabe zwieracze" że tak powiem biglaugh.gifhehe.gif to się była kostka wytopiła 30.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.